בית פורומים עצור כאן חושבים

כבוד הבריות , כבוד הציבור וכבוד ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/1/2008 20:12 לינק ישיר 

רק רגע....

באם נשים מקדישות את כל חייהן ללימוד ש''ס וישיבע רייד אזי הן עברו את מבחן המוטיבציה הטהורה? אבל אם מקדישות רק ארבע שנים מחייהן ללימוד יומי של 10 שעות הכולל 3 שעות לימוד גמרא בבקיאות, אזי הן לא עברו את מבחן המוטיבציה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 20:23 לינק ישיר 

האשכול נגרר לדיון מיותר, שאיננו תורם במאומה להבהרת השאלה המרכזית, ואולי גם להיפך.

להזכירכם: הטענה שסביבה התפתח הדיון הסוציולוגי הערני הזה היא שמבין הנשים השואפות להכניס את הנשים אל מעגל המצוות ה"גבריות" רק מיעוטא דמיעוטא מגלות מוטיבציה דומה בתחום המצוות ה"נשיות" המסורתיות. (מכאן שלא יראת שמים טהורה מניעתן, אלא רוחות פמיניסטיות, שמקורן אינו בכרם בית ישראל).

לימוד תורה הוא, מבחינת האתוס המסורתי, מצווה "גברית", כך שגם אם תוכח מוטיבציה אדירהשל הנשים העוסקות בכך - לא יהיה בכך כדי לסתור את הטענה דלעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 20:32 לינק ישיר 

הוגה,

אין לי עניין בדיון שאינו מעניינו של האשכול הזה (והדברים כוונו אל דבריך בסוף הודעתך הקודמת).

אם אינך אברך חרדי, קשה לי להבין באיזה עולם דתי אתה חי. כל דבריך עד כה מביעים הבנה מסויימת מאוד (חרדית לחלוטין, וליטאית במיוחד) למשמעותו של לימוד תורה, מקומו בחיים וכו'. אין לי שמץ של בעיה עם הבנה כזו (זכותך וכו'), אלא שהיא לא לגמרי רלוונטית לעולמן של אותן נשים ולכן בוחנת אותן בכלים לא מתאימים (עיין ערך "לא מעניין אותי" - היחסים בין החרדים לדת"לים ובין החרדיוּת לדת"ליוּת).

א. לטעמי זו הגדרה לא רלוונטית שאין לה שייכות לנושא. הן נאבקות (לעיתים, ואני מניחה שבעבר זה היה קשה יותר) בחברה הדתית בה גדלו ואשר חינכה אותן שבנות ונשים לא אמורות ללמוד תורה (נדמה לי שגם בזה יש שינוי הולך ומתעצם בשנים האחרונות, גם תודות לאותן נערות ונשים). עד כמה שהבנתי משגת, אף אחד לא חושד בהן שהן מזלזלות במצוות או כופרות, בגלל רצונן ללמוד תורה.

ב. שוב, לא רלוונטי לטעמי. לימוד התורה שהן עוסקות בו אינו זה הגברי-חרדי אלא זה שמקובל בעולמן שלהן, ושאותו חווים (חלק/רוב) הגברים ביניהן הן חיות. לימודיהן במדרשה אינם לשם תואר (חלק מן הנשים שאני מכירה הלכו אחרי הלימודים במדרשות השונות גם לאוניברסיטה ואת התארים שלהן קיבלו שם).

ג. מה זה שייך לכאן?
נשים רפורמיות וקונסרבטיביות אינן צריכות להיאבק (ב"ה!) כדי לקרוא בתורה בביהכ"נ או כדי לומר בו ד"ת. זה נוהג רגיל למדי, שאיש אינו מתרגש ממנו (זולת מי שאינו חבר בקהילה רפורמית או קונסרבטיבית, ומעולם לא ביקר ביכ"נ כזה קודם לכן).

