|
|
| נשלח ב-26/2/2008 12:24 |
|
| |
אני מסכים עם אתנחתא וכך כתבתי בתחילת האשכול, שבכל מגזר לא הרבה חושבים, אלא שמעריכים חשיבה.
מה שאתנחתא טוען על ההשוואה בין היום לפעם, אני מבין זאת כך: תמיד היו מנהיגים מקוריים, לא מקוריים, מקוריים למחצה ועוד דרגות ביניים בכל הרמות. הבעיה היום היא שהרושם הוא שכולם לגמרי לא מקוריים. גרוע מכך, מי שכן עשה רושם מקורי, הרב שטיינמן, נאלץ כנראה לגנזה מאימת הממסד, שלא רק שאינו מעריך מקוריות, הוא פוחד ממנה פחד מוות. הממסד הזה הצליח להחדיר את הפחד הזה בקרב העדר כולו. כך שגם עיזים חושבות, אינן מעיזות להראות זאת. ואם כן....
האם זה סופי לנצח? קשה מאוד לנבא דברים כאלו, אך לדעתי אין כל סיבה להניח כך. נכון, שהחרדיות כפי שהיא היום, לא תוכל כנראה לקבל חשיבה במאות השנים הקרובות. אך אני מאוד מפקפק בעתידה. נראה שהעיזים יעברו עדר או יקימו עדר חדש.
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 12:43 |
|
| |
בנימין בראון במאמרו על האמונה התמימה, בקובץ 'על האמונה', הראה שהנטייה בדורות האחרונים היא להעדיף את האמונה התמימה על פני אמונת הדעת.
האם אין בכך משום הכרה שהחשיבה אינה נחוצה?
|
| נשלח ב-26/2/2008 14:46 |
|
| |
במקור, האמירה הזו תקפה רק לנושאי אמונה. כמובן שבהמשך זה עלול להביא לידי אחד משני מצבים: או שמפרידים בין האמונה לחיים או שמרחיבים את חוסר החשיבה גם לחיים. היו שבחרו באפשרות הראשונה והאמונה הפסיקה להיות רלוונטית לחייהם. החרדים העדיפו את האפשרות השניה והרי האשכול לפנינו.
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 18:35 |
|
| |
על בח"ח ההמוני והוולגרי כתופעה רצינית של היהדות החרדית בימינו יש להקדיש אשכול נפרד. מצד אחד יטענו שהרציניים אצל החרדיים בכלל אינם גולשים, ולרובם אין אפילו גישה לאינטרטנט, וממילא מדובר בתופעה אולי רעשנית אך בהחלט שולית לחלוטין. באמת הביטוי שלי "חלון הראווה" על בח"ח, הינו בהחלט ביטוי בלתי מוצלח, שכן חלון הראווה משמעו החלון ששם מציגים את המיטב למשוך ולפתות את הרואים להיכנס לתוך החנות עצמה, אך בח"ח זהו דוקא הקרביים של היהדות, זה במובן מסויים צילום רנטגן על מה שקורה בקרביים של המשועמים כמו לומד (ההגדרה שלו) וכיוצא בהם. אין כאן חלום ראווה, אולי יותר כמו בית המטבחיים.
אך מצד שני דוקא בשל כך, הרי לענ"ד ניתן אולי לומר שזה משקף אל נכון יותר מה שבאמת מתרחש במעמקי הנפש החרדי מחלון הראווה. מה שמתפרסם למשל בעיתון המצונזר למהדרין של 'המודיע' (או אפילו של המשפחה ושל השבועונים) שאותם קוראים וכותבים כאלו שכביכול אינם משועממים, זה אכן חלון הראווה המקושט להפליא של היהדות. החלון האטום הצבוע בצבע וורוד. אך דוקא בבח"ח בגלל הטבעיות שלו, בגלל המשועממים, בגלל הוולגריות שלו ואף השוליית שלו, זה משקף לדעתי את רוח היהדות לאמיתתו. כאשר רואים שם מהי שערוריה, ומהי הצלחה, מי גדול ומי קטן, זה אכן משהו שניתן ללמוד ממנו הרבה מכך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 20:20 |
|
| |
ומדוע עצכ"ח אינו חלון ראווה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 21:43 |
|
| |
אנוסי התבונה יכולים להיות חלון ראווה? אילו שחותמים בשמם (לפחות חלק) הם מיזרוחניקעס ברמות אלו או אחרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 21:48 |
|
| |
פעם עצכ"ח הי אולי אשנב סדוק מבעד למסיכת החרדיות המאוחדת. עצכ"ח ביטא איזה כיוון לקבוצה מאד מצומצמת שמעזים לחשוב בצורה נועזת מאד, שזה שיקף איזו רצון כן לשאוף אוויר פיסגה נקיה. אך עד מהרה התברר שעצכ"ח אינה תופעה המונית בינתיים. (ואני סבור שהרדקליזם הוא אבי כל חטא). אכן יש אנשים שרוצים לחשוב על אופקים יותר רחבים מאשר האופק המצומצם מאד של גדולי ישראל דהאידנא, הם רוצים יהדות שהיא מעבר לחודו של מחט של השיח העכשווי. אךבכל זאת לא בכיוון החריג והנועז של עצכ"ח. רוב הכותבים בעצכ"ח אינם מזוהים כחרדים וזה אינו משקף דיון חרדי וממילא אין חלון ראווה לחרדיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 21:56 |
|
| |
ובכן, כדבריך, אין חלון ראווה לחרדיות.
