בית פורומים אגודה אחת

מושב תפרח - הכישלון הגדול של היהדות החרדית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/1/2008 23:42 לינק ישיר 
זה התוצאה של חנוך נוקשה וסגור

הישוב הזה בנוי על גרעין של תיכוניסטים שנשרפו .

ויש שם ישיבת תפרח שנוסדה במיוחד עבור תיכוניסטים ממזגר הד"לי .

מצב זה קורה לא רק שם אלה בעוד מקומות בעלי מרקם תושבים דודמה .

קצת פתיחות ופחות נוקשות ימנעו תופעות כאלה .

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/1/2008 00:49 לינק ישיר 

לאחר כל הטיעונים המלומדים

אביא בפניכם עוד נתון מעניין

תלמוד תורה תשב"ר בבני ברק גם הצליח להביא לעולם כמות של כ- 8 אחוז חילונים 
תוצאה זאת  קיבלתי לאחר ששאלתי מס' בוגרים בגילאי השלושים

גם כאן מדובר באחוז גדול יותר מת"ת אחרים לפי בדיקתי
אומנם לא מעטים כמו בתפרח נשארו בישיבות רגילות אבל גם נתון הנושרים שם גדול מעט יותר מבמקומות אחרים
ומה יגידו כאן כל אותם דיקטטורים כשזה בב"ב ולא משפחות מהסוג של הנשרפים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 08:05 לינק ישיר 

פצעי

אני למדתי בתשב"ר עם עוד 34 ילדים, וכולם כיום חרדים לחלוטין. להביא נתון של 8% ע"פ מדגם של כיתה או מחזור ספיציפי, הינו לוקה בחסר. המספר הנ"ל נראה לי חסר כל פופרציה למציאות האמיתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 09:11 לינק ישיר 
לשרית..

הישבה שם לא נוסדה עבור תיכוניסתים רחמנא ליצלן.. אלא  עבור בני תיירה מובהקים . ישיבה בעלת רוח של נוקשות למרות שמהכרותי עם חלק מראשי הישיבה הם לא כל כך נוקשים בחיי היום יום שלהם.. לפחות ככה היה בעברם.
 נכון שהמקום הסגור וחוסר היכולת לעשות exitולקבל מעט רוח רעננה.. היא בעוכרי המקום..
מעניין אגב מה המצב בק"ק קרית ספר?
 גם שם לעניות דעתי עלולה להתפתח אוירה כזו.. ודו"ק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 11:29 לינק ישיר 

יש להזהר הן בשלב איסוף העובדות ובעיקר בשלב המסקנות.

הייתי נמנע מלקפוץ למסקנה על היות הקנאות והסגירות הסיבה המרכזית לנשירה אם בכלל.
בהעדר כל הנתונים הרלוונטים קשה להסיק ולו בדל מסקנה.

יש להשתחרר מן תבנית החשיבה לפיה על המכונים החרדים המודרנים (וכפי שציין ר' יעקב רבלין יצ''ו, אנו מצפים להגדרה הולמת שתחליף את זו והקונוטוציה הלא נעימה שלה) להצדיק את עצמם על בסיס כשלונות זולתם.  אין צורך לנהל דיאלוג מתמיד עם המודל הקנאי ואיני מקבל את ההנחה לפיה עמדת הקנאות מהווה נקודת מוצא הכרחית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:36 לינק ישיר 

סגירות ונוקשת הם המביאים לדעתי את הבעיות של הנושרים וכדו....

