בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אמונה יכולה להיות ידיעה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/3/2008 23:10 לינק ישיר 

המעיין
(אולי תקרא לזה פסיכולוגיה בגרוש, לדעתי זה שווה יותר מגרוש)
ראה לעיל כיצד הסברתי את הפסוק וידעת היום, ואז תבין שאנשים שמתעלים על השכל ומגיעים לאמונה הם פשוט אנשים שאופיים הוא אופי של אדם מאמין, והשכל משמש אצלם קפיצת מדרגה לעוד אמונה, והאמונה השנייה באה מתוך שכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 00:12 לינק ישיר 

מיכה המורשתי

כבר הסברתי את הטעות בהבנת "והשבות אל לבבך".
אבל אפי' עם הפסוק היה דורש לעשות מה שכתבת, [אם הבנתי נכון את מה שכתבת], לא הייתי רוצה או יכול לעשות זאת.
אנשים שיש להם אופי להתעלות מעל השכל, [או כפי שאתה מתעקש לקרוא להזה "להאמין"], הם או אנשים שאין להם מספיק שכל, או אנשים שמתעצלים לחשוב, או אנשים שזקוקים בדחיפות לפסיכיאטר.
זה לא משנה אם הם עושים את זה בלי לדעת מקודם, או שהם קודם יודעים, ובאיזה שלב הם מחליטים שנמאס להם רק לדעת, והם רוצים איזה חלופה.
האמת היא שגם המילים להתעלות מעל השכל לא נכונות, זה לא למעלה מן השכל, אלא הרבה הרבה למטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 07:24 לינק ישיר 

לעניות דעתי

ראשית השאל שאלה
האם סביר להניח שכל בני ישראל,נגלה להם אלוקים במדבר סיני ,ואחרכך אמר להם ,אנכי ה' אלוהיך?
אני בוחר להאמין שגם המתנבאים בהמשך הדורות,לא נאמר לכולם אנכי ה' אלוקיך?
וזאת למה?(אינני יודע כלל),והאמינו לי שהם רצו לשמוע,כי אז יהיה להם בטחון עצמי.
אבל כל שאר המתנבאים שלא נאמר להם ,אנכי ה' אלוקיך,אחוזי בהלה ופחד ממנו.
ואיך אפשר להאמין באלוקים,(המעיין בשבילך)אם לא אמר לך אפילו פעם אחת בכל התתגליות שהיו לך,שהוא אלוקיך ושומרך מכל רע,כי אם ההפך הוא ובחר לנסות אותך??????
לא תיקח תרופות פסיכיאטריות?

הנה שאול המלך ידע את השם,סר ממנו האלוקים,והנה הוא מתנבא על דברים שאין בהם ממש...
אחוז בהלה ופחד,ותשאל ותאמר,מדוע בכלל לדעת את השם,לשם מה זה טוב?
כי אם הלכת בדרכיו ועשית הטוב והישר בעיניו,והנה אני רואה את שומרי תורה והמצוות והמפלפלים
דבקים במצוותיו,אך מרוב דקדוקים על המצוות שכחו אותו בכלל.......

האם בכלל ניתן לשלב אמונה וידיעה?

או שכל התורה שייכת לאליטה בודדה ,והיא לאנשים חריפי שכל ואמונה במאוד מאוד.

תוקן על ידי במעגלהיוצר ב- 03/03/2008 7:24:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 09:08 לינק ישיר 

"וידעו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך". יש המפרשים בפשט: שכל עמי הארץ יבינו שכלית ששם ה' נקרא עלינו. ויש הדורשים זאת (לגנאי) שגם לעמי הארץ יש הבנה 'מעל השכל', אבל נדמה לי שאז יש לפרש את המונח 'עמי הארץ' באופן מעט שונה. וד"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 09:42 לינק ישיר 

וראו כל עמי הארץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 10:13 לינק ישיר 

עם הארץ -בתורה- ובמקרא- אינו שם גנאי, 

בבוקר כשהשמש זורחת והכל ברור ובהיר אנו אומרים אמת ויציב ונכון וקיים וכ'
אבל כשמחשיך לאדם וחושך מסביב ואפלה  והדברים לא ברורים - אנו אומרים אמת- ואמונה כל זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 21:04 לינק ישיר 

מיכה,
בתנ"ך "ידיעה" פירושו חוויה והתנסות, וממילא היא וודאית. זה מתאים גם לאדם שידע את אשתו וגם לב"י שידעו שה' הוא האלקים. להאמין אפשר רק למה שלא נחווה ישירות, כגון ההבטחות של ה' לאברהם אבינו.
בעברית המאוחרת "ידיעה" גם כוללת הסקה דדוקטיבית (אני חושש שגם הרמב"ם התכוון ב"לדעת" להוכחות "מופתיות" לקיום ה').

ר' מיכי,
לאחר שקראתי את ספרך הראשון התחוור לי שבחינוך הדתי "הקלוקל"
"שכל" = גישה אנליטית וממילא ספקנית.
"אמונה" = גישה סינטית הכוללת קפיצות מהפרטים אל הכלל, ולכן עדיפה על "השכל" מכיוון שהיא נותנת תחושה של וודאות.

תוקן על ידי אנסאזי ב- 03/03/2008 21:05:32

למה לי קרא, סברא הוא

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/3/2008 22:09 לינק ישיר 

המשפט שידוע לי זה
האמונה מתחילה איפה שנגמר השכל..

האם אתה מכיר ראית את ה'? לא. המדע עובד על עובדות.. מקום בו ה' לא נמצא כי הוא מעבר להשגות שלנו..
אבל אני מאמין שהוא קיים כי ככה קיבלנו בתורה שנתנה בהר סיני למשה לעיניי מיליונים שמעידים עד היום..
אבל כיום אין אפשרות להוכיח גם אם תרצה כי מציאות ה' מעבר להשגותנו...

ניסים זה לא הוכחה גם מכשפים יעשו לך ניסים..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 23:02 לינק ישיר 

ירוחם,
לדעתי הגדרה מוצלחת למילה אמונה:
אמונה=שיכנוע פנימי.
בדומה למה שהרב מיכי רשם, אין הבדל מהותי בין המילה אמונה למילה ידיעה.
השאלה החשובה באמת היא: "מה גורם לשיכנוע שלך?"

לאדם יש שתי אפשרויות: 1) לחיות בהתאם לאינסטינקטים. 2) לחיות לפי השכל.
מאחר שלאדם אין שיניים חדות, ואין לו ציפורנים ארוכות, נובע שע"מ לשרוד הוא צריך להשתמש בשכל.
(וגם ללא הצורך בהשרדות, לטעמי חיים בהנחיית השכל עדיפים על האלטרנטיבה שסופה התבהמות.)

ז"א שהמציאות דוחפת את האדם לנסח לעצמו תפיסת עולם.

<> במידה והוא אדם רציונאלי, מעשיו נקבעים בצורה מודעת ע"י תפיסת העולם שלו.
לע"ד הדת היהודית מעודדת את האדם להיות רציונאלי, ז"א מעודדת אותו לקשר בין תפיסת עולמו ולבין מעשיו, שזה ההיפך הגמור של "אמונה עיוורת".

לגבי רמת וודאות: אינפורמציה שמגיעה דרך החושים מקבלת מעמד וודאות גבוה, פשוט משום שהדרך היחידה לקבל ידע על העולם היא בעזרת החושים.
כפירה בחושים היא מאוד בעייתית משתי סיבות:
1) ללא חושים כלל, אין אדם. (לדוגמא, הוא מת מצמא כעבור יומיים, הוא לא צמא)
2) זה סותר את אקסיומת הזהות, הגורסת שלכל קיים יש מאפיינים ספציפיים ומוגדרים היטב. (אקסיומה זו טענה שכל ניסיון לסתור אותה בעצם מוכיח את נכונותה.)

הסבר ל2: צפית במטוס, וראית שהוא באורך 50 מטר? אז אורכו הוא 50 מטר. יתכן שהמדידה לא מדוייקת מבחינה יחסותית, או עיוותים אופטיים, או כל דבר אחר, אך זה חסר חשיבות סגולית, מאחר שאלו טעויות שניתן לתקן אותן לאור עיבוד יותר מוצלח של כלל הנתונים  והתצפיות שהגיעו מהחושים.

מיכי,

ציטטתי חלק מדבריך וסימנתי אותם בצבע כחול
1. אין שום דבר בעולם שניתן להוכיחו, שהרי כל הוכחה מבוססת על אכסיומות.

