| נשלח ב-13/3/2008 17:26 |
|
| |
האם מותר לגברים לחכות ל"חצי השני" שלהם?
בימינו ישנם בחורים שטוענים שהם מחפשים את "החצי השני שלהם". הם לא מסתפקים במישהי ש"מתאימה" להם מבחינת יופי ואופי - הם מניחים שיש מישהי אחת ויחידה שמיועדת רק להם, ומאמינים שאם יפגשו אותה, ירגישו מייד שזו היא, ולכן הם דוחים כל בחורה שאיתה הם לא מרגישים הרגשה זו.
לכאורה, על-פי ההלכה, הגישה הזו פסולה. הרי המצוה הראשונה בתורה, המוטלת על כל גבר, היא "פרו ורבו", ומי שמוצא אישה שמוכנה להתחתן איתו, חייב מייד להתחתן איתה ולקיים את המצוה. אם הוא דוחה אותה, מכל סיבה שהיא, הוא מבטל מצוות עשה, ועובר על דברי חז"ל "מצוה הבאה לידך - אל תניחנה".
(אני מדבר דווקא על גברים, כי ע"פ ההלכה מצוות "פרו ורבו" חלה רק על גברים, כך שלנשים אין בעיה, לנשים מותר להיות בררניות כאוות נפשן).
אולם, כבר בדברי חז"ל מצאנו פתח היתר. הרי חז"ל אמרו "אסור לקדש אישה עד שיראנה" - האיש חייב לראות את האישה לפני שהוא מתחתן איתה, כי אם היא לא תהיה יפה בעיניו, הוא לא יוכל לשמוח איתה אחרי הנישואין, ואז היא תיפגע, והוא יעבור על המצוה "ואהבת לרעך כמוך". אסור לאיש לקיים את מצוות "פרו ורבו" תוך כדי פגיעה באשתו; אם עלול להיווצר מצב שהאישה תיפגע, האיש פטור מהמצוה. לכאורה חז"ל יכלו לקבוע, שהאיש חייב להתחתן עם האישה למרות שאינה יפה בעיניו, ולעבוד על עצמו עד שילמד לראות את היופי שלה, אבל הם לא עשו כך, הם קבעו שבמקרה שהאישה אינה יפה בעיניו, האיש פטור ממצוות "פרו ורבו" עד שימצא אישה שהיא כן יפה בעיניו.
בימינו, ההיתר של חז"ל הורחב מאד. אנשים מחפשים אישה שלא רק תהי יפה בעיניהם, אלא גם תהיה טובה בעיניהם מבחינת האופי, ההתאמה הרגשית, תחומי העניין, ועוד; לשם כך לא מספיק להם לראות את האישה פעם אחת (כדברי חז"ל), הם נזקקים לפגישות רבות. זה חידוש גדול, אבל גם לחידוש הזה אפשר למצוא הצדקה בדברי חז"ל - אם לא תהיה ביניהם התאמה מכל הבחינות הללו, האיש לא יוכל לשמוח ולשמח את אשתו, ואז האישה תיפגע, ולכן האיש פטור מהמצוה עד שימצא אישה מתאימה.
האם ניתן להרחיב את ההיתר הזה עוד יותר, ולהצדיק את גישת "החצי השני"? האם אפשר לומר, שאדם שמחפש את "החצי השני שלו" לא יהיה מאושר עם כל אישה אחרת, ולכן הוא פטור ממצוות פריה ורביה עד שימצא את האחת והיחידה? או שאדם כזה צריך לחנך את עצמו לקבל גם נשים שאינן מתאימות בדיוק לציפיות שלו?
תוקן על ידי אראלסגל ב- 13/03/2008 17:27:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2008 19:50 |
|
| |
אראל
נושא מעניין ואולי קצת מלחיץ
מה גם ואפשר להגביר את הלחץ ולתרץ שמה שאמרו חז"ל "אסור לאדם...עד שיראנה" זה באשה שניה, או באדם שכבר קיים את המצווה, או באדם שיכול להתחתן עם אחרת מבלי להתעכב הרבה. מהדברים שכתבת למעלה אפשר להגיע לביטול המצווה ממש (למי שעדיין לא מצא מספיק יפה) ולכן נראה לי שההיתר הוא דווקא באחד מן האופנים הנ"ל. אם היה היתר לבטל את המצווה הוא היה מוזכר בפירוש ברמב"ם ובשו"ע שהזכירו שאפשר לבטל מפני תלמוד תורה.
האמת שכבר התעוררה אצלי מחשבה דוגמת מה שכתבת - האם אני עדיין לא מחויב להסכים להבאה? ואז ניסיתי לשכנע את עצמי שלטובתה, כמו שכתבת - עדיף שאסרב, למרות שלא כ"כ נראה לי שזה תירוץ אמיתי ואולי צריכים לחשוב על זה שוב, ואני מקווה שאמצא את המתאימה לפני שאגיע להכרעה ההגיונית (והמפחידה) בנושא ;-)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 10:18 |
|
| |
נשמע קלוש. הרי מבחינת פרטים יבשים אתה יכול להתאים לכל בחורה שיפגישו אותך עימה. אני לא חושבת שזה סביר. אחרת רבנים היו מכריחים להתחתן עם הדייט הראשון לא? יש המון דברים אחרים שסותרים- למשל חייבים להמשך אחד לשני- אחרת זה ממש יוצר בעיות ואף עילה אפשרית לגירושין. רב לא דורש מאף 1 להתחתן עם גיבנת קירחת כי יש לה אופי טוב. לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 12:57 |
|
| |
מה קורה כשאין ברירה?
כשהאדם ניסה את כל האפשרויות והבחורה היחידה שרוצה אותו לא יפה בעיניו?
שהגבר יימשך אל האשה? עם חבל חזק אפשר למשוך כמעט הכל. פעם אמר לי חבר צדיק שבדורות שעברו אולי היו צדיקים עם נפש טהורה שלא היה אכפת להם מאד איך נראית הכלה. בדור שלנו זה הפוך, ולכן גם אנחנו לא חייבים לדקדק - משיכה תהיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2008 13:45 |
|
| |
אני חושבת שא"א להתחתן עם מישהי שלא נאה בשבילך ,אני לא אומרת שהיא צריכה להיות מלכת היופי,אבל היא גם לא צריכה להיות מכוערת.......היא חייבת למצוא חן בעיניך....בכל זאת ,תצטרך לקום לידה כל בוקר...ולראות אותה כל יום....
|
|
| נשלח ב-16/3/2008 05:41 |
|
| |
אראל
מאיפה האמונה הזאת הגיעה להם שכשהם יפגשו עם הנכונה אז הם פשוט ידעו ש"זה זה"...??? לדעתי, זאת גישה לא נכונה, כתוב "עד שיראנה" ולא עד שיאהבה.. כיוון שלא ניתן לאהוב אהבת אמת בכל המובנים לפני החתונה, הקשר הנפשי העמוק נוצר אח"כ בעקבות הנתינה..
כמובן שחייבת להיות משיכת הלב וחיבה, אך הבחירה צריכה לבוא מתוך התבוננות שיכלית קודם, לבחון את כל הקריטריונים להתאמה-כיוון שזה הבסיס לקשר בריא.
יש הלכה שאומרת שאם אדם רואה אישה יפה מאישתו יכול לגרשנה, לכאורה תמוהה!!? אלא שהכוונה היא שבנ"א האוהב את אישתו היא בעייניו היפה בנשים..
אדם שמחפש משהי שתתאים לו אך ורק לפי ציפיותיו הוא בנ"א אנוכי המחפש את טובתו ונוחיותו בלבד,
הסיבה העיקרית לגירושין היא כשבנ"א נכנס עם ציפיות גבוהות, עם מטרה של איפה אני הולך לקבל ולא לתת..
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2008 06:51 |
|
| |
שזו הבעייה של כולם. אתגרית- כמה זוגות נשואים מבוגרים מאושרים שאוהבים אחד את השני עד כלות את מכירה? זה יפה בדיבורים. במעשים זה כ"כ אחרת. גם אצל הטובים ביותר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2008 16:58 |
|
| |
קראו לי נאיבי, אבל גם אני מקוה להרגיש איזושהיא הרגשה מיוחדת (שמעתי שהמונח המקצועי הוא "קליק"), לפני שאני כבר עונד לה את הטבעת. אגב, לפעמים ניתן ליצור זאת בצורה מלאכותית.
לאתגרית, זו אינה הסיבה האמיתית לגירושין (עכ"פ לא במגזר שלנו). זו סתם תיאוריה כמו שאמרה עשני. את הסיבה האמיתית לגירושין תשמעי מאנשים שעברו את זה. וברוב המקרים זה דווקא הכשל בדברים הפשוטים לכאורה, כשלא יודעים לקבל היטב את מה שהשני רוצה להעניק, או שהנתינה לוקה במום זה או אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2008 22:14 |
|
| |
הצדקה אפשרית לגישת "החצי השני" אפשר למצוא דווקא בפסוק שבו נזכרה מצוות פריה ורביה בפעם הראשונה. הרי המצוה נאמרה קודם כל לאדם וחוה, וחוה היתה "החצי השני" של אדם, פשוטו כמשמעו. אם כך, כל עוד אדם לא מצא את החצי השני שלו, לכאורה הוא לא חייב כלל במצוות פריה ורביה מדאורייתא. אמנם חז"ל והפוסקים לא פירשו כך, אבל בימינו ישנם רבים מבני ישראל שנוהגים על פי גישה זו, ו"הנח להם לישראל, אם לא נביאים הם, בני נביאים הם".
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2008 18:36 |
|
| |
על-פי הגישה המקובלת, התאמה נקבעת ע"פ רשימה של תכונות שכל אחד מחפש בבן/בת הזוג. כך גם פועלים השדכנים המסורתיים - משדכים לפי תכונות כגון גיל, עדה, גובה, מצב משפחתי וכו'. לפי זה, ייתכן שלאיש אחד יש כמה נשים שמתאימות לו מבחינת התכונות (ולהיפך), ומן הסתם, הוא יבחר את הראשונה שיציעו לו.
אבל על-פי הגישה של "החצי השני", התכונות לא קובעות, התכונות הן רק סימנים חיצוניים. אך למעשה ההתאמה נקבעת על-פי משימת החיים המשותפת - האיש והאשה, שהופרדו זה מזה בזמן הבריאה, אמורים לעזור זה לזו להגשים את משימת חייהם - "עזר כנגדו". לפי זה, הדרך הנכונה לשדך היא, לא על-ידי רשימת תכונות, אלא, לבקש מכל משודך/ת לתאר את משימת החיים שלו, כפי שהוא רואה אותה, בצורה המדוייקת ביותר האפשרית, ולשדך לפי זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2008 19:47 |
|
| |
השאלה היא מה זה נקרא "החצי השני"......
אם זה גובל בפסילה סדרתית של בחורות (או בחורים) כי זה לא מרגיש "החצי השני", יש מקום לבדוק את הענין.
אבל בכללי אני לא חושבת שכל בחור ובחורה, שמבחינה "טכנית" (סליחה על המינוח) מתאימים, חייבים להתחתן, וכן צריך שיהיה איזשהו "קליק"...
ודרך אגב, משימת חיים נשמע מאוד מרשים...
אני רק חושבת על כך שהיו מתחילים לשלוח משימות לשדכנים.......
בכל מקרה לי אין עדיין :)
[כמובן שלתשובה הלכתית יש לשאול מורה הוראה]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 21:07 |
|
| |
בכל מקרה לי אין עדיין
למי יש
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2008 17:12 |
|
| |
אסור לאדם לישא אישה עד שיראנה וההמשך הוא אני לא זוכר בידיוק את לשון הגמרא שם אבל ההמשך הוא שמא לא תישא חן בעינוו במילים פשוטות דבר ראשון תחליט שאתה רוצה לחיות איתה. לכל אחד מאיתנו אחראי על עצמו בנושא של תימצא חן בעינוו והוא אמור להחליט את זה אדם שבטוח שהיא אחת למיליון אמור להמתין עד אשר היא תגיע . כל אחד והתישא חן שלו
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2008 18:05 |
|
| |
אם אדם יחכה בסופו של דבר לא ימצא בכלל. הוא חייב לפעול למען המטרה.
|
|
|
|
|