בית פורומים עצור כאן חושבים

פעולת עסקים בשבת - הצעה לפתרון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/4/2008 21:56 לינק ישיר 
פעולת עסקים בשבת - הצעה לפתרון

לאחרונה שוב נתבשרנו על מאבקי שבת חדשים בצורת חרם צרכנים על רשת מזון שבעליה מחזיק גם רשת אחרת הפועלת בשבת.

הבעיה מובנת: מצד אחד עומדים בעלי החנויות והצרכנים שנוח להם יותר לרכז את קניותיהם בשבת. מן הצד השני עומדים דתיים החוששים לפגיעה בפרנסתם (סגירת מקומות עבודה בפני אנשים דתיים) וסוציאליסטים המעוניינים למנוע את שלילת יום המנוחה מהעובדים.

ישנו כמובן גם גורם שלישי במאבק, והוא שאיפת הדתיים למנוע מן החילוניים לחלל שבת. לזה כמובן אין שום פתרון, ולדעתי גם אין שום ערך, לכן אינני מתיחס כלל לפן הזה של הסכסוך. אני מתמקד בשתי בעיות: סגירת חלקים משוק העבודה  בפני שומרי מצוות ושמירת יום המנוחה לעובדים.

יש כאן בעצם מקרה קלאסי של כשל שוק. בדרך כלל שוק  חופשי מבטיח הוגנות: ראובן קונה משמעון משהו במחיר סביר, שאם לא כן היה נכנס מישהו שהיה מוכר יותר בזול, או מוכן לקנות יותר ביוקר. כשל שוק קורה כאשר ראובן עושה עסק הגון לגמרי עם שמעון, אבל העסק המשותף שלהם דופק את לוי. כך, אם מישהו מוכר לשכני חצוצרה רבתי עליה הוא מתאמן יומם  ולילה הרי שאין שום פסול בעיסקה, אבל אני מפסיד עליה. כיוצא בזה, אם מישהו ימציא מכוניות זולות ונוחות באורך 20 מטר הוא יוכל למכור אותן לרבים ואז הכבישים ייסתמו. כנ"ל לגבי מפעלים שיוצרים זיהום אויר וכדומה. לתופעה כזו אין פתרון במסגרת של שוק, והיא דורשת התערבות של הרשויות.

מה עושות הרשויות? בדרך כלל הן פשוט פועלות "להפיל" את הנזק לכלל על מי שמעורב בעיסקה (מיסוי יתר על מכוניות מזהמות, לדוגמה). זה, לטעמי, בדיוק מה שצריך לעשות כאן.

הנה ההצעה: עסק שיפעל בשבת ישלם מס של, נאמר, 5% מהכנסות החודש מעבר למיסוי הרגיל. מס כזה יגרום לכך שפתיחת העסק בשבת תהיה פחות משתלמת, אבל לא בצורה כזו שלא יהיו כלל עסקים בשבת. חלק מהם  יחשבו שכדאי, יפתחו בשבת  וישלמו את המס, וחלק לא. כך יווצר איזון מסוים, והציבור ש"נדפק" באופן עקיף יפוצה דרך הקטנה יחסית של נטל המס הכולל. בעיני זה נראה הגון לחלוטין. 

מה דעתכם?  

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 22:43 לינק ישיר 

בעיני זה לא נראה הגון. הבעיה הסוציאלית של שמירת יום המנוחה לעובדים, שבה אתה מתמקד, לדעתי איננה מרכזית. מה תעשה עם משרדי עו"ד שמעסיקים את העובדים עד השעות הקטנות של הלילה? הם משלמים שעות נוספות, האם זה פותר בעיה כלשהי? לכאורה, מן הפן הסוציאלי גרידא, מה אכפת לך שעובדים שבעה ימים בשבוע, שמי שרוצה - בין אם הוא זקוק לכסף, ובין אם השבת היא בדיוק היום שבו הוא לא לומד באוניברסיטה - יעבוד, ויקבל שעות נוספות. כל זמן שאתה לא ממסה על חנויות שפותחות עד השעות הקטנות, או 24 שעות ברציפות, ואתה רואה בזה תחרות שוק גרידא, אני חושב שהוא הדין גם בעבודה בשבת. מיסוי אינו צודק כאן.

וגם אני שותף לדעתך שאין שום ערך למניעת מי שלא רואה בקדושת שבת ערך, בלשבות בשבת. אבל אני חושב שנקודת המאבק העיקרית, והיא - דווקא משום שהיא לא קשורה להטלת שמירת השבת שלי על האחר - צרכנית לגמרי: לכם טוב לקנות בחנות הכי נקייה, שאפשר להחזיר בה סחורה ולקבל כסף, שיש לה את המבצעים הכי טובים, ולי טוב לקנות במקום ששומר שבת. לא בגלל שזה חשוב לאומה; כי זה חשוב לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 22:58 לינק ישיר 

שנרב,

אחד הטיעונים של בעלי העסקים הקטנים נגד רשתות השיווק ומרכזי הקניות בקיבוצים הוא שהאחרונים סופגים את הקנסות שמטיל עליהם הפקח הדרוזי בזכות נפח רווחים גבוה, ואילו עסק קטן לא יכול להרשות לעצמו את ההוצאה הזו, כך שגם מיסוי יחזק שוב את החזקים על חשבון החלשים שלא יעבדו בשבת.

בנוסף, מוזר שדוקא אתה מחזיר אלינו את נשק הכפיה הדתית של המדינה המתערבת ע"י קביעת מס. מה כל כך בעייתי בכך שציבור מסויים מחליט להדיר את רגליו מרשת מסויימת משיקולים אידאלוגיים או אפילו בגלל שמישהו עושה על הגב שלו איזו קופה? מדוע רעיון השוק החופשי שכולם אוהבים (ובצדק) נסוג כשלפתע מתברר ששוק חופשי הם לא רק 24% הרייטינג של איזו תוכנית מטומטמת בטלויזיה אלא גם החרדים או הדתיים שהם כוח קנייה משמעותי ומאוחד?

מקאהן,

אמר לי פעם מנקה במועדון כושר, עולה מרוסיה, ספק בעיני אם הוא יהודי, בעל משפחה, שעובד כל השבוע חוץ מיום שני: הייתי מעדיף לא לעבוד בשבת כי זה היום שהילדים והאשה בחופש, אבל בעבודה הזו אי אפשר לקחת את שבת לחופש ואני לא יכול להרשות לעצמי להיות מובטל.

ברשתות שיווק גדולות יש לא מעט 'כוח עבודה זול', אנשים שאין להם אופציות אחרות לעבוד בהם (כמו עו"ד) ונלחמים את מלחמת החיים. הרצון שלהם להיות חופשי בשבת בין אם מטעמים דתיים או משפחתיים לא חזק עד כדי כך שהם יאבדו לגמרי מקום עבודה. האם לא ראוי לתמוך בהם ציבורית גם בלי רצון לקדש את מדינת ישראל ראשית צמיחת גאולתנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 23:06 לינק ישיר 

לפני שנכנסים לשאלה אם הפתרון הוגן , לא ברור למה אתה חושב שהוא יעבוד?

הבעיה הרי היא שהאפשרות לפתוח חנות בשבת מעניקה יתרון . הטלת המס לא בהכרח מפצה על היתרון הזה . הניחא אם המס יגולגל על הקונים , שקניות בשבת תהיינה יקרות יותר , כך שלעומת היתרון שבריכוז קניות בשבת יווצר יתרון נגדי לקנות דוקא ביום חול , אז באמת עשינו משהו .

אבל אם זה לא מה שיקרה , מה בין זה להטלת קנסות ותקנות? העסקים  יעשו את החשבון אם לאור המס עדיין כדאי להם להמשיך לפעול בשבת. אם לא , אין בין הטלת המס הזה לבין סגירה על פי תקנה (או הטלת קנס) ולא כלום , אם כן , מה הועילו חכמים בתקנתם ?

וכל זה לגבי עסקים , מה עם העובדים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 23:11 לינק ישיר 

ממללא,

ראוי גם ראוי לתמוך בהם. אבל במקרה הזה אני לפחות  יכול להבין את הצד השני - המעסיקים, שאומרים שעבודה בשבת מהבחינה הזאת לא יותר גרועה מעבודה בשעות הלילה.
אבל את הטיעון הכלכלי - שם אני לא מבין את ההיתממות של הצד השני, מאותה סיבה שאמרת : מדובר בשיקול כלכלי נטו שלי איפה לקנות ואיפה לא, מה כ"כ רע שאני בוחר בשיקול הדתי כאופציה לבחירת מקום הקניות שלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 23:19 לינק ישיר 

שוב ראיתי , שבעצם אינך חושב שזהו פתרון שיאזן את היתרון שעסקים הפתוחים בשת מקבלים , אלא שהציבור שנדפק , יפוצה על ידי הפחתה של המס. זהו דבר תמה .  כיצד בדיוק יעבור המס הזה דווקא למי ש"נדפק" ? מי שנדפק , הם בעלי עסקים דתיים , נטל המס המוצע הוא ככל הנראה על בעלי עסקים שפותחים בשבת , וההפחתה המקבילה הוא לכלל הציבור. שמא אתה מציע להעביר כסף מעסקים הפתוחים בשבת לעסקים הסגורים בה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פעולת עסקים בשבת - הצעה לפתרון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext