| נשלח ב-19/3/2008 17:12 |
|
| |
אנחנו אגואיסטים???
שלום,
אתמול בויכוח שהיה לי עם חברה היא קראה לעברי "אגואיסטית שכמוך, אכפת לך רק מעצמך"
מאד נעלבתי מהקריאה שלה, אני אגואיסטית? מה פתאום? הרי אני נותנת צדקה, מתנדבת, עוזרת, דואגת והרשימה עוד ארוכה, ואיך היא יכולה לקרוא לי אגואיסטית? הרי כ"כ אכפת לי מהחברה ומהכלל.
אבל אז עצרתי לרגע לחשוב, הייתכן ואני באמת אגואיסטית?
התחלתי לחשוב על כל הדברים הטובים שאני עושה ועלתה לראשי מצוות הצדקה,
האם באמת אכפת לי מאותו עני מסכן, חסר כל שיושב ברחוב בבגדיו הבלויים ומתחנן למעט כסף ותשומת לב?
בטח שאכפת לי ממנו! הרי ליבי נתמלא חמלה כשראיתי אותו ומיד הושטתי את ידי אל הארנק והוצאתי משם מטבע כדי שאוכל לתת לו. כן, ללא ספק אינני אגואיסטית! אני נותנת צדקה אך ורק כדי לעזור לאותו עני מסכן ותו לא!!!
ליבי התמלא שמחה ואושר.
אבל אז עלתה עוד מחשבה לראשי, למה נתתי לאותו העני כסף? ושוב שאלתי את עצמי האם היה כאן שמץ אגואיזם? ושוב עניתי שזה לא ייתכן, מה אני מרוויחה בנתינת הצדקה? הרי לא עשיתי את זה כדי להרשים משהו, וגם לא עלתה בליבי התקווה שיום יבוא ואקבל מאותו עני גמול על הכסף שהבאתי לו.
אך עדיין לא תיתכן האפשרות שעשיתי מעשה ללא כל סיבה ואפילו נסתרת שבנסתרות. ואז עלתה לראשי הסיבה הטובה מכולן, עשיתי זאת לשם שמיים, צדיקות לשמה!!!
אין איש שיכול כעת לבוא ולטעון כנגדי שאני אגואיסטית!
ושוב צפו ועלו להן מחשבות - האם הרגשתי טוב אחרי שנתתי צדקה?
כן, אין ספק, נתינת הצדקה גרמה לי להרגשה טובה, אני לא יודעת מה הסיבות להרגשה הטובה, האם הסיבות הן משום שארוויח מצווה? או משום שהדבר גרם לי להרגיש כמו בן אדם טוב? - אינני יודעת יכולות להיות סיבות רבות אבל המסקנה היא חד משמעית - הרווחתי משהו מעשיית מצווה זו!
ולכן אני תוהה האם הייתי נותנת צדקה גם אם לא הייתי מרגישה טוב? גם אם לא הייתי מרוויחה מצווה?
שאלה זו לא עולה בקרבי רק במצוות הצדקה ניתן למצוא זאת בכל מצווה ומצווה, כל אחת ואחת מהן מביאה רווח לעושה אותה, בין אם זה רווח מיידי ובין אם זה רווח לעתיד לבוא.
אבל האם היינו עושים מצוות גם בלי אותו רווח?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 17:18 |
|
| |
אשרייך שנתינת צדקה מיטיבה את הרגשתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 17:28 |
|
| |
אין ספק שלא היינו עושים את מעשינו אלאמלא היינו מקבלים עליהם תמורה, ולאו דווקא תמורה פיזית אלא גם תמורה שיכולה להתבטא בהרגשה טובה כמו שציינת, אך האם זה דבר רע לעשות את הדברים ממניעים שכאלו...???
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 17:34 |
|
| |
לכאורה את צודקת, הרי המניע הראשון שגורם לאדם לפעול הוא משהו טוב שיצא לו מאותו הדבר. הרב דסלר מסביר בכמה מקומות בספר מכתב מאליהו שבזמן שאדם מקיים מצוות ועוסק ב"נתינה" עליו לזכור שהתכלית היא שיגיע לנתינה טהורה לשמה - ללא שום פנייה. כשאדם יצרף את הרצון והכוונה לכך במעשיו הוא יוכל להגיע לדרגות הגבוהות האלו בס"ד. "מתוך שלא לשמה....".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 17:36 |
|
| |
rotem7
זה לא דבר רע לעשות מצוות ממניעים 'אגואיסטים' אבל זה לא היה עושה לך הרגשה טובה אם היית עושה מצוות רק לשם שמיים ללא שום הרגשה של אגואיסטיות- ואולי יש בהרגשה הטובה הזאת גם אגואיסטיות?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 17:59 |
|
| |
rotem7
אינני אומרת שעשיית מצוות מתוך רצון לקבל שכר או להרגיש טוב זה דבר רע, אבל אני שואלת מה בדיוק צריכה להיות השאיפה וההרגשה כשעושים מצוות?
האם אסור שיהיו בעשייה גם מניעים אגואיסטים?
אני לא מתכוונת האם אסור מבחינה הלכתית אלא האם זה גורע מהמצווה שיש בעשייתה רצון לקבל שכר, ואני גם לא מדברת על שכר בעולם זה אלא על שכר של התקרבות לה' מבחינה רוחנית.
האם יש בעשיית מצווה שמטרתה להתקרב לקב"ה אלמנט אגואיסטי...?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:26 |
|
| |
הדברים הבאים מייצגים את דעתי בלבד:
התשובה היא כן. "ואהבת לרעך כמוך", ללמדך שאי אפשר לאהוב את הזולת (או את הקב"ה) אם את לא אוהבת את עצמך.
לטעון שאדם יכול לבטל את ישותו, ולהתמסר לאחר ע"י ביטול ומחיקת עצמו, זו גישת הנצרות (שוב, זו דעתי האישית) ולדעתי זה שקר. היהדות קוראת לאדם לחבר את הישות שלו עם הזולת (ולא למחוק את העצמיות שלו), משום שהאדם והזולת הם בעצם חלק מה', ז"א חלק מאותו הדבר. כנ"ל לגבי עשיית רצון ה'. אדם עושה את המצוות כי הוא חושב שזה הדבר שהכי ייטיב עימו.
לדעתי הדרך הכי פשוטה ללמוד מה זו אהבה, זה ע"י התבוננות על אמא ותינוק. האמא אשכרה יודעת שהוא והיא זה אותה הישות, למרות שהם מופרדים לחלוטין ולכל אחד יש מחשבות משלו ורצונות משלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:35 |
|
| |
אפיקבנגב
עדיין נשארת השאלה, ולדעתי היא לא צריכה להשאל רק על עשיית המצוות אלא על כל המהות שלנו - האם אנחנו חיים אך ורק בשביל עצמינו??
הדוגמא שהבאת על אם ותינוק רק מחדדת לי יותר את השאלה הזו- הרי האמא אוהבת ומעניקה כ"כ הרבה לתינוק שלה משום שהוא בעצם חלק ממנה הוא ההמשך שלה, ולכן כל מה שעושה האמא לבנה היא בעצם עושה לעצמה...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:37 |
|
| |
למה אתה אומר שזו דעתך בלבד? רבי שמעון שקופ בהקדמה לספר שערי יושר, מאריך לבאר את הפסוק קדושים תהיו באופן זה, שרצון ההטבה לזולת יהיה להבין, שהאני הוא לא הפרטי שלי אלא כולל את כלל ישראל או הבריאה כולה, האגואיסט הוא מי שרק הנאתו גורמת לו, הנאה ולא הנאת הזולת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:38 |
|
| |
st ודאי שאנחנו חיים עבור עצמינו, ומי שלא מרגיש ככה, חסר את רגש החיים בכלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:45 |
|
| |
ז"א שאדם שנהנה מלגרום הנאה לזולת אינו אגואיסט, למרות שהוא שכל מאמציו לגרימת הנאה לזולת הם בסופו של דבר כדי לגרום הנאה לעצמו- שהרי יש לו הנאה בהנאת הזולת...?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 18:57 |
|
| |
אם אנחנו חיים אך ורק עבור עצמינו- איך אנחנו יכולים לעבוד את ה' מאהבה, האם אין ברצון שלנו להתקרב לה' ולעשות את כל מצוותיו בלב שלם יותר עשייה בשביל עצמינו מאשר עשייה לה'...?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 19:29 |
|
| |
בפסוקים בהם מצווים על אהבת הזולת כתוב "ואהבת לרעך כמוך" ומפרשים שהכוונה באהבה זו היא אהבה של נתינה שכתוב "לרעך" ואילו באהבת ה' כתוב "ואהבת את ה' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשיך ובכל מאודיך" וזוהי אהבה של קבלה, אדם צריך לאהוב את ה' על מנת לקבל ממנו ובשביל לעשות לעצמו!
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 20:00 |
|
| |
אני חושב שיש כמה סוגים של הרגשות "טובות" אחרי מעשים טובים:
א. מגיע לי עכשיו הכרת טובה מבני אדם או שכר מאלוקים.
ב. לא יהיו לי ייסורי מצפון. או: בניתי לעצמי אישיות טובה ומוסרית.
ג. השני נהנה. כמה טוב.
ד. אני נהנה כי לשני טוב.
סידרתי אותם לפי מעלתם. לדעתי, הרגשה א' היא הפחותה ביותר, והרגשה ד' המעולה ביותר. עם זאת, לב' יש מעלה על ג', מכיוון שבב' יש אישיות שבנויה היטב, וממילא גם החסד יותר שלם.
שימו לב שיש פה גם מהלך -
הרגשה א' הפחותה היא בעצם דומה לאגואיסטיות. אין זו בהכרח אגואיסטיות. אבל יש דמיון בין אדם כזה לאדם אגואיסט. האדם דואג רק למה שהוא יקבל בעקבות המעשה הטוב שלו.
בהרגשה ב', גם שם האדם דואג לעצמו - אבל לעצמו למען אחרים - הוא דואג שאישיותו תהיה בנויה כראוי, ובנויה כראוי פירוש הדבר שאכפת לו מאחרי.
בהרגשה ג' שוב האדם דואג לעצמו, אבל פה הוא מתעלה על עצמו - הוא מרגיש שהשני הוא חלק ממנו. ולכן הוא שמח אם הוא יודע שלשני טוב. זהו הרעיון החסידי.
בהרגשה ד', האישיות כ"כ בנויה, שזה שלשני טוב איננה הרגשה שונה מאשר ההרגשה שלי טוב. אלא זה אותה הרגשה - אני והוא זה אותו דבר, וממילא ההרגשה שלו היא גם הרגשה שלי.
תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 19/03/2008 20:20:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 21:45 |
|
| |
אני שוב שואלת
מה הדרך הנכונה לעבוד את ה'?
האם יכול להיות שבדרך הנכונה תהיה לעובד ה' גם הנאה מעצם העובדה כי הוא הצליח להקרב אל ה'...?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2008 21:49 |
|
| |
בהחלט, וזהו השכר המובטח לצדיקים לעת"ל קרבת אלו'.
|
|
|
|
|