|
|
| נשלח ב-15/2/2008 05:23 |
|
| |
הקניזי,
ראה דברי המרשתי בהודעה שלפני, המייצגת בקצרה את מהלך הלימוד של החזו"א (שאף הוא עצמו נמנע, או נרתע מחשש המסקנות, מלעשות בו שימוש במחשבה/השקפה) נסה לבצע את מה שהצעת בהודעתך, בחוצות בריסק וצפה אם לא ללעג, לקיתונות של בוז עד לזכיה בתואר משכיל או אפיקורס.
תוקן על ידי ספרן ב- 15/02/2008 5:26:39
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2008 11:49 |
|
| |
בעל
<אני לא מתנגד לניעור אבק, אני מסביר כסוציולוג את מה שקורה בחברה החרדית>
זה מה שאתה חושב לעצמך. כשאתה בא כאן לדבר כסוציולוג, אתה מדבר בפועל כאידאולוג. אתה מתכוון בסרקזם, אני יודע, אבל אנחנו שומעים את זה כמו את המשגיח בישיבה קטנה. את הססמאות כולנו שמענו כבר. כאן אנחנו רוצים לנסות להתמודד אתן.
ספרן
אני מבין את האנלוגיה, ברור שזה על אותו ציר. עם זאת אני חושב שמדובר ברמות אחרות לגמרי. חוסר החשיבה עליה נפתח האשכול, הוא בתחומים ראשוניים ולא קוראי תיגר כלל. לא מול סמכות של מישהו אלא מול העדר. ר"ח קידש את הסמכות, לא את העדריות.
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2008 14:24 |
|
| |
חשיבה מכנית
נכון שאתה מוצא בני ישיבה למדנים היודעים לנתח סוגיא על בוריא ואפילו למצא תובנות חדשות שלא שיערום אבותינו
אבל.. ברב המיקרים החשיבה היא מכניסטית.. אותה שטאנץ מחשבתי של הרב מבריסק או ר שמעון שקופ להבדיל..כל החבורס שאני רואה מידי פעם בנויות באותה מודל מחשבתי.. כמעט..תוסיפו לכך את הפרימטיביות המחשבתית בכל נושא אחר הנובעת מחסכים עצומים בכל מילי דעלמא אמיתיים..להוציא את הנאמר ביתד או.. או הפשקווילים ברחוב.. והנה לך אותה מוגבלות נוראית של ביני התורה הרציניים .. שלא לדבר על הבינוניים..
א5תה לפעמים נדהם איך תלמיד חכם חשוב ורציני מעשה הרהורים בנושאים אחרים שאינם נוגעים לשטחי התענינותו.. ברמה של"גן ילדים"..
אני מכיר אברכים חשובים שיודעים לפתח חבורס נחמדים בסוגיות אותם לומדים אך כשהם פותחים את הפה בנושאי השקפה.. אתה מתבייש בעמידתך לידם..
השטאץ.. הסקדרתיות.. קו יצור תעשייתי.. זה מה שקורה שם בישיבות היום.. כי כוללללללםםםםם חייבים לעבור את אותו סד..
וזו התוצאה..
|
|
|
|
| נשלח ב-17/2/2008 01:24 |
|
| |
| v10 כתב: |  |
אני מכיר אברכים חשובים שיודעים לפתח חבורס נחמדים בסוגיות אותם לומדים אך כשהם פותחים את הפה בנושאי השקפה.. אתה מתבייש בעמידתך לידם..
השטאץ.. הסקדרתיות.. קו יצור תעשייתי.. זה מה שקורה שם בישיבות היום.. כי כוללללללםםםםם חייבים לעבור את אותו סד..
וזו התוצאה..
|
|
זו ההצלחה. תאר לך שהיו בעלי השקפה צריכים להתמודד עם האברכים גם בעיניני השקפה. שמא היו מגיעים להשקפה אחרת ונמצא הציבור חבורות חבורות (יותר ממה שהוא היום) או שמא לא היו מקדישים זמן ללימוד תורה ומהרהרים בהשקפה. כך פתחת את הראש, הכנסת השקפה, נעלת ולא צריך להתמודד, יש לך רובוט נושא ספרים נוסף (וסליחה על הביטוי).
|
| נשלח ב-18/2/2008 02:33 |
|
| |
לאחרונה ביארתי למישהו התופעה החדשה (שכמעט התיישנה כבר) הליטאי על העדר חשיבה עצמאית כך.
פעם לימוד התורה בליטא היתה סימפטום של חשיבה ליטאית, של "ראש" ליטאי מיוחד, של זה שאינו מקבל דברים כמו שהוא אלא מנסה לחקור ולפקפק בכל דבר ודבר עד תומו, בליטאי הי' משהו אנידבדואליסטי, החסידים נאשמו בעדריות. מי שבליטא ישב ולמד הרי זה הי' ביטוי מובהק של המוח המבריק, של השכל החותר ואינו עוצר.
פעם גאוני ליטא נמדדו לפי למדונותם הגדולה, מי שהעפיל לשיא, הי' מי שאכן הי' הגאון האולטמטיבי, ששבדורות האחרונים היו אכן גאונים מופלאים ומקוריים כמו רבי מאיר שמחה, רבי חיים מבריסק.
[חכמי ליטאי בדורות האחרונים כולם שפשפו את כשרונותיהם אם בכתיבה יפה (צא וראה את הכתיבה העשירה, של גדולי ליטא כל אחד לפי דרכו, הרא"א קפלן, הר"י הוטנר, אפילו החזו"א כתב בכתיבה מליצית לא תורנית שגרתית) או בכח הנאום.
מי יעז לכתוב היום תורה בכתיבה מושכת ומקורית?] אך כל זאת כאשר ליטא לא הפכה את התורה כמשהו קונבנצנלי, כמשהו שכל אחד עושה מלידה עד מוות. מי שלמד פעם הרי למד בגלל שהמח היהודי דחף אותו ללמוד. אך כיום השתנו הדברים לחלוטין, הלימוד נהפך לריטואל המוני, לומדים בטכסט המקודש כמו שמניחים תפילין, שהרי אי אפשר לתבוע מכולם שילמדו אלא אם כן לימוד התורה אינו אלא אקט כמו שתפלין הינו אקט. המוח משחק תפקיד כעת משני, היכולת כבר לא חשובה כאן. מי מחפש מקוריות? מדוע שזה שהינו למדן ואומר משהו מיוחד, הינו חשוב יותר.
ואכן גדולי ישראל המעפילים כיום בפיסגה העולם הליטאי, אינו זה שהוא מקורי, אינו זה שהוא הגאון המופלא ביותר, אלא מי שיש שהינו העבדקן יותר. אנשים כמו הרה שטיינמן, שאינן מצטיינים בגאונות ובחשביה מקורית יתירה הם שמפארים את פני המזרח.
איני אומר כאן שיש פחות גאונים כעת, יתכן שאף יש יותר, אך הגאון המקורי כבר אינו חשוב בתרבות הליטאי העכשווית. וממילא ההשלכה היא שכל חשיבה מקורית רק מפריע להתקדמות בתוך התרבות הזאת. זה שישים מים קדושים תחת הרב אלישיב יותר מקובל (תרתי משמע) מאשר זה שיפריך תשובה של הרב אלישיב. אז למה שלא ישתה מן המים במקום להתבלט כחושב?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 09:38 |
|
| |
חברים
סליחה שאני מעיק עליכם שוב
כעת תנו את הדרכים לפיתרון הבעיה
כיצד להעלות את החשיבה מתהות הנשייה
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 10:58 |
|
| |
פצעי_אוהב, חוששני שבלי אתגר חיצוני שום דבר לא ישתנה. הרי מצבנו כל כך טוב, אף פעם בתולדות ישראל לא היה שרבים כ"כ צייתו למעטים כ"כ, אז למה לשנות?
|
| נשלח ב-18/2/2008 12:02 |
|
| |
בכל צורת שלטון בעולם יש מתח בין האינטלקטואלים והשלטון. רק בדמוקרטיות לאינטלקטואלים יש השפעה ובדיקטטורות נהגו להשתעשע עם חיות המחמד במרתפי החקירות לפני שילוחם לגולגים. בציבורינו זכינו שבמקום המרתפים יש גבאים בביכנ"ס ומנהלי מוסדות האמונים לישר את בעלי הדעות הסוררים .
ככלל יש נוסחה ידוע המתארת את הקורלציה בין גובה המנהיגות לגובה החשיבה המותרת .
|
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 12:18 |
|
| |
פצעי
הצעתי המעשית היא, לחשוב בקול, (לשלם את המחיר) לעודד חשיבה, לייקר את מי שחושב ולאט לאט, תראה עוד אנשים חושבים.
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 12:40 |
|
| |
הצעות מעשיות? מה רע לנו בהצעותיהם של חכמינו שלא לדבר במקום שלא שומעים? וכי טובים אנו מהגדולים שאינם יכולים להגיד מה שחושבים מפחד חמת המציק ושבויים הם בטירוף הציבורי? נסה לשאול היום את רב אהרון לייב לגבי הנח"ל החרדי ותראה איך באדיבות מראים לך את דלת היציאה.(מדובר כאן על עובדות ולא ספקולציות). תמצא שני חברים שומעים,תבכו איש על כתפי רעהו למה אבדה חכמה, ותזכור שיש סוף לכל דבר-"אם בגבורות ,שמונים שנה ..." ובינתיים תרגיש נוח כאסקופה נדרסת.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 13:14 |
|
| |
COGITO22 כל החיים הם עיסקאות חבילה, אם בחרת בדבש שבעיסקת החבילה שבחרת, תקבל גם את העוקץ, אם ברצונך לא לקבל את העוקץ, נסה למצוא חבילה אחרת שגם בה יש דבש ועוקץ.
|
| נשלח ב-18/2/2008 19:41 |
|
| |
נראה לי שפצעי אוהב והקניזי החזירו את הדיון למסלול הראוי לו בהתאם לפורום שאנו בו.
מה ראוי לפעול למעשה כדי להביא לשינוי?
אני סבור כקניזי, שחשוב לדבר ולדון. ויש להאריך בתנאים הנדרשים לזה.
אני מציין כמה העולים על הדעת, גם מן הנסיון בחיים הלא וירטואליים.
א. להיות מצוייד במקורות.
על המצוה "לדעת" ולא רק להאמין.
על כך ש"חלילה לדבר תורה שיהיה סותר את השכל". ולציין שהמקור אינו רק הרמב"ם אלא ריה"ל ואפילו הרשב"א.
(פעם בשכבר הימים נפתח על זה אשכול בעצור חושבים, של ציטוטים הכרחיים).
על כוחה של הסברה, שהוא כשל לימוד ממקרא מפורש.
על גישות וערכים בשמירת מצוות. שאין צורך לרדוף אחרי החומרה (למרות דברי הרמח"ל למשל). שאפשר לברר סוגיות ולהכריע כפי כוחנו. שאין מצוה לעשות "לפי כל הדעות". שאסור לאסור את המותר, ולא רק מפני שעלולים לבוא להתרת איסורים.
ב. לשמש דוגמא אישית לעליה. לעושר רוחני. לאופקים רחבים שכל כך, לדעתי, חסרים אצלנו.
אך ראוי להיזהר:
כפי שהעיר קוגיטו, גם חז"ל הזהירו שלא לשתף כל אדם בכל רעיון. וכן ראוי. האם צריך לדחוק ב"כוח" תובנות למי שאינו מסוגל לזה? שאינו רוצה בזה?
יש מי שיישבר מזה. צאו וראו את היחס בח"ח לעצכ"ח. חלק מן השנאה אצל מי שכותב בשנאה נובע מפחד. ולפחד סיבות משלו.
לכן
ג. צריך לדעת עם מי מדברים. מה תכונותיו, מה גילו, מה הרקע שלו. האם יקבל את הדיון הפתוח בשמחה, כי זה תמיד חסר לו, או שיגיב בפחד, בזעזוע, ואולי ינסה לפגוע במי שמעז לערער על "מוסכמות" ולהעלות נושאים שהם "טאבו".
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2008 20:50 |
|
| |
מיימוני
כפי שכבר כתבתי באשכול זה, אני מציע להתמקד בחשיבה בסיסית חברתית, ולוותר בשלב זה לפחות על חשיבה אמונית יסודית. מבחינתי, די לציבור הרחב להיות מודע לעצמו. אין לדרוש ממנו להסביר כל מה שהוא עושה ולדון בכל נושא. אדם בוגר צריך להיות מודע לעצמו ולבחירותיו בחיים ותו לא. לא לחיות כמו עז עוורת. הייתי משתמש דוקא בדברי רמח"ל, שלא יהיה כסוס שוטף במלחמה. רמח"ל היה מאלו שעוררו את האנשים לחיות עם מודעות, עם חשבון, עם הבנה של מה שעושים, גם אם לא התמודדות מול אפשרויות אחרות.
עצכ"ח באמת לא מתאים לכל אחד וטוב שהרבה אנשים מדירים את עצמם ממנו. יש מי שמסוגלים לכך ויש מי שאינם. זה תקין, זה בסדר ואין צורך לשנות את זה. (מה שכן, צריך שמי שראוי, יוכל) מה שדורש יותר שינוי מן היסוד, הוא עצם הלגיטימיות של הבעת דעה וחשיבה עצמאית על נושאים בסיסיים. שם לא צריך לפתוח תיבת פנדורה.
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2008 09:36 |
|
| |
הקניזי
א. כנראה כיון שנושאים אמוניים יקרים לליבי, וכן נושאים של המינון הראוי ביחס למצוות ולמנהגים, קשה לי להבדיל בינם לבין מה שכינית "חשיבה חברתית בסיסית".
אז אולי נעשה רשימה קצרה של נושאים, ותוסיף על מה שכתבתי אני, ואראה מה לדעתך צריך לקדם ולדון בו, ומה לדעתך צריך לשמור לעצורניקים שאינם ככל אדם.
ב. מי יתכן כל ישראל עצכחניקים (על פי במדבר יא כט).
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2008 11:32 |
|
| |
מיימוני
אני מדבר בעיקר על זכרון קולקטיבי קצר. חשיבה עצמאית היא כזו שאינה נותנת לעסקן התורן לבלבל אותה בעזרת חתימות חדשים לבקרים.
רשימה חלקית? א. תחבורה מהדרין שלפני עשור וחצי היתה נחלתם של כמה הזויים, הפכה היום למוסכמה חרדית, לפחות כך זה נראה בעיתונים. חשיבה עצמאית תתבטא באמירה צלולה ובקול רם של כל מי שלסבא שלו היה טוב באוטובוס הרגיל.
ב. הבושה הטבעית מחיים על חשבון כולם חוץ מאשר על חשבון עצמי. פעם זה היה ברור, היום אפילו לא מבינים על מה מדובר.
ג. דרישה ציבורית ממשווקי חומרות חוץ הלכתיות, לנמק את עצמם ברור ולספק הסברים מה לא היה טוב עד היום. (סלולרי, השתלמויות, פאות)
כשכולם הולכים כמו עזים, לעסקנים אין צורך ביותר מהזמנת מודעה וכולם ירקדו לפי המנגינה. אם היתה לנו זכות חשיבה עצמית, הם היו צריכים לדאוג להישמע משכנעים.
מי יתן כל עם ה' עצכחניקים? אכן, כאשר יהיו כל עם ה' נביאים.
זה לא טוב לכולם וזה גם לא היה טוב אף פעם לכולם. הרבה מאוד מחכמי ישראל התנגדו לאמונת חקירה. גם עצכח עצמו הזיק לכמה אנשים. זה לא אומר שלא צריך אותו, זה כן אומר שצריך להזהר.
---------
מאיר
|
|
|
|
|