| נשלח ב-30/1/2008 08:57 |
|
| |
"ערכאות"-אתם והוא
לכם אסור
ללכת לבית המשפט, והיה באם תפנו לבית משפט, ולא לבית דין רבני, אפילו כדי לתבוע כספים שמגיעים לכם עפ"י ההלכה, תהיו בחרם, אך למי שמקורב לגדול הדור,
מותר ללכת לבית המשפט, אפילו כדי לתבוע כספים שלא מגיעים לו.
http://bh.hevre.co.il/news_read.asp?id=4114&cat_id=1
אתר בחדרי חרדים ידע לדווח שבהוראת רבנים יגיש הרב צבי ויספיש תביעת דיבה נגד העתון 'ידיעות
אחרונות', שפירסם
בגליון יום שישי כי "בנו של הרב צבי ויספיש מעורב בפרשיית הסמים". האתר ידע
לספר שהרב ויספיש פנה לגדולי ישראל, בשאלה מה לעשות אל מול ההכפשה, ואלה הורו לו
להגיש תביעת דיבה נגד העיתון. בעקבות כך עומד הרב ויספיש להגיש תביעה על סך שלושה
מיליון דולר.
כנראה שעבור "מנת המישכל"
של קוראי אתר "בחדרי
חרדים", די לאתר לכתוב שזה היה בהוראת "גדולי ישראל", כדי שהדבר
יתקבל.
כשלעצמי, איני יודע מהי הגדרת "גדולי
ישראל", אך אני בטוח שאם היה מי שהתיר לו ללכת לבית משפט, ולהגיש תביעת דיבה,
לא היה מי שהוא בגודל "גדול" או אפילו בגודל בינוני, מפני שכל אגורה
שתוענק להרב ווייספיש באשמת הוצאת דיבה, תהיה גזילה בידו.
לפי ההלכה אין זכות לתביעת נזיקין באשמת הוצאת
דיבה. היו זמנים שקנסו והחרימו מוציאי שם לעז על משפחות, (ראו בדרוש לשבת תשובה של
המהר"ל מפראג, בדרשות מהר"ל, דרוש לשבת תשובה, עמוד פ טור ב), אך כ"ז
היה כאשר היתה תקנה.
לפי דיווחי האתר, הוא ימשיך לתבוע את העתון בבית
המשפט, אף שהיתה התנצלות מידיעות אחרונות.
מהו ההיתר ההלכתי לתבוע נזקים על הוצאת דיבה,
מלבד היותו מקורב להרב אלישיב?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/01/2008 9:03:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2008 09:28 |
|
| |
נישט,
הרי ההלכה אינה שוללת תקנה כזאת, אלא רק לא מחייבת אותה מעיקר הדין.
האם העובדה שבמדינה שלנו יש תקנה שמאפשרת תביעת פיצוי על דיבה אינה מאפשרת לתבוע זאת מבחינת דין תורה? הרי יש תקנה של הציבור (שבעת טובי העיר, או אולי אפילו דינא דמלכותא ל"ע) שמאפשרת זאת. האם מדינת ישראל שונה מפראג? ההיתר של הרב אלישיב כעת אולי אפילו מהווה אישור של אדם חשוב לתקנה זו (בהנחה שצריך), ואז בכלל אין בעיה.
לדוגמא, אם המדינה קובעת מתי יש לשלם לשכיר את שכרו, האם גדרי 'בל תלין' לא ישתנו לפי הקביעה הזו?
אם כן, נראה לכאורה שכעת ניתן לתבוע זאת גם בבי"ד רבני, שכן ההלכה מכירה בתקנות כאלה, וכעת יש להן תוקף הלכתי. וממילא ניתן גם לפנות (ברשות) לתבוע זאת בערכאות של סוריה דירושלים (דליטא).
וממילא גם לא יהיה בזה סרך גזל, שהרי אם ההלכה מכירה בחיוב הזה, אין כל בעיה לתבוע אותו.
אגב, יש הגיון רב לאשר פנייה כזו, שהרי במקום שבו ההרתעה בפני דיבה אינה יכולה להסתמך על יראת שמים ועונשי שמים, אין ברירה אלא לאכוף זאת בחוק ובסנקציות ממוניות. ואם יהודים שומרי מצוות לא יפנו לתבוע על הסעיף הזה ייצא שכולם יוכלו להוציא את דיבתם רעה, בעוד הם יהיו מנועים מלעשות כן שהרי אותם כן יתבעו בביהמ"ש.
תוקן על ידי mdabraham ב- 30/01/2008 9:30:53
מיכי
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2008 10:26 |
|
| |
א. הקביעה שעל פי דין תורה התביעה אינה צודקת, רחוקה להיות מדויקת.
ראה מאמרו של פרופ' נחום רקובר, ביחוד פרק ב:
http://www.daat.co.il/daat/kitveyet/sinay/allashon1-4.htm
ב. אמנם בתורה לא הוזכר חיוב תשלומים על לשון הרע, למעט במוציא שם רע על בתולת ישראל, אבל בתלמוד ובפוסקים קיימת ענישה כזו, כידוע ממעשה זיגוד וטוביה ובאותו בחור שאמר פתח פתוח מצאתי.
ולשון הרמב"ם (חובל ומזיק ג, ה): "המבייש את חברו בדברים, או שרקק על בגדיו - פטור מן התשלומין, ויש לבית דין לגדור בדבר בכל מקום ובכל זמן כפי שיראו".
אין ספק שבמציאות שלנו בה ניתן להשמיץ אדם בכל העולם תוך מס' שניות, הרי ש'בכל מקום ובכל זמן כפי שיראו' מתבטא בקנסות גבוהים יותר מהתקנות שתוקנו בעבר. אם המבייש תלמיד חכם 'קונסין אותו וגובין ממנו משקל שלשים וחמישה דינר מן הזהב שהוא משקל תשע סלעים פחות רביע' (רמב"ם שם; 'וקבלה היא בידינו שגובין קנס זה בכל מקום, בין בארץ ובין בחוצה לארץ'), הרי שכיום ניתן לדבר על סכומים גדולים יותר, ולא רק על תלמיד חכם (ההוראה על בית הדין לגדור אינה אמורה על ביוש ת"ח ביחוד, כי אם על ביוש כל אדם מישראל).
ג. אם ישנה הסכמה/מנהג המדינה על קנסות לשון הרע, בית הדין (שאינו קיים, ולעניננו אותם 'גדולי ישראל' שהובא ההוראה בשמם) אינו זקוק לקבוע תקנות משל עצמו, ודי בכך שהוא מבטא את הסכמתו העקרונית להכנס בכלל ההסכמה הנהוגה.
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2008 10:55 |
|
| |
רב מיכי כותב
אגב, יש הגיון רב לאשר פנייה כזו, שהרי במקום שבו ההרתעה בפני דיבה אינה יכולה להסתמך על יראת שמים ועונשי שמים, אין ברירה אלא לאכוף זאת בחוק ובסנקציות ממוניות
האם זה מתיר לעבור על העבירה החמורה, של ובחוקותיהם אל תלכו- כלומר הערכאות- שנאסרו על ידי כל גדולי ישראל,
האם זו לא מצווה הבא בעבירה? הרי כך אפשר להתיר גם בדיני ממונות , להשתמש בערכאות- בגדר שלא ירבו גזלנים בישראל? ועוד היד נטויה לפרצות רבות בחומה זו, של איסור להשתמש מבערכאות!!!!
|
|
| נשלח ב-31/1/2008 09:42 |
|
| |
נישט,
השאלה של הכלי חמדה באה מנקודת מוצא מצומצמת שדנה לפי קריטריונים הלכתיים צרים, בלי לבחון את משמעות התוצאה. לא יתכן לבחון דיני ממונות רק בכלים של ל"ת, שחייב ליתן כל ממונו כו', כי אם עשית כן נתת ממונם של ישראל הפקר גמור, וכל אלם עכו"ם שיעשוק אותם לא יעמוד לדין בשום ערכאה, וזה לא יתכן.