ד. אני חושבת שהן היו שמחות לעשות זאת, אלא שאין בנמצא (בינתים) מקומות רבים כ"כ המאפשרים זאת. בהחלט ניכרת מגמה של שינוי בתחום הזה ויותר ויותר בתי"ס תיכוניים דתיים לבנות (אולי גם אולפנות?) מלמדים גם גמרא והלכה. כן ירבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 20:35 לינק ישיר 

[איד"ג,

מאין שאבת את ההנחה כי זו הטענה שבבסיס הדיון???
אתה רוצה לוודא שנשים שמעוניינות בלימוד תורה (או אפילו בקריאה בתורה) יוכיחו קודם כל שהן מפרישות חלה כהלכתה, או מקפידות במיוחד שלא לעשות מצוות שהזמן גרמן?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 21:26 לינק ישיר 

סיינפלד
אינך מבדיל בין לימוד אנטרופולוגיה כמקצוע, ובין נזיר בודהיסטי, וכומר כתולי שעוסקים בכך אידיאולוגית?
האם לימוד תלמוד באוניברסיטאות שווה בערכו ללימוד הישיבתי מתוך תוך מניע פנימי של אמונה?

אידגי
מה היתרון בהוכחה מהמוטיבציה שלהן למצוות נשיות? טענתי שגם אותן מצוות שהן משחרות לקיים - המצוות ה'גבריות' - הן אינן מקיימות אותן מתוך אמונה בצורה אופטימלית, אלא או מטעמים פמיניסטיים פופוליסטיים, או כלימוד מדעי החברה ויהדות כדוקטורט.

אמש'
אולי אני טועה אבל הדיון באשכול הוא על רצונן ומאבקן של נשים מסויימות לקרוא בתורה. הדיון נוגע הן לפן ההלכתי והן לפן הסוציו-חברתי והמניעים. האם המניעים שכתבתי אינם קשורים לאשכול זה? תמהני.

אינני אברך חרדי, אינני יושב כל היום ולומד תורה (הלוואי, ואולי באשמתי), אבל אני מעריך את אותם האנשים שמוותרים על חי תענוגות, אנשים מוכשרים שיכלו בקלות ללמוד כל מקצוע בשוק ולמרות יכולתיהם, כל ימיהם מוקדשים ללימוד התורה. כ"כ אני מעריך את אותן נשים שהולכות נגד הזרם אחרי האמונה שלהן. אני ס"ה מבדיל בין אמונת הלומדים באמת, המקריבים את חייהם בעבור אמונתם, לאותן הלומדות מתוך סקרנות, מניעים פמיניסטיים שיוויוניים ואולי אפילו סקרנות.

א. מדוע ידיעת המניע שלהן אינו רלוונטי לדיון, הלא זהו דיוננו?

ב. שוב הכרזתך שאין זה רלוונטי נראית כהתחמקות. עולמן שלהן הוא בדיוק העולם שאותו הן בונות לעצמן, הן לא מצטרפות לקהילה כלשהי, הן יוצרות דרך חדשה. ידיעת מהות דרכן, המניעים שלהן וכו' רלוונטית מאד לדיון.

ג. הן לא שייכות לזרם הקונסרבטיבי-רפורמי, הן זרם די חדש שנוהג כמו זרמים קיימים, ס"ה אין הן מכריזות על השתייכות לזרם הרפורמי. לכן לנתק את אותה הקבוצה מהרפורמים זה ממש לא נכון. הן עושות בעצם מסיון רפורמי בתוך ציבור שלא נוהג כרפורמי. אם תבואנה קבוצת נשים רפורמיות לוילאמסבורג או לרמת-אהרון ותרצנה לעלות לתורה, א"א יהיה לטעון שהן לא רפורמיות. דיעותיהן רפורמיות הן מנסות להחדיר לכל הציבור את דעתן.

ד. לטעון שהן היו שמחות זה מאד מעניין. האם אין ביכולתן להקים מוסדות לילדיהן, רק מדרשות לעצמן ללימוד של כמה שנים ספורות במתכונת אוניברסיטאית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 21:54 לינק ישיר 

ב"ה.

מעניין:

מי הגה את המשפטים:
"מה לא עושה אותן לרפורמיות או למחדשות דרך שאינה מקובלת בקהילות שאינן רפורמיות/קונסרבטיביות?"
"אם אנהג ברכב ואזעק "איני נוהג, איני נוהג" זה ישנה את העובדה שהנני יושב מאחורי ההגה ומניע את הרכב?"
"ס"ה אין הן מכריזות על השתייכות לזרם הרפורמי. לכן לנתק את אותה הקבוצה מהרפורמים זה ממש לא נכון."

ומי רשם את המשפט:  
"אינני אברך חרדי"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:00 לינק ישיר 

להזכיר לכל אלו ששכחו,  הפרושים בזמנם היו הרפורמים(פוי) של זמנם. הצדוקים והביתוסים היו החרדים של אז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:00 לינק ישיר 

מבחין גם מבחין

אלא שאיני מבחין בין תלמידת מת''ן תלמיד פונביז' וחלק מתלמידי ומורי האוני' העברית אשר משתתפים באשכול זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:07 לינק ישיר 

ירמיהו
העלית חיוך על דל שפתי. אצטרך להסביר שמא יקחו את הודעתך ברצינות ויחשדוני בחוסר יושר אינטלקטואלי, וסתירת דברי עצמם.

התנהגות האדם אינה בהכרח מחשבתו והכרזתו. אותן נשים מתנהגות וכמהות להיתרים הרפורמיים. לא טענתי שהן רפורמיות במובן הקהילתי, אלא בדעותיהן ורצונן. אמשלום טענה שאין לי כל מושג במה שקורה בחברה הלא חרדית/הרפורמית, שדעותי הן דעות קדומות של חרדי מצוי. ע"כ כתבתי שאינני אברך חרדי, לצערי אינני ספון כל ימי בבית המדרש, אני חשוף לכלי התקשורת, לעיתונים לאינטרנט. אני יודע לא פחות על הקהילות הרפורמיות ודיעותיהן מכלי התקשורת, מאשר ידיעותיה של אמשלום על הקהילות החרדיות והנהגתן מבח"ח, ולכן אינני מגיע עם דעות יותר ומכל מתדיין אחר ועמדותי לגיטימיות לחלוטין ואובייקטיביות לא פחות מאחרים. אם הייתי נמצא בתוך הבוץ החרדי אולי לא הייתי אובייקטיבי, הייתי מגיע עם דעות מסולפות ולא בהכרח נכונות, כפי שהמחנכים החרדים יודעים להטמיע בתלמידיהם לפי שיטת החינוך החרדי הקלאסי. את זאת שללתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:16 לינק ישיר 

(ירוחם
עמדת על נקודה רגישה. לכאורה גם החרדים רפורמים. הרי הקראים הם הם השמרנים, ולומדי תושבע"פ הם מנהיגי הרפורמה, הם הוסיפו על התורה ולא הותירוה לגופה.

ע"כ אפשר לענות בשתי דרכים ולא אאריך (זה באמת לא מטרת האשכול)
א. משלו החביב של מיכי אברהם. האם אנשים הלובשים בקיץ מכנס קצר בחורף ימשיכו ללבוש מכנס קצר למרות הקור, שהרי שמרנים המה. או שהשמרנות מתבטאת בהתאמה של הבגד לעונת השנה.

ב. יתכן ושני הזרמים רפורמיים, ואולי התורה דורשת רפורמות ע"פ התקופות. השאלה היא האם הרפורמה באה לשמור על מתכונתה של התורה ע"י הוספת שמירה סביבה ללא נגיעה בה עצמה, או שהרפורמה באה להתאים את התקופה לתורה, לקצץ את התורה בראי הציוויליזציה ע"פ הנוחיות.)

סיינפלד
אם אתה מבחין בין לימוד אידיאולוגי מתוך מניע וכהלכה למעשה וכדרך חיים, ובין לימוד השכלתי גרידא, תמהני עליך איך תשווה את תלמיד הישיבה שמתכנן את עתידו ושאיפותיו להמשיך בדרכו, לתלמידות מת"ן שלא מתעתדות לכך.

תוקן על ידי הוגה_ורושם ב- 29/01/2008 22:20:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:17 לינק ישיר 

איד''ג

מדד הצדיקות ומבחן המוטיבציה

באשר לעריכת מבחן מוטיבציה כתנאי להחלת תקדים נשות אשכנז בימות הביניים, הרי שיש להסכים כי הכל לפי הבוחן והנבחן.  בסמינר הרב וולף עצם העובדה שלא הכניעו דעתן לגדולי ישראל יחשב כפשע קרדינלי, בחסידות צאנז העובדה שהעולות לתורה לא מסכימות לגלח את ראשן נחשבת סיבה למריבה משפחתית, וברוב חלקי האורטודוקסיה אי כיסוי הראש יחשב כפשע חמור. המבחנים הנ''ל מספקים לבוחן אינדיקציה באשר למיקומן של הנבחנות במדד הצדיקות האישי שלו, תהא נכונותו אשר תהא, ואינו מספק אינדיקציה ולו מינימלית באשר לטהרת המוטיבציה של הנבחן.  לשיטתי יש לגלח את שער הראש ולעטות בורקה מגיל שנתיים. העובדה שהרבנית קנייבסקי  אינה נוהגת ע''פ המלצותיי מלמדת על ציון נמוך במדד הצדיקות שלי ואין בה בכדי ללמד על איזו צביעות או מוטיבציה לא טהורה המכוונת את דרכה של הרבנית בת שבע, תאריך ימים על ממלכתה.

ע''כ בוודאי תענה כי ישנו מבחן צדיקות אובייקטיבי המשקף איזושהיא הסכמה רחבה באשר למדד צדיקות בסיסי. ועל כך אומר שאני אמנם מכיר מיעוט נשים שאינן מקיימות שום מצווה למעט שמירת שבת וכשרות בסיסית ביותר ועדיין רוצות לעלות בתורה (מה שעדיין לא מוכיח את המוטיבציה השלילית), אבל אני באמת מנסה להבין מה פשע מצאת בקבוצה גדולה מאוד של נשים כפרופ' רוס וחברותיה? סביר שחלקן אינן מקיימות את כל פסקי החזו''א ביחס לאוצר בית דין ואינן מצטופפות בחלק האחורי של אוטובוסי מהדרין, אבל רובן נחשבות כיראות ושלמות ע''פ כל קנה מידה אורטודוקסי סביר ומקובל עד להפצעתו של החבר רא''י וולף בשמי בני ברק וחיבור התקנונים הקנונים המכתיבים את תנאי הקבלה לבתי הספר של רחוב סורוצקין והגלילות.  

לא הייתי מעולם בכינוס של קולך, אבל כמה מחברי הפורום מדווחים לי שנשותיהם חברות בארגון הנ''ל ומוגדרות כפמיניסטיות דתיות. למיטב ידיעתי הם מייצגות מדגמיות ולא מצאתי בכליהן תרפים, או שמא יש לך מידע שאין בידי?
מסקנתך בדבר מקור המוטיבציה