<> את המשפט הזה ניתן להוכיח?
אם כן אז זו סתירה.
סתירות לא קיימות במציאות שאנחנו מכירים.

אי אפשר להוציא פיפס מהפה בלעדי חוק הזהות, ואי אפשר לעשות אפילו פעולה פשוטה ביותר כמו הליכה, ללא קבלה שלו (קבלה מודעת או שלא מודעת) וזו בדיוק ההגדרה הנכונה למה זו אכסיומה.
ואם כבר לקבל אכסיומות, עדיף לעשות את זה במודע, ועדיף לנסות ולהמנע מדיסוננס קוגניטיבי שסופו תיסכול או נטישת ההסתמכות על השכל (שכאמור זה צעד בעייתי)

לכן הוודאות אינה תלויה בקיומה של הוכחה אלא במידת הוודאות שיש לך בהנחותיך (=באינטואיציות שלך). הוכחה רק מעתיקה את מידת הוודאות שיש לך בהנחות אל המסקנות, אבל היא לעולם לא יוצרת וודאות יש מאין.

<> מדוייק.
ועכשיו נשארנו עם חוק הזהות (=לכל קיים יש זהות בעלת מאפיינים ספציפיים ומוגדרים היטב) וחוק הסיבתיות (=לכל תופעה יש סיבה).
שני אלו יקראו אקסיומות במידה וכל ניסיון לסתור אותם רק יוכיח את נכונותם.
את חוק הזהות אי אפשר לסתור פשוט משום שכל פיפס שיוצא מהפה מניח את נכונותו.
על חוק הסיבתיות אין לי שום כוונה להגן, וכפירה בו גוררת טענה לקיומו של כאוס טוטלי.
היפך הבריאה אגב...
אגב, הממשק של חוק הזהות עם הקב"ה בדיוק מוכיח את הטענה שלי בדבר אחדות המציאות, ולדעתי זו כוונת התורה ב "אַתָּה הָרְאֵתָ לָדַעַת, כִּי יְהוָה הוּא הָאֱלֹהִים:  אֵין עוֹד, מִלְּבַדּוֹ."
"וְיָדַעְתָּ הַיּוֹם, וַהֲשֵׁבֹתָ אֶל-לְבָבֶךָ, כִּי יְהוָה הוּא הָאֱלֹהִים, בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וְעַל-הָאָרֶץ מִתָּחַת:  אֵין, עוֹד."
[quote]

א. הוא שגוי. אין שום דבר שאדם יכול לדעת בוודאות (פרט לזה עצמו)

שוב, בהתאם לחוק הזהות, סתירות לא קיימות בעולם שאנו חיים בו.
או שהטענה הנ"ל נכונה, ואז היא סותרת את עצמה, או שהיא לא נכונה, ואז אין שום טעם לקבל אותה.

<>  ב. הוא מהווה טעות חינוכית חמורה, שכן כשאנשים מגלים לפתע שאין להם וודאות של 100%, הם משוכנעים שאם כך הכל שרירותי והאמונה שלהם עצמם היא רק תוצר של חינוך ושטיפת מוח, ובסופו של התהליך הם חושבים (בטעות) שהם עצמם לא באמת מאמינים. ואנוכי הק' פגשתי באופן אישי עשרות כאלה, שבאו אלי ואמרו לי שהם פתאום גילו שהם לא באמת מאמינים, יען כי אין להם הוכחה לאמונה שלהם. והרי וודאות קשורה להוכחה בלבד (=טעות ראשונה). והרי אם אין וודאות זו לא אמונה (=טעות שנייה).

יישר כוח!!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2008 23:32 לינק ישיר 

אולי

א. החזו"א מחלק בין אמונה לביטחון, כשאם הזיכרון לא מטעה אותי האמונה היא הידיעה והביטחון הוא ההשבה אל הלב.

ב. האמונה צריכה לבוא לפני הביטחון, דהיינו הידיעה צריכה לבוא לפני ההשבה אל הלב. כולנו יודעים שהכעס הוא שלילי אך לא כולנו מצליחים להימנע ממנו. רק לאחר שיש ידיעה ברורה בגנות הכעס, יש אפשרות לנסות להפנים את הדברים ולהשיבם אל הלב.

ג. מה שכתוב "והאמין בה' ויחשבה לו צדקה", יש מקום לשאול מה מקומה של הצדקה הזאת? הרי אמונה (מה שנוהגים לכנות אמונה) היא לא דבר שניתן לבחור בו, אמונה לכאורה היא תחושה.

ד. לפי הנ"ל התירוץ פשוט: כוונת התורה היא שאברהם אבינו השיב ללב את הידיעה שהיתה לו, ועבודה זו נחשבה לו כצדקה. כשהקב"ה מבטיח - השכל מסכים ויודע שזו האמת וכך יקרה, אך הרגש לפעמים מעורר תחושה דקה של צורך לדאוג גם לאפשרויות האחרות, ללא הסבר - תגובה רגשית (שאצלנו יכולה להתבטא ביותר מתחושה דקה). אולי את התחושות האלו השקיט אברהם בעזרת השבת הידיעה שכל דברי ה' אמת - אל הלב.

(הרב דסלר מפרש באופן הזה עניינים דומים, לא זכור לי אם הוא מדבר גם על העניין הזה ספציפית)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2008 04:38 לינק ישיר 

שלום.פעם ראשונה שאני כותב כאן אז

שמעתי וורט(או שזה מדרש)שכיתרו נתן את בתו למשה הוא ביקש ממנו שאת בנו הראשון משה יתן לע"ז
ושואלים הרי יתרו "חזר בתשובה אז למה שיקדיש את נכדו לע"ז אלא שהרי יתרו בעצמו עבר את כל סוגי הע"ז שבעולם עד שהיגיע ליהדות אז הוא רצה שגם נכדו יעבוד את ה אחרי שעבר את הכל ויעבוד מתוך ידיעה אבל משה לא הסכים כי הוא טען ששצריך לעבוד מתוך אמונה

(הניסוח קצת עילג אבל לא נורא)

בכל מקרה וודאי שיש דרגות רבות של אמונה....

אז אמונה מבחינתי זה שיש בורא לעולם והוא לא נוצר ע"י תהליך אבולוציוני כלשהו

אבל על פרנסה אני יודע שאם אני לא ישקיע עכשיו בלימודי תואר אז לא יהיה לי פרנסה זה נקרא חוסר באמונה???...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2008 05:23 לינק ישיר 

ביוצאי מנקודת הנחה שהדיון הוא לגבי אמונה במובן ה"הלכתי" של חיוב האמונה בקב"ה,ולא בהבנת המשמעות המיוחסת למילה בין תגרי לוד וב"ב,אני תמה איך לא צוטטה עדיין שיטת הכוזרי לגבי האמונה התמימה(שהיא באמת כהבנה הרחובית של המילה,אמונה בלי הכרח של בסיס שכלי) לעומת שאר החולקים עליו(על אף שהרמב"ם ידוע בתור הבר פלוגתא בנושא זה,בעצם רוב הראשונים חלוקים על הכוזרי),שהרי בעצם זו הגדרת הספק בענייננו.

אם נתעלם לרגע מדעת הכוזרי,בהסתמך על דעת הרמב"ם חשבתי שפירוש המילים ידיעה ואמונה הוא שידיעה היא הבנה שכלית-לוגית שבנויה על הוכחות (מדעיות או חושיות) בעוד שאמונה היא הביטוי הרגשי לאותה ידיעה.
אני לא לגמרי בטוח (יודע?מאמין?) אם זו הבנה נכונה או לא.בכל מקרה אשמח לשמוע את דעתכם.

תוקן על ידי - קב_חרובים - 04/03/2008 5:35:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2008 08:26 לינק ישיר 

דע, המעיין בספרי זה, שהאמונה (אעתקאד) אינה העניין הנאמר אלא העניין המצטייר בנפש כאשר מקבלים-כאמת שהוא כך כפי שהצטייר.
אם אתה מאלה המסתפקים בכך שהם מוסרים בדבריהם את הדעות הנכונות או הנחשבות בעיניך לנכונות מבלי שתצייר לך אותן ותאמין בהן, לא כל שכן שתבקש לגביהן ודאות - הרי זה קל מאוד, כפי שאתה מוצא רבים מן הטיפשים היודעים בעל-פה עיקרי-אמונה אשר אין הם מציירים להם משמעות כלל.