לא מדובר בשיקול מטא-הלכתי, אלא הלכתי מובהק. כל דיני הממונות באו ליצור חברה מסודרת, למנוע אנרכיה מוחלטת ומעשי גזל, ואם ישנן שתי חברות החיות זו לצד זו, שמצד אחד באות במגע אחת עם השניה בעניני עסקים ומצד שני כפופות למערכות משפט שונות, חייבת להיות הכרה מסויימת של אחד בשני (כמו שיש בין בית משפט במדינות שונות), בפרט של החלש בחזק.
השיקול הזה תקף לחלוטין גם כאן במדינת ישראל, ולכן אם אנחנו מסכימים שבית דין היה עונש את העיתונאי שהוציא דיבה (כמו כל בתי הדין בכל הדורות, שהטילו קנסות (גופניים וממוניים), כמפורט לעיל), הרי ששיקול הלכתי מובהק זה מחייב שעתה, שאין אפשרות להביאו על ענשו בבית דין כזה, יוכל הנפגע לתבוע במערכת המשפט שהעיתונאי כפוף לו.
כי - כאמור - ראש לכל יש לקבוע שלא יתכן מצב שבו שני אנשים החיים זה לצד זה, תהיה לאחד הגנה משפטית שלאחר אין.
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2008 09:54 |
|
| |
אוסיף כי הדבר דומה לנזקי גרמא. האם כשבי"ד יתחילו לדון בנזקים כאלו זה יהיה גזל?
אלו תקנות הקהל, ובודאי לא גרע ממנהג. וכשיש מנהג לשלם על משהו אין כאן גזל (ובזה תשובה גם לאידך).
ואם אכן לא היה כאן נזק, ביהמ"ש לא ייתן לו את הדבר, ובא לציון גואל.
נישט,
ראה דבריי כאן. ועוד, דיני 'בל תלין' הם לא היחידים שתלויים במנהג, אלא כל דיני הממונות (ולא רק הם). והן הן דבריי.
והחוק הוא הוא תקנה, או כתקנת הקהל או מדין מנהג. ועדיין איני רואה הבדל מפראג.
|
|
| נשלח ב-31/1/2008 20:34 |
|
| |
לידיעתכם, לפי חוק איסור לשון הרע ניתן לחייב את הפוגע לשלם לנפגע פיצוי, עד ל-50,000 ש"ח, ללא הוכחת נזק.
דומה יותר לדיני קנסות מאשר לדיני נזיקין.
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2008 23:52 |
|
| |
שכן, אז מה?
קנסות גם הם חלק מדיני נזיקין (כמו פלגא נזקא קנסא).
|
|
| נשלח ב-1/2/2008 01:52 |
|
| |
מיכי
אני
לא בטוח שבית דין היה עונש בכל חומרת הדין את העיתונאי שפרסם את הדיבה, בית הדין
לא היה חושב באותו כיוון שחושב בית המשפט, וכשיהיה ברור לבית דין שלעתון לא היו
כוונות לפגוע אישית בהרב וייספיש, ושהעתון התנצל על הטעות, הוא היה סוגר את הענין,
לא כן בית המשפט.
שלא
תבין מדברי, שאני חושב שלעיתונאים ישנה
זכות ללכלך אנשים, אך טעויות קורים, ואינפורמציה לא נכונה המתקבלת ע"י
עיתונאים מתפרסמת ע"י כנכונה, תאמר
האחריות על המפרסם לבדוק אם היא נכונה,
אלא שבדיני תורה אין קנס על הוצאת דיבה, כשנעשתה ללא כוונות זדון, בחוק היא
ישנה, אף שהכוונה לא היתה.
