|
|
| נשלח ב-17/3/2008 23:42 |
|
| |
אני חושב שגם בדפוס ראשון של השולחן ערוך שנדפס בחיי ר' יוסף קארו יש דמויות עירומות על השער.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 01:21 |
|
| |
תופעה זו היא כה רחבה עד שהיא מעלה שאלות בעצם היחס של היהדות המסורתית לאומנות. כפי הנראה, היהודים הבדילו בין אומנות לפורנוגרפיה. האומנות שימשה כלי לקישוט הפורנוגרפיה הורחקה. כבר נבוכו רבים בהגדרת ההבדל בין אומנות לפורנוגרפיה אבל הקף התופעה לא משאירה מקום לספק כלל. בתקופת הרניסנס ולאחריו האומנות לכל גווניה היתה מקובלת בבתי יראי ה'.
אני מצרף לפה תמונה שהיא דוגמא טובה להנ"ל. חתך עץ זה לקוח מרמב"ם שנדפס בשנת רל"ד בויניציאה. דפוס זה הוא הראשון שבו מופיע הכסף משנה. ר' יוסף קארו שלח חיבורו לויניציאה לידי הרמ"ע מפאנו ובקשו במפורש שישגיח על ההדפסה. א"א לקבל שהרמ"ע לא היה ממלא שליחות זו במלואה. אשר על כן יש לקבל שציור זה מצא חן בעיני הרמ"ע ועוד יותר מזה, שדעת הרמ"ע היתה שר' יוסף קארו יסכים לקישוט זה. הקישוט מופיע שוב בקרבן אהרן דפוס ויניציאה.
תוקן על ידי chouteng ב- 18/03/2008 1:22:56
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 02:50 |
|
| |
יתכן שההפרדה בין אומנות לפורנוגרפיה באה כתוצאה מאילוץ של פרגמטיזם ?
כלומר, הרי קהילות ישראל על רבותיהם, בניהם ובנותיהם, לא יכלו שלא להסתובב ברחובות איטליה מבלי שעיניהם ישזפו ערב ובוקר את פסליהם העירומים של גדולי אומני הרנסנס, ולאו דוקא במובאות פירנצה או בכיכר סן פייטרו, ומתוך התחשבות והשלמה עם המצוי והרווח מאוד, נאלצו להגדיר לעצמם חילוקים ברורים בין ערווה הלכתית המביאה לידי הרהור, לבין ערווה אומנותית מצויה.
או שמא, הגושפנקא שקיבלה האומנות מהכנסיה הנוצרית (ע"ע קישוטי הוותיקן ושאר הכנסיות), היא שריככה את התפיסה היהודית כלפי הערווה האומנותית?
האם לא התעורר ויכוח הלכתי משמעותי בנושא? הרי מלבד ההיבט התרבותי שבזה, בהחלט שיש לדון כאן מבחינה הלכתית טהורה.
הדבר תלוי לכאורה בדברי הפוסקים, האם בעידן המתירני, קיימת בעיה של שער באישה ערווה, כמדומני הבן איש חי (שחי דוקא בבגדד השמרנית) טוען, כי אין שערות האישה מהוים כערווה בזמנינו (לגבי קריאת שמע כנגדה), מאחר והדבר מצוי ורווח ואין להחשיבו כערווה המביאה לידי הרהורים.
על משקל זה, יש לדון אודות בעייתיות הערווה העולה מיצירות האומנות בזמנם. כמ"כ יל"ע, בנוגע ללבוש החושפני בימינו והיכן הוא גבולותיו, (לכאורה ברור, כי אם בעתיד החברה המתירנית תהפוך לנודיסטית מוצהרת, אזי, לא יתבטלו מאליהן כל הלכות ערווה, ואם כן, הרי שכפי הנראה, אנו קרובים אנו מאוד לדבר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 08:21 |
|
| |
לא יאומן כי יסופר.
יש כאן גם פסוק מתהילים 'ויתאו המלך יופיך'.
זה נמצא על הכריכה של הספר או בדף השער בפנים ?
אבל איפה הפרטים על הספר עצמו, משנה תורה וכו'
זה בדף נפרד ?