1) קטונתי מלהבין את ההכרח המוביל אותך להסיק חד משמעית מהעדר יראת שמיים מזוקקת את השפעת הרוחות שמקורן לא בכרם בית ישראל?  האם יש בכך לשלול את האפשרות השלישית ולו התיאורטית לפיה אותה מוטיבציה טהורה המובילה את הנשים לקיים מספר מצוות נתון בזמן נתון כטהרת המשפחה שמירת שבת וכשרות ומלמול ברכת המזון (שלצורך העניין נכנה אותה כיראת שמיים בריכוז 15%) מובילה אותן לשאוף לקחת חלק אקטיבי במצוות אחרות.  במקום לנסח את זה כהשפעה פמיניסטית, ניתן להסביר את המוטיבציה על דרך השלילה.  דהיינו סביר להניח כי נשים שאינן חיות בחברה פטריכאלית, אם בזכות התנועה הפמיניסטית או בזכותה של שרה שנירר, אמא תרזה או כל צדקת אחרת מעצימת נשים, ורגילות לשאוף להישגים בכל תחום אחר בחייהם ישאפו להרחיב את השתתפותם הפעילה גם בהקשר  הדתי במידה וישנה לגיטימציה הלכתית, יהא זה לימוד חומש שלא מתוך העברי טייטש כבתקדים המסוכן ופורץ הדרך של בית יעקב, לימוד תנ''ך ומחשבת ישראל מעמיק כמנהג נשות ראשי ישיבות ליטא,  או לימוד גמרא,  אלא אם כן קבלו עליהן את דעתו של הרב וולף, הרב סולובייציק, או כל רב רלוונטי אחר השולל הרחבה זו או אחרת.  במילים אחרות, מה שונה המוטיבציה המודרנית בעליל של הרבנית דיוייד (בתו של ר' יצחק ווארשווער) להעמיק בלימודי קודש וחול  מהמוטיבציה של חברת קולך?  דווקא מהיסטוריון ותיאורטיקן של תנועות רעיוניות לא הייתי מצפה שתקפוץ למסקנות חד משמעיות בדבר יניקה ממקורות הפמיניזם ותשלול התפתחות מקבילה אם מדעת או שלא מדעת.

2) ועדיין לא שמענו מה רע ביניקה ישירה ממקורות הפמיניזם אשר למיטב ידיעתי מהווה תוית כוללת לעשרות תת-תיאוריות. האם יש לשלול מהותית מגמת השתחררות מכבלים במידה ואלו משקפים קונספציות תרבותיות שתאריך תפוגתן חלף?  לא צריך להניף את דגליהן של הפרופ' גרייר או מקינון בכדי  להצדיק את החלטתה של הרבנית דיוויד לרכוש השכלה שלא לצורך פרנסה באוני' קולומביה, להעמיק בכתבי אביה הפחד יצחק,  ובנפצה תפיסות מקובלות מימים מימימה ומושרשות בנפת מונרו והגלילות בדבר הגמישות של החומר האפור המצוי בין אוזני בנות המין היפה, ובכדי לתמוך באשה המבקשת לממש את דתיותה במסגרת  תקדים הלכתי מבלי להעמיד אותן . 

בשולי הדברים אוסיף כי ישנן כמה וכמה טענות משובחות עד מאוד בשבח השמרנות ההלכתית, שלמרות היותן נטועות בהנחות מוקדמות שלא בהכרח מקובלות על כולן מהוות מושא להבנה ולסימפטיה כללית גם בעינים מערביות,  אלא שהם לא הושמעו כאן בעיקר משום הרצון להפריך תיאוריות לוחמניות בבחינת ללמד בני יהודה קשת.

תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 29/01/2008 22:37:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:24 לינק ישיר 

הוגה ורושם

תלמידות מת''ן המעטות המוכרות לי לומדות תורה למיטב ידיעתי מאותם המניעים של בחור פונוביזאי צדיק שאינו לומד למטרות כבוד, השגת מעמד חברתי, סידור מלא או משום שזו ברירת המחדל של זכר ליטאי מצוי - כלומר הם לומדות מתוך בחירה מלאה וויתור על הישגים חומרים בכדי להעמיק את זהותן הדתית, בכדי להבין ולקיים, ובכדי לקיים את מצוות לימוד התורה לשמה ולהתדבק בשמו יתברך ושאר הטעמים המוזכרים בשער ד' של נפש החיים.

איני יודע מדוע הנך נמהר להסיק על מניעי השכלתן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:33 לינק ישיר 

סיינפלד
אתה מכיר נשים במת"ן שמטרתן היא 'לשבת וללמוד כל החיים'?