פעם
כתבתי על השטויות ההלכתיות שפרסם עיתונאי אחד,
העתונאי כתב אלי, ושאל: למה אתה מתקיף אותי? זו היתה האינפורמציה שנמסרה לי
מתלמידי חכמים, עניתי לו: אז חפש לך תלמידי חכמים שיודעים, בשבילי "אמרו
לי" לא היתה הגנה, אך היא תהיה הגנה בבית דין בתביעת נזקין על הוצאת דיבה ללא
כוונת זדון.
אם
בכל הדורות, הטילו בתי הדין קנסות (גופניים וממוניים) על מי שפגע באחר ע"י
הוצאת דיבה, לא היה זה על מי שפגע ללא כל כוונה, הקנסות היו למנוע מאנשים מלפגוע באחרים, אך לא לא
למנוע מאנשים מליפגע.
אם
אני מאמין, שאין לאף אחד אין רשות לפגוע באחר, פגיעה בכל צורה שהיא, אני גם מאמין,
שמבחינת ההלכה ישנם נזקים שאדם חייב בהם,
וישנם נזקים שהוא פטור עליהם, כך לדוגמא המזיק ב"גרמא" פטור מבחינה
הלכתית, אף שמבחינת החוק הוא מזיק. אלא
שאם מזיקים בגרמא היו הופכים למכת מדינה, אין ספק שבית הדין היה מוצא דרך הלכתית
לחייבם בתשלום, עד עד אז, הם פטורים.
הבעיה
אינה שאין אפשרות להביא את העתון על ענשו בבית דין כזה, שהרי ההרב וייספיש אפילו
לא ניסה להביאם לבית דין שכזה, (אני מכיר את הסיפורים, שבמקרה שלהם הוא לא היה
צריך להזמינם לב"ד, מפני שברור שהם לא יבואו), וכי לשם מה להביאו לשם? כסף לא
יהיה לו מזה.
נראה
לי שבית הדין לא היה מתייחס לתביעה
ברצינות, שהרי הם ילדים טובים, כשהתבררה טעותם הם התנצלו.
מצב
שבו שני אנשים החיים זה לצד זה, תהיה לאחד הגנה משפטית, הוא לא יותר מאשר מצב רצוי
, הדת אינה מסגרת אידיאלית למצבים רצויים:
"שור
של ישראל שנגח שור של כנעני - פטור; שור של כנעני שנגח שור של ישראל, בין תם בין
מועד - משלם נזק שלם", (בבא קמא דף לח
עמוד א).
אישית
אני לא רואה דבר רע בהליכה לבית משפט, אני חושב שבהליכה עוברים על לפני עיוור, כי
אין ספק שהדיינים יעברו על הטיית דין,
בארץ
בה אני גר היתה שופטת בית משפט שביטלה "פסק דין" של ב"ד, ואין לי
אלא לומר, שהיא התייחסה אל הדיינים, ביותר כבוד ממה שהם היו מקבלים ממני.
אם
מבחינת ההלכה אסור ללכת לערכאות, אז אסור, אם ההלכה היא שעל בושת דברים פטורים, אז
פטורים, אם ההלכה היא שעל גרמא פטורים אז פטורים, רק כשתהיה הלכה מחיייבת, הוא
יהיה חייב, ועד אז הוא יהיה פטור.
אם
אסור ללכת לבית משפט אז אסור, ואין איסור זה שונה מאיסורים אחרים, ישנם הרבה דינים שהייתי רוצה לשנות, הצביעות של
איסור הליכה לערכאות התגלתה בכל מערומיה.
מה
הייית אומר אם אדם היה תובע בבית משפט,
תביעה שבבית דין היא לא היתה מוצדקת?
<"דיני 'בל תלין' הם לא
היחידים שתלויים במנהג, אלא כל דיני הממונות">
אין ספק שהוא כך, אולם ייתכן שבכל
זאת יש הבדל בין דיני פועלים למנהגים
האחרים בדברים שבממון.
קנסות גם הם כסף אינם ממון וחלק מדיני נזיקין, למשל המודה בקנס פטור.
רודולף
<"מאחר
שמסתבר שלא כל כך מהר יימצא הרב שיסכים לתפוס את העיתונאי ולהכניס לו מכות (כמנהג
גוברין יהודאין), הרי שהדרך היחידה של
הנ"ל לתבוע את עלבונו (שאחרי הכל, הוא באמת נורא) היא בפניה
לבית משפט">
"אסור להזדקק לערכאות אפילו בדברים ש"אדם עושה בהם דין לעצמו",
או בדברים שבהם היא ההלכה "כל דאלים גבר".
(ראה מקורות ב"הלכה פסוקה", מכון הרי פישל, סימן כו עמוד 326).
תוקן על ידי נישטאיך ב- 01/02/2008 1:56:31
עולם הפוך אני רואה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2012 06:03 |
|
| |
בפתיחת האשכול כתבתי: "לכם אסור ללכת לבית המשפט, והיה באם תפנו לבית משפט, ולא לבית דין רבני, אפילו כדי לתבוע כספים שמגיעים לכם עפ"י ההלכה, תהיו בחרם, אך למי שמקורב לגדול הדור, מותר ללכת ...". דבר לא השתנה מאז, מלבד שניתנה רשות לצבועים לכתוב על הצביעות: http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=42210
על צועקי 'ערכאות' ובעלי מוסר כפול • בשולי פרשת יתד נאמן אותם ש'הזדעזעו' כל השנים מכל פניה לבית המשפט וזעקו 'ערכאות', הם אלה שפנו לבית המשפט בפרשת יתד • אוסדיטשר תוהה: איך ישפיע המוסר הכפול על דור העתיד? עו''ד משה אוסדיטשר, בחדרי חרדים 19:59 28/06/2012 השבת קיבלתי לידי חוברת מהודרת, אשר צורפה לעיתון יתד נאמן בשבת פרשת קרח.
מקריאת החוברת עולה חשיבות השלום, דפי הכרומו מסבירים באופן מעמיק את החומרה שבמחלוקת, את ההפסד שנגרם לכלל הצדדים, ואת העובדה שאין בפועל מנצח.
עיינתי שוב ושוב בחוברת, ולא מצאתי ולו מילה אחת על הנעשה בעיתון 'יתד' עצמו. מי שאינו מכיר את רזי הפוליטיקה, יכול היה לחשוב כי האמת והשלום אהבו, ולא היא, כידוע.
אני אישית אינני מכיר את רזי הפוליטיקה הפנימית בעיתון, ועלי לציין כי אינני מעוניין להבין במחלוקת זו. אך הבעיה המהותית כאן היא הצביעות החוזרת ונשנית: מחד גיסא הם מעוניינים להתוות דרך, אך כאשר הדבר נוגע לכיסם הפרטי נוהגים הם בפועל כ'פשוטי העם', הולכים לערכאות המשפטיות הכפופות לחוק הישראלי ולא לדין התורה, ויוצאים בריש גלי נגד הנחיות גדולי הדור, ובכך גורמים גם לחילול ה'.
העובדה שהמחלוקת בין הצדדים עברה לבית המשפט, כאשר טרם התעוררה המחלוקת, העיתון היה 'מזועזע' כל כולו מפניה לערכאות, ומהרמת יד בתורת משה, מוכיחה בעליל כי מדובר בצביעות שאין גדולה ממנה. מה גם שמדובר בתקדים מסוכן, בו עיתון מוביל מוכיח שכאשר מדובר באינטרסים האישיים שלו, אזי הכללים לפיהם בית משפט מהווה 'ערכאות של גויים' תוך הרמת יד בתורת משה, אינו חל עליהם. אם כן, מדוע בסכסוך בין 'פשוטי העם' ייבצר מהם לפנות לערכאות? על כך אין לי תשובה.
