|
|
| נשלח ב-5/3/2008 23:12 |
|
| |
ירוחם,
ספרתי מתחילת ספר בראשית עד פסוק כ"ז שבו כתוב שאלוקים ברא את האדם, עשרים ושש פעמים את המילה אלוקים. כלומר אדם שמאמין בתורה מבחינתו אלוקים הוא אלוקים גם אם הוא לא היה בורא את האדם. לא האדם עושה את אלוקים, אלא אלוקים עשה את האדם.
אתה לא מאמין בסיבה ומסובב?
מהי מהות אלוקית לדעתך? מהי אלוקות?
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 00:27 |
|
| |
mdabraham.לא אתה העלת את ההקשר בין שכל=ידיעה רגש=אמונה אך היתה השערה כזאת ועל זה שאלתי...
זוהר.א"א להוכיח דבר מהדבר עצמו .זה כמו להוכיח את משפט פיטגורס ע"י משפט פיתגורס... א"א להוכיח את התורה ע"י התורה
ומהות אלוקית היא דבר שמאמינים בו אם מפני הבנה כזו או אחרת או מרגש מסוייים שהיא גורמת את כל מה שלא בשליטתנו(גם ביהדות יש בחירה)יש שיקראו לזה גורל או מזל אנחנו קוראים לזה השגחה...
אפיקבנגב.אתה צריך לראות את הסרט the matrix ...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 01:06 |
|
| |
דעת,
חשוב נא על פרדוקס קטן. אם אלוקים מהותו היא מהאדם שברא, האם הוא ברא את המהות של עצמו? ואם הוא ברא את המהות של עצמו, האם אין הוא יכול לברוא זאת לולא בריאת האדם? (מסתבר לי שירוחם יטען בכיוון אחר משלך, הוא בטח יטען שזו היא הבריאה האלוקית, כך רצונו ולא שהוא לא יכול אחרת. לכן בקשתי מירוחם להגדיר לי מהי אלוקות לשיטתו ומסתבר שזו סמנטיקה בעלמא)
אני לא מנסה להוכיח ממשפט פיתגורס את משפט פיתגורס. אבל לאחר שאנו מאמינים שהתורה אמת - ולא נתחיל עכשיו לסובב את הגלגל ולדון מדוע, אנו מאמינים שכל מילה שלה אמת כאקסיומה, א"כ אלוקים היה אלוקים גם לפני שברא את האדם.
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 09:10 |
|
| |
אפיק,
אין כאן שום דבר אישי ח"ו, ואני לא רואה היכן יכולת לראות דבר כזה אצלי. פשוט תחושתי היתה שאנחנו חוזרים על עצמנו, ולכן אין טעם להמשיך בדיון.
בכל אופן, אני כבר לא ממש זוכר על מה נפתח והתנהל הויכוח כאן, ולכן קשה לחזור על הכל שוב. אם תוכל לקרוא את מה שכתבתי, ולהעלות נקודה שלא הסכמת או לא הבנת, אולי נוכל ללבן זאת שוב.
מקופיא, עיקרי טענותיי היו שתיים:
1. האמיתי אינו תמיד וודאי. ומכאן שאם אתה מראה שמשהו אינו וודאי, אין זה אומר שהוא לא אמיתי, ולהיפך. העובדה שמשהו לא הוכח ולא בר הוכחה אפילו לא אומרת שלא הגיוני מבחינתי להתייחס אליו כאמיתי. אני טוען יותר מכך: אני לא מכיר שום דבר שהוא וודאי, ובכל זאת איני ספקן גמור. כלומר אני מקבל בהחלט את קיומן של אמיתות לא וודאיות.
2. ההכרח אינו תשתית מספיקה לאמיתיות. גם אם דבר כלשהו הוא נחוץ לעצם הכרתנו, אין זה הופך אותו בהכרח לאמיתי. זו היתה תמצית תפיסתו של קאנט, בטיעונים הטרנסצנדנטליים שלו, שאם דבר הוא תנאי להכרתנו אז הוא בהכרח נכון (במובן של הפנומנה).
ולענייננו, גם אם אני לא יכול לראות משהו באופן אחר ממה שאני רואה, אין בכך כדי לומר שהראייה הזו היא נכונה, ובודאי לא וודאית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 10:44 |
|
| |
מאיר
לאחר שידעת בדיוק מה אני אטען,-
אני טוען כי אני מאמין- לא יודע- כי קיים כח עליון ביקום, אין לי כל מושג מה הוא ואיך הוא. ובכלל האמת אני גם לא חושב על זה, על יכולתו או כוחו או דברים מסוג זה,
מגיל צעיר לימדתי את עצמי לא להתעסק בדברים שאין בהם כל תועלת או תוחלת. לעולם לא ישיג אדם את אפס קצהו של הישות הזאת, ואפילו הרבה פחות מזה.