בקהילה בצפון הארץ [נוסח תפרח] .ששם רוב התושבים הם או תיכוניסטים יוצאי ישיבות ממיגזר
הדל"י .או בעלי תשובה גם שם יש אחוז נשירה גבוהה .
לפני שנים רבות יצא לי להתארח שם בשבת באותה קהילה.
 היה שם חרדי עם רקע של דל"י .ששאל אותי מה אני עושה ומה השכלתי ??....
ואמרתי שאני בוגרת בר-אילן .ענה  לי שזה פתחה של גיהנום.
 בעלי אמר לו שיזהר בדבריו כי יש מקומות גרועים יותר.
 גם ילדיו צעירים והוא יודע מה יהיה איתם .
ניבא ולא ידע מה נבא.
 ילדיו ועוד ילדים בעלי רקע דומה היום הם חילונים ולא סתם חילונים אלא ממש אנטי דתיים .
 לעומתם חברם שהוריו היו מסורתיים ונעשו חרדים [אבל בניגוד לאותו מקום היו פתוחים יותר הוא היחיד שנשאר דתי ושומר מצוות שהוא הלך לראות סרטים או t.v; 
אביו העדיף לעצום עיינים ואמר שיש בבחינתו דברים עקרונים יותר .
ובחור זה הוא היחיד שנשאר דתי מכול החבורה .

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/1/2008 14:32 לינק ישיר 

הרשו נא לי להניח כי גם בבר אילן הק' למדו את הכלל הלוגי הידוע שקורולוציה אינה מלמדת בהכרח על סיבתיות, ובהנחה שהעובדות שלפנינו מורים חד משמעית על אחוז הנשירה הגבוה בקרב אוכלוסיות מסויימות, עדיין אין בכך להסיק על היות חניוקותם הסיבה לאחוז הנשירה, ובוודאי שאין בכך בכדי לשלול את החינוך הנוקשה והסגור.  האם בדקנו סיבות אחרות? 

היושר המינימלי מחייב לבדוק חלופות,במיוחד לאור העובדה שרבים וטובים המחנכים את זרעם במסגרת שניתן לכנותה ''סגורה ונוקשה'' רואים ברכה בעמלם - כולל אלו המתנגדים בחריפות לבר אילן.

רק לשם האיזון הקדוש, אני אוסיף משלי ואומר שאני מכיר קהילה בצפון הארץ המורכבת מדלי''ם ותיכוניסטים לשעבר שאחוז הנשירה שם נמוך מאשר הריכוזים העירונים. כמובן שאין בכך להסיק מסקנות באשר לגורמי הנשירה.

תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 29/01/2008 14:47:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 15:06 לינק ישיר 
לא רק תפרח

בתור אחד שלמד בישיבה יחד עם בחורים רבים מרוב היישובים החרדים, אני חושב שניתן לקבוע דירוג פשוט של אחוז הנושרים לפי מקום המגורים (הדברים אמורים כלפי הציבור הליטאי בלבד).

במקום הראשון נמצאים כמעט כל היישובים החרדיים הקטנים - אופקים, רכסים, תפרח (ויסלחו לי האחרים שאת שמם איני זוכר), בהם גם אם יש תושבים חילונים ביישוב - הקהילה חייה במנותק מהם, ואחוז הנשירה גבוה מאד.
במקום השני נמצאים הריכוזים החרדיים הגדולים - ב"ב, קריית ספר, וירושלים (שלמרות שהיא עיר מעורבת - הריכוז החרדי בה גדול כל כך, עד שניתן להתייחס אליה כעיר חרדית במובנים מסויימים), שגם בהם אחוז נשירה נכבד אך פחות.
במקום השלישי נמצאים הערים המעורבות כמו פתח תקוה, חיפה ואחרות, בהן אחוז הנשירה קטן מאד.

כמובן שהדברים מסתמכים על התרשמותי האישית ולא על מחקר מבוסס, אך אני מעריך שנתונים אלו יהיו מוסכמים על מרבית דרי הפורום.
אינני מוצא לנכון לדון בהסברים לתופעה, אך כמדומני שהמתאם בין הנתק מהאוכלוסיה החילונית לנשירה ברור מאליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 15:39 לינק ישיר 
שומו שמיים...

