|
|
| נשלח ב-24/4/2008 17:42 |
|
| |
שלא כתוהה תקופה, היו נשים רחמניות ש"בישלו ילדיהן", היינו ניתקו הילדים מתורה ומצוות משום שחיפשו להם תכלית אחרת בענייני דרך ארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2008 17:55 |
|
| |
עמית
למה באותה תקופה? גם היו תמצא נשים רחמניות, אמנם לא מבשלות, רק חורכות את רגלי ילדיהם, למען התורה הקדושה ולמען יטיבו את דרכם בעבודת ה'. ולא יחטאו עוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2008 01:20 |
|
| |
תוהה:
דווקא במקרה הנוכחי שלך, אני מצטרף בחום לעיקרי דבריו האחרונים והמלצותיו של מוציגן.
ההליכה שלך באמצע, אינה פסיחה על שני הסעיפים והיא אינה צביעות. גם אמצע היא דרך. ובכלל האדם הוא מורכב ובתקופות חייו יש והוא קיצוני לכאן או קיצוני לשם ויש שהוא הולך בדרך המיצוע. לדבר זה ייתכנו סיבות רבות מספור, ומהעיקריות שבהן הן או תהייה אמונית כפי שאת טוענת שיש לך, או נהייה אחר מה שיש לחיים בחוץ להציע, ולעיתים יש את שניהם יחד ומשמשים הם בעירבוביה ולעיתים האחד בא כתירוץ וכשיכנוע פנימי להצדקת חברו וכו'
הצד השווה בכל הנ"ל, שאין אחד בעולם ויהיה מי שיהיה שלא עבר עובר או יעבור מה שאת עוברת במידת מה, הן בתהייה הן בנהייה והן בחיפוף ובעיגול הפינות, ויהיה הסומבררו שעל ראשו רחב תיתורא או עטור פרווה ככל שיהיה, השאלה היא רק המינון.
על כן מה שהציע לך מוציגן, הצעה נכוחה היא עד מאוד, רק שיחד עם זאת הייתי מצרף אליה הצעה קטנה משלי, כי בכל מה שקשור בינך עצמך לבין קונך, עשי מה שבראש שלך לעת עתה, חפפי היי לייט פושר רך ומתון לפי ראות עינייך, אך כיון שכבר דיברת על היותך אישה הוגנת שאינה מעוניינת בשקר עצמי ופסיחה על שני הסעיפים, הרי שבכל מה שקשור לכך שבמעשייך את גורמת רעה לאחרים, כגון רעה לבעלך או לילדייך בעתיד, ואף שאין זה רעה בעינייך לעת עתה, ובפרט שזהו מעוות לא יוכל לתקון [היינו דבר שמשפיע על העתיד ללא יכולת תקנה] הרי שדווקא על כך ועל כך בלבד תקפידי יותר, ואני מכוון את דבריי ומדבר על עניין המקווה. וסליחה שאני נכנס לעניינייך הפרטיים וגם כך אני מרגיש רע עם עצמי .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2008 02:33 |
|
| |
אם כבר מתחילים בחזירות - בעניין המקווה, האם אינה לוקחת גלולות? הרי בזה נפתרת הבעיה. ואם מדברים על כך שהאחרים אינם צריכים לסבול, הרי צריך להמשיך עם זה גם לצד השני, כפי שדרשתי ממנה להוציא את ילדיה מה"חיידר" הגועלי!!! אין דבר מרושע יותר מחרדי שאבאבניק המרשה לעצמו הכל, ואת עול הדת והאלוהים מטיל על ילדיו חסרי הישע!!! עלי לציין שהצעתי לגב' אינה קשורה כלל לשיקולים דתיים אלא לעניינים שבפסיכולוגיה ובסוציולוגיה בלבד. "חרדי" ו"חילוני" הינן בראש ובראשונה תוויות חברתיות, וכל הקישקושים על יש אלוהים/אין אלוהים הם פשוט שטויות! ניתן לראות על רוב הטיפוסים של חוזרים בתשובה/בשאלה, כי המדובר בבעלי אישיות פרועה או מופרעת במקצת. חילוני שפוי שחש משיכה ליהדות יכול ללמוד קצת או לקבל קצת מצוות, כמו שרבים עושים, וחרדי שנמאס לו יכול לדלל ולגלוש לאמצע, ואפשר לעשות זאת בקלות גם עם כובע שחור. הקפיצה הקיצונית לצד השני, מקורה לדעתי בכל, מלבד שיקולים שבאמונה.
