במידה ולא עיינתם מומלץ לעיין בבלוג כיוון ששם מוגדרים היסודות של השפה.
אני אנסה כאן לכתוב את מהלך המחשבה שלי בלימוד הסוגיא בבבא קמא דף כד: במשנה מחלוקת בין חכמים ור' טרפון בדין קרן ברשות הניזק.
ראשית נביא את המשנה:
(בבא קמא כד,ב)
משנה:
'שור המזיק ברשות הניזק' – כיצד?
נגח נגף נשך רבץ בעט (כולן תולדות קרן הן) ברשות הרבים - משלם חצי נזק; ברשות הניזק: רבי טרפון אומר: נזק שלם, וחכמים אומרים: חצי נזק.
אמר להם רבי טרפון: ומה במקום שהקל על השן ועל הרגל: ברשות הרבים, שהוא פטור (כדכתיב ובער בשדה אחר) - החמיר עליהן ברשות הניזק לשלם נזק שלם, מקום שהחמיר על הקרן - ברשות הרבים לשלם חצי נזק - אינו דין שנחמיר עליו ברשות הניזק לשלם נזק שלם!
אמרו לו: דיו לבא מן הדין להיות כנדון (קרן ברשות הניזק, שאתה מביא מדין קרן ברשות הרבים, דקאמרת 'קרן שהחמיר עליה ברשות הרבים אינו דין שנחמיר עליה ברשות הניזק'): מה ברשות הרבים חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק.
אמר להם: אף אני
(בבא קמא כה,א) [המשך המשנה:]
לא אדון קרן מקרן (כדאמרן לעיל)! (אלא) אני אדון קרן מרגל: ומה במקום שהקל על השן ועל הרגל: ברשות הרבים - החמיר בקרן, מקום שהחמיר על השן ועל הרגל: ברשות הניזק - אינו דין שנחמיר בקרן!?
אמרו לו דיו לבא מן הדין להיות כנדון (דסוף סוף אי לאו קרן ברשות הרבים - לא משתכחת צד קל וחומר): מה ברה"ר חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק.
הבה ונפרמל את הטענה של ר' טרפון (קל וחומר ראשון):
A - רשות הרבים
B - רשות הניזק
A1 - פטור מתשלום
A2 - חייב בתשלום
B1 - פטור מתשלום
B2 - חייב בתשלום
הקל וחומר הראשון של ר' טרפון נראה כך:
S - שן ורגל
A1 - פטור ברשות הרבים
B2 חייב נזק שלם ברשות הניזק
K - קרן
A2 - חייב חצי נזק ברשות הרבים
ונשאלת השאלה מהו
KA2B ומדין קל וחומר יוצא
KA2B2 כלומר יהיה חייב נזק שלם.
וחכמים עונים לר' טרפון דיו:
אמרו לו: דיו לבא מן הדין להיות כנדון (קרן ברשות הניזק, שאתה מביא מדין קרן ברשות הרבים, דקאמרת 'קרן שהחמיר עליה ברשות הרבים אינו דין שנחמיר עליה ברשות הניזק'): מה ברשות הרבים חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק.
וכאן אתאר את הלך המחשבה שלי:
טענת הקל וחומר של ר' טרפון נראית חוקית לחלוטין זוהי צורת ק"ו קלסית מהו ההבדל בין ק"ו רגיל לבין הק"ו הזה ומדוע חכמים לא מסכימים עם הק"ו?
ככל הנראה צריך לפרק את המושגים A ו B לעוד גורמים:
וכאן הוספתי מושג נוסף שנקרא תשלום:
C - תשלום
C2 - חצי נזק
C3 - נזק שלם
כאשר אין תשלום בחרתי להגדיר זאת כהעדר ולא כשלילה (וצריך לבדוק גם את המקרה של שלילה).
עכשיו נציג את הטענה של ר' טרפון:
S - שן ורגל
A - רשות הרבים אין תשלום
BC3 - רשות הניזק משלם נזק שלם
ובקצרה
SABC3
K - קרן
AC2 - ברשות הרבים משלם חצי נזק
BC - רשות הניזק יש תשלום אינו דין שיהיה BC3.
וכך יוצא לנו
KAC2BC3
אבל אז זיהיתי שיש לי בעיה עם הטיעון הזה שהרי במושג לא יכולים להיות שני דברים מנוגדים (ראו הודעתי הקודמת) ולכן הטיעון
KAC2BC3 מביא לסתירה.
וכאן חשבתי שככל הנראה זוהי טענת הדיו של חכמים (בשלב זה). אבל מצד שני צריך להסביר את הגיונו של ר' טרפון. ונראה שככל הנראה אין ברירה אלא לומר שלפי ר' טרפון (לכל הפחות), יש הבדל מהותי בין התשלום בקרן לבין התשלום בשן ורגל ולכן הטיעון של ר' טרפון יראה כך:
C - תשלומים סוג 1
C2 - חצי נזק
D - תשלום סוג שני
D3 - תשלום נזק שלם
וכך נראה הטיעון שלו:
S - שן ורגל
A - רשות הרבים אין תשלום
BD3 - רשות הניזק משלם נזק שלם
ובקצרה
SABD3
K - קרן
AC2 - ברשות הרבים משלם חצי נזק
BD- רשות הניזק יש תשלום אינו דין שיהיה BD3.
וכך יוצא לנו
KAC2BD3
ואז טענת הדיו של חכמים היא שבקרן אין מאפיין של התשלום השני כלל וכלל ולכן חייבים לומר דיו. עד כאן החלק הראשון. מה נתנה לי השפה: השפה קודם כל סידרה לי את המחשב. דבר שני הצלחתי לראות שאולי ישנו שוני במהות התשלום בין קרן לשן ורגל. אבל אנחנו ברבע הדרך כיוון שיש לנו את תשובתו של ר' טרפון ולאