בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אמונה יכולה להיות ידיעה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/7/2011 12:03 לינק ישיר 

אם האמונה לא משלימה כלום מעבר למה שמוכרח על פי שכל מה פשר המצווה?

זו בדיוק השאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 12:13 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

אם האמונה לא משלימה כלום מעבר למה שמוכרח על פי שכל מה פשר המצווה?

זו בדיוק השאלה.

השאלה היא קודמת לזה- מה בכלל עניינה של מצווה.

מצווה היא חיבור, סוג של קשר, בין מצווה (צ' בשורוק) למצווה (צ' בפתח).
יש קשרים שכליים ויש קשרים פנימיים יותר.
מצוות האמונה שייכת למערכת הקשרים הפנימית יותר ושם היא פועלת ומשלימה.

האינטלגנציה המלאכותית צריכה להכיר בכך שיש גם מערכת פנימית יותר של קשר שאיננה פועלת רק באמצעות השכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 12:27 לינק ישיר 

אז מדוע לא שייך מצווה על אמונה בכלל. למה צריך להגיד שזה במקום שנגמר השכל.
עזוב תיאולוגיה. יש כאן כשל מתימטי פשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 12:35 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
אז מדוע לא שייך מצווה על אמונה בכלל. למה צריך להגיד שזה במקום שנגמר השכל.
עזוב תיאולוגיה. יש כאן כשל מתימטי פשוט.

לא הבנתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 13:11 לינק ישיר 

האם שייך מצווה שחייבים להאמין כי היום יום חמישי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 13:24 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

האם שייך מצווה שחייבים להאמין כי היום יום חמישי?

המושג יום חמישי והתאמתו לזריחת החמה של היום זו פעולה שכלית פשוטה.
את זה הרבנים הגדירו כידיעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 13:56 לינק ישיר 

שותפי,

אני שאלתי, אם האמונה לא משלימה כלום מעבר למה שמוכרח על פי שכל מה פשר המצווה?

זו בדיוק השאלה.

על זה ענית, השאלה היא קודמת לזה- מה בכלל עניינה של מצווה.

מצווה היא חיבור, סוג של קשר, בין מצווה (צ' בשורוק) למצווה (צ' בפתח).

יש קשרים שכליים ויש קשרים פנימיים יותר.

מצוות האמונה שייכת למערכת הקשרים הפנימית יותר ושם היא פועלת ומשלימה.

על זה אני שואל האם שייך מצווה שחייבים להאמין כי היום יום חמישי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 17:38 לינק ישיר 

אני מנסה להבהיר

יש כאן שלשה גישות בהגבלת השכל שלנו בקשר לחיוב האמונה

א.      מכיון שהכל שלנו מוגבל אנחנו חייבים לקבל את מה שאומרים לנו כאמונה. זה מה שהבנתי מדברי ביליצר בפירוש דברי הגרי"ז . מהגרי"ז בעצמו לא הבנתי שאומר את זה אבל אכ"מ.

השאלה ע"ז היא שהקביעה הזאת משוללת כל הגיון. אם אי אפשר לשכל אנושי להבין נניח, אבל איך מגיעים מזה לחיוב לקבל מה שאומרים לנו, ולמה דווקא האמונה היהודית. ועוד שאלות רבות. בקיצור אני לא יכול להבין בשום אופן איך זהו בסיס לאמונה כלשהו.

ב.      אנחנו מכירים בשכל שלנו שמוכרח שתתקיים מציאות שהיא מעבר לתפיסת החושים שלנו וגם לתפיסת השכל שלנו. למציאות הזאת קוראים אלקים.

אני חושב שזו עמדת רוב המאמינים באלקים. וכך אני מבין את כוונת הגרי"ז. [אם כי הוא לא מיישב כלום מהשאלה שהוא נשאל בזה וזה צ"ע ואכ"מ]

אמנם חייבים להגביל את אי יכולת ההבנה הזאת לגבי האלקים במשהו. הרי אנחנו מסכימים שאי אפשר מכח זה להגיד שהוא התגשם בישו [או התאחד בספירות ואכ"מ] רק מפני שבין כך אנחנו לא מבינים מהו.

בקיצור הענין הוא שאנחנו יודעים בבירור א. שהוא נמצא ב. מה הוא לא. אבל לא יכולים להבין מהותו ברמה שאנחנו מבינים מהות גשמי [וכאן יש אריכות ואכ"מ]

ג.       הגישה השלישית שאני מזהה כאן הוא כדרך שותפי סוד –הוא טוען מה זה השכל בכלל? העיקר תתחבר, תרגיש תחווה, בשום תחום אל תסתמך [רק] על השכל.

גישה זו פחות תמוהה מאשר שהיא מובילה לשיגעון מוחלט. אם אני חווה את הנצרות מה אעשה?

ומבחינה מתודית, היא לא יכולה לברוח מהשאלה המכריחה, או שאתה סובר שזהו הדרך השכלית לנהוג. ואז אתה שוב בספינה אחת עם האומרים נבדוק ונחליט. או שאתה לגמרי משוגע.

ייתכן

בקשה אישית.

נא לדון בכל מקום רק בשאלות המקומיות ולא להחזיר את הכל לשאלות הכלליות. דעתך אם האמונה באלקים היא רציונלית או לא לא קשורה במאומה לשאלה שאנחנו דנים בו כאן, שהיא אם אמונה יכולה להיות ידיעה [בנוסח הכותרתת] נא ונא להבין שאלו שתי שאלות שונות לגמרי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 17:54 לינק ישיר 

יהי,

האשכול חזר לתחיה לאחר שהרב ספרן לינקק למאמרו של הרב מיכי "האם אמונה באלוהים היא רציונלית?".

בכל מקרה עברתי על כל תגובותיי ואף אחת מהן אינה עוסקת בשאלה האם האמונה באלוהים היא רציונלית. אפילו כתבתי שהשאלה כאן אינה תיאולוגית אלא מתמטית.

בשאלה עצמה הנך אומר דברים דומים מאד לשלי.

אולי התבלבלת באשכול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 18:34 לינק ישיר 

ייתכן
אני כזה מבולבל בכל האשכולות כאן שאני אפילו לא יודע אם אני מבולבל.
אכן לא ראיתי שהתייחסת כאן לשאלה אחרת. רשמתי הערתי בכללות לדרך ההתנהגות בפורום שנדמה לי שכל אחד מגיב תמיד לכל שאלה רק לפי דעתו הכללית וקשה לדון בשאלה לגופו. 

נכון שבשאלה אני אומר דומה למה שאתה אומר. אע"פ שבכללות דעתי הפוכה ממך. וזה מה שרציתי לעורר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 18:53 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

הגישה השלישית שאני מזהה כאן הוא כדרך שותפי סוד –הוא טוען מה זה השכל בכלל? העיקר תתחבר, תרגיש תחווה, בשום תחום אל תסתמך [רק] על השכל.
גישה זו פחות תמוהה מאשר שהיא מובילה לשיגעון מוחלט. אם אני חווה את הנצרות מה אעשה?
ומבחינה מתודית, היא לא יכולה לברוח מהשאלה המכריחה, או שאתה סובר שזהו הדרך השכלית לנהוג. ואז אתה שוב בספינה אחת עם האומרים נבדוק ונחליט. או שאתה לגמרי משוגע.

צר לי עליך, אחי.

כנראה שלא הסבירו לך מעולם את סולם הספירות, ולא שמעת על העלייה מדעת לבינה, ומבינה לחכמה, ומחכמה לכתר.
היות וידיעות אלו קשורות מאד לעליית העולמות לעתיד לבא כדאי לך מאד להזדרז וללמדן.

בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 19:12 לינק ישיר 

שותפי סוד

אחי היקר למדתי ולמדתי. ואפילו כתבתי מאמר שמסביר את הגישה שלי לפי הסולם הזה.

