| נשלח ב-24/3/2008 15:39 |
|
| |
משנת הרמב"ם בדורנו: דרך ללא מוצא?
לאחרונה נתחדדה אצלי איזו מחשבה על חיים דתיים בכלל ועל הכתות השונות של אנשים יוצרים (במובן הדתי) בפרט. מתוך כך התחלתי לחשוב על משנת הרמב"ם ועל הרלונטיות שלה לדורנו.
אם נסתכל על, נאמר, הדתות המונותיאיסטיות בימי הביניים, ונוציא מכלל חשבון את המאמינים הלא יצירתיים (כלומר כאלו שאינם מחדשים שום דבר אלא רק שומרים על הפרקטיקה של הדת) ואת כל סוגי האופורטוניסטים/נוכלים/קשקשנים שתמיד ייטפלו לדת – בעיקר כאשר אפשר להרויח ממנה משהו – נגלה שנשארנו עם שלשה סוגי אנשים.
- "בעלי הלכה" כלומר כאלו שמבחינתם "התקדמות" היא דיוק יותר גדול בפרטי ההלכה, הן מצד אופני הפולחן (כלומר המצוות "שבין אדם למקום") והן מצד המשפט (כלומר הסדר היחסים בין אדם לחבירו). הדמות הקלאסית ביהדות היא של רב קהילה שמחבר פירושים על השו"ע, הש"ך או הט"ז, נניח.
בעלי ההלכה נמצאים תחת מתקפה משני כיוונים:
- "מבקשי השם", כלומר אלו שעבורם העיקר הוא הרגשה (או איך שתרצו לקרוא לזה) של קרבת אלקים, וזה עבורם הסטנדרט של התקדמות דתית. אלו נוטים לראות בבעלי ההלכה כנופית מיובשים שחונטים את אהבת השם ויראתו בדקדוקי העניות שלהם, ולמולם הם מציגים את הטכניקות המיסטיות – ריקוד, שירה, חזרה על שמות ופסוקים וכיוצא בזה. ביהדות יהיו אלו המקובלים או בעלי החסידות.
- פילוסופים, כלומר אלו המבקשים לטהר את הדת מבעיות כמו הגשמה ושיתוף, לבנות תורת תארים של הא-ל שלא תלקה במגרעות כאלו, להבין את היחס בין ידיעה לבחירה ואת הצדקת הא-ל מול הרע בעולם וכדומה. הדוגמאות של אנשים כאלו הם הרמב"ם, רס"ג, ר"ח קרשקש וכו'. הרעיון הבסיסי והחשוב שלהם, בלי קשר למה שהם אומרים ולמחלוקות ביניהם, הוא שהתבונה ממלאת, או אמורה למלא, תפקיד מרכזי בתהליך ההתקדמות של האדם הדתי במעלות האמונה. זה בניגוד ל"חסידים" מסעיף 2 שרואים את הפעלת הרציונל בענייני הכרת השם ויראתו בפקפוק, אם לא באיבה.
כמובן שישנו כל הספקטרום של טיפוסים המערבים בין שלשת הקטבים האלו, אבל זה נראה לי מיון בסיסי סביר.
הרמב"ם, לפי מיטב הבנתי, ניסה להסביר כיצד ניתן להיות בסוג הפילוסוף בלי לוותר על ההלכה. בפשטות, את הי"ד החזקה הוא כתב כדי לחסוך בצורך להתעמק ולהתפלפל בדברי התנאים והאמוראים, כך שאדם יוכל לדעת את החוק הדתי בלי יותר מדי טרחה ולהקדיש את זמנו לדברים החשובים באמת.
כעת, קרו כמה דברים מעניינים בדורות האחרונים, כאשר אפשר לומר שהבעיה הראשית בתוך העולם היהודי-אורתודוכסי היתה בין ה"חסידים" (כת מבקשי השם) לבעלי ההלכה. במסגרת הזו, כנראה, עלה (אולי בראשונה אצל בעל נפש החיים) הרעיון הליטאי שהעיסוק הטכני בתורה הוא הוא הטכניקה שלנו לחיפוש קרבת אלקים. ההתקרבות לבורא אמורה להיות מושגת על ידי העיסוק בשור שנגח את הפרה ובמניח עירובו על ידי קוף. איך זה אמור לקרות? נדמה לי שהחזון אי"ש סבר שזהו מין כח סגולי הטמון בתורה, בעוד שאצל הבריסקאים יש מין תפיסה שמתיחסת לרמב"ם (דווקא אליו!) ולהתעמלות השכלית שיש ביישוב סתירות בדבריו כאל סוג של מנטרה שהחוזר עליה הרבה פעמים סופו לראות את האור.
ואם נחזור לרמב"ם האורגינלי, או לדרך הפילוסופים: נראה לי שהדרך הזו פשוט גוועה משום מה. גם באיסלם אני תוהה אם יש עדיין מותכלמין שעוסקים במחקרי מועתזילה, יש להניח שאין. ביהדות זה בודאי נגמר. אפילו אלו שתופסים עצמם כרמב"מיסטים, כמו הרב קאפח המנוח ותלמידיו, מסתפקים בנסיון להצמד לדרכו ולשנן את דבריו. זוהי מין "חניטה" של הרמב"ם - הם לא ממציאים סברות חדשות על אופיה של ידיעת השם או מהותו של טוב הבורא וכן הלאה בדרך שהוא המליץ ללכת בה. אני גם לא מכיר אף אדם – בטח לא רמב"מיסט - שמנסה ברצינות ליצור סינתזה של מדעי הטבע והיהדות (מעשה בראשית ומעשה מרכבה) כך שתיווצר רמה גבוהה של הכרת השם שתוליך לנבואה וכן הלאה.
בקירוב ראשון הייתי אומר שהספרות הדתית המודרנית עוסקת בשאלה כיצד התבונה מפנה מקום לדת, ולא בהפעלת התבונה כאקט דתי. האם זה אומר כי דרכו של הרמב"ם היא בעצם ללא מוצא?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 15:49 |
|
| |
נדב
דווקא כאן???
ברצינות גמורה, האם לא מצאת כאן בפורום כמה יהודים, שדרכם היא דרך הרמב"ם שתיארת?
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 16:28 |
|
| |
נדב
בסוגיה זו של דרך הרמב"ם יש 2 נתיבים
1- מי שנולד כך וחי בקהילה כזאת.
2- מי שלא מכיר ספיציפית כאלה אנשים, אבל הוא סובר את דרך הרמב"ם.
דבריך עוסקים ברמבמיסט מהזן השני.
מכיוון שיש כאן ענין של פסיקה הלכתית, מכיוון שיש כאן ענין של השקפות מסוימות שצריך לסבור, מטבע הדברים אדם שפוגש בסביבתו אנשים שונים ממנו, יקשה עליו לחיות כבודד.
בכדי שהאדם ירגיש נח למרות זאת, צריך שיהיה בו אחד מהתנאים הבאים.
1- הוא חי בסביבה שאין בה לחץ דתי, ואז השינויים לא מפריעים.
2- הוא חי בסביבה אוהדת לרמב"ם, ואז השינויים שהוא עושה לא מפריעים.
לאור כל הנ"ל, הפולמוסים בפורום על דרך הרמב"ם ראשית כל הם ברמה העקרונית, דרך הרמב"ם מול דרכים אחרים, אבל כיצד זה יתבטא בחיי המעשה, זה כבר משתנה אצל כל אדם ואדם לגופו.
בציבור הדתי לאומי יש כבר 2 ריכוזים רמבמיסטים שידועים לי, והם אינם שייכים לאנשים שאבותיהם היו כאלה, הרב שמואל טל מיד בנימין, והרב רבינוביץ ממעלה אדומים, כך שאם מחפשים איך דרך הרמב"ם מתקיימת הלכה למעשה בימינו, צריך ללכת לראות איך הדברים נוהגים שם.
כמובן מקומות אלה הם רמבמיסטים למחצה לשליש ולרביע, ואולי זה המקסימום שיכול לקרות בימינו לגבי רמבמיסטיות.
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 16:32 |
|
| |
שנרב ר' שלמה פישר היה גאה בך. המסקנה לגבי הרמב"ם היא אפילו אבסורדית יותר, אם העולם הבא נקנה ע"י המושכלות (האריסטוטליות, לדעתו) מה נעשה אם הוכח שאינן נכונות?
ואפילו אני הקטן מרוצה מעצמי שמצאתי לי תנא מסייע על נפש החיים. התרגיל המבריק שלו היה שבעצם אינך צריך להיות מודע למה שקורה בעולמות העליונים. תעשה בפשיטות ותתקן את כל העולמות, וזו אולי תגובתו לחסידות.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/03/2008 16:33:46
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 17:19 |
|
| |
מאיר,
לא. ממש לא.
אני לא מומחה לחברי הפורום ודעותיהם, אבל למיטב שיפוטי הפעלת התבונה כאן היא כאמצעי ביקורת או כמגדירה חלל בו ניתן להכניס משהו אחר. האם מישהו כאן עוסק/עסק במהות ידיעתו של הבורא או בשאלות של מעשה בראשית באופן קונסטרוקטיבי, כלומר כמכשיר להתקדם הלאה וליצור השגות שמביאות להתקרבות לרבונו של עולם? אולי פספסתי משהו, אבל לעניות דעתי מאז גירוש ספרד נעצרה ההתפתחות בתחום הזה.
דרום,
לא ברור לי אם הבנתי. מכל מקום, אני מדבר לא על רמבמיסטים במובן של דבקות בפסיקת ההלכה של הרמב"ם, אלא על לומדי משנתו הפילוסופית. טענתי היא שהם לא מנסים ללכת בדרך שהוא הציב אלא מסתפקים ב"חניטת" המסקנות שבמו"נ. אם תשווה את זה למקובלים ולחסידים, שם הרבה פעמים אדם מציג דרך חדשה שהיא בעצם הרעיון שלו כיצד ניתן להתקדם על בסיס תפיסה כללית שקיבל מקודמיו, תראה את ההבדל.
בעל,
מה אמר ר"ש פישר?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 17:37 |
|
| |
נדב
הרמבמיסטים אינם מהפכניים, הם משמרים שיטת לימוד ושיטת פסק, כך שאין לצפות מהם למהפכנות.
טרוקנינוס
את אנשי הגוש אני קצת מכיר מקרוב, וגם את כעסיהם ואכזבתם.
אבל את הרב טל לא מכירים דרך כתבה בעיתון "משפחה", כך שבאמת באותה כתבה הרב טל הוא מה שאמרת, אבל אם תשמע מפיו שיעורים, ואם אתה יודע מהי שיטת לימוד רמבמיסטית, מהי שיטת לימוד פשט תלמוד, תגלוה זהות בין השנים.
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 18:35 |
|
| |
מי יגלה עפר מעיניו של הרמב"ם ויראה איך תורתו מוכחת קבל עם ועדה מול עיני עשרות מיליוני אנשים בניגוד לכל אותם שמאמינים בכל מיני כוחות כישוף ומאגיה שחורה...
http://www.nrg.co.il/online/15/ART1/713/537.html
בעצם סליחה אולי הודעה זו לא באשכול זה.. אפשר להעביר?
תוקן על ידי mosheudt ב- 24/03/2008 18:38:49
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 21:11 |
|
| |
אנשים,
הייתי מציע להעביר את הדיון על ר"ש טל, שמועד לעורר אמוציות ולהחריד שדים מבקבוקם, לאשכול אחר. קיים כאן אשכול העוסק בדמותו של הרב טל, שבו גם אני הקטן הארכתי למעניתי, וכדאי להעביר את הויכוח לשם דחוף, לפני שנמצא עצמנו מפלפלים בשאלה מי ניהל את המו"מ על מעברה של ישיבת תורת החיים ליד בנימין ומתי.
אם יש כאן דוגמה קונקרטית של שיטה ההולכת בעקבות הרמב"ם ויוצרת רעיונות חדשים על פי הקוים שהוא הציב - לחיי. אם לא הויכוח לגופו של אדם סתם יסיט את הענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 21:35 |
|
| |
שנרב כתבת: <אם נחזור לרמב"ם האורגינלי, או לדרך הפילוסופים: נראה לי שהדרך הזו פשוט גוועה משום מה.> למה משום מה? נראה שדי ברור מדוע. הרי הרמב"ם הניח שחכמת התורה באמת היא הפילוסופיה האריסטוטלית שהוא המדע המחולט, ואין צורך להאריך כאן במה שהוא חלק עליה, אבל כשהגישה הזו כשלה, מה טעם לנסות לשלב את היהדות עם מדע אחר שיתכן וגם הוא יוחלף מחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 21:40 |
|
| |
נדב
בהחלט יש כאן כמה אנשים, שחותרים להשיג דעת אלוקים מושכלת ורואים בניתוח תיאולגי התקדמות רוחנית. (אני הקטן שואף לזה כל הזמן ודומני שפרסמתי כאן כמה דברים פעוטים העשויים להמנות על הכיוון הזה)
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 21:52 |
|
| |
ואולי צריך לשאול האם הדת בכללה אינה נמצאת על דרך ללא מוצא? האם יכולה דת כמו היהדות האורתודוכסית להתקיים מבלי להיות מבוססת על הסתגרות מפני העולם ועל התכחשות לתבונה? או שצודקים החרדים , זה מתחיל בהבעת ביקורת ובפתיחות קלה פה ושם ומסתיים בכפירה בעיקר.
האם יכול אדם להיות פלורליסט ולתת מקום לדתות ודעות אחרות מבלי שזה יגרע מהמחויבות שלו לדת כזו תובענית? ולאידך גיסא , האם יכול אדם שמוח לו בקדקוד לחשוב שאמיתות היסוד של הדת האורתודכסית הם אמת אובייקטיבת ומוחלטת בעוד שאר הדתות והדעות הם שקר גמור?
יש לי מחשבה שמה שגורם להקצנה המתמדת הוא שבני אדם שפתוחים מספיק לבקר , אמונתם מעורערת אצלם והם מרגישים שאין הם יכולים למשוך לכיוונם כאשר הם מפקפקים בהנחות היסוד , לכן הזירה מופקרת לאלה השלמים באמונתם שהם בדרך כלל קנאים וצרי אופק.
|
| נשלח ב-24/3/2008 22:48 |
|
| |
נדב,
ראשית יש להבחין בין שני סוגי תלמידים (וידועים הדברים ביחס לחזו"א): יש חזונאישניקים שעושיםכל מה שהחזו"א אמר. ויש חזונאישניקים שעושים מה שהם עצמם חושבים, כמו שהחזו"א עצמו עשה והורה לעשות (ויש לדון האם עשיית מה שאתה חושב כי החזו"א אמר שיש לעשות את מה שאתה חושב היא אכן חזונאישניקיות אמיתית או לא. אני נוטה לחשוב שלא).
כך גם לגבי הרמב"ם. יש רמבמיסטים שחונטים את דבריו ומקיימים אותם ככתבם ומאמינים בהם כלשונם. ויש שממשיכים הלאה לחשוב וליצור.
אני מבין שאתה מחפש כאלו מהסוג השני, ולא הבנתי מדוע אתה חושב שאין כאלו? האם לא נוצרות שיטות חדשות במחשבה ובעבודה בימינו? לענ"ד בהחלט כן, ובגדול. אמנם הן לא בהכרח הולכות בדרכו של הרמב"ם, אבל כזכור אנחנו מחפשים רמבמיסטים מהסוג השני.
האם אתה מחפש דווקא סינתזות ספציפיות עם תחומי מדע עדכניים ומציאת משמעות שלהם לדבקות בה', כאן דומני שכבר התפכחנו מגישתו של הרמב"ם, וגם בזה אנחנו רמבמיסטים מהסוג השני. אלו שמתרוצצים למצוא את הקב"ה בכל גילוי חדש של הפיסיקה או הביולוגיה בד"כ מדברים שטויות ועניינם הוא אפולוגטיקה. הרמב"ם התייחס למדע (ולפילוסופיה) של זמנו כאמת הכרחית וסופית, ואנחנו יותר חכמים ממנו בעניין זה. אני לא רואה סיבה להמשיך את דרכו בעניין הזה.
לכן גם אין טעם לשאול את שאלת בעל בעמיו, מה הדין בחשיבה האריסטוטלית שנכנסה אצלו לספרו ההלכתי וכבר אבד עליה הכלח.
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2008 22:51 |
|
| |
שנרב,
הרב סולוביצ'יק הפך את 'הכרת המציאות' (כלומר, לדבריו, לימוד מדע ופילוסופיה) כמרכיב הכרחי באיש ההלכה, וזו בהחלט פרשנות שמנסה להחדיר את משנת הרמב"ם גם כיום (והאריך בכך רביצקי במאמר שכתב לפני שנים רבות על משנת הגרי"ד ופורסם בספרו של רביצקי 'חירות על הלוחות'). יש תיאור יפה של הרב לאם, תלמידו של הגרי"ד (בהקדמה לספר מאמרים שלו שיצא בזמנו במוסד הרב קוק), על כך שהלה היה אומר לתלמידיו שת"ח צריך להתעניין בהכל, לרבות במבנה עינו של היתוש - כחלק ממצוות ת"ת, כיון שלכל תופעה בעולם יש בסופו של דבר יחס הלכתי.
כמו כן ראיתי לפני כמה שנים ספר על משנת הרמב"ם שנכתב ע"י פרופ' למחשבת ישראל באחת האוניברסיטאות האמריקאיות (שמו קנת סטיסקין או משהו דומה), ואף יצא בעברית, ספר שנכתב מתוך שכנוע עמוק של מחברו ברלבנטיות של משנת הרמב"ם בימינו והוא אף מנסה להתאים אותה למגמות דתיות רווחות (למשל הדגשת אלמנט החוויה).
וכמובן עצכח...
[את ליבוביץ' נעזוב הפעם, ולו בכדי לחסוך את מבול ההודעות על כך שהוא דיבר בחזרת הש"ץ, לא ידע ולו 'קצות' אחד וגם היה לו אף ארוך במיוחד בנוסף להיותו סמולני משוקץ. מה גם שלמרות האובססיה שלו לרמב"ם, הוא בעצם מוכיח את טענתך בכך שניטרל ממנו את המרכיב הפילוסופי והעמיד את היהדות אליבא דהרמב"ם כהלכה בלבד).
 |
|
|
|
|
|