| נשלח ב-9/2/2012 13:40 |
|
| |
פוגמישו נניח שהחלק הראשון של דבריך נכון שקריאה פשוטה של התורה מביאה למסקנה א' (נראה לי שהמקובלים לא הבינו כך, אבל אפשר שקריאתם היא לא 'פשוטה') האם לא ייתכן שנתונים ועדויות חיצוניות (נניח שיש, לא זה הנושא) ישנו את דעתו של האדם והוא יפרש פירוש אחר?? והאם הדעה שבא"י לא היה מבול, גם היא חלק מהקריאה הפשוטה??
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 20:54 |
|
| |
אין בעד מה, (-:
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 21:30 |
|
| |
פרוגרמי, [כתבת: האם לא ייתכן שנתונים ועדויות חיצוניות (נניח שיש, לא זה הנושא) ישנו את דעתו של האדם והוא יפרש פירוש אחר?]. כבר לימד אותנו ר' חיים בן עטר[1] שמותר לבאר באופנים נוספים, בתנאי שהביאורים לא יסתרו את דברי חז"ל והמסורת הברורה. אך מה קורה כאשר הדברים סותרים את דברי התורה? מה קורה כשאר "המדע" מחליט שהעולם הוא קדמון ולא נברא, או מה קורה כאשר "המדע" מחליט ש-600 אלף איש זה קצת יותר מידי, ושהאומדן "ההגיוני" של יוצאי מצרים עמד על כמה אלפים. האם אותו אדם, שהגיע למסקנה שדברי המחקר הגיוניים, יבאר שה-600 אלף זה רק מספר "טיפולוגי", או שהבריאה לא התרחשה, וכמו שאמר בזמנו ישעיהו ליבוביץ': "אין פסוקי הבריאה באים ללמד אותנו שום מידע אינפורמטיבי". לדעתי, אדם שפועל/חושב בצורה כזאת, יכול להגיע לכפירה בכל מסורת ישראל. ובכל זאת, בזמנו רציתי קצת יותר רוח לתפיסת הדברים, אז הפניתי את השאלה לרב מרדכי נויגרשל, וכך הוא ענה לי: "הגישה בדבר מערכת היחסים בין תורה למדע צריכה להיות כך: לא לקבל את כל שנטען בשם המדע כהלכה למשה מסיני ולנסות ל"סדר" את התורה בהתאם אלא להפך. מה שנכתב בתורה – אמת הוא לאמיתה גם בנושאי קוסמולוגיה ובריאה כמו בכל נושא אחר, בורא העולם יודע טוב יותר מכולם כיצד ברא את עולמו, במידה והמדע השכיל להגיע למסקנות שמסתדרות עם הכתוב בתורה – זכה. ולא – יש למדע בעיה" מכאן הדברים ברורים: אין בעיה להכניס ביאורים מהמדע כל עוד נוצר שלום ביניהם (בריאתנות-מדעית לדוגמה), אך כאשר מה שמכונה "הזרם המרכזי" במדע עדיין אוחז בגישות שסותרות את המקובל בכרם ישראל, אנו נחכה בסבלנות עד שהם יתעשתו, ויקבלו את הביאורים האלטרנטיביים לממצאים שאותם מקדמים הבריאתנים, ואנשי מדע ומחקר מאמינים. [כתבת: האם הדעה שבא"י לא היה מבול, גם היא חלק מהקריאה הפשוטה] חז"ל לא אמרו שלא היה מבול בא"י, אלא מדובר בדעת יחיד, דעתו של ר' יוחנן[2], והוא נשען על הפסוק "לא גושמה ביום זעם"[3]. ואמנם, גשם לא ירד בארץ (לשיטתו של ר' יוחנן) שהרי היא "לא גושמה", אך שטפונות וגלי צונאמי בהחלט עברו דרכה ומחו כל חי. ואין מקרא יוצא מידי פשוטו. ודברים אלו ברורים גם מתוך דבריו של ר' יוחנן עצמו[4], שאמר כי עד ימיו נשארו פעילים שלושה מעיינות תהום שהתפרצו בארץ-ישראל בעת המבול, וגרמו לשטפונות בארץ ישראל. וכך גם כתב הרמב"ן ז"ל בפירושו לתורה:[5] ומאמרם "דלא טפת ארעא דישראל במיא דמבולא", שלא היה עליה גשם המבול, כדכתיב: 'לא גושמה'... אבל המים נתפשטו בכל העולם וכסו כל ההרים הגבוהים אשר תחת כל השמים, כמו שכתוב מפורש (בראשית ז, יט), ואין סביב ארץ ישראל גדר לעכב המים שלא יבאו בה. וכך אמרו בפרקי רבי אליעזר (פרק כג): ארץ ישראל לא ירד