ולכן כל ההתעסקות בזה במקרה הקל, יומרנית מזלזלת בבורא, ועקרה.
המילה אלוקים, משמעו מנהיג דיין מנווט וכו. מה שטענתי והדגשתי את המילה אלוקים.
אם הוא לא היה בורא את האדם, לא היה לו את מי להנהיג ואת מי לדון. הישות העליונה קיימת, אבל לא בשם אלוקים.
אם אנו לא מקבלים אותו עלינו למלך, אז הוא לא מלך, ( אין מלוכה בכפיה- כך בכל אופן טוען (בטעות )הגר"א בתורה.
אם אין על מי למלוך אז לא מולכים, ואם אין את מי לדון אז איין דיינים, ואין אלוקים
לסיכום לא שללתי חו"ח את קיומו, שללתי במקרה של אי בריאת האדם, את תוארו.
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 11:14 |
|
| |
"אדון עולם אשר מלך בטרם כל יציר נברא"
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 11:26 |
|
| |
מיכי,
1.א. אני לא יודע למה אתה מתכוון כשאתה רושם את המילה אמיתי. אני יכול להגיד לך למה אני מתכוון. מבחינתי אמיתי=קיים. ולענ"ד אין מה לעשות, משהו קיים. (עולם מלשון היעלם, וככ"הנ אי אפשר לעמוד על טיבו האמיתי, ועדין זה חסר חשיבות לעצם הטענה שמשהו קיים) אני לא מבין את הטענה שלך. אתה טוען שלא בטוח שמשהו קיים?
1.ב. אם בכל זאת אתה מסכים שמשהו קיים, אתה טוען שאין לו זהות ספציפית? אני לא מבין, איזו אלטרנטיבה יש?
2. הנושא הזה הכרחי לא רק להכרתנו, לדעתי הוא הכרחי לעצם המשך קיומנו. השאלה היחידה שנשארת היא האם לחיות בסתירה והדחקה, או בהנחיית האינסטינקטים, או לחיות בהנחיית השכל. וכאן שוב אני לא מבין את האלטרנטיבה שלך. ספקנות זה מפלט פנטסטי (מניסיון) אבל אי אפשר ללכת איתו למכולת, ולדעתי האישית, לא זה רצון ה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 11:36 |
|
| |
ירוחם,
ניהלתי איזה דיון עם אדם אתאיסט שלדעתי תמצא אותו מעניין. אני מקווה למצוא זמן ולערוך אותו לכדי דו שיח רציף.
דעת,
אני מצטער, אבל לא בטוח שהבנתי איזה מסר ברצונך להעביר לי.
נותר לי לנחש שהתכוונת ש"אין באפשרותי לדעת אם הכל אשליה". אני צודק?
אם כן, אז כמו שרשמתי קודם, אשליה זו בסה"כ עוד תופעה שכפופה לכל אותם חוקים שניתן לזהותם בהתנהלות העולם שאנחנו מכירים. הזיהוי הזה נעשה ע"י האמצעים היחידם העומדים לרשות האדם: החושים, והשכל שעושה אינטגרציה של הידע שהגיע מהחושים.
בנוסף, אני לא דיברתי על מהות הקיים.
שנית, נניח שאנחנו אכן חיים במטריקס, מה ההבדל הגדול?
איזה הבדל משמעותי אתה רואה כאן?
כל מה שרשמתי תקף לחלוטין, גם אם אנחנו חיים במטריקס.
האדם שנמצא במטריקס, הוא קיים? המכונות (או השד יודע מה ) שמנסים להרוג אותו, קיימים? יש לכל קיים כזה זהות מסויימת? ישנם חוקים כלשהם במטריקס הזה?
אז אני לא מבין איפה הבעיה...מה אתה טוען בעצם?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 12:10 |
|
| |
אפיק,
לא הבנתי אף מלה אחת בהודעתך האחרונה. לא ראיתי גם שום התייחסות לדבריי.
מה פשר הזיהוי אמיתי = קיים? האם האמת שאסור לרצוח קיימת? או שמא היא אינה אמת? האם החוק 2+2=4 הוא קיים?
אני פשוט לא מבין כאן כלום.
ומה הקשר בין כל זה לדבריי? אני הבחנתי בין אמיתי לוודאי. גם אם נניח את הזיהוי המופרך שלך בין אמיתי לקיים, עדיין יש מקום להבחין בין מצב בו יש לי וודאות שמשהו קיים לבין מצב שאין לי וודאות כזו. עוד יש להבחין בין מצב שבו גם בהיעדר וודאות אני בכל זאת חושב שאותו משהו הוא קיים לבין מצב שאני לא מאמין בקיומו.
מה כל זה קשור להערתך הפותחת? אני ממש לא מצליח לקרוא את הודעתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 12:56 |
|
| |
אפיק
פתחתי את האשכול בשאלה, האם האמונה היא ידיעה? יכול להיות שניתנו כאן תשובות, אני לא ראיתי .
זו הפעם הראשונה בחיי המבוגרים, שאני בכלל עוסק בנושא הזה.
כפי שכתבתי - לדעתי אין כל אפשרות להגיע לתוצאות ודאייות. ולכן העיסוק בה עקר.
לדעת מה הוא רצון ה', זו אינטרפרטציה של כל אדם ואדם, אין בזה כל ידיעה או ודאות.
,
את התורה, שבה אנו מאמינים, ושהיא נתנה על ידי ה', פירשו בפרושים שונים ומשונים, נלמדו ממנה דברים שונים ומשונים, שאין לאף אחד את הבטחון, שזה הוא רצון ה', ולזה כוונו דבריו, להפך, בבדיקה וחקירה שטחית ביותר, מתקלף הטיח והצבע.
לדבר על רצון ה' ולקבל תשובה בנידון, זו היא פיקציה, שאין אחריה שום כיסוי!!
מה שנשאר איפה זה רק להאמין, אבל בשום פנים ואופן לא לדעת.
ואלי זה מה שהופך את חיינו, למענינים מאתגרים ומתסכלים.
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 13:34 |
|
| |
למה זה מאתגר? לשיטתך פשוט אי אפשר וזהו.
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 13:42 |
|
| |
מיכי, מאחר שלא הצלחנו להבין אחד את טענות השני, ראיתי לנכון לרשום למה אני מתכוון כשאני רושם/קורא את המילה "אמת". אם יש לך משמעות אחרת, אני חייב לדעת ולהבין אותה. אחרת אין שום סיכוי שאני אצליח להבין את הטענה שלך. לגבי השאלות שהצגת על פירוש המילה "אמת": לגבי אמיתות האיסור לרצוח: אם הבורא קיים, ואם מעמד הר סיני קיים, אז המסר מהבורא בדבר האיסור לרצוח קיים. מה שקיבלת הוא שהטענה שיש מסר מהבורא בדבר האיסור לרצוח היא טענת אמת (=היא קיימת)
והיפך הדברים. אם משהו לא קיים, אז הטענה לקיומו היא שקרית.
לגבי אמיתות הביטוי 2+2: הסיפרה 2 זה משהו אבסטרקטי שמשמעותו 'שתי פעמים'. עבור דברים אבסטרקטיים, השיפוט הוא לפי נכון לא נכון. נכון=תואם לעובדות המציאות. אם האבסטרקציה תואמת לחלוטין למה שאנחנו מזהים ע"י החושים לגבי הקיימים המוחשיים, אזי ניתן לקבוע שבוודאות גדולה האבסטרקציה נכונה, ז"א שהיא מותאמת לעובדות המציאות.
וודאות (=ידיעה) יש לי לגבי ידע חושי. וודאות גדולה(=אמונה) יש לי לגבי אבסטרקציות שעבדתי קשה ע"מ לבדוק אם הן תואמות לעובדות המציאות שאני מכיר. ומה יותר אבסטרקטי מהנסיון לתאר את בורא העולם?
עיניין אחר, אני לא מבין מה יכול להיות יותר וודאי עבורי, מאשר נכונות הטענה "אני קיים". בילתי אפשרי בשבילי לאמץ כל טענה שמנסה להפריך את זה, וזה מתחיל מהטענה שקיומי מוטל בספק. נכון, אולי אני לא יודע מה אני בדיוק, (נפש? נשמה? רוח? חיה? יחידה?) ואולי אני בכלל במטריקס כפי שרומז החבר דעת_עצמי... אבל כל זה לא יכול לאפשר לי לרגע אחד לחשוב על האפשרות שהמשהו הזה ('אני'), יהא אשר יהא, אינו קיים.