בר אילן... נו נו...
 כבר אמרו קדמונינו... שלא כל לימוד הוא טרייף... אגב..אני דוקא  למדתי את ההשכולה שלי בעיר הקויידש בגבעת רם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 10:49 לינק ישיר 

אני מרהיב עוז להציע נימוק נוסף לנשירה, ואולי נימוק כפול:

בחברה חרדית סגורה, כמו בני ברק, קל יותר להיכשל בשני תחומים בדוגמה המשפחתית:

א. זלזול בקהילות אחרות.

ב. זלזול בדמויות סמכות, כלומר רבנים, או אדמורים.

וזה מצוי דווקא אצל אבות שהינם למדנים ותלמידי חכמים, שלפעמים מקרינים לילדים את התחושה של "הוא לא רב" או "הוא טעה".

וכן ביחס לקהילה אחרת. "בבית הכנסת ההוא אנו לא מתפללים".

לעומת זה, בעיר שבה יש רק מיעוט חרדי, או אפילו מיעוט חרדי ודתי, קל יותר, על דרך ההיפוך, לפתח אהבה והערכה למצוות ולרבנים.

שם אי אפשר לזלזל בחרדים מסוג אחר, או אפילו בחובשי כיפות מצבע שונה, כי בלעדיהם אין מנין, וכולם בסירה אחת. כולם עמלים כדי להבטיח הקמת מוסדות חינוך, חנויות עם מזון כשר וכשר למהדרין, מקווה, בית כנסת.

שם כאשר מגיע רב, כל רב, לשבת, זו חגיגה בפני עצמה. אין דומה היחס לרבני בני ברק בבני ברק, שם יש כה הרבה תלמידי חכמים (ואיני כותב זאת בביקורתיות אלא בהערכה) ליחס שיש כלפיהם בערי השדה כמו תל אביב וחיפה.

(נכון שזה מוזר לקרוא את התואר "ערי שדה" על מקום כמו תל אביב? אבל בימינו, ומן ההיבט שבו אני כותב, זה מוצדק).

לעומת זאת, החשיפה לאורח חיים אחר אינה, בפני עצמה, מובילה לתוצאה חד ערכית. אני מפנה לאוטוביוגרפיה הרוחנית של דוב אלבוים, שבה הוא מתאר כיצד גדל בשכונה חילונית לא הרחק משכונה חרדית, ובכל זאת היה מקנא, כנראה, בילדותו בחילונים על התענוגות האסורים שלהם. (אם כי יש לשער שמשהו היה לקוי בבית, בחינוך או באיזה מקום בכך שלא נתנו לו איזון ולא רכש את ההערכה ליהדות שעליה היה אמור לגדול. וזה כמובן כבר נושא אחר).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 16:00 לינק ישיר 
סגירות.. שם המשחק

כנראה שכל הנימוקים שהועלו כאן הם אכן  מחוללי התופעה.. אבל דומני שהנושא העיקרי העומד בשורש התופעה הוא
הסגירות שאינה מתאימה לכל מאן דהוא..
 כשם שישיבת סלובודקה או זכרון יעקב לדוגמא אינן מתאימות לכל  עול ימים בגלל סגירותן ההרמטית.. [אגב..אני מחבב אותם מאד..} כך הסגירות בישיוב השדה הקטנים כמו תפרח.. אופקים וכדומה.. מהווה אבן נגף.. אין שם נקודת מפלט של אויר דחוס ..
 הבעיה כמובן שונה בערים כמו אלעד.. ששם מצויים לא מעט בעלי תשובה ושסניקים  המחופשים לחרדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 20:14 לינק ישיר 

כאחד שחי ולמד וגר במקום ומכיר באופן אישי כל אחד ואחד שהתקלקל או התחלן ח"ו
אני מבקש להגיב
א, הנתון שהובא אינו מדוייק כלל וכלל (שמונה עד עשר אחוז נעשו חילונים...., מידיעה, בעשר שנים האחרונות זה בערך אולי ארבע אחוז) וגם החלק הנכון שבו מתייחס אך ורק לשנתונים מסויימים בעיקר בעבר.
ב, כפי שכבר הוזכר, הציבור במקום מורכב כמעט רק מחוזרים בתשובה, מתחזקים וכדומה
(איזה חרדי נורמלי בא לגור שם? רק אלו שבאו לשטעל'ה וכדומה, והבנים שלהם אגב יצאו מוצלחים מאוד)
 בנוסף, מאלו שנהיו חילונים אין אפי' אחד! שאביו חרדי במקור, ולומד.
ג,אם  רוצים לקחת דוגמא משם  אז זה דווקא דוגמא הפוכה  שצריכים ועדת קבלה חזקה שתסנן טוב,
רוב ככל הבנים למשפחות שמקובל לקרותן "טובות" למדו ולומדים בישיבות הטובות ביותר (מידיעה! אפשר לקבל שמות אצלי)
בעבר,נוסף על כל הבעיות למדו בחיידר שם גם ילדים מאופקים ששם בכלל אין את הסגירות שהרבה נהנו כאן לדבר נגדה (גרים שם מאוד מעורב עם החילונים) ובאופקים יש אחוז הרבה יותר גבוה של נשירה (ג"כ מידיעה!) והרבה התקלקלו מהמגע עם ילדי אופקים!
המסקנה לדעתי, שלמקומות נידחים מגיעים כל הבעיות (בלי הכללות) ואח"כ אנשים שגרים במקומות מבוססים (גם מביחנת הכנסה וגם מבחינת איכות התושבים וד"ל) מסיקים מסקנות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 01:47 לינק ישיר 

רוצה להבין

אכן זה נכון שאי אפשר למדוד מקום שאתה טוען שהוא לכתחילה בעיתי למדידה
אבל
אולי תסביר לי מדוע באופן גורף כל האיזורים שהם חממות חרדיות החל מתפרח וכלה בבני ברק וק. ספר אחוז הנושרים הוא גבוהה יותר
ואילו בפ"ת   וחיפה ששם גרים במעורב עם חילונים, האחוז הוא מהנמוכים בציבור החרדי

הרי כשתבחן את הדברים במקרו ולא במיקרו לא תוכל לומר שזה קורה בגלל סוג אוכלוסיה בעיתי

שהרי במצב בוחן כזה מדובר  באוכלוסיה מגוונת מול אוכלוסיה מגוונת

אם תבחן את הדברים במקרו תראה שיש רק מסקנה אחת שאומרת צורת החיים החרדיים במקומות מסויימים מתנהלת בצורה פתוחה יותר עם פחות משטר חברתי של אייך צריך להראות, מותר לכתחילה להיות שם בלעבת, מימילא שיטה פתוחה יותר גורמת לפחות משקעים

כאשר נפער קרע קטן בחממה צמודת קרקע, מיד הצמח הגדל ליד אותו קרע ניזוק קשה מרוחות חיצוניות שחדרו איליו, אך אילו קרע קטן כזה היה קורה בחממה גבוהה בהרבה מן הקרקע, לא היה קורה שום נזק ואפי לא לצמח אחד, והנמשל ברור, ככל שהחממה שלנו תהיה הדוקה וחנוקה יותר, ברגע שנפער בה חור יהיו נפגעים, אך ככל שהמרווח יהיה גדול יותר אזי חור קטן לא יוכל לקלקל את הגדלים בחממה
כוח דהתירה עדיף אבל איפה קברו אותו היום? .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 14:11 לינק ישיר 