אל תענה שבפונוביז' מושפרצת הלבן הסטיגמטיות לבדה מחזיקה את הזכר הליטאי המצוי בישיבה. ישנם רבים בפונוביז' ובישיבות אחרות שלומדים לשם לימוד ולא מתוך הכרחה.

למיטב הבנתי הן לומדות מתוך סקרנות, מתוך מניעים פופוליסטיים, וגם אותן אלו שאתה מדבר עליהן שלומדות למטרות רוחניות, אין הן לומדות לשם לימוד קבוע, אלא באופן תקופתי בגיל צעיר.

[האם ישנם כויללים לתלמידותיה של פרופ' רוס תליט"א? ולא שאני אידאולוגית מסכים שכל יהודי מקומו בכוילל, אבל אם חשקה נפשן בתורה בצורה כה עזה, ראוי שתתארגנה - לפחות חלקן ה'עילואיות' שבחבורה - במסגרות מתאימות לשאיפתן]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 22:55 לינק ישיר 

ב"ה.

הוגה_ורושם,

א. "לא טענתי שהן רפורמיות במובן הקהילתי, אלא בדעותיהן ורצונן."

אף אני לא טענתי כי חרדי אתה במובן הקהילתי, אלא בדעות החרדיות המדברות מתוך גרונך.

ב. "אני יודע לא פחות על הקהילות הרפורמיות ודיעותיהן מכלי התקשורת, מאשר ידיעותיה של אמשלום על הקהילות החרדיות והנהגתן מבח"ח".

אל תמהר להצהיר הצהרות. שווה לבדוק זאת קודם. בכל מקרה, למיטב זכרוני, היא אכן נזהרת בהודעותיה מהשמעת דעות נחרצות בתחומים שאינם נהירים לה די הצורך..

רב_סיינפלד,

הכיצד זה תוכל למצוא תרפים בכליהן של אלה אשר דרך נשים להן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 23:02 לינק ישיר 

אני חוזר ושונה

אני מכיר צדיקים פונביז'אים, קול תויירניקים, חברונאים, וטשבינאים הלומדים מהמניעים החיובים הנזכרים לקמן. לא אמרתי או כתבתי שכולם או רובם רודפי כבוד או משפריצי לבן.

אני לא מכיר נשים במת''ן שמטרתן לשבת ללמוד כל החיים במובן הגברי של המילה, שכן רוב רובן רוצות להקים משפחה לתפארת שכידוע אינו ענין של מה בכך ודורש תעצומות נפש ומשאבי זמן אדירים. ואיני יודע באם לדרוש לשבח הנשים או לגנות הגברים. למיטב ידיעתי רבות מהן רוצות לעסוק בללמוד וללמד תורה כל חייהן במידה והפרנסה וטרדות המשפחה יאפשרו זאת, וחלקן מעונינות להעשיר את רוחן בטרם יפנו לעיסוקים אחרות ועדיין הן מזהירות כזוהר הרקיע.

כל מה שאני יודע שהן למדות ממניעים רוחנים פנימים ולא פופוליסטים, תהא כמות הזמן המוקדשת ללימוד אשר תהיה.

הנידון נושא אשכולנו הינו המוטיבציה הרוחנית של נשים אלו, וכל טיעונך בדבר העדרה לא משכנעים בלשון המעטה.  

איני יודע באם יש כוללים לנשים במובן הליטאי (שיושבים בו עד יום המיתה), אבל ככל הידוע לי הללו אינם קיימים מחוץ למסגרת הליטאית בארץ הקודש, אבל יש מסגרות ממסגרות שונות, ואיני יודע באם יש מקום לתלות פגם בהעדר כוללים ליטאים.

יש אפיקים רבים לתעל את האנרגיות של אלו שחשקה נפשן בתורה מעבר למסגרת לימוד בכולל ליטאי המתאפשר במידה רבה בשל תרבות שנור ונדיבות סוציאל-דמוקרטית היונקת ממעינות עכורים לא פחות מאשר תנועת הפמיניזם.  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כבוד הבריות , כבוד הציבור וכבוד ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.