שורה תוחתונה של זה: אני יודע שאני קיים, ובילתי אפשרי עבורי להתייחס ברצינות למשפט שמטיל בכך ספק.
עיניין אחרון, אחריות. ספקנות בעיני זה פתח לאי לקיחת אחריות על המעשים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 14:02 |
|
| |
ירוחם,
אני מסכים עם כל דבריך, אבל ויש אבל גדול.
נכון, נגזר עלינו להאמין, וכפי שהרב מיכי אומר, אין וודאות מוחלטת בשום דבר (ההסתייגות שלי: מלבד הקיום כשלעצמו). אבל המציאות מחייבת אותך להחליט ולבחור. אתה יכול להניח תפילין בבוקר, ואתה יכול לא להניח תפילין בבוקר, אבל בשום פנים ואופן ובילתי אפשרי גם להניח וגם לא להניח בו זמנית. החשיבות של הבנה וקבלה של חוק הזהות לקידום החיים היא אדירה (בעיני).
תיקון לגבי האי וודאות: אי הוודאות לגבי העתיד נגרם מחוסר הכרה של מהות הקיים. לעומת זאת, ישנה וודאות מוחלטת בכך שמשהו קיים, בכך שלכל קיים בעולם שנברא יש זהות ספציפית, ובכך שהדרך היחידה לעשות משהו בעולם הזה היא לנסות ולזהות את המאפיינים הספציפיים של כל קיים.
כמדומני את ההבדל בין אמונה לידיעה כפי שאני רואה אותו רשמתי לפני 6-5 הודעות. הבעייתיות בשאלה שלך, כמו כל שאלה מוצלחת, היא בעיקר באיך להגדיר את המילים שאנחנו משתמשים בהם. לפי איך שאני רואה את הדברים: ככה"נ שיש הבדל במשמעות המילה 'ידיעה' בין שפת הקודש, ולבין השפה של אליעזר בן יהודה, ומכאן הבילבול. אני ניסיתי לנסח בצורה מסודרת את המשמעות למילה אמונה לפי העיברית בת זמננו. אמונה=שיכנוע פנימי בדבר נכונות של טענה כלשהי. נכונות=התאמה למציאות.
לדעתי אמונה צריכה להתקבל לאחר עבודה, ויתכן שזו משמעות המילה ידיעה בשפת הקודש. על האדם לעשות עבודה (מנטלית) גם במקרה שהוא לומד פיסיקה והוא מאמין לדבר קיומם של "אלקטרונים".
לעומת זאת, להאמין בקיומו של הקיר שמולו, אדם לא צריך לעשות הרבה עבודה מנטלית.
כעת הוא לא ינסה לעבור דרך הקיר. למה? משום שהוא פגש כבר כמה פעמים ישויות בעלות מאפיינים שניצפו ע"י חושיו, הדומים לקיר שלפניו, והוא כבר יצר לעצמו את האבסטרקציה "קיר", וכל שנותר לו הוא להאמין לטענה שאי אפשר לעבור גם דרך הקיר שנמצא לפניו זה עתה. (למה? משום שלקירות יש מאפיינים משותפים. אחד מהם הוא שאדם לא יכול לעבור דרכם)
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 06/03/2008 14:47:42
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 15:17 |
|
| |
[quote]מאיר
לאחר שידעת בדיוק מה אני אטען,-
אני טוען כי אני מאמין- לא יודע- כי קיים כח עליון ביקום, אין לי כל
מושג מה הוא ואיך הוא. ובכלל האמת אני גם לא חושב על זה, על יכולתו או
כוחו או דברים מסוג זה,
מגיל צעיר לימדתי את עצמי לא להתעסק בדברים שאין בהם כל תועלת או
תוחלת. לעולם לא ישיג אדם את אפס קצהו של הישות הזאת, ואפילו הרבה פחות
מזה.
ולכן כל ההתעסקות בזה במקרה הקל, יומרנית מזלזלת בבורא, ועקרה.
המילה אלוקים, משמעו מנהיג דיין מנווט וכו. מה שטענתי והדגשתי את המילה אלוקים.
אם הוא לא היה בורא את האדם, לא היה לו את מי להנהיג ואת מי לדון. הישות העליונה קיימת, אבל לא בשם אלוקים.
אם אנו לא מקבלים אותו עלינו למלך, אז הוא לא מלך, ( אין מלוכה בכפיה- כך בכל אופן טוען (בטעות )הגר"א בתורה.