אין לי ניסיון בתחום הנושרים
אבל לפי מה שקראתי ושמעתי מפי אלו שעוסקים בתחום, הבעיה העיקרית שגורמת לנשירה היא חוסר בחום ובאהבה
מכיון שלכל אחד יש בגיל ההתבגרות קשיים כאלו ואחרים, וכיש לו בבית הבנה לקשיים ולהתמודדיות שיש לו,  בדרך כלל הוא מתייצב, וכשהוא נתקל בבית בחוסר הבנה ובביקורת, נוצר נתק בינו לבין אביו ולכן הוא מחפש את מקומו במקומות אחרים.
חוסר בחום ובאהבה נובע מכמה סיבות
או מקשיים שיש להורים (בלי קשר לילדים, מחסור בכסף שגורם לקוצר רוח, בעיות בשלום בית וכדו' ) וזה הסיבה שיש במקומות מצוקה יותר נשירה, ומאידך גם להורים עם הרבה כסף, מרבה נכסים מרבה דאגה , ושוב אין זמן לילדים.
הורים בעלי תשובה וכדו' שהתחילו בשמירת מצוות בגיל מבוגר ובהתלהבות ואינם מבינים את הקשיים שעוברים ילדיהם המתבגרים (כי כשהם היו בגיל ילדיהם הם עשו מה שבא  להם) והם תוקפים את ילדיהם בביקורת עזה
וכן גם מחינוך נוקשה וחסר סבלנות כי מי שלא מגלה סבלנות כלפי כשלונות שלו אלא מרבה בביקורת על עצמו (כפי שצריך להיות) מטבע הדברים מרבה ג"כ בביקורת כלפי הזולת ולא סובלני כלפי כשלונות של הזולת (כפי שלא צריך להיות)
כלומר, לדעתי הבעיה לא בחינוך הנוקשה אלא ביחס לחריגות של החניך מהחינוך, דהיינו לחנך בתוקף לעיקרון שצריך לנצל כל רגע ללימוד התורה, אבל כשהבחור מגיע מהישיבה ומתיישב עם העיתון ביד, לא להחמיץ פנים, אלא להיפך להגיש לו כוס שתיה ולחנך בתוקף שאסור לקרוא או לשמוע מה שאסור, אבל צריך לדעת להעלים עין
ןלא לומר דברים שלא נשמעים  לא להעיר גם כשרואים שהבחור לא קם לתפילה בזמן או מאחר זמן קרי"ש וכדו'
וזה באמת קשה יותר לאלו שבעצמם מקפידים יותר ודורשים מעצמם יותר
 (ובכלל במקומות שהזכרת גרים יותר בוגרי חברון שהחינוך בה מתבסס יותר על גדלות האדם ועל מעלותיו, ולא על ביקורתיות כפי שחינכו במקומות אחרים כפנוביז לדוגמא, וזה שוב לא בהכרח קשור לסגירות או פתיחות אלא כפי שהזכירו כאן, להתמקד יותר בשיני החמור הלבנות, מאשר בנבלתו שלא מריחה הכי נעים)
לי אישית אבי, מצא ספר קריאה חילוני מתחת המזרון  בביתי (כשאפילו ספרי קריאה חרדים לא נכנסו בלי ביקורת)
והוא נטל את הספר בלי לומר לי מילה, ועברו מאז כעשר שנים ומעולם לא הזכיר לי את הנושא אפילו ברמז
ועוד מעשה אחד, בוקר אחד אחרי תפילת שחרית בתפרח אבי דיבר איתי בנימה נוקשה על ענין מסויים ועבר לידינו ראש ישיבת תפרח הגר"י פרידמן (שמסמל לדעתי את הגישה הזאת, של נוקשות וסגירות רבה בחינוך ומאידך רוך והבנה, רבה עוד יותר עבור מי שסוטה מהדרך) וסימן לאבי בידו שירגע ולא ידבר אלי כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 20:49 לינק ישיר 

נדמה לי שמישהו כאן באשכול צריך להתנצל.

זה מאוד מעניין לראות אנשים שמפיצים נתונים ע"פ מה שהיו רוצים לחשוב....

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > מושב תפרח - הכישלון הגדול של היהדות החרדית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.