מו"נ ח"א פ"נ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2008 12:01 לינק ישיר 

בעל,
אכן טעות היתה בידי. זה מה קורה כשמאלתרים וכותבים מדרש (נכון יותר: דרוש) במהירות.

אנסאזי,
עליך לקרוא שוב. אינטואיציה (חשיבה סינתטית) היא היא השכל, ולא שום דבר מעל השכל. אנליטיות היא רעיון רוח (ולא שכל), שאינו מאפיין אפילו את חשיבתם של אלו שמחשיבים את עצמם כאנליטיקאים. פשוט אין דבר כזה (הוא שקול לספקנות גמורה).
ודוק, אין כוונתי לשימוש בכלים אנליטיים או בטיעונים אנליטיים, אלא בתפיסה שאלו הם חזות הכל.

משהאודט,
המשפט הזה מוכר גם לי, וכתבתי את דעתי עליו לעיל. מי שאומר אותו אינו אדם מאמין.

אפיק,
אני מהסס לומר שאיני מסכים, כי אני לא ממש מצליח להבין אפילו טענה אחת מטענותיך (עקוץ תאנה מתאנותיי ותיקנה לך). אנסה להתיחס בקצרה.
1. המשפט הראשון שציטטת אינו מכיל סתירה בשום צורה שהיא. לכל היותר הוא אינו משפט מוכח. אכן. אבל כל טענתי היא שגם משפטים לא מוכחים יכולים להיות נכונים.
לגבי טענתך שבמציאות לא יכולות להיות סתירות, כבר כתבתי לך לא פעם שאת המוטו המוזר הזה איני מצליח להבין. הפעם הזאת אינה שונה.
את הקשר לחוק הזהות ו/או לדיסוננס הקוגניטיבי איני רואה אפילו עם מיקרוסקופ.

2. בחלק השני אתה מצטט משהו שכינית 'חוק הזהות'. זה לא מה שנחשב כחוק הזהות בלוגיקה (אלא אולי נגזרת מאד לא שקולה אליו). חוק הזהות שייך ללוגיקה ולא לאונטולוגיה, והוא עוסק בזהות סימולטנית בין עצם לעצמו ולא ברציפות הזהות (של גוף עם עצמו לאחר זמן).
מכאן והלאה לא הבנתי כלום בקטע זה. שלא לדבר על הקשר שלו לדבריי.

3. לפי טענתך כל משפט שקובע משהו שיש לו יוצא דופן אחד (למשל, הוא עצמו) הוא סתירתי. זו טענה 'מעניינת' מבחינה לוגית, אבל כמובן שגויה בתכלית.
לגבי המוטו של הסתירות במציאות, ראה לעיל.

דעת עצמי,
הקשר בין פרנסה לאמונה הוא לכל היותר קלוש. יש שרוצים להכניס את העיקרון שההשתדלות אינה מועילה לנו מאומה, והכל יורד מלמעלה בלי קשר להשתדלות, כעיקרון שעלינו להאמין בו, כלומר כיסוד שירד מסיני. ומכאן שמי שאינו מאמין בו אינו מאמין בקב"ה או במתן תורה.
אבל זוהי לכל היותר הנחת המבוקש. אני למשל לא מאמין בזה, ובכל זאת איני רואה מדוע אני לא אדם מאמין (בקב"ה). בסוד אגלה לך, שגם כל אלה שאמרו לך את זה לא באמת מאמינים בשטות הזו (תבדוק אותם בעיקר כשהבן שלהם חולה אנוש, או כשיש בעיות פרנסה חמורות, השאלה האם הם מתרכזים רק בתפילה או שמא הם גם עושים השתדלות כלשהי).
וכבר כתב על כך בעל דרשות הר"ן, שהפסוק "כוחי ועוצם ידי", שכל כך חביב עליהם, צריך להיקרא כפשוטו (ולא כשאלה רטורית). אכן כוחי ועוצם ידי עושה לי את החיל הזה, אלא שהקב"ה הוא הנותן לנו כוח לעשות חיל (=זוהי הסיפא של הפסוק).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2008 12:28 לינק ישיר 

מיכי
כהערת אגב, הפרשנות לפסוק כחוי ועוצם ידי, אולי מהווה את סלע המחלוקת המרכזי בין הגישה הד"לית לגישה החרדית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אמונה יכולה להיות ידיעה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.