הבעיה אינה בפן העיתונאי, עיתון 'יתד' הוא עיתון הדגל של המגזר הליטאי, העיתון מצטייר כעיתון הנתון לפיקוחה של וועדה רוחנית. איזה מסר עובר לבני הנוער ולבחורי הישיבות כאשר הם רואים התנהלות כזו, ואיך תשפיע ההתנהגות על גיבוש דרכם בעתיד והקשבתם להנחיות גדולי הדור?
אינני מביע דעה לגופה של המחלוקת, גדולי הדור הם אלו שצריכים להחליט בנושא, אך הבעייתיות היא באופן ניהול הסכסוך, מה שלא נראה ונשמע גם במגזרים אחרים שאינם חרדים.
גם בסכסוך עסקי יש דרך וכללים לנהל אותו על פי דין תורה ובצורה מכובדת.
נכון, אני עורך דין, ופרנסתי היא - בין היתר - בערכאות, אך לפחות אינני צועק בכיכרות 'ערכאות', ומשתמש בשרותיהם של ערכאות אלה כשמדובר בנושא אישי". אהבתי את שכתב: "מה גם שמדובר בתקדים מסוכן, בו עיתון מוביל מוכיח שכאשר מדובר באינטרסים האישיים שלו". מתחת לאיזו אבן הוא זחל העורך דין הנכבד מיום שהגיע לגיל דעת (דייקתי בלשוני) עד לכתיבת המאמר"? עבורי שתי השורות האחרונות שבסוף המאמר אומרות את הכל: אני עורך דין, ופרנסתי היא,,, איך טיעון זה מצדיק את התנהגותו אותה הוא חושב לפסולה? "אמר לה ינאי מלכא לדביתיה: אל תתיראי מן הפרושין ולא ממי שאינן פרושין, אלא מן הצבועין שדומין לפרושין, שמעשיהן כמעשה זמרי ומבקשין שכר כפנחס". (סוטה דף כב עמוד ב). ממי יש לפחד יותר, מעתון צבוע או מעורך דין צבוע?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2012 00:40 |
|
| |
האיסור לדון בערכאות נחלק לשנים. א. אין דנים כדין תורה. ב. גם אם דנים כדין תורה אסור לדון הערכאות. התשובות שניתנו כאן, גם אם נקבלם, פתרו בעיה אחת והותירו על כנה בעיה ב'. גם כאשר מדובר ב"ידיעות אחרונות" יש לתבעם תחילה לדין תורה וממ"נ. אם יסרבו, יתקבל היתר לדון בערכאות. אם יסכימו, שיפסקו הדיינים על פי שנאמר כאן שהוא דין תורה. פניה ישירה לערכאות מאן דכר שמיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2012 10:30 |
|
| |
ייתכן
<פניה ישירה לערכאות מאן דכר שמיה>
שמיה הוא הרב משה שטרנבוך, ראב"ד העדה החרדית בירושלים. ראה תשובות והנהגות ח"ג סימן תמא, שכתב: "אכן אדם שהוא אפיקורס או מחלל שבת בפרהסיא וכדומה, או פירמא שברור בודאי שלא ילכו לב"ד, ראוי להזמינם פעם אחת או עכ"פ לקבל רשות מב"ד, ושמעתי שכן הורה הגאון בעל מנחת יצחק... ולע"ד טעם נכון לשלוח פעם אחת הזמנה בכתב אף שברור שלא יבוא" אך בתשובות והנהגות ח"ג סימן תמה, הוא כותב: "... נראה דהיכא שהנתבע מחלל שבת בפרהסיא וגם מנותק מחיי דת מה לנו להטריח ב"ד להתרות". תוכן שתי התשובות הועתק בתשובות והנהגות ח"ה עמוד תקנא, סעיף ד מסוף טור א, הועלה כאן:
http://dl.dropbox.com/u/17931035/%D7%94%D7%96%D7%9E%D7%A0%D7%94%20%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9F.jpg
לדעתי הבעיה אינה חוסר ההזמנה לדין, אלא ההיתר לתבוע כסף שלא מגיע ע"פ תורה.
אלא שכנראה שהיא אינה בעיה בעיניהם.
|
|
|
|
|