|
|
| נשלח ב-13/4/2008 14:37 |
|
| |
אפיק,
טענת טענה נכונה שתקופת הפוריות אצל נשים פגה הרבה לפני גברים. ע"כ שאלתי האם "הרואה את הנולד" זה דוקא על נולד פיזי - גיל הפוריות, או על העתיד - על הזקנה שבה הסבירות שהאשה תשאר בדד.
אני סבור שנשים מעוניינות בגברים מבוגרים מהן בגלל התרבות הקיימת, ושאלתי היא מדוע התרבות הזאת היא הקיימת, האם הן לא חושבות על העתיד שלהן עצמן?
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 14:48 |
|
| |
האם היה זה סרן קירקגור שהציע שנשים צעירות תינשאנה לגברים מבוגרים שילמדו אותן את כל סודות החיים ואלה תוכלנה לסעוד אותן בזקנתן, ומשימותו הקשישים הנ"ל, תינשאנה שוב והפעם בזקנתן - לגברים צעירים ותהיינה להם למורות ובאחרית ימיהן יסעדו אותן הגברים הצעירים הנ"ל?
לדעתי רעיון חולני.
ובכל אופן, החברה המסורתית חינכה נשים להיות סבילות ומקבלות מרות. היות וכלפי בני גילן או צעירים מהן לא היו יכולות לנהוג כך, נוצר המנהג להשיאן לאדם מבוגר יותר, שגם אם אינו חכם יותר גילו משחק לו תפקיד ומקנה לו סמכותיות יתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 14:58 |
|
| |
מ. זוהר, עתיד זה מושג שיכול לקבל משמעויות רבות ושונות. אשה שרוצה לחיות את עיקר חייה לצד דמות סמכותית/אבהית תחשוב על העתיד שלה לפחות כמו זו שתחשוב על 4 שנותיה האחרונות.
אגב, אמר מי שאמר שאדם בגיל הזה כאילו עבר מהעולם, אז מדוע לייחס לזה כזו חשיבות גדולה ומשקל בבחירותיך לגבי עיקר שנותיך? בקשר הזוגי אין מטרה כלשעצמו. זה נכון, הבדידות קשה. אבל היא קשה תמיד. גם כשאדם חי כרווק. נדמה לי שאנשים (בצדק) חושבים על השותף האידיאלי לבנות איתו משהו, ולא סתם להעביר ביחד איתו כמה שיותר שנים. ז"א שיתכן שבסופו של דבר אנשים כן עושים כמה בחירות רציונאליות. (קשה לי להאמין, אבל זו אפשרות)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 15:17 |
|
| |
שחרית,
מדוע כיום בחברות שבהן נשים אינן מקבלות מרות באופן טבעי ואפילו בחברות פמיניסטיות, מציאות שרוב השנשים צעירות מבעליהן?
אפיק,
למה אשה צריכה סמכות אבהית ולהתייתם בגיל 75?
כבר כתבתי לעיל לגו"ג שוודאי שאין זה שיקול ראשוני בנישואים, אין ספק שאם הבחירה היא גיל מתאים (ע"פ הסטטיסטיקה) או בן זוג מתאים למרות שהסטטיסטיקה נוגדת את "הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא נפרדו", ודאי שללא כל ספק לדעתי צריך ללכת אחרי הלב.
אני אנסה שוב להסביר את שאלתי, מדוע מלכתחילה אנשים לא מחפשים את בן זוגם האידיאלי גם לפי שיקול עתידי, כלומר שנשים תחפשנה את בחיר ליבן לא בשכבת גיל מבוגרת מהן, אלא בשכבת גיל צעירה מהן.
אני לא חושב שהשוואה של בדידות בין רווקות בגיל העשרים ובין אלמנות בגיל שיבה נכונה, אכמ"ל.
אולי זה חלק מהתסמונת האנושית 'לי זה לא יקרה'.
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 15:42 |
|
| |
ודאי שחלק מההתיחסות לגיל המבוגר היא הדחקה (והנה שאלה הרבה יותר פשוטה: למה בני 21 לא טורחים לפתוח לעצמם קרן פנסיה, בהתחשב בכך שכל שקל שישימו בה בגיל הזה יתרום להם הרבה יותר מאשר אותו שקל עשר שנים אח"כ?). בכל אופן, יש גם שיקולים פרקטיים אמיתיים. כך, למשל, אם נניח שבת 24 תינשא לבן עשרים סביר להניח שהיא תרצה להביא ילדים זמן קצר יחסית אח"כ, ואילו הוא ירצה לדחות זאת עד שילמד, עד שיתבססו כלכלית וכו' - וכמובן, כאשר דוחים הבאת ילדים מסתכנים בכך שאם יש בעיה בתהליך זה עלול להמשך עוד שנים רבות וכיו"ב, בקיצור - גם זה הימור. קשה להתעלם מכך שעובדתית גם בימינו רוב הנשים (הלא חרדיות) לא תהיינה מעונינות להיות במצב בו הן כבר עובדות ומפרנסות ועדיין צריכות לכלכל בעל שעוד לא ביסס את עצמו מבחינת לימודים ופרנסה. מעבר לכך אני סבור שיש גם הבדל בבגרות המנטלית בין גברים ונשים, וממילא אשה שתינשא לצעיר ממנה תצטרך להתמודד עם פער גדול בבשלות המנטלית.
עוד נקודה שאתה צריך לקחת בחשבון היא שאפילו אם נשים רבות תחפשנה גברים צעירים מהן, כל עוד יהיה מספר משמעותי של נשים שמוכנות להינשא למבוגרים מהן הגברים יעדיפו את הצעירות על המבוגרות, וממילא יאלצו גם את המבוגרות ללכת אל המבוגרים יותר. מצב כזה נקרא Tragedy of the Commons - מצב בו הפעולה של פרטים בודדים על פי האינטרס של כל פרט גורם לפגיעה באינטרס הגבוה יותר המשותף לכולם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 16:19 |
|
| |
מזוהר, א - הרגלים ישנים מתים לאט ב - בחברות ליברליות יש באמת תזוזה רבתי בעניין הזה.
גו"ג, ומה אם האישה תרצה ללמוד? ומה אם האישה תרצה גם לפתח קריירה? ולגבי הנקודה השניה שלך, היא הגיונית כאשר עוסקים בסטטיסטיקה אבל האם מידת השפעתה על הפרטים וחייהם משמעותית כל כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 17:33 |
|
| |
שחרית,
אני מתיחס למצב התאורטי בעקבות הצעתו של מזוהר, לפיו האשה נישאת לגבר צעיר ממנה. אני מניח שבמצב כזה האשה כבר למדה והתחילה בקריירה משלה והגבר הוא לגביה "ריחיים על צווארה ותעסוק בתורה?". עובדתית (בין אם הדבר אהוד עלינו ובין אם לא) גם כעת יותר נשים מצפות מהגברים שיהיו נדבך מרכזי בפרנסת הבית מאשר להיפך.
לגבי הנקודה השניה, כבר כתבתי לעיל שאת ההחלטות מקבלים פרטים ולא החברה ושלדעתי הם לא עושים שיקולים מהסוג הזה. מובן גם שהשיקול הסטטיסטי הוא בעל ערך חלקי מאד; סבא שלי ז"ל נשא אשה צעירה ממנו בשנתיים ובכל זאת היא נפטרה לפניו והוא חי עשרים ושמונה שנים כאלמן. הדברים שאני כותב הם לשיטתו של מזוהר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2008 18:03 |
|
| |
גו"ג,
א. הטיעון הפרקטי שהעלית הוא נכון מיסודו, אך לא נראה לי שענית עדיין על טענתה של שחרית. במגזר החרדי האברכי, כיום עול הפרנסה בבתים רבים נופל על הנשים. אז מצד הפרקטיקה כאשר אתה מרוויח מצד אחד, אתה מפסיד מצד אחר.
ב. למה אתה סבור שדווקא הגברים יצליחו לגרור את הנשים הצעירות להינשא להם, בגלל נשים צעירות שתסכמנה להינשא להם. אולי המצב ישתנה מצידן של הנשים כאשר הצעירות לא תסכמנה להינשא לצעירים מהן. כלומר זה תלוי באקלים החברתי ובמוסכמות קהילתיות ואפילו מוסכמות גלובאליות.
גם אם נניח כדבריך. א"כ יוצא שישנו קונפליקט מובנה - באג - בעולמינו. מצד אחד טבעי שנשים תינשאנה לבעלים המבוגרים מהן, מאידך זה לא אידיאלי בגלל שטווח הנישואים קטן.
שחרית,
התזוזה בחברות הליברליות היא לא בגלל התוחלת החיים הקצרה אצל גברים, אלא היא בגלל שליברליזם מאפשר נישואים בין כל גיל לכל גיל, כמו שהליברליזם מתיר נישואים הומוסקסואליים. האם ידוע לך על זוג כלשהו שנישא ולקח את השיקול הנדון טרם נישואיו או היכרותו כשיקול פרקטי?
|
|
| נשלח ב-14/4/2008 21:37 |
|
| |
אפיקבנגב: "מה מיוחד בגיל 65?" - שזה גיל שבו ממילא רוב האנשים עוברים שינוי משמעותי בחייהם, כאשר הם הופכים משכירים לגמלאים (אולי זה כבר עלה ל-67, אני לא מעודכן). אבל אפשר לקבוע גיל יותר הגיוני: גיל שבו, מבחינה סטטיסטית, מספר הנשים גדול פי 2 ממספר הגברים.
אדגיש שההצעה שלי היא תיאורטית בלבד, בדיוק כמו הצעתו של פותח האשכול. הוא הציע הצעה תיאורטית שאמורה לפתור את בעיית הבדידות של נשים מבוגרות, ואני הצעתי הצעה תיאורטית אחרת שעשויה לפתור את אותה בעיה. מוריי לימדו אותי, שכשיש בעיה, צריך תמיד לחשוב על יותר מדרך אחת לפתור את הבעיה, ואז להשוות בין הפתרונות ולבחור את הטוב יותר.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 14/04/2008 21:36:53
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2008 23:44 |
|
| |
תמיד טענתי שצריכים להתחתן בפערי שנים של כ-4 שנים לטובת הנשים, ובממוצע, תחסכנה מקסימום שנות אלמנות קשות.
שחרית,
בחברות הליברליות עליהן את מדברת, מדובר בד"כ בנישואין קצרי מועד, כך שלא מבאים בחשבון את תוחלת החיים, משום שלא מצפים שתוחלת הנישואין תחפוף לתוחלת החיים.
השיקול המרכזי שם הוא משיכה, ובתחום זה, יש התאמה טובה בין בנות 40 לבני העשרים המוקדמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2008 09:39 |
|
| |
| mzohar כתב: |  | תוחלת החיים בשנת 2006 היתה 78.5 שנים בקרב גברים ו-82.2 שנים בקרב נשים. היינו הפרש הקרוב לארבע שנים לטובת הצד הנשי.
לעומת זאת גיל הנישואים בד"כ בכל העולם צעיר אצל נשים מגברים הבעל מבוגר מאשתו. ...
האם זה הגיוני לנהוג כך, האם לא מן הראוי לאור הנתונים הללו שבאופן כללי נשים תהיינה מבוגרות מבעליהן בכארבע שנים?
|
|
אמרה האומרת*:
" עד שמצאתי את שאהבה נפשי, רוצה אתה שאשפוך עליו קומקומוס של רותחין, ואלך לחפש אחר רק בגלל הסיכוי הסטטיסטי שאשר אלמנה בגיל 78 וארבעה-וחצי חודשים? מה עם הסטטיסטיקה של אלו שכלל לא מוצאות את אהוב ליבן ונשארות עריריות? פשטתי את כותנתי איככה אלבשנה כדי לפתוח את הדלת עבור זה שאהבה נפשי? או שמא למדתי משהו מהרעיה, וכאשר קול דודי דופק, לא אוותר עליו בגלל החשש הסטטיסטי להשאר אלמנה בגיל העצה? "
* הנכתב לעיל נכתב בלשון נקבה לא רק מטעמי נוחות בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2008 11:54 |
|
| |
מואדיב,
אתה* טוען טענה שגם גם וגם וגם אפיק בנגב העלוה לעיל.
כתבתי לעיל שהשאלה היא כללית, מדוע נשים מחפשות את בחיר ליבן בשכבות גיל מבוגרות מהן. כתבתי עוד לעיל; "אין ספק שאם הבחירה היא גיל מתאים (ע"פ הסטטיסטיקה) או בן
זוג מתאים למרות שהסטטיסטיקה נוגדת את "הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא
נפרדו", ודאי שללא כל ספק לדעתי צריך ללכת אחרי הלב.".
השאלה היא שאלה תרבותית גלובאלית, ולא שאלה על יחידים. מדוע כך הנוהג בעולם - שגברים מבוגרים מנשים ולא ההיפך. וא"ת שטבע העולם הוא שאהבה צומחת לה כאשר הגבר מבוגר יותר, וכאשר העלמה מבוגרת יותר הסיכוי לאהבה הוא קטן יותר, שאלתי כבר לעיל לגו"ג; "א"כ יוצא שישנו קונפליקט מובנה - באג - בעולמינו. מצד אחד
טבעי שנשים תינשאנה לבעלים המבוגרים מהן, מאידך זה לא אידיאלי בגלל שטווח
הנישואים קטן.".
*התוכן נכתב לאשה וגבר כאחד, נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד.
|
|
| נשלח ב-17/4/2008 12:32 |
|
| |
| mzohar כתב: |  | מואדיב,
אתה* טוען טענה שגם גם וגם וגם אפיק בנגב העלוה לעיל.
כתבתי לעיל שהשאלה היא כללית, מדוע נשים מחפשות את בחיר ליבן בשכבות גיל מבוגרות מהן. כתבתי עוד לעיל; "אין ספק שאם הבחירה היא גיל מתאים (ע"פ הסטטיסטיקה) או בן
זוג מתאים למרות שהסטטיסטיקה נוגדת את "הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא
נפרדו", ודאי שללא כל ספק לדעתי צריך ללכת אחרי הלב.".
השאלה היא שאלה תרבותית גלובאלית, ולא שאלה על יחידים. מדוע כך הנוהג בעולם - שגברים מבוגרים מנשים ולא ההיפך. וא"ת שטבע העולם הוא שאהבה צומחת לה כאשר הגבר מבוגר יותר, וכאשר העלמה מבוגרת יותר הסיכוי לאהבה הוא קטן יותר, שאלתי כבר לעיל לגו"ג; "א"כ יוצא שישנו קונפליקט מובנה - באג - בעולמינו. מצד אחד
טבעי שנשים תינשאנה לבעלים המבוגרים מהן, מאידך זה לא אידיאלי בגלל שטווח
הנישואים קטן.".
*התוכן נכתב לאשה וגבר כאחד, נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד.
גם אשיבה כאפיק בנגב - זכיתי ללכת בדרך סלולה!
הנחת כמה הנחות יסוד לגבי עובדות העולם, ובהן אני רוצה להטיל ספק קל:
כתבת כי נשים מחפשות את בחיר ליבן בקרב גברים המבוגרים מהן.
דומני שהרישא נכון, ולא כך הסיפא. אני מסכים כי "נשים מחפשות את בחיר ליבן". לגבי שכבות הגיל בהן הן מחפשות אותן, אני כבר מעט פחות בטוח. יש גם הטוענים כי נשים כלל אינן מחפשות את בחיר ליבן, אלא ממתינות לכך שהוא יבוא אליהן, בעצמו או באמצעות הצעה מהשדכנית, אבל אינני אחראי לטענות של אחרים.
הנחה שניה שהיא קשה לי, היא הנחתך כי יש יתרון בכך שהזוג ילב"ע בהפרש זמנים קצר. אתה קובע - בלי להסביר מדוע - עדיף שהאשה והגבר ילכו לעולמם בהפרש הזמנים הקצר ביותר האפשרי.
לגבי פירכות אחרות, כולל בעיה סטטיסטית קלה, כשירווח הזמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2008 12:56 |
|
| |
מואדיב,
אתה צודק ש'דרכו של האיש לחזר אחר האשה', ולכאורה לאיש אין כל סיבה לחשוב על האלמנות העתידית של האשה (רק אם הוא מעט איכפתי). אבל גם נשים מהוות צד בנישואים והן מסכימות ורוצות להתחתן עם בעל מבוגר מהן - זו עובדה בשטח - ואף אחד לא מכריח אותן.
גם אותן בחורות הממתינות להצעות שתבואנה לפתח ביתן, לא חייבות להסכים לקבל את אותן הצעות שלא מוצאות חן בעיניהן, אבל המציאות בשטח היא שהן מקבלות בזרועות פתוחות הצעות של מבוגרים מהן, כלומר הן לא מתחשבות בשיקול הסטטיסטי ולא לוקחות אלמנות עתידית בחשבונן.
לגבי מה שאתה קורא הנחתי השניה, האם אתה סבור שאין רע באלמנות? כבר התורה כתבה "כל אלמנה ויתום לא תענון" (שמות כב, כא) ומדוע הדגש הוא על אלמנה, הרי אסור לענות כל אדם? אלא בגלל שאלמנה סובלת יותר מאדם שאינו בסטטוס של 'יתום ואלמנה'. הרמב"ן שם מוסיף אפילו אם בעלת נכסים היא דמעתה מצויה ונפשה שפלה.
אשמח אם תוכל להעלות את הפירכה הסטטיסטית שאני מחפש כבר זמן מה וטרם מצאתי.
|
|
| נשלח ב-17/4/2008 13:29 |
|
| |
| mzohar כתב: |  | תוחלת החיים בשנת 2006 היתה 78.5 שנים בקרב גברים ו-82.2 שנים בקרב נשים. היינו הפרש הקרוב לארבע שנים לטובת הצד הנשי.
|
|
תוחלת החיים לגברים ונשים בעולם, שונה מזו המתוארת למעלה.
"אבל" - יטען הטוען, "אנחנו חיים בישראל, לא בשאר העולם!"
אמת ויציב, אבל אם כך, כדאי לקבל את הנתונים הנכונים:
למשל, מאיזה מגזר לקוחים הנתונים הללו?
האם, למשל, מדובר בנתונים הכוללים גם את בני המיעוטים? ואם תוחלת החיים שם קצרה יותר, איך זה ישפיע על בחירת בן זוג יהודי?
אחר כך יש לשאול, מאיזה מוצא עדתי בן הזוג המיועד, והאם הוא מעשן, אם אביו סובל מעודף משקל, ואם יש רקע משפחתי אחר היכול לתרום לקיצור תוחלת החיים (למשל, האם במשפחתם נהוג ללכת על הכביש ולא על המדרכה, וכו').
אבל כל אלו הן בגדר שיחה בטלה. נשאל את השאלה הסטטיסטית:
אם אני, מרים, בתולה רווקה בת 17, המתחילה לשקול את נושא השידוכין, יודעת שמבחינה סטטיסטית, נערות במצבי יש להן תוחלת חיים של 90 שנה; אז מה ההסתברות שלי - מרים - להגיע לגיל 90?
האם הסיכוי שלי לחיות 90 שנה גבוה מהסיכוי שלי לחיות 70 שנה?
האם, למשל, מנתונים שנאספו על חמשת הדורות הקודמים, ניתן להסיק משהו על הסיכוי שלי, מרים, לחיות 90 שנה?
|
|
|
|
|