הרי אם הרחוב החרדי היה נראה כמו בח"ח, הוא היה נראה אחרת. הרי בח"ח מלא טינה לרבנים ולעסקנים, וכל מי שמכיר את המצב האמיתי יודע שאין לזה כל יחס במציאות. הרי כמות הניקים שמבקשים ליצור שינוי בחברה החרדית היא מעבר לכל יחס במציאות. הרי לכל ברור כי בח"ח מורכב מאאוטסיידרים, שהעזו שלא לשמוע לרבנים ולגלוש באינטרנט, ומבעלי אינטרסים שונים ומשונים, כולל אלו שאינם יודעים להתבטא, ועד עיתונאים שזהו תפקידם. מכל הבליל הזה ליצור חלון ראווה? אין זה כי אם חלום ראווה, חלמא טבא חזית.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 21:57 |
|
| |
סתם להדגים על מה שאני מתכוון אודות פקחות שכבר אינה.
לאחרונה שמעתי בשם איזה רב פוסק מפורסם (לאו דוקא מליגה הראשונה) בארצות הברית מלפני דור, שאחד שאל אותו שאלה עמוקה ומעשית: שהיות שהוא ישן על מטה כפולה ומתחתיו ישן חולה, והרי השכינה שוכן מראשית החולה, וממילא מה עליו לעשות?
ענהו הרב בגערה: ההוא (שישן במטה התחתונה) הוא חולה.... הלא אתה הנך חולה!!
ברור לי שבימינו אף רב לא מעיז לענות כך (כזה קל....) , אלא הי' מבאר שאכן יש מחיצה המפסקת, וזה בכלל למעלה מעשר טפחים וממילא אין איסור, ועם זאת אכן כדאי להתאזר ביראת שמים בידיעה שאכן השכינה שורה שם.... (ובעצם יעידו על כך כל השאלות ה"עמוקות" ששואלים את הגר"ח קנייבסקי ואף אלישיב. פעם היו אומרים לכל השואלים שמהר יבדקו עצמם אצל רופא טוב, אך במקום זה....)
(לרב זה בן שממלא מקומו, כמה כבר רחוק הבן מן האב....)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 22:02 |
|
| |
לומד,
איפה אתה גר? האם בינו לבינו אצל חרדים (במקוה, כן במקוה) לא שומעים למשל אנשים צוחקים על עסקנים ורבנים מסוג ב? כל הביקורות נגד ליצמן רביץ מוקה בלוי ונגד העיתונים לא שומעים בשיחות פנים? האמנם? אם אכן כדבריך אז באמת איני מכיר את התרבות החרדית מבפנים. (ואז המצב החרדי יותר חומר מאשר אני חושב)
אך ביודעי מכירי קאמינא שכל הביקורת המושמעת בבח"ח אפשר לשמוע בכל פנה בירושלים ובבני ברק.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 22:09 |
|
| |
המצב החרדי אכן חמור יותר ממה שאתה חושב, אבל הוא שונה לגמרי. ובכל אופן יש לזכור שבח"ח אינו מייצג, משום שהוא מושך אליו את כל המבקרים והאמיצים ואלו שיש להם סיבה להיות בנט. ואין שם אפילו אחד מהתמימים שהם הרוב.
אני גר בירושלים. ואני מכיר היטב עוד כמה מקומות. בח"ח לא מייצג בכלל. וגם חרדים במקומות אחרים באינטרנט אינם מייצגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2008 22:58 |
|
| |
משום מה נראה לי שבח"ח כן משקף את החרדיות בלי הסינון שהיתה אכן מאז ומעולם תו היכר של חרדיות. ומבחינה זו אכן זה חדש מאד שמבקרים בלי סינון טבעי, אך עם זאת רק המדיום חדש ולא התוכן.
כלומר, המחסום שפרץ בחדרי חרדים הוא, שבדרך כלל יהודי חרדי ידע שאפשר לבקר מבפנים אך לא לכבס את הכביסה מלוכלכת מבחוץ. ויסוד זה הוא מאבני היסוד הבלתי כתובים, אך חקוק בד.נ.א., של זהות והשתייכות לשבט החרדיות. מעתה בגלל ההסוואה של הניק, הרי נפרץ המחסום, ומעתה כאילו מה שחושבים חלק גדול מאד מבפנים צפה כלפי חוץ. מבחינה זו הרי יש כאן תופעה חדשה מאד, שכן העסקן המקומי ידע היטב להתמודד עם הצועק הקהילתי הטרדן, אך טרם למד להתמודד בפרסום שלילי במדיום כה רחב כמו האינטרנט.
אך מעבר לכך הרי הביקורת אינה ביקורת מזוית חדשה שלא מדברים על כך במקוה. אין כאן ביקורת עקרונית נגד חרדיות כזהות חשובה וחיונית שלא נשמעת אצל חלק גדול מן האוכלסיה. אין כאן ביקורת על יסודות על אלא על פרטים טכניים בלבד.
זכרני שבתחילת בח"ח, היתה הביקורות שבח"ח משקפת ניאו חרדיות, אך המציאות היא שהיא משקפת דוקא סופר חרדיות. הדמיות הבולטות בפורום הם דוקא השמרנים וכך היו כבר מעת שנה הראשונה של הפורום ואילך.
אם יש לך פרשנות אחרות, נא לפרט ולבאר ולא לענות (אם אפשר) בתגובות לקוניות בלבד.
 |
|
|
|
|
|