עליה מי המבול מן השמים אלא נתגלגלו המים מן הארצות ונכנסו לתוכה...". ובמדרש רבה[6] מובא דיון של חז"ל עם השומרונים, שהאחרונים אמרו שהר גריזים (המקום הקדוש לדת השומרונים, וממקום בשומרון) לא כוסה במי המבול מפאת קדושתו. אך חז"ל דחו את דבריהם לחלוטין, ואמרו שגם ארץ ישראל (כולל הר הגריזים) כוסתה במי המבול. מלבד זאת, יש לדעת שחז"ל מציגים את המבול כקטסטרופה עולמית ולא רק ריכוז מים, ואמרו שהמבול נוצר על ידי שניטלו שני כוכבים מכימה, כאשר אותם שינויים קוסמולוגיים גרמו לחוסר איזון בכדור הארץ[7], ולאסונות בקנה מידה קטקליזמי. וכן הנצי"ב בפירושו "העמק דבר" על פרשת נח[8], כותב שהמאובנים הקדומים שאנו מוצאים בשכבות הקרקע השונות ברחבי העולם, התאבנו בעקבות המבול; וכדברים האלה כתב גם המלבי"ם בפירושו לפרשת נח. [1] אור החיים, בראשית א, א. [2] ראה מסכת זבחים, דף קיג, עמ' א. [4] במסכת סנהדרין, דף קח, עמ' א. [5] בפירושו על פרק ח, פסוק יא. [7] מסכת ברכות, דף נט, עמ' א. [8] בפירושו על פרק יא, פסוק כא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 21:51 |
|
| |
פוגמישו אנא הפנה את הרב נויגרשל למו"נ ח"ב פכ"ה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 09/02/2012 21:52:02
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 22:16 |
|
| |
בעב מהמפורסמות הוא שרבותיו של נויגרשל חולקים כבוד לרמב"ם אך טוענים ש"אנו מתלמידיו של הרמב"ן" ולא הרמב"ם. מוזר, אבל גם הרב ליכטנשטיין כותב כי לדעתו ה"ראשון" היסודי שממנו יש ללמוד השקפת היהדות הוא הרמב"ן (אינו אומר זאת במילים האלו אך זה המסר העולה)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 22:27 |
|
| |
פוגמישו
בהודעתך הקודמת דנת מה היא הקריאה הפשוטה של התורה, על כך שאלתי מה עושים במקרה שנתונים יכולים להצביע על כך שהתפיסה הפשוטה אינה נכונה. תשובתך היתה שמדובר בתפיסה יחידה נכונה, ולא בהבדל בין פשוטה לבלתי פשוטה, אתה שולל לגמרי את הפרשנות הגמישה יותר בתורה. זו זכותך, אבל לא המשך דבריך מלעיל.
אולי בעיניך הרב נויגרשל הוא מקור סמכות, אבל קשה לשכנע אחרים בכך. אין קשר בין כל הנדונים יחדיו, מספר יוצאי מצרים, המבול, והבריאה. כל נושא לגופו, וכל פרשנות צריכה להיבדק. כל מה שבאתי להגיד, הוא שלא הסברת מה רע בכך שאדם משנה את התפיסה הפשוטה שלו, בעקבות נתונים. עד כמה שאני יודע הרב נויגרשל עצמו בהרצאת הוידאו שלו מעלה את האפשרות שימי הבריאה אינם יום כפשוטו והעולם זקן.
לגבי המבול, כמו עוד הרבה נושאים אגדתיים, הדבר שנוי במחלוקת, אבל בתלמוד נאמר גם שבעלי חיים שרדו את המבול בארץ ישראל, ושעלה הזית היה מארץ ישראל, משמע שהיא נשארה כצורתה לא רוטשה ולא היתה מוצפת במים. רמי
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 22:51 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | אנו נחכה בסבלנות עד שהם יתעשתו, ויקבלו את הביאורים האלטרנטיביים לממצאים שאותם מקדמים הבריאתנים, ואנשי מדע ומחקר מאמינים. |
|
אל תדאג.. בעוד 50 שנה יהיה פה רוב חרדי, ואז --לשמחתך-- איזה יופי: כבר לא יהיה מדע בכלל.. למרבה השמחה והאושר, אף אחד לא ילמד מדעים שטותיים כל כך כמו פיזיקה או גיאולוגיה, או מתמטיקה בזויה ועוד כל מיני חכמות חיצוניות.