פשוט מדהים. נראה לי שהמחבר מרן הכס"מ היה מתעלף אילו ראה זאת. הרי הוא היה מהמחמירים בענייני קדושה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 08:31 |
|
| |
מתפעל כנראה שלא.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 08:39 |
|
| |
[מה המשמעות של הדרקון עם שבעת הראשים?]
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 10:56 |
|
| |
שנת הדפסת רמב"ם עם כסף משנה צ"ל של"ד ולא רל"ד, כמובן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 12:54 |
|
| |
פרופ' ישעיה תשבי ישב פעם עם חכם אחר בספריה הלאומית, ואמר לו: אל תביא לי ראיה מחכמי האיטלקים, שהם היו מגולחים ושותים יין נסך (ועוד).
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 18:23 |
|
| |
באופן עקרוני, צודק תשבי. אך אין להתעלם מהתפשטות הרנסנס למדינות הצפון בקצב די מהיר. מלבד העובדה שבתי הדפוס בוונציה וליבורנו היו פופולרים גם לשאר מדינות אירופה.
כמ"כ, אין לשכוח כי גם באיטליה גופא, חיו באותה התקופה אאל"ט, אנשים כמו ר"ע מברטנורא ור"ע ספורנו.
תוקן על ידי פרוטגורס ב- 18/03/2008 18:26:57
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 18:57 |
|
| |
נכון, במדה מסויימת איטליה היתה סובלנית. אך אין לשכוח שבאותה תקופה ולאחריה הרי מאיטליה יצאו דמיות "חרדיות" למהדרין, כגון הרמ"ע מפאנו, ור' עזרא מפאנו בעל מעבר יבק, ר' משה זכותא. ר' שמואל אבוהוב בעל ספר הזכרונות. (ואכן באותו זמן היו גם בעל 'מאור עיניים' ובעל ארי נוהם, אך ביחד עם זה הלא איטליה היא ערש קבלת הארי בחו"ל) אני סבור שחוקרים לא התמקדו מספיק בפן זה של איטליה, ורק ששו לתאר את דמיות הליברליות.
(אגב, בדרך כלל מקובל שהניגוד האולטמטיבי לגישת ה"מאור עניים" היא המהר"ל, אך לענ"ד אין זה נכון אלא הניגוד המוחלט הוא הרמ"ע מפאנו האיטלקי בספרו עשרה מאמרות ועוד).
גם ידעו למחות מחאות ולהחרים חרמות (דומני שבית דין וינציה התמחה בחרמות אף יותר מווילנא...)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 19:55 |
|
| |
אגב, זה נכון שבעל 'ארי נוהם' היה מנהל תיאטרון למוזיקה בונציה?
תוקן על ידי פרוטגורס ב- 18/03/2008 19:58:01
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 20:01 |
|
| |
קשה לי להבין את פשר תגובתך. סך הכל תיארתי עובדות על הניגודים באיטליה שבאותו זמן שאיטליה היתה ערש קבלת של האר"י,(שהגיעה אליה באמצעות הדמות המסתורין של ר' ישראל סרוג) הי' שם הריא"ם וכתב שם את ספרו.
מה בדיוק אינו הולך ביחד? אני לא יצרתי את המציאות. קצת הבנת הנקרא
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 20:07 |
|
| |
תגובתי תוקנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 20:29 |
|
| |
המגולחים שבחכמי איטליה כוללים את הרמ"ע מפאנו שלדברי אתנחתא הוא ניגודו של עזריה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2008 20:43 |
|
| |
כדי שלא תיסחפו יותר מדי לאיטליה ולחכמי הרנסנס הפרועים שלה, הנה דוגמה ממקום אחר: הנאו שבגרמניה. ושוב אנו עוסקים ב'זאת תורת החטאת' לרמ"א (מהדורה חמישית של הספר). הספר נדפס בשנת שפ"ח (1628) בבית דפוס נוצרי, כך שסיפורים ותירוצים על רפורמים אינם מתקבלים.
תוקן על ידי דוד_אסף ב- 18/03/2008 20:44:20
|
|
|
|
|