מעיון בפרוטוקול משתקף מצבה העגום של המשפחתונים, הוועדה דנה במכלול הבעיות שישנן נכון להיום באגף המשפחתונים הן במעמדן והן בזכיותיהן.
יש לציין שהוועדה הראתה נכונות מידיי לפעול ולתקן את העוולה בהקדם האפשרי.
ראיתי לנכון לציין ציטטות ונקודות הבעייתיות שעלו בוועדה.
א. מהיום המשפחתונים מאוגדים תחת "וועד עובדים"
שלי יחימוביץ:
אותן אלפיים שלוש מאות נשים שעובדות מאוד מאוד קשה, לא מאוגדות בשום איגוד מקצועי, או וועד עובדים אין להן אבא ואין להן אמא הן לבד בשטח ,וזכויותיהן כל הזמן נגזלות מהן. הן חשופות לכל מיני תביעות חדשות, ומעמדן הולך ונשחק. הן חצי עצמאיות וחצי שכירות, שבזה בעצם טמון יסוד הבעיה שלהן.
אביטל ברכה: (נציגת משפחתונים)
בלי תנאים סוציאליים לחלוטין.
אנו חייבים שיהיה לנו וועד עובדים, תראו מה קורא לנו.
אנחנו עובדים חמישים שעות שבועיות, שישה ימים בשבוע. עם מינימום חופשות. אין לנו לא ימי מחלה, אין לנו אבטלה, אין לנו אופציה בכלל לדאוג לעצמנו לפנסיה, אין לנו כלום.
איפה אני בתוך זה כשאני נחשבת עצמאית. דואגים שאני לא אשתכר ודואגים לעשות ממני זקנה ענייה. זה מה שיהיה. כי מי שזה משכורת ראשית שלה לא יכולה לדאוג לעצמה.
היו"ר יצחק גלנטי:
לו הן היו תחת איזה שהוא ארגון, נניח תחת הגג של ארגון העובדים במדינה, אז יכול להיות שהן יכלו, להגן על עצמן - זוהי גישה שלדעתי את יכולה להגיד את זה על כל המשק, כולל השכירים, לא נוח לך לקבל את שכר המינימום, שלום, תקום ותצא.
ב. שכרן המשפחתונים נשחק ונשחק, אינו צמוד למדד.
שלי יחימוביץ:
איך מפצים אותן על שחיקה, של עליית מחירים? אם שש שנים לא עדכנו את התעריפים, שעה שהשכר נאמר של עובד במשק מתעדכן באיזה שהוא אופן.
טובה עמיר: (נציגת משפחתונים)
אני אגיד לך, תינוק עולה אלף ארבע מאות שלושים ושמונה שקלים לחודש, ופעוט אלף שלוש מאות שמונים ושתיים. הורה משלם לנו, עם זה אנחנו צריכים לעבוד. מה אנחנו מחויבות, מחויבות לתת ארוחת בוקר, צהריים ומנחה, את כל אבות המזון, אוכל עשיר מלא ומגוון, על חשבוננו.
אנחנו מחויבות לתת חומרים מתכלים, שזה אומר דבקים, צבעים, הכול על חשבוננו. צעצועים דידקטיים, משחקי חצר, להסיק ולצנן, הכול, לשלם חשמל, כל ההוצאות שיש על חשבוננו. מסיבות, ימי הולדת, מתנות, ט"ו בשבט, פירות יבשים, משלוח מנות.
תינוקות בני שלושה חודשים, מחייבים אותם לתת תחליפי חלב, שזה מטרנה וסימילק.
אביטל ברכה (נציגת המשפחתונים)
כולכם סליחה שאני מתפרצת, כולנו כאן יודעים שכל יום מוצרי היסוד עולים. אנחנו נותנים אוכל לילדים, כשקניתי לחם בשניים וחצי שקלים היום אני קונה אותו בשבעה שקלים.
ח"כ חנא סוייד:
זה שחיקה.
שלי יחימוביץ:
משלמים להן פחות והן צריכות לשלם יותר.
איך הם הגיעו לתחשיב של מאה ועשרה שקלים לחודש לילד. איך הם חישבו את זה. האם הם שמעו את העלויות האמיתיות מפי המטפלות.
בשנים האחרונות אנחנו מדברים על שחיקה מתמדת במעמדן. מדובר במין יצור כלאיים, הן גם לא עובדות והן גם לא עצמאיות. ועל כן הן סופגות מכל העולמות. בשש השנים האחרונות השכר שלהן לא עודכן ובשנתיים האחרונות הן חשופות לכל מיני תביעות חדשות, שעל פניהן נשמעות מאוד יפה, ומוכיחות אולי דאגה מסוימת לילדים.