אך! איזה אושר!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 22:53 |
|
| |
פרוגרמי, הדבר שייך לתפיסה כללית: ומה אם המדע מחר יחליט להתפכח, ויקבע שאין גיל העולם עולה על 6000 אלפי שנה? ומה אם אדם מפרש את המקרא ע"פ מה שהוא מכיר מדברי המדע, אך לא מכיר שיטות ביאור אלטרנטיביות (כדוגמת מדע-בריאתני)? ומה בדבר מסורת ישראל, כי כמעט אין ספק שאם הוא מתחיל ליטול פרשנויות מדברי המחקר הסותר, הוא יגיע לחלוק על קדמונינו, ולפסול דברי תלמוד וחז"ל. מלבד זאת, תן לי לשתף אותך במשהו: בעבר, לפני שהתעמקתי בנושא של גיל העולם מבחינת היהדות, ולפני שהכרתי את המדע הבריאתני, חשבתי שאפשר לטעון שכל יום בבריאה הוא פרק זמן, ותמיד כשהיו שואלים אותי על הסתירה בין היהדות למדע בנושא זה, אז הייתי מתחיל להסביר להם שיום זה לא יום, ואפשר להסביר שהמקרא מתכוון לפרקי זמן ארוכים, והם פשוט היו מסתכלים עלי כאילו אני בא למכור להם לוקשים! ואילו, לאחר שלמדתי את עמדת היהדות, והייתי עומד על דעתי שהעולם הוא פחות מ-6 אלפי שנה, אז גם אם לא היו מסכימים איתי, לפחות היו מכבדים את דברי, כאדם שנאמן לדבריו ולמסורת הנכונה. [ראה דוגמא בסרטון המצו"ב (כולה דקה אחת), את דבריו של דוקינס, רק איפה שהוא אומר אוונג'יליסטים תכניס את המילה בריאתנים (זה היינו הך): http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BAbpfn9QgGA].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2012 22:59 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | מלבד זאת, תן לי לשתף אותך במשהו: בעבר, לפני שהתעמקתי בנושא של גיל העולם מבחינת היהדות, ולפני שהכרתי את המדע הבריאתני, חשבתי שאפשר לטעון שכל יום בבריאה הוא פרק זמן, ותמיד כשהיו שואלים אותי על הסתירה בין היהדות למדע בנושא זה, אז הייתי מתחיל להסביר להם שיום זה לא יום, ואפשר להסביר שהמקרא מתכוון לפרקי זמן ארוכים, והם פשוט היו מסתכלים עלי כאילו אני בא למכור להם לוקשים! ואילו, לאחר שלמדתי את עמדת היהדות, והייתי עומד על דעתי שהעולם הוא פחות מ-6 אלפי שנה, אז גם אם לא היו מסכימים איתי, לפחות היו מכבדים את דברי, כאדם שנאמן לדבריו ולמסורת הנכונה.]. |
|
כנות יכולה להיות לפעמים כל כך נוגעת ללב..
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 00:47 |
|
| |
על זה אומר מקסמן :"אתה ואני וכל משכיל צריך דבר ראשון לכפור בהכל, ושנית לתת אימון (= אמונה בחכמים הקודמים לנו בדורות), בשני הקלפים האלה צמודים ללב נצליח בכל תחום, הכפירה אנו צריכים בכדי לחקור מהתחלה בלי דעות קודמות בקור רוח, אימון בחכמים אנו צריכים בכדי לחסוך בחקירה יסודית ממש בכל תחום, (כלומר מה שהם כבר חקרו בשכל ישר בלי דעות קדומות או אינטרסים חברתיים וחינוכיים, אז אפשר לקבל את מסקנותיהם המחשבתית הפילוסופית וכדומה, ואז לא נצטרך לעמל כל כך)"...
תוקן על ידי סמארקו ב- 10/02/2012 00:57:29
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 01:16 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | פרוגרמי, הדבר שייך לתפיסה כללית: ומה אם המדע מחר יחליט להתפכח, ויקבע שאין גיל העולם עולה על 6000 אלפי שנה? ומה אם אדם מפרש את המקרא ע"פ מה שהוא מכיר מדברי המדע, אך לא מכיר שיטות ביאור אלטרנטיביות (כדוגמת מדע-בריאתני)? ומה בדבר מסורת ישראל, כי כמעט אין ספק שאם הוא מתחיל ליטול פרשנויות מדברי המחקר הסותר, הוא יגיע לחלוק על קדמונינו, ולפסול דברי תלמוד וחז"ל. |
|
איי איי איי.. זה ממש לא יפה.. רק בגלל החשש שלך, שהמדע 'יתפכח' מחר, או בגלל 'מסורת ישראל' אתה מתעקש כל כך להכחיש דברים ש--יש סיכוי קטן-- שאתה לא בר הסמכא לדון בהם בכלל, אפילו כאשר זה לא באמת כפירה?? יש לי 2 מילים לומר לך: בעצם מילה אחת: תתבייש..
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 02:04 |
|
| |
פוגמישו:
לגבי האור החיים:
ברור, הרי קיבל את תורת הסוד מול תורת משה, וקיבל את חז"ל מול תורת משה,
הרב נוגרשל מקבל את הרמח"ל ואת המלבי"ם מול כת ההשקפה,
אז קודם צריך לדעת את המסורת ולא להחליט מי המסורת ומי לא, מצד אחד מקבל את הרמב"ם בכל איסור דאורייתא ומצד שני לא מקבל רק את הרמב"ן שאגב היה אפיקורס (במושגי כת ההשקפה) בדיוק כמו הרמב"ם רק גם ידע וקיבל את הספרים החיצוניים (שהוא קורא להם סוד ותורת האמת) שהרמב"ם לא קיבל כי נאמן עליו היית החרם של ר' עקיבא,
כלומר דווקא זה שלרמב"ן היית את ספרי החיצוניים אנו מקבלים אותו כי זה נשמע תורת הסוד והאמת,
מצד שני יש לרמב"ן פירושי פשט במקרא שלא נופל מכל כופר מודרני (במושגי כת ההשקפה,)
לגבי הרב נויגרשל:
אני לא מבין למה אתה מביא אותו לכאן ?! אתה פשוט מכשיל את הכותבים והגולשים בלדבר לשון הרע על יהודי חשוב עם כל הכבוד אבל לא רב ולא מתקרב בכלל להיות כזה,
אני כבר לא מדבר שלו הרב שך היה יודע מה הוא אומר ואיזה שיעורים הוא נותן ובאיזה ספרים. אז היה מחרים אותו ואת משפחתו,
אז בתכלס אפי' הרב נויגרשל הוא כופר ואפיקורס לפי כת ההשקפה במיוחד שהוא מצטת את הרב קוק ואת המלבי"ם ואת הרמח"ל ועוד ומעיז ללמד נ"ך ברבים ועוד לנשים, ולכן ידידי לפי כת ההשקפה הוא גם מנוול גדול שמלמד נשים,
לגבי עצם השכלתו:
אני שמעתי את כל הספריה שלו בצעירותי, אפשר לומר שאפי' עשרות פעמים,
הוא טוב לנערים ולתמימים, הוא לא טוב למתקדמים בתורה ובחז"ל, להפך אחרי שמתחילים ללמוד תורה וחז"ל רואים כמה האיש תמים ודמיוני וקנאי בדעותיו כמו במאה שערים וכת ההשקפה, רק התחיל בישיבת חברון אז הוא עומד במדריגה בסולם יותר גבוה מהם, כלומר לומד נ"ך רח"ל ואת המורה וספרי הרב קוק והמלבי"ם והרמח"ל ועוד. שאסור בכת ההשקפה של הרב שך וק"ו של מאה שערים ובריסק,
לגבי מה שאמר לך:
דיבורי סרק בלי כיסוי, הרי הוא לא מקבל שיש מים מעלינו, ולא מקבל שהירח הוא מאור אחד משני מאורות,
וברפואה מחז"ל אסור לו לחלל שבת על פיה, וגם רפואה על פי קבלה לא יחלל שבת על פיה,
ודווקא על פי המדע הוא יחלל שבת וכיפור ובעצם כל התורה הוא יבטל על פי המדע הלכה למעשה,
היתר עיסקה ופרוזבול הוא בוודאי עושה, הרי לא מוותר על הכספים שלו כל שמיטה, והנה שמסיבות חוקי החברה המודרנית הוא מבטל את התורה ולא רק למדע הוא מבטל את התורה,
כלומר חז"ל וויתרו על התורה משום הרבה חוקי חברה, וכך נוהג כל יהודי בכל הדורות,
במילא כל דבריו אליך הם דמגוגיה זולה ותו לא,
הוא בעצמו עושה הפוך בכל הרצאותיו, הוא משנה את התורה בכדי לקרב אותו למדע (ולא משנה למדע של אתמול או של היום, מאוד קל להתווכח על מדע של היום, אבל בוודאי מקבל שהעולם עגול מול התנ"ך וחז"ל שחשבו שהעולם שטוח, בוודאי מקבל שאין מים מעלינו, מול התנ"ך שחשב שהגשמים הם מהמים שמעלינו ולכן כתב משה או חנוך שכביכול האלוקים הפריד בין המים מעל לבין המים מתחת,)
לגבי הדעת יחיד בחז"ל לגבי המבול בא"י:
1, זה לא דעת יחיד
2, אין "כל" פירושו "כל" הארץ ממש ואין "כל בשר" פירוש כל בשר ממש, הרי הענקים שרדו וגם הדגים,
3, חסר לך הבנה פשוטה מהי פשוטו של מקרא (אני מצטער באמת למה אני חייב לומר זאת שוב ושוב, פשוט אין לי ברירה אתה פשוט מסלף את התורה ומחלל את האלוקים ותורתו,)
הרי כתוב כל בשר, באים חז"ל החצופים (ח"ו) ואומרים הענקים לא הדגים לא ובארץ ישראל לא,
אז מנין להם החוצפה לפרש לא כפשוטו כשיטתך ????
התשובה: ללמוד פשט צריכים לדעת,
כתוב שהיו ענקים לפני המבול וכתוב שבחברון בזמן משה היו עוד ענקים, אז אייך זה יכול להיות ?? אז אומרים חז"ל שהם שרדו במבול, (דווקא אלה שגרמו למבול שרדו, נח הצדיק בקושי שרד ?! והם המנוולים שרדו ??? )
אותו דבר כלפי הדגים, כל בר דעת מבין שמים לא הורג דגים במילא המבול לא הרג אותם,
אבל כתוב כל בשר ? התשובה ש"כל" פירושו לא "כל" ממש, וכך בכל התורה כולה לא מפרשים בפשט שכל ממש כל, וחז"ל דרשו הסמכתא שכתוב שבכל הארץ ולא כתוב במים, אבל הרי כתוב כל אשר מתחת השמים ? אז נשאר בקושיה על הדרש ולא נבטל את הפשט הפשוט שמים לא הורג דגים במילא לא נהרגו במבול אפי שכתוב כלללל בשר שמתחת לשמים,
לגבי הדעת יחיד:
אמרתי לך כבר עשרות פעמים, דעת יחיד יכול להיות אמת כמו דעת רבים, רק בהכרעה הלכתית הולכים אחרי הרוב, ואין במחלוקת במציאות שום סגולה לרוב יותר מדעת יחיד, היחיד יכול להיות צודק בדיוק כמו שהרבים יכולים להיות צודקים,
לגבי שאלתך איך יש חמי טבריה:
ראה החזקוני מפרש כך "(בראשית פרק ח) וא"ת למאן דאמר לא ירד מבול לארץ ישראל מהיכן באו חמי טבריה לשם והלא מא"י היא, אלא י"ל יש מעינות תהום בכל העולם וכתיב נבקעו כל מעינות תהום ואף בארץ ישראל משמע ומשם נשארו חמי טבריא"
כלומר לא היה מבול ולא הגיע לשם מי המבול, רק והיות שכתוב שנבקעו כל המעינות בכל העולם אז גם מעיונות טבריה נבקעו וגם נשארו,
אחרת מה הרווחת שלא ירד מבול בארץ ישראל (ומי המבול כן הגיעו לשם) ????? הרי מה הרווחנו ומה סגולתו שהאלוקים לא מכה את ארץ ישראל ביום זעמו,
התשובה היא שבארץ ישראל לא היה מבול ולא היה מי מבול, ולכן שואלים למה נח לא הלך לארץ ישראל במקום לבנות תיבה, התשובה היא כי רצה שיחזרו בתשובה, אחרת באמת יכול היה ללכת לארץ ישראל,
(למי שמבין אייך פועל הנבואה על פי הרמב"ן מבין למה בחר אברהם בארץ ישראל דווקא, כי היא ארץ בלי אסונות טבע כמעט, זה הפירוש של דברי התורה שכביכול האלוקים\התבונה אומרת לו בחר לך ארץ בלי אסונות טבע לזרעך, לך לך מארצך וגו' כי שם יש מבול והפלגה ועוד אסונות, ולכן מי שחושב שהאלוקים דיבר עם אברהם הוא פשוט טיפש מטופש, האלוקים לא מדבר, האדם יכול להבין את האלוקים ואת חוקיו ודרכיו, וכל התורה היא משל כאילו האלוקים דיבר, ולכן מסופר המבול ואחריו הפלגה ואחריו אברהם עוזב את המקום לחפש ארץ יותר טובה לזרעו לדורות ולעולמים)
ואל לנו לשכוח שהתורה וחז"ל עוד לא ידעו שהעולם הוא עגול, לו ידעו שהיא עגול אז בכלל היו מפרשים את סיפור המבול כמקומי מבחינת הכדור הארץ ושהשמיד רוב בני האדם (חוץ מהענקים שהיו גובהם יותר מחמש עשרה אמות) שגרו אז באיזור הזה, וכן משמע באמת בחפירות שהחקלאות התחיל באיזור הזה, כלומר הלכה למעשה נהרגו רוב בני האדם בכל הכדור, כי גרו כולם באיזור הזה, (כלפי הלקטים באמריקה ובאיזורם מחוץ למבול לא צריך לעניין אותנו הם במילא לא שרדו, התורה מתחיל מהאדם החקלאי והתבוני, )
לגבי המלבי"ם:
אני כל חיי לומד מלבי"ם ואני אומר בביטחון מוחלט. לו ידע מה שאנו יודעים היום ?! הוא לא היה מתחיל בכלל להתווכח כדרכו בקודש בכל פירושו, הוא קיבל את החכמים ולא את העובדי אלילים, וכן נהגו כל חכמי ישראל בכל הדורות,
לגבי שהפכתה את דרשותך כי ההמון לא קיבל זאת: (לגבי ששת ימי בראשית האם הם כפשוטו)
נוווו זה נקרא לץ וליצן,
אתה מוותר על האמת כי ההמון הבור לא מקבל את דבריך ????? ולכן תהפוך לדבר כבור ובסוף גם תשכנע את עצמך שהם כפשוטו ????
תגיד נפלת מהראש ???
תוקן על ידי maxmen ב- 10/02/2012 02:55:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 05:59 |
|
| |
בנוגע לענקים: יש על כך ביאורים ותיאוריות מעניינית, אך לעיקר השאלה, כתב הרד"צ הופמן בביאורו לספר בראשית, שלאחר המבול נולדו ענקים נוספים, רק שלא היו חזקים כמו הענקים שלפני המבול, וע"ע בקישורים המצו"ב: http://www.6000years.org/frame.php?page=giants http://www.6000years.org/giant_pics.html בנוגע לעוג כפליט המבול: אין זה נדיר למצוא בחז"ל ייחוס דמויות לעידנים קדומים או מאוחרים לזמנם, לדוגמה: חז"ל אמרו שכאשר הסדומניקים הקיפו את הבית, רות המאוביה היתה בבית, וקשה, העם המואבי עדיין לא נוצר בכלל? ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 08:21 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | בעב מהמפורסמות הוא שרבותיו של נויגרשל חולקים כבוד לרמב"ם אך טוענים ש"אנו מתלמידיו של הרמב"ן" ולא הרמב"ם. מוזר, אבל גם הרב ליכטנשטיין כותב כי לדעתו ה"ראשון" היסודי שממנו יש ללמוד השקפת היהדות הוא הרמב"ן (אינו אומר זאת במילים האלו אך זה המסר העולה)
|
|
הקטע הזה במבקשי פניך, אכן הפתיע אותי. השאלה היא עד כמה אנו כפויים לקבל את גישת הרמב"ם העקרונית בנידון.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2012 08:43 |
|
| |
מה מפתיע? יש לך ספק שהרמב"ן יותר תואם לכוונה ולרוח המקורית של חז"ל?? או שמא אתה חושב שחז"ל היו אריסטוטליים? מה לקבל מחז"ל זה נושא אחד בזה אתה יכול להיות כמו הרמב"ם ולא להאמין בשדים וכו' אבל מה חשבו באמת חז"ל אין ספק שהרמב"ן מאה רמות מעל הרמב"ם והיינו מתפלאים אם הרב ליכטנשטיין היה אומר אחרת
פרוגי
|
|
|
|
|