אם אין על מי למלוך אז לא מולכים, ואם אין את מי לדון אז איין דיינים, ואין אלוקים
לסיכום לא שללתי חו"ח את קיומו, שללתי במקרה של אי בריאת האדם, את תוארו.
ב.
אני לא חושב שזלזול בבורא הוא דיון על משמעותו, אבל קביעה בדיון שאלוקים
אינו אלוקים ללא האדם, כלומר שאנו הברואים מעלים את קרנו, היא זלזול בו.
ולכן חשבתי שתטען טענה סמנטית ולא מהותית. התבדיתי.
ג. כתב לך ספרן יפה וכבר נדון בעבר בפורום מהות מלכותו של הקב"ה באשכולו של המורשתי "הקב"ה ראשון או אחרון" והארכתי שם.
ד.
האם עצם העובדה שהוא יכול לברוא לעצמו את התואר - ע"י בריאת האדם - לא
מקנה לו את התואר דה-פקטו? מילא בהגיון אתה סבור ובצדק שמלך ללא עם אינו
מלך. אבל מלך - א-לוה - שבורא את העם, האם העם עושה אותו לאלוקים? אתמהה.
ה.
אני הייתי מגדיר אלוקים בהגדרה פשוטה: כל-יכול. אלוקים לא תלוי באף אחד,
אלוקים לא מוגבל מאף אחד ואלוקים לא נהיה/לא נהיה אלוקים בגלל אף אחד.
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2008 15:19 |
|
| |
אפיק,
1. אתה אולי מתכוין לומר שאמיתי פירושו מתאים למציאות (ולא 'קיים'. אלו שני דברים שונים). העובדה שיש ציווי לא לרצוח היא אמת עובדתית. הנורמה שאסור לרצוח אינה עובדתית אלא מוסרית. ואין לערבב בין שני אלו.
2. וודאות פירושו 100%. לדעתי שום ידע חושי אינו כזה. אולי לדעתך כן, אין טעם להתווכח על כך. אגב, האם הטענה שכל ידע חושי הוא ודאי, היא עצמה חושית?
3. התאמה של אבסטרקציות למציאות לעולם אינה יכולה להיות וודאית. זוהי אינדוקציה, וככזו היא אינה וודאית. חוקי המדע הם הדברים הכי קרובים להתאמות כאלה, ואף אחד אינו טוען שהם וודאיים (הרי בעבר כבר התברר שכמה וכמה מהם לא היו נכונים). לכן דבריך אלה תמוהים בעיניי.
4. הטענה שקיומך הוא עובדה וודאית, נטענה כבר ע"י דקרט, אך היא אינה נוגעת לנדון דידן. אני מדבר על עצם המושג 'קיום' של משהו, ולאו דווקא שלך. כלומר גם אם קיומך הוא ודאי, קיומי שלי אינו יכול להיות ודאי בעיניך, ובודאי לא קיומו של ג'ורג' בוש.
5. ייתכן שספקנות היא פתח להימלטות מאחריות. אז מה? זה אומר שהיא לא נכונה? וחוץ מזה, האם הצגתי את עצמי כספקן? רק טענתי שאין שום דבר ודאי. ספקן הוא מי שאומר שאין שום דבר נכון (=אמיתי), ולא שאין שום דבר ודאי. השני אינו ספקן אלא טיפוס רציונלי וצנוע (שמכיר את המציאות ואת מגבלות האפיסטמולוגיה האנושית, ולכן אינו מתיימר לדעת בוודאות דברים שלא ניתן לו לדעתם בוודאות).
6. אגב, על פי תורת הקוונטים בהחלט ניתן לעבור דרך קירות. וזה מדוד (יש שני מכניזמים קרובים זה לזה: 'עקיפה' ו'מינהור'). אמנם הסיכוי לכך הוא קטן למדיי, ולא הייתי ממליץ לנסות. הרי לך שאחת ה'וודאויות' שלך כבר נמצאה אמפירית כלא נכונה (וכבר סיכמנו שאנחנו מאמינים להכללות ולמדידות חושיות).
אגב, אם תרצה רשימה של עוד כמה וודאויות שאינן נכונות אשמח לספק לך כאלה. לדוגמא מקרית: האבסולוטיות של הזמן והמרחב, ההבחנה החדה ביניהם, האפשרות לנוע למעלה ממהירות האור, היכולת למדוד מקום ומהירות בו-זמנית, וכן לגבי זמן ואנרגיה, ועוד ועוד.
|
|
|
|