ג. אינו חוקי שהעירייה מחייבת את המטפלות על חשבונן "בלחצן מצוקה" – "וביטוח צד ג"
טובה עמיר: (נציגת משפחתונים)
השנה אנחנו מחויבים בלחצן מצוקה, אנחנו מחויבות להוסיף כסף, כמעט שבעים אחוז תוספת, שאני לא יודעת מאיפה היא באה,
שלי יחימוביץ:
אפילו דבר פעוט כמו התקנת לחצן מצוקה במשפחתון, זה עולה הרבה כסף, מדובר בכמה מאות שקלים. הכול מתגלגל עליהן. ועוד כהנה וכהנה דרישות שכולן מתגלגלות עליהן,
אברהם רביץ:
מחייבים אותן להתקין לחצן מצוקה ולא משלמים להן עבור זה?
שלי יחימוביץ:
לא משלמים להן. אגב הדבר הזה גם מיותר לחלוטין כי הן יכולות פשוט לחייג 100 ויבוא אמבולנס בעת מצוקה, אבל מישהו החליט שצריך חברת שמירה פרטית כמובן, עם לחצן מצוקה שהן יממנו, כי איך שהוא, אני לא יודעת מה ההיגיון מאחורי זה, אין היגיון אגב, גם לא טובת הילדים, אבל כמובן שהכול מתגלגל עליהן, וזו רק דוגמא אחת, הן יתנו עוד הרבה מאוד דוגמאות. (כמו מטף כיבוי אש)
אבלין מורד: (נציגת המשפחתונים)
ציינו מקודם שהביטוח של הילדים לא על חשבון המטפלת. אנחנו עד עכשיו, שנים, כל הזמן העירייה, הגוף המפעיל שילם,. השנה אנחנו נאלצנו לשלם את הביטוח צד ג'.
תמר אלמוג - מנהלת האגף למעונות יום ומשפחתונים משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה:
העירייה לא בסדר.
(העירייה לא בסדר שזה אומר שזה אינו חוקי שהעירייה (או הזכיין) מחייבות את המטפלות ביטוח צד ג' על חשבונן.)
גם באלעד זה אינו חוקי שהזכיין "נאות מרגלית" דורשת מהמטפלות על חשבונן פוליסת ביטוח צד ג. אפשר להתלונן !!!
ד. השתלמות המטפלות תהיינה על חשבון העירייה. (או הזכיין)
טובה עמיר:
לגבי השתלמויות שאנחנו משלמים אותם, שילמנו מאתיים ארבעים שקל, עכשיו רוצים ארבע מאות שקל. ושמעתי שבבני ברק מבקשים שבע מאות שקל. על מה ולמה, ואיזה יחס, מי קבע את המחיר הזה. בכלל אם מחייבים אותנו לצאת להשתלמויות על חשבון הזמן שלנו אחרי שעות העבודה, שיממנו את זה.
דוד אזולאי:
הנושא של ההשתלמות אדוני היושב ראש, אני חושב שצריך לאפשר למטפלות כן להשתלם, זה חשוב, אבל לא על חשבונן.
ובא לציון גואל – בשורה טובה ישנו: - שהועדה קובעת בסעיף 3: הוועדה קובעת כי כל השתלמות והכשרה של המטפלות צריכה להינתן עלי די משרד התמ"ת ולא להיות משולמת על ידי המטפלות.
ה. הפרטת משפחתונים נכנסת להקפאה מוחלטת - ההפרטה תופעל אך ורק ברשויות שאינן מתפקדות.
תמר אלמוג: - מנהלת האגף למעונות יום ומשפחתונים: אומרת במילים ברורות בוועדה - שניתן אישור למשרד לפרסם את המכרז 2005 ולהמשיך במהלך כדי להציל את המצב ברשויות שקרסו. או לרשויות שאינם מתפקדות.
תמר אלמוג: - מנהלת האגף למעונות יום ומשפחתונים,מדגישה שוב בהמשך הפרוטוקול שהמכרז שהמשרד הוציא לבחירת זכיינים 2005 מיועד אך ורק להציל את המצב במקומות שהרשויות המקומיות שקרסו.
(עיריית אלעד לא הייתה במצב של קריסה. ותפקדה מעולה. מניעים פולטים וקידום אינטרסים רווחים וקבלת טובה הנאה הובילו את אלעד לזכיין. שערורייה בפני עצמה.) (אפשר להתלונן)
ח"כ אברהם רביץ מבקש לשמוע שוב את דעת האוצר.
אברהם רביץ:
האם אנחנו יכולים לרשום לפנינו את הודעת האוצר האומרת שאת כל נושא ההפרטה הם מפעילים רק במקומות שהרשויות עצמן אינן מתפקדות.
ח"כ שלי יחימוביץ: שימו לב התבטאות מעניינת.
לעניין ההפרטה, אני חוזרת ואומרת, מדובר בקבלן שפשוט על הראש שלהן יקצץ עוד מהתגמול הזעום שהולך ומתקצץ ממילא, והקופון שהוא יגזור יהיה על חשבונן כמובן, עד עשרים וחמישה אחוז ממה שהן משתכרות בעמל וביזע.
למה לשלם יותר כסף לקבלן?
זה אפילו לא הפרטה, זה ממילא פרטי שלהן. מביאים עוד סרסור, סליחה על המילה, עוד סרסור, ונותנים לו כסף מתנה. פשוט מאוד, זה אפילו לא הפרטה.
יענקיל כהן: (אגו"י)
הקבלנים, ברוב המקומות, לא הצליחו. איפה שמכניסים קבלנים זה עסק כלכלי. זה לא ייתן לילדים שום דבר. קבלן זה אסון, זה לא ייתן לילדים שום דבר. הקבלנים מחפשים ביזנס ותו לא. זה רק ירע את המצב.
אם אנחנו ניקח חס ושלום קבלנים אנחנו גורעים את מצבם של הילדים. ואני מדבר את זה מעובדות בשטח. אני קורא רבותיי, לברוח מההצעה הזאת, זה רק יגרע את מצבם של התינוקות. קבלנים זה אסון.
ועוד נקבע בדו"ח דלעיל :
לטענת פורום רכזות המשפחתונים הארצי, הזכיינים שיפעילו את המשפחתונים על-פי המכרז הם גופים פרטיים עסקיים שאינם מעמידים במרכז את טובת הילד. לפיכך, העברת משרת הרכזת המפקחת על המשפחתונים לידי הגורם המנהל את המשפחתונים ומקבל תשלום בעבורם עלולה לפגוע באפשרות של הרכזת למלא את תפקידה.
דוד אזולאי: (ש"ס)
בכלל כל הגישה הזאת של להפריט לא ברורה לי. אני לא יודע מה התועלת הגדולה שתצא לילדים, ואני קודם כל אומר , עם כל הכבוד למטפלות, שהן עושות עבודה טובה, אבל קודם כל מההפרטה אני לא יודע מה ייצא טוב לילדים.
אדוני היושב ראש , אני חושב שאסור שהדבר הזה לדעתי אסור לנו לתת יד למהלך הזה. צריך להוציא מכאן היום החלטה האומרת להקפיא את המהלך הזה של ההפרטה.
בסיכום הוועדה - הוועדה קוראת למשרד התמ"ת להקפיא לאלתר את מהלך ההפרטה של המשפחתונים עד לבחינה יסודית של השלכות המהלך. כמו כן תובעת הוועדה ממשרד התמ"ת להמציא לידי הוועדה את רשימת הרשויות המקומיות שאינן מסוגלות להפעיל את המשפחתונים ואת תנאי המכרז של אותם קבלנים.
(שמחה לאיד - קחו נשימה עמוקה – מסתבר שהזכיין באלעד "נאות מרגלית" לעת עתה אינה מתרחבת לעוד רשויות.)
ו. להעביר את הכספים לידי המשפחתונים באופן ישיר
בסיכום הוועדה : הוועדה קובעת בסעיף 5 . הוועדה קוראת לממשלה לאמץ את המנגנון הקיים במערכת החינוך ולהעביר את הכספים לידי המשפחתונים באופן ישיר ולא באמצעות הרשויות המקומיות.
(ובא לציון גואל, אופטימיות זהירה , אבל רעיון זה נצטרך עדיין להמתין עוד קצת זמן).
בסיכום הוועדה :
1. הוועדה מציינת את הפגיעה המתמשכת במעמדן ובזכויותיהן של מנהלות המשפחתונים המוכרים על ידי התמ"ת והפועלים באמצעות הרשויות המקומיות.
2. הוועדה תובעת מוועדת התעריפים באוצר לעשות בדיקה מחודשת של העלויות להפעלת המשפחתונים, כמו גם בסוגיית מעמדן וזכויותיהן של המטפלות, תוך שמיעת עלויות התפעול מהמטפלות עצמן. במקביל הוועדה תפנה למחלקת המחקר בכנסת לקיים בדיקה זהה.
3. הוועדה קובעת כי כל השתלמות והכשרה של המטפלות צריכה להינתן עלי די משרד התמ"ת ולא להיות משולמת על ידי המטפלות.
4. הוועדה קוראת למשרד התמ"ת להקפיא לאלתר את מהלך ההפרטה של המשפחתונים עד לבחינה יסודית של השלכות המהלך. כמו כן תובעת הוועדה ממשרד התמ"ת להמציא לידי הוועדה את רשימת הרשויות המקומיות שאינן מסוגלות להפעיל את המשפחתונים ואת תנאי המכרז של אותם קבלנים.
5. הוועדה קוראת לממשלה לאמץ את המנגנון הקיים במערכת החינוך ולהעביר את הכספים לידי המשפחתונים באופן ישיר ולא באמצעות הרשויות המקומיות.
6. הוועדה תקיים ישיבה נוספת בתוך שלושה חודשים.
המעוניין לראות את הפרוטוקול מתפרס על (32 עמודים) מהוועדה הנה הקישור כדלהלן:
http://knesset.gov.il/protocols/data/html/avoda/2008-01-07.html