אבל גם לדבריך והבנתך, אתה מדבר על ראש הסולם כשאנחנו עדיין לא בתחילתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 19:43 לינק ישיר 

אסביר את עמדת שותפי

שאלו כאן היכן הוא השלב שעלינו לנטוש את השכל ולהתחיל להאמין. התשובה היא אחרי שזה מוכח לך בצורה שכלית במאה אחוז [או כמה אחוז שאתה חושב שנצרך לצורך הענין]  את מציאות ה' ואמיתית תורתו. אחרי כל הדיונים והעמדת הצדדים האחרים האפשריים כשהגעת למסקנא מסויימת. מגיע שלב שבו צריכים להעמיק את הקשר שלנו אל ה' בעמק ש"למעלה מן השכל" קשר רגשי ומהותי שעמוק יותר מהידיעה שישנו.

משל למה הדבר דומה אדם הולך לינשא, הוא הולך מברר אם היא טובה ומתאימה בשבילו וכו'. אבל ברגע שהוא גמר את בירוריו והחליט להינשא לה. הוא צריך לעזוב את החקירות והשכליות ולהתקשר אתה בקשר של אהבה שאינה תלוייה בדבר. וכאילו לא היה לו מעולם ספק. מי שכל הזמן עדיין חוקר וחושב אם היא מתאימה וכו' אין לו שלום בית. כמובן שאם מתברר לו בהחלט שהוא טעה או שהנתונים השתנו יש לו תמיד אופציה לגרש. אבל זו אופציה אחרונה.

מובן שמי שלא גמר את השלב הראשון אין אפשרות שנדבר איתו על השלב השני. זה דומה למי שיגיד דרשה על חשיבות שמירת הקשר הזוגי בכל מחיר כשעדיין לא החלטתי להתחתן [אמנם אםשר להגיד דרשה על הנחיצות של קשר זוגי כלשהו. וזה מה שאני חושב שצריך לעשות כאן] וזה הטעות של שותפי והעומדים בדרכו כאן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2011 23:11 לינק ישיר 

יהי,
אבל אהבה היא לא למעלה מן שכל. היא פשוט רגש. לפי המינוח הזה אתה יכול לומר שתיאבון גם הוא למעלה מן השכל.
אם אתה רוצה ליצור קשר רגשי עם הקב"ה אני מבין שאתה עושה זאת אחרי הבירור, ולא באמצעות השכל. בדיוק כמו במשל האישה שהבאת. אבל למה לקרוא לזה 'למעלה מן השכל'?
ובאופן כללי, אין דבר כזה 'למעלה מן השכל'. אלו פטומי מילי בעלמא. רודולף אוטו כתב בהקדמת המהדורה האנגלית של ספרו 'הקדושה', שאחדות הניגודים היא מפלטו של העצל (רוצה לומר: אמירות של למעלה מן השכל מיועדות לפטור אותנו מלהפעיל את השכל, ותו לא מידי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2011 00:26 לינק ישיר 

מיכי.
ברור שהמושג למעלה מן השכל הרבה פעמים בא להצדיק עצלות. 
ברור גם שאהבה, וגם חלקים מסויימים באמונה. הם רגש.
האם אתה מתנגד להגיד שרגש היא למעלה מן השכל?
כלומר, אפשר להגיד שזה לא למעלה ולא למטה אלא פשוט תחום אחר. 
אבל למעשה כל רגש כולל בתוכה טיעונים עובדתיים שלא עברו דרך השכל. כמו במשל, האוהב את אשתו חושב שהיא הכי יפה או מוצלחת וכדו' . האם זה הגיע מן השכל? לא אלא מתוקף ברית האהבה. ובדיוק כך לגבי ה'. [אפשר לטעון שהוא לא באמת חושב שהיא הכי. אבל למעשה זה מה שהוא מרגיש. כלומר למעשה הרגש היא סוג מסויים של טיעון עובדות]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אמונה יכולה להיות ידיעה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext