בית פורומים עצור כאן חושבים

אוצר מפרשי ההגדה - הגדה של פסח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/4/2008 22:05 לינק ישיר 
אוצר מפרשי ההגדה - הגדה של פסח

דומה שלא היה בתולדות עמנו ספר שזכה למהדורות רבות כל כך, שהודפס פעמים רבות כל כך, שזכה לפרשנויות רבות כל כך ולעיצובים אומנותיים מגוונים כל ושעורר את הדימיון והמחשבה הדתית באופן חי כל כך ועשיר כל כך כמו ההגדה של פסח.

חובבי הספר היהודי ואוהבי העיון ישמחו לגלות את: "אוצר מפרשי ההגדה", ספר חדש ומעניין שיצא לא מכבר לאור על ידי מכון ירושלים (אם אני מבינה נכון, ארגון גג של כמה מוסדות אחרים כגור מפעל ערוך השלם, אוצר מפרשי התלמוד ועוד). הוא נערך על ידי קבוצה של תלמידי חכמים ובראשם, כעורך ראשי הרב יעקב דוד הכהן.

אני מביאה לכם רשמים ראשונים שלי מעיון בהגדה: במבוא כותב הרב שלמה זלמן בוקסבוים, בנו של הרב יוסף בוקסבוים ז"ל: "'אוצר' אינו ליקוט, אף איננו אוסף או קיבוץ. 'אוצר' הינו בנין ההולך ונבנה על פי מגמות מפורטות מדויקות... אריח על גבי אריח, לבינה על גבי לבינה, עד אשר יעמוד על תילו וישא את השם הנכבד 'אוצר'" (עמ' ז).

החיבור מחולק לשלושה חלקים:

-      גופה של ההגדה של פסח הבאה באותיות גדולות וברורות
-     
פרשנות על ההגדה (ובהמשך נתאר אותה מעט)
-     
עיון ממוקד ומפורט בשתי סוגיות (ארבע כוסות והסיבה)

הפירוש אינו מתיימר להקיף את כל מאות הפירושים של ההגדה בכל דבר ועניין אלא לבחור את אלה שיתרמו לדיון בכל דבר ועניין (בסוף הספר באה רשימה שלהם). הוא פורש תמונה נאה ואמינה של דיונים עיקריים בהגדה, תוך מתן מראי מקום מדויקים בהערות השוליים על מנת לא להפריע את הקריאה הרצופה.

העורכים הביאו מפירושי הראשונים והאחרונים כאחד (לעומת כשר ב"הגדה שלמה", למשל) ודומני שהם לא נמנעו להביא את דברהים של מפרשים ופוסקים שנוים במחלוקת. לי באופן אישי חסרה מעט פרשנות מודרנית לא אורתודוכסית שהיא רבה וענפה, אבל היות והספר יצא לאור בהוצאה חרדית, הרי שממילא לא ציפיתי לכך.

הפרשנות היא לכל חלקי ההגדה, הקדומים והמאוחרים, למין סימני הסדר ועד הפיוטים שהוספו בימי הביניים.
הגישה בספר אינה פילולוגית, היסטורית או מחקרית (לעומת ההגדה של גולדשמידט, למשל), והרגיל באלה אולי עשוי להצטער מעט על כך אבל הפרשנות העשירה המלווה את המעיין לאורך ליל הסדר במגוון של דעות ופירושים (ובמקרים רבים פירושים חלופיים רבים לאותו עניין) תועיל לכל מעיין, ועוזר מאד למצוא את כולן מקובצות יחדיו.

ההקף הרב והבלתי מצוי של החומר ישמש חומר גלם מצוין לאינספור דרשות ולהסברים.

הספר עצמו נוח, נאה וברור ועל אף הסכנה שיוכתם מעט ביין או בחרוסת, אין לי ספק שאוצר מפרשי ההגדה יעמוד על שולחני בליל הסדר.

תוקן על ידי שחרית ב- 02/04/2008 22:35:23

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2008 22:34 לינק ישיר 

ראו אשכול על אוצר מפרשי ההגדה:
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2383295

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2008 03:40 לינק ישיר 

<"ההקף הרב והבלתי מצוי של החומר ישמש חומר גלם מצוין לאינספור דרשות ולהסברים">.

מה מקיימים בכל אותן דרשות?

תוקן על ידי נישטאיך ב- 03/04/2008 3:52:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2008 09:42 לינק ישיר 

את מצוות ההגדה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אוצר מפרשי ההגדה - הגדה של פסח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext