|
|
| נשלח ב-13/3/2008 18:28 |
|
| |
מואדיב,
הרצון לנקום לא תמיד הוא לנקום בפרט שעווה לפרט.
הקריאה לנקמה כאן היא קריאה לקולקטיב הקיים לנקום בקולקטיב הקיים.
אני אינני מכיר לא את הרוצח ולא את הנרצחים. אולם התודעה הקולקטיבית שלי היא שייכת לקטגוריית הנרצחים, והיא נפגעה על ידי קולקטיב אחר שהוא קיים וממשי, שאפשר למשש בו את הנקמה.
לפיכך אין מאומה בטענתך שאין במי לנקום.
ברור לי שתחושת הנקמה היא פרימיטיבית ולא ראויה. אך אתה טוען כי אין נקמה בעולם כלל. וזה שגוי לדעתי.
שגוי? לא ממש. ככל שהחברה עוברת תהליך אינדבידואליזציה, אכן הקולקטיב מאבד את קיומו, ובאין קולקטיב טענתך נכונה.
אך מבחינה סוציולוגית הקוראים לנקמה הם קולקטיביסטים, ואין לך להשמיט את הקרקע מתחתיהם בקריאות שבסיסם הוא אנדבידואליסטי.
נ.ב.
בקריאה לרחמנות, כוונתי, קריאה לרחמנות טכנית באכזריות טכנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 18:31 |
|
| |
רוצה להבין,
תתפלא אבל לדעתי אכן הרצון לנקום יסודו הוא בשאיפה ליושר ולצדק, לפחות בחלק מהמקרים. וגם אם לא שמעת, יש רבים שרצון הנקמה שלהם אינו נובע מפגיעה אישית אלא מהשאיפה לצדק. האם אתה לא חש רצון לנקום ברוצחים, בדרפור או במקומות אחרים (צ'צ'ניה), או סתם סוחרי סמים למיניהם? אני בהחלט כן, אף שלא נפגעתי אישית מאף אחד מאלו. ולמיטב הערכתי כמוני יש רבים.
ליצרים רבים שלנו יש שורש חיובי, ולדעתי זהו חלק מסוד עוצמתם. השאלה היא האם יש לממשם, כמה ואיך, כאמור, זוהי שאלה אחרת.
אם הקב"ה הוא א-ל קנא ונוקם, אתה מפרש זאת כנקמה אמוציונלית? נקמה היא עשיית צדק.
מואדיב,
הרצון לנקמה יכול להיות מתועל לפגיעה במחבלים אחרים. אכן כן. הרי אתה יודע כמוני שלא כל הזמן צה"ל יוצא לפעולות פגיעה במחבלים, גם במקום שהוא יכול ורוצה וזה מוצדק. זה קורה כשהם עושים משהו, או כשיש לחץ ציבורי כזה או אחר. זהו ערוץ לגיטימי לנקמה. ובודאי כשמדובר בכאלו שסייעו למעשה עצמו, שהתגובה למעשה היא (גם, כמובן לא רק) נקמה בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 18:41 |
|
| |
אתם מתארים לעצמכם שתיאורים פלסטיים של נקמה אינה מבית מדרשי. כוונתי היתה לעין תחת עין .נו לא במובן הפיזי כמובן הכוונה היתה האם אנחנו אני הצבא המדינה ויהיה מי שיהיה מוכרח לפגוע במחבלים כדי לחוש תחושה שהם ירגישו את מה שהם עשו. נורא קשה לי להסביר . לדוגמא ארגיש מעולה אם יושמדו בתי הספר ללוחמה שלהם באירן . ככה לפגוע ישירות בקיני הרעל. זו תהיה עבורי הרגשה של פעולה נכונה . לא מעניין אותי לראות ילדים פךסטיניים נהרגים בפעולות צבאיות .אלא אם כן ילד כזה מסכן שערת ראשו של חייל יהודי. בכלל עד כמה מותר לחייל יהודי לסכן חייו אל מול אזרח לא חמוש. ואם בכלל מותר לו להגיע למקום שבו חייו בסכנה .זה אומר שאם חייל יהודי מסתובב בעזה והוא רואה נער על אחד הגגות שיתכן והוא יזרוק עליו אבן האם מותר לו להגן על עצמו ביריה לעברו ולקיחת סיכון של הרג הגנתי . ואל תביאו בבקשה את חוקי הצבא בעניין הזה .נו באמת . ממתי הצבא מגן על חייליו כראוי בעניין זה .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 18:47 |
|
| |
[התבהרות,
אני שמחה שתיאוריו של מואדיב הביאו אותך להבהיר את כוונתך (ואולי גם את מחשבתך). כמדומני, שלכך בדיוק נתכוון המשורר (אם מותר לי להעריך).
מה שאת מדברת עליו עכשיו איו לו דבר עם נקמה, אלא עם שיפוט פוליטי של המציאות וניסיון למצוא בה מוצא להגנה עצמית וכן הלאה.
(שלא כמו הדיון במושג הנקמה, להבנתי הדיון הנוכחי ממש לא שייך בפורום הזה, אבל קטונתי).]
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 19:06 |
|
| |
מיכי, כנראה כיוונת לאותה תחושת נקמה, מבית מדרשה של התבהרות, שאינו רגש נקמה אמוניונלי, שמתעורר עקב תיאורים פלסטיים נוטפי דם, אלא עקב הרגשת אי הצדק, שיכולה להתעורר גם בהעברת נתונים יבשה,
קל נקמות ה', חושבני שהוא מיוחס ישירות, לכבוד שאמור לשרור בבריאה כלפי מחוללה, ולא למלך המשפט, למשל. (אם כי איני יודע אם הוציאו את רגש הכבוד למלך הכבוד מפשוטו בפורום קדוש זה)
התבהרות איני יודע אם הבנתי אותך נכון, אך כנראה שכוונתך לעונש מחנך, דהיינו להראות לקולקטיב שעומד נגדינו את המשמעות של הרג אנשים תמימים, ("שהם ירגישו מה שהם עשו") (לפגוע בקיני הטרור אין לזה קשר לנקמה, אלא להתגוננות)
הבעיה היא שבצד השני, נהרגים (ובצדק) הרבה יותר חפים מפשע מאשר אצלינו, ככה שהם מרגישים טוב מאוד את מה שעובר עלינו,
להרוג ילד שאולי יזרוק עלי אבן, זה שאלה הלכתית, שתלויה כמובן בסבירות שזה יקרה. (שכן גם את יתכן שתזרקי עלי אבן) ובאמת צריך לדעת בדין הבא להורגך כמה סבירות צריך שהוא אכן בא להורגני למעלה מכל ספק? כנראה מספיק יסוד סביר לחשש.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 19:13 |
|
| |
מיכי
אני אמנם מסכים שנקמה הנובעת אך ורק מרצון לצדק או להשבת כבוד ה' (כנגד החילול ה' שהזכרת) היא נקמה עם שורש חיובי, אך היא לא הנקמה היחידה בלבנו. וגם לא העובדה שהיא קיימת גם כשנפגעים אנשים שלא שייכים לנו היא הוכחה לכך שהנקמה טהורה ממניעים שליליים, כיוון שלפעמים הרצון ברע של הרשע נובע ממידת האכזריות הקיימת בנו שמנצלת את ההיתר השכלי והרגשי בכדי להתפרץ החוצה באותו הזמן. יש באדם גם שורש רע שרוצה לראות את הרעים מתים. אצלי אני מזהה אותו כך:
לפעמים הצפייה שלי ברצח מלווה בהזדהות שלמה עם הנרצח וכאבו (שזה טוב), ומתוך תחושותיו שאצלי, גם היצר הרע שלו - הרצון לנקום ברוצח. לי נראה שאם הצדק בלבד היה כ"כ חשוב לי הוא היה מתבטא ברצון (ואולי במעשה) של עזרה לילדי הנרצח ולאשתו יותר מאשר בפגיעה ברוצח שפחות מתאפשרת ואולי גם פחות יעילה בהשבת הצדק.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 19:50 |
|
| |
כתבתי קודם "בימינו לא נהוג לקיים מצוה זו - קרובי הנרצח אינם הורגים את הרוצח, וגם הציבור אינו הורג את הרוצח, וצ"ע"; אנסה להסביר יותר:
על-פי התורה, כל רוצח צריך ליהרג - במדבר לה33: "ולא תחניפו את הארץ אשר אתם בה, כי הדם הוא יחניף את הארץ, ולארץ לא יכפר לדם אשר שפך בה כי אם בדם שפכו ".
וכתב הרמב"ם (הלכות רוצח פרק א): "א כל הורג נפש אדם מישראל--עובר בלא תעשה, שנאמר "לא תרצח" (שמות כ,יב; דברים ה,טז). ואם רצח בזדון בפני עדים--מיתתו בסיף, שנאמר "נקום, יינקם" (שמות כא,כ): מפי השמועה למדו שזו מיתת סיף; בין שהרג את חברו בברזל, בין ששרפו באש--מיתתו בסיף. ב מצוה ביד גואל הדם, שנאמר "גואל הדם, הוא ימית את הרוצח" (במדבר לה,יט); וכל הראוי לירושה, הוא גואל הדם. לא רצה גואל הדם, או שלא היה יכול להמיתו, או שאין לו גואל דם--בית דין ממיתין את הרוצח בסיף."
כלומר, יש שתי דרכים אפשריות להמית את הרוצח - או שגואל הדם יהרוג אותו, או שבית דין יהרוג אותו, העיקר שייהרג.
בימינו לא מקיימים עיקרון זה באף אחת מהדרכים, ועל כך אני תמה, איך ייתכן שאנחנו מבטלים עיקרון חשוב מהתורה? מה ההיתר לזה? ייתכן שיש לכך סיבה טובה, אבל אני לא יודע מהי, ולכן כתבתי שזה "צריך עיון".
(ואני לא מבין את הזעזוע של אמשלום, הרי יש רבים בישראל ובעולם שתומכים בעונש מוות לרוצחים, שזה אפילו יותר קיצוני ממה שאני כתבתי).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 20:27 |
|
| |
מיכי
נדמה לי שעדים זוממין נהרגין גם כשלא הרגו.
אראל
נראה פשוט שדין גאולת דם לא ינהג בימינו כשאין ערי מקלט.
ועוד:
רמב"ם הלכות רוצח ושמירת הנפש פרק ה
הלכה י
אחד ההורגו בדרך קודם שיכנס לעיר מקלטו או שהרגו בחזירתו עם השנים ששומרין אותו, נכנס לעיר מקלטו ויצא חוץ לתחומה בזדון הרי זה התיר עצמו למיתה ורשות לגואל הדם להרגו ואם הרגו כל אדם אין חייבין עליו שנ' +במדבר ל"ה כ"ז+ אין לו דם.
הלכה יא
יצא חוץ לתחום עיר מקלטו בשגגה כל ההורגו בין גואל הדם בין שאר אדם גולה על ידו, הרגו בתוך תחום עיר מקלטו אפילו גואל הדם הרי זה נהרג עליו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 08:59 |
|
| |
מיכה,
רק (!) כשלא הרגו. ואולי גם על כך אומר רבא בסנהדרין שעדים זוממים חידוש הוא ואין לך בו אלא חידושו (בגמרא החידוש הוא לא העונש אלא הנאמנות של השניים מול הראשונים). וכבר האריכו רבים בניסיון להבין זאת, אבל ברור שזהו יוצא דופן שאינו מעיד על הכלל, אלא להיפך: במקרה רגיל בהלכה לא מענישים בכלל (בדיני אדם) על ניסיון לפשע (חשב לאכול בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה. ראה נזיר כא ע"א, והדברים עתיקים).
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 09:11 |
|
| |
מקובלני מרבותי,
שמושג "נקום לעינינו נקמת דם עבדיך השפוך"
אינו אלא רצון לראות בהתגלות המלך ה' צבקות עלינו, וראו כל בשר יחדיו כי פי ה' דבר.
או אז יבושו וייכלמו וחפרה הלבנה ובושה החמה, עובדי לבנה ועובדי חמה, וזו הנקמה היותר גדולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 09:37 |
|
| |
"יעלזו חסידים בכבוד, ירננו על משכבותם.
רוממות אל בגרונם, וחרב פפיות בידם.
לעשות נקמה בגויים, תוכחת בלאומים.
לאסור מלכיהם בזיקים, ונכבדיהם בכבלי ברזל.
לעשות בהם משפט כתוב, הדר הוא לכל חסידיו הללויה"
בתנ"ך הנקמה כלפי אחינו היהודיים היא אסור ומאוסה ולכן צר לי אם יש אנשים שמרגישים תחושת נקם כלפי אנשי שמאל ומנהיגים פוליטיים, שייתכן בהחלט כי לא פעלו כראוי למניעת הפיגוע... א_ב_ג_ד אני מסכימה אתך לגמרי בעניין זה שאסור לנו לנתב את כעסינו כלפי אנשים מתוכינו שוודאי לא היו בפעולותיהם שמץ של רצון שדבר כזה יקרה ח"ו
ולכן במקום להפנות את האשמות כלפיהם ולהוציא עליהם את כל האנרגיות שלנו, אנו בתור אנשים יחידים אמנם לא יכולים לפעול לבדינו על מנת לנקום את הרצח הנורא של תלמידי הישיבה, ואינני מדברת על נקמה שבאה מתוך רגש אישי וספציפי כלפי אותו מחבל מסויים, אלא זהו רגש קולקטיבי- פגעו לנו בעם!!!
לדעתי חייבת לבוא נקמה על הפיגוע - נקמה של העם בשם ה' ולא נקמת יחידים!!!
הצבא צריך לצאת לשם ולהשיב מלחמה- להחזיר את הגאווה, ולרפא את הפצע הקשה!!!
זאת פגיעה בעם ועל כן נציגי העם (הצבא) צריך לנקום!!!
"היחלצו מאתכם אנשים לצבא ויהיו על מדיין לתת נקמת ה' במדיין"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 12:35 |
|
| |
ואולי לאו עכברא גנב, אלא חורא גנב ? מדוע לא הוצבו מאבטחים חמושים בכניסות לחצרי הישיבה ? אמור לחכמה, אחותי את; ומודע, לבינה תקרא (משלי ז ד)
תוקן על ידי גוברנור ב- 14/03/2008 12:36:04
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 14:32 |
|
| |
אסתי,
אם זו צריכה להיות הנקמה של העם בשם ה', אז צה"ל וממשלת ישראל אינם המוסדות הנכונים לכך. לענ"ד טעית בכתובת.
אם את מדברת על נקמה של העם במובן לאומי כלשהו, או אז אני בהחלט מסכים שיש מקום לדברייך.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 16:53 |
|
| |
[ולי הקטנה נראה, שלא סתם נאמר "ה' יקום דמם" -
הנקמה היא לא-להים ולא לאדם. כי אצלנו ברור שחוש הצדק עלול להתעוות מחמת רגשות ויצרים (של כוח, אלימות, שנאה וכד'), ואילו אצלו לא.]
|
|
|
|
|