| נשלח ב-9/4/2008 21:55 |
|
| |
מקור לאם המתעללת אצל הגר"א?!
קראנו בעיתון השבוע על הגשת כתב-אישום נגד האם המתעללת, שהיכתה את ילדיה והתאכזרה אליהם בצורה נוראה, לאחר ש"רב" אמר לה שנכנסו לקירבם שדים ומזיקים ועליה להכותם ולייסרם כדי לבערם מהם.
אחסוך מן הקוראים את תיאורי הזוועה המחרידים, שגם אני לא הייתי מסוגל לקוראם עד תומם, ולא נותר לנו אלא לקוות שמרשעת זו תישלח לשנים ארוכות מאחורי הסורגים, כיאה לה ולשכמותה.
בכל אופן, חשתי צורך לשתף את הציבור במחשבותי:
האם לא יתכן כי במקרה, אותה ארורה שאבה השראה מדברי רבם של הליטאים, הגר"א, בנושא כזה בדיוק?!
הרי לכם הציטוט המדוייק מן הנ"ל (מועתק מס' מכתב מאליהו עמ' 361 ):
'ויש שזורע על האבן, והוא לב האבן שאינו נכנס בו כלל, וצריך להכות את האבן עד שתתפוצץ, לכן כתבתי לך שתכי את בנינו אם לא ישמעו לך'.
כלומר:
לא עוד סתם הדרכה להכות את הילדים כדי "לחנכם"; לרעיונות כאלו מפי "גדולים" למיניהם כבר התרגלנו, למרבה הצער.
אבל כאן לא מדובר אפילו על "חינוך", אלא על התעללות לשם השגת מטרה מיסטית:
"והוא לב האבן שאינו נכנס בו כלל, וצריך להכות את האבן עד שתתפוצץ"!!!
מי יוכל להסביר, מה בדיוק ההבדל בין דברים אלו למעשיה של האם, שהצליפה בילדיה והיכתה אותם בפטיש כדי לגרש מהם שדים שהשתכנו בקירבם?!
לאורה של הגותו הנפלאה, הרי שאף אינני מתפלא על שהגר"א, אפילו בהיותו הרחק מביתו, בעת נסיעתו לארץ ישראל - כשהורה רגיל שלא זכה למדריגת "גדול", מתמלא אהבה וגעגועים לילדיו וחושב רק על המתנות שיביא להם - מזכיר את ילדיו באיגרתו המפורסמת לאשתו רק בהקשר אחד:
"ועל שקר וקללה ושבועה, תכי אותם מכות אכזריות בלא רחמנות כלל", עכ"ל בלי שום שינוי.
מה נראה לכם: לו חי כיום הגר"א עם אשתו ועשרת ילדיו בבני-ברק, האם היתה המשטרה עוצרת אותו ומביאתו לחקירה, או נמנעת מכך בשל חשש מהשתוללות מאמיני הפלג הליטאי?!
נ.ב. אינני חושב שהודעתי ראויה למחיקה, כי לא חרגתי בה משום חוק מחוקי הפורום ונזהרתי אפילו בתארים לאדם שבעיניי רחוק מלהיות ראוי להם. את הלינקג' בין דברי הגר"א למעשי האם המתעללת עשוי כל משקיף אובייקטיבי לעשות, לפחות לכאורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 23:58 |
|
| |
מוציגן, כתוב בבקשה שם של דמות שנערצת עליך מהמאה השמונה עשרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 02:12 |
|
| |
הוא עוד לא נולד אז. איך יהיה לו דמות מוערצת?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 03:17 |
|
| |
קשקשת מטופשת, המסר שם הוא שלא תמיד מועיל ויכוח ושכנוע ויד קשה נחוצה.
הגר"א מזכיר את ילדיו בהקשר של לימוד ספרי מוסר תפילות בארץ הקודש וגעגועים לפגוש אותם.
בעצם סליחה, הוא לא כותב שיביא להם רכבת מנגנת...
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 09:06 |
|
| |
חכם העיר נכון, אך עם זאת גם מוציגן צודק.
בזמן הגר"א או בהקשרו הספציפי, אלו היו הדרכים.
הגר"א העביר מסר ששקר צריך להיות אצל הילדים בקטגוריה של "עונש חמור מאד", וזו הייתה הצורה השפתית והמעשית בזמנו. ודאי שהיום היה נוהג אחרת.
אין מה לעשות, למרות ירידת הדורות יש גם עליה, ולא בהכרח מה שהעולם המערבי טוען בהקצנה שלא להשתמש בהכאה כלל [אבל אולי צודק בגלל המיעוט המצוי שאינו יודע גבולות].
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 10:31 |
|
| |
מבחן
מה הוא המבחן, או שדבר פסול מעיקרו, ואסור מיסודו, אז הוא היה אסור גם בימי הגר"א, ופסול,,
או שזה מותר ורצוי, להכות את הילדים מכות אכזריות, ולשבור אותם כמו אבן, וזה שאנו לא נוהגים כך היום, זה בגלל אימת הציונים, ומלכות הרשע,העוקרים את מסורת ישראל סבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 11:48 |
|
| |
ירוחם,
לא נאמר בשום מקום לשבור את הילדים כמו אבן, אלא להכות את האבן, וברור שמדובר במטאפורה לאטימות של הילד. (זה גם מופיע בכתבים מוקדמים יותר על "ערלה" שיש לילד שצריך להסיר בילדותו עד שבגיל מצוות יופיע בו יצר הטוב ויוכל לקיים את התורה והמצוות כראוי)
אמנם הניסיון מוכיח שיש להיזהר מהשוטים שאינם מבינים מטאפורות , אבל זו דרך חינוך שבהחלט מבוססת על מקורות קדמוניים..
|
| נשלח ב-10/4/2008 12:08 |
|
| |
איש ציפור
אין לירוחם רק מה שעיניו רואות" ועל שקר וקללה ושבועה, תכי אותם מכות אכזריות בלא רחמנות כלל", עכ"ל בלי שום שינוי.
בימי נערות ובגרותיי בעולם החרד,י ראיתי והרגשתי על בשרי, את השיטה של הגר"א, לאו דווקא על ידי תלמידיו המובהקים, עושים את זה בהידור, בשעור חזון איש, והמהדרין בשעור בריסק,
כשקראתי- בחלקם(-לא יכולתי להמשיך לקרא)- בעתונות את הסיפורים המזויעים, זוזעתי עד דמעות, אבל לא הופתעתי. כלל וכלל לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 12:23 |
|
| |
שאלת סקרנות מה סוברים בנידון אנשי הגר"א של ימינו?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:31 |
|
| |
ירוחם,
הוא כתב את הדברים לאשתו.
אני מניח שהוא ידע שאשתו רחמנית, ולכן כשתעשה באכזריות ובלי רחמים כלל, סביר שתהיה לזה ההשפעה המקווה על הילדים.
לא חושב שאני הייתי מתבטא כך, אבל זה שיש כאלו שמוצאים בדברים פורקן לסדיזם או תסביך אחר שלהם, זו בעיקר בעיה שלהם, של הילדים האומללים וממילא גם שלנו. למצוא בזה "כתב אישום" כלפי גאון ישראל, זה מגוחך, וכמעט מעליב. (גם את האינטלגנציה)
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:50 |
|
| |
איש ציפור
זה שהוא כתב זאת לאשתו, נכון, איזו היא אשה כשרה העושה רצון בעלה, היא ודאי שמעה בקולו, על סמך מה אתה מחליט שלא. ושהיא היתה רחמנית. מהיכן האינפורמציה, הזו?
המכתבים פורסמו ברבים, כספר הדרכה וחיקוי!! ולא נכתב בהערות שזה היה סתם.
אין כאן כל מגמה סאדיסטית ולא היתה גם,( נדמה לי גם לא לאמא מירושליים, ואפילו לא- לרע ב הזה, חן?) יש כאן שיטה מעוותת לתיקון המידות, לתיקון הגוף והנשמה, וזו היא בעיה הרבה יותר גדולה, מסאדיזם חולני,
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 14:05 |
|
| |
ירוחם,
אני מניח מתוך הכרות עם התורה ועם לומדיה ששימוש באכזריות הוא דבר נצרך אשר מנוגד לטבעם של ישראל (רחמנים ענוים וגומ"ח) ולכן לא סביר לי שהגר"א ציווה על אשתו האכזרית ממילא להתעלל בבנם ע"מ לחנכו, מעולם לא אמרתי שאשתו לא יימה את דבריו (הגם שאין לי מושג בדבר) רק שאדם טוב לב גם כשמתאכזר עושה זאת מתוך רחמים והתוצאה בהתאם.
לעיתים להתאכזר זו רחמנות, ולרחם זו אכזריות, כך נראה לי נכון לפרש את דבריו, אם לדעתך מדובר באכזריות סתמית חסרת פרופורציות, הרי שאני חולק עליך לפחות עד שתביא ראיה שאכן כך הוא.
|
| נשלח ב-10/4/2008 15:31 |
|
| |
אישי היקר
אני חוזר שוב, כך הוא כתב לאשתו, וכך זה פורסם למטרות לימוד.
האמא מירושליים לפי הבנתה לא התאכזרה לילדיה. וגם זאת מבית שמש, כולן כולן אוהבות את ילדיהם, אין לי בזה כל ספק.
הן כולן רצו בטובו של הילד, ומה שהן עשו ,עשו לטובתםשל הילדים, כך אמר להם ולימד אותם הרב שלהם, כך הן הבינו את טובתו של הילד, וכך מבינים עוד הרבה אחרים את טובת ילדיהם.
כששיטת הטיהור העצמי- שהיה נהוג ונהוג גם היום- מלווה בסיגופים עצמיים, למה לא גם לילד,? כשאנשים מבקשים ומשלמים לבלן במקווה כל יום שישי, או פעם בחודש, שילקה אותם, למה לא גם לילד?, אם אנשים מרעיבים את עצמם, מדוע לא גם הילד?- מצוות חינוך. לא? האם אנשים שמענישים את עצמם, בסקילה שריפה חנק והנק, בכאילו בזעיר אנפין. מדוע לא גם לא לחנך כך את הילד? אני יכול להמשיך עוד בדוגמאות, שבחיי יום בק"ק, אם תשאל היטב, תראה שאני צודק.
והכל לשם שמיים והכל לטובת נשמתו הקדושה של הילד, בלי כל מחשבה על אכזריות ח"ו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 15:45 |
|
| |
ידידי,
לא אמרתי שאין סגפנים/מתעללים שתולים יהבם ביהדות ו/או בגדולי ישראל.
טענתי שלא זו הבנה מוטעית בדברי חכמים ובמקרה שלנו הגר"א, שאצלם אני מעריך שהפרופורציות היו נכונות להבדיל מאותם מתעללים מסתגפים. (או לפחות חלק מסוים מהם)
לעצם המקרים אני ממש לא משוכנע שאותן אמהות באמת חשוב שזה טובת הילד, נראה שהתסבוך הנפשי-אישי היה עמוק יותר, בכל מקרה מבחן התוצאה יוכיח, לגר"א גדלו ילדים בריאים (ככל הידוע לנו) ולפחות חלקם ת"ח של ממש, ואילו לאמהות הנ"ל גדלו ילדים אומללים שחלקם עברו על איסורים חמורים כמו ג"ע.
עובדה.
|
|