|
| נשלח ב-29/4/2008 09:43 |
|
| |
תוהה יקרה,
בניגוד לכותבים האחרים אני לא אתיימר להציע לך מה לעשות ובאיזו דרך ללכת. נראה לי שאת מכירה מספיק וחכמה מספיק כדי להכיר את כל האפשרויות המעשיות כולל המגבלות המחירים והאפשרויות העומדות בפנייך.
למרות שאת שואלת שאלות וכותבת
"הנה הגעתי הנה, במטרה לנסות לתת צ'אנס לעצמי... אולי אחרון.
להיקרע בין שתי עולמות, קורע אותי מידי עמוק."
יש לי תחושה שכבר החלטת. "לשום הכרעה ערכית אין הנמקה רציונלית" (אני זוכר שקראתי את הציטוט הזה של ליבוביץ בספר שיחות עם מיכל ששר) אמונה היא ההכרעה הערכית ואני חושב ששום הסבר רציונלי לא ישנה מאמין ללא מאמין ולא מאמין למאמין.
לשאלתך:
אם את מאמינה באלוהים, יש סיבה ומסובב ואת צריכה רק למצוא את ההסבר שנראה לך הכי הגיוני ולהתאים את אורח חייך לקבוצה שמספקת את אותו הסבר.
אם את לא מאמינה אין שום סיבה. אין שום סיבה לעצם קיומך ואין שום משמעות לכלום. את הסיבות והמשמעויות תצטרכי למצוא בעצמך.
במידה ותבחרי בחיים דתיים בזרם זה או אחר בדת זו או אחרת תמצאי ברוב המקומות בסיס ערכי רב מגובה בספרות ענפה ומחשבה עמוקה. עצם מהותה של הדת הוא ליצור את המסגרת החברתית לחיים ערכיים בהתאם לתפיסת העולם של הדת.
הרבה יותר קשה יהיה לך במידה ותבחרי בחיים לא דתיים או ליתר דיוק חיים אטאיסטים. האטאיסט מעצם היותו לא מאמין צריך לייצר לעצמו מערכת ערכית למצוא סיבות ומשמעויות. רבים טועים וחושבים שחוסר האמונה מצד אחד והחיים הלא דתיים מצד שני אמורים להיות ריקים מתוכן ערכי ולהכיל רק את תענוגות הגוף וצרכי הבידור של הנפש. כמו שחוזר בתשובה אינו מקובל בקרב החברה החרדית כמבין מוחלט של הערכים החרדיים (ובצדק) כך גם חוזר בשאלה יחסר כלים בסיסים של בניית מערכת ערכים עצמית.
להפרד מהדת אין פירושו לחיות ללא ערכים. עזיבת הדת והאמונה דורשת לימוד אין סופי והבנה של החשיבה ה"חילונית". פילוסופיה, מוסר, מדע ואמנות הם המרכיבים של האטאיזים בדיוק כמו שהספרים בארון הספרים היהודי הם המרכיבים של הדתיות היהודית.
אל תקלי ראש במעבר לחיים אטאיסטים כבחירה קלה השמה מאחור את העמדת הפנים. המעבר לחיים אטאיסטים הוא קשה ומחייב מוסרית ואינטלקטואלית לא פחות ואולי אף יותר מחזרה בתשובה. לדעתי הרבה יותר קשה לצייר את הקווים האדומים בעצמך מאשר להיכנס לריבוע קיים.
הכי קל באופן מוחלט הוא לבחור בחיים פרוצים ללא גבולות וללא מערכת מוסרית. זו הסיבה שרבים רבים לצערי הרב בוחרים בדרך זו ושמים ללעג ולקלס את מה שנמצא בין שתי האוזניים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2008 10:07 |
|
| |
יהודי,
יש בדבריך כמה נקודות ששוות דיון מפורט. אבל ככלל דומני שהזיהוי שאתה עושה של חילוניות עם פילוסופיה, מוסר, מדע, אמנות, הוא שגוי. כל אלו שייכים לכל אדם, דתי או חילוני, באותה מידה. החילוניות כשלעצמה היא אכן ואקום. אדם יכול למלא אותו בכל תוכן שירצה, אבל זה אינו זהה עם חילוניות כפי שהיא לעצמה. חילוניות היא היעדר דת, וזה הכל.
לאידך גיסא, הדבר דומה לזיהוי של דתיות עם חבישת שטריימל, או עם טוב לב. הדתיות כשלעצמה אינה מחייבת לא את זה ולא את זה. התכנים הללו תלויים באדם ולא בדתיותו או חילוניותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2008 11:18 |
|
| |
madabraham
כפי ששמת לב בדברי מופיע המילה חילוניות פעם אחת ובמרכאות.
אני בהחלט מדבר אל אטאיזים כדרך חיים.
אני לא משתמש במילה חילוני מכוון שעל פי הבנתי חילוני היא הגדרה חברתית ישראלית שבאה להציג קבוצה של אנשים שכל מה שמגדיר אותם זה שהם לא לובשים כיפה.
כשמדובר באטיאיזם פילוסופיה, מוסר, מדע ואמנות הם המרכיבים של האטאיזים.
מרגע שאדם בחר באופציה האטיאיסטית אין לו בררה אלא למצוא את מערך ערכיו בפילוסופיה, מוסר ומדע ואמנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2008 13:02 |
|
| |
יהודי,
אתיאיזם אינו אלא היעדר אמונה (זה התרגום המילולי), ותו לא מידי. זה בערך גם מה שקרוי בעברית 'חילוניות' (אם כי לא במדויק. כי בהקשר שלנו חילוני יכול להיות מאמין, אלא שאינו מחוייב למצוות וכדו').
לכן כל מה שאמרתי בעינו עומד. פילוסופיה, מוסר, מדע ואמנות, לא מרכיבים את האתיאיזם יותר מאשר את התיאיזם. זה לא קשור כלל ועיקר, לא לזה ולא לזה.
ולכן: 'ברגע שהאדם בוחר באופציה האתיאיסטית' הוא מוצא עצמו ללא אמונה. זה הכל, ותו לא מידי. אם מעבר לכך הוא רוצה להיזקק לערכים, לפילוסופיה, למוסר או כל דבר אחר, שיהיה לו לבריאות. ואם הוא אינו רוצה זאת, אז שיהיה לו פחות לבריאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 00:37 |
|
| |
בהקשר זה, האסוציאציות הראשונות שעולות הם מילותיו של הפילוסוף, המשורר, המחזאי וה...מקובל(!) האיטלקי-יהודי בן המאה הי"ח, ר' משה חיים לוצאטו: יסוד החסידות ושורש העבודה התמימה שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו..
בענין זה, קיים ויכוח פילוסופי-תיאולוגי עתיק יומין. התיאולוגים, ועמם חלק מהפילוסופים היונים סברו כי "עיר פרא אדם יולד" "יצר לב האדם רע מנעוריו" ועליו לעדן ולרסן עצמו ללא הרף, כבסיס מינימלי לאנושיות. כיון שהאדם עצמו אינו יכול, לשיטתם, להוות מצפן למעשיו עליו להישמע לכללים דתיים או חברתיים מוכתבים מראש ולקיימם בקפידה. לפי זה, "אי ההתחברות" לאותם כללים מחויבת ההיגיון: לצורך ריסונו נדרש האדם לציית לדברים זרים עבורו.
גישות אחרות שרווחו, הן בתיאולוגיה של המזרח הרחוק, והן באסכולות פילוסופיות מהזמן החדש (למרות ההבדל הברור ביניהם. בכך ניתן להסביר את הנהירה לבודהיזם בדמוקרטיות ליברליות, ואכמ"ל) סברו כי האדם הינו אחראי בלבדי למעשיו, והחברה מחויבת לתת חופש מלא לפרט כדי שיוכל לקיים את חובותיו, רצונותיו ומאוייו. כל זמן שאינו פוגע באחרים, יש להניח לו לחיות כפי הבנתו. וגם אם הוא עצמו מבולבל ואינו יודע את הדרך, זהו תהליך טבעי שמתרחש אצלו, ועלינו להימנע מהתערבויות חיצוניות.
לדעתי, אין כאן שאלה סוציולוגית. (אם כי אין ספק שיהדות ההלכה היא קולקטביסטית במהותה, לעומת האינדיווינדואליזם של הפילוסופיה ההומניסטית). בסופו של דבר, השנים הקריטיות ביותר להכרה הדתית, לתחושת המצפון ולזהות השתייכותית, הינם דוקא שנות הילדות. וגם אם בהמשך נצליח לבעוט ו"לעשות ההפך" לא נצליח לשנות את החותם המהותי שהוטמע בנו על ידי ההורים. (בפסיכולוגיה, אגב, ה'הפוך' וה'ישר' משתיכים לאותו ציר. הרצון למרוד הוא על אותו בסיס של הקונפורמיות. המשמעות היא שלא נצליח לעולם להתנתק מכבלי ההורים.)
ובענין האמביוולנטיות, יכולה את להירגע. מעטים הם, אם בכלל, האנשים החשים תיאום ציפיות עם מה שקורה בפועל. כל זמן שניתן לקיים אורח חיים סביר בקהילה, מותר להתהלך עם התחבטויות. יכולת ההפרדה הזאת, חיונית לחייו של אדם בוגר.אין זו צביעות לחנך לאמונה, אם אתה עצמך אינו מאמין. כשזוהי דרך החיים המוצהרת, ניתן רק לזרום איתה...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 00:38 |
|
| |
תוקן על ידי למשל ב- 06/05/2008 0:38:19
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 09:44 |
|
| |
על דרך מה שכתבת [יודגש בצהוב] , ובמילים המקסימות שלך, רק בקצת גדול יותר, יש לומר ש:
גם אם בהמשך נצליח לבעוט ו"לעשות ההפך" לא נצליח לשנות את החותם המהותי שהוטמע בנו על ידי ההורים [אבינו שבשמיים] . ולא נצליח לעולם להתנתק מכבליו].
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 13:38 |
|
| |
למשל, יוצא מדבריך שמידת החופש של האדם לבחור ולשלוט על גורלו היא אפסית. לדעתי אתה טועה, ואני מקווה שאתה מבין שזה מוציא את העוקץ ואת המשמעות ממעשיו של האדם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 22:35 |
|
| |
אפיק,
אין עניני כאן בויכוח הדטרמניסטי- פטאליסטי על חופש הבחירה. וגם לפי הגישה הדטרמניסטית יש בהחלט משמעות למעשי האדם, שהם כולם תולדה של הקודמים להם ומשליכים על הבאים אחריהם. השאלה, אם כבר, היא על היכולת לשפוט האדם על מעשיו. התשובה היא בהחלט חיובית, כיון שהעונש כשלעצמו מהווה מרכיב דטרמניסטי בתהליך קבלת ההחלטות של האדם, ולית מאן דפליג שלולא מורא המלכות לא היינו יכולים לקיים חיים מסודרים בשום מקום בעולם.
לענינינו, לא עסקתי כלל בשאלה זו. כתבתי כלל בסיסי בפסיכולוגיה, אותו כבר כתב צ'רניחובסקי במשפט מבריק וממצה: האדם איננו אלא תבנית נוף מולדתו. תסכים איתי שהסיכויים שתהפוך למתאבד אלטרואיסטי הם אפסיים, מה שלא יאמר על שכינינו העזתיים. כשם שיליד צהלה לא ישב, ברוב המקרים, לאחר חתונתו בכולל...
כך הוא גם ברמות היותר פרטיקולריות של ההתנהגות. דומני שתצפית בילדי משפחות מסגנונות שונים, תאשר אצלך הנחה זו...
אין משמעות הדברים שיכולת האדם להחליט היא אפסית. היכולת קיימת, אלא שהיא נתונה מראש במסגרות מקובעות, וכפי שהדגמתי לעיל. אדם שנולד,לדוגמה,בבית דתי, אם יחליט לפרוש מהדת הרי שהוא מורד בבית הוריו. אין לו פריבליגיה להיות חילוני מבלי למרוד, ובכל מה שיעשה נקודת המוצא תתחיל במקום שבו נולד..אם כן כשם שעלינו להשלים עם צבע עורינו, כך נצטרך להשלים עם מוגבלויות יכולותינו...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2008 23:39 |
|
| |
1. מה ז"א תולדה של המעשים הקודמים? גם המעשים הקודמים לא נקבעו על ידך. אתה רובוט וזהו. העונש שאתה מקבל, השכר שאתה מקבל זה הכל בלוף אחד גדול. (זו לא דעתי, אני פשוט מפרט מה שיוצא מהטיעון הדטרמיניסטי)
2. מה זאת אומרת "תהליך קבלת ההחלטות"? אין דבר כזה. הוא רובוט וזהו (לפי הדטרמיניזם)
3. אני בכלל לא בטוח שבני אדם לא מסוגלים לנהל חיים מסודרים ללא מורא מלכות, ובכל אופן זה טיעון שאינו רלוונטי לאמת, ועל כן הוא אינו רלוונטי.
4. זה שאנשים בוחרים שלא לבחור זו בעיה שלהם. זה שאנשים בוחרים באינטרסים במקום באמת- זו בעיה שלהם. זה שאנשים בוחרים לא לעבוד על המידות שלהם- זו בעיה שלהם. זה שאנשים בוחרים לא לברר איך התודעה שלהם עובדת- זו בעיה שלהם.
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 06/05/2008 23:39:19
|
| נשלח ב-13/5/2008 00:24 |
|
| |
אני מקוה שהתוהה עדיין איתנו ומצפה לתשובה. ובכן, איני בא לומר מהי תכלית הבריאה, לא רק כי אני לא יודע, אלא כי לעניננו זה לא כל כך חשוב, ואבהיר את עצמי.
העמדת השאלה של 'תכלית הבריאה' במרכז האמונה בבורא ובתורה, נובעת לעניות דעתי כתוצאה מכך שהתפיסה של הבורא היא בתורת 'אלהים', כלומר, שצוה לקיים מצוות ואני חייב לשמוע בקולו (חובה מוסרית, או שאם לא אקבל עונש). מתוך כאן האדם שואל את עצמו האם הכל זה מסגרת של חיובים?אם כן זה מעיק מאד והופך את כל קיום המצוותת לדבר חיצוני ומכביד, כפי שניתן להבין מדבריה של תוהה. תפיסה זו גם מחטיאה את התפיסה האמיתית.
לעומת זאת אם נתפוס את הבורא בתפיסה היותר רחבה וכוללת - ואיני מכיר הגדרה טובה לכך יותר מלשונו של הרמב"ם 'ממציא לכל נמצא', והכוונה שלו אינה לכך שהבורא יצר את הבריאה מרצונו אלא שבתכל'ס הוא הממציא, כלומר אנו נמצאים בתוך המציאות שלו (קשה להסביר זאת, אולי אחרים בעלי כושר הסברה יפשיטו את הדברים), לא נחפש סיבות למה ומדוע, אלא כמו שאדם תופס את מציאותו כדבר פשוט ואינו מחפש להבין אותה, כך יתפוס האדם את מציאות הבורא, ומתוך כך הרצון להתחבר אליו דרך התורה והמצוות יבא מאליו, ויהפוך את כל שמירת הדת לדבר טבעי ולא חיצוני, ולפעמים אפילו יהיה אפשר להרגיש שמחה אמיתית בקיום מצוה.
כדי שלא יחשדוני בהתנשאות, אביא משל נאה המורגל בפי 'מגידים': אתה נוסע בכביש ורואה שלט- 'נתניה-שמאלה'- האם חייב להיות שהשלט הזה היה פעם בנתניה? לא, הוא פשוט יודע שנתניה זה שם!
תוקן על ידי nocheiner ב- 13/05/2008 0:25:15
 |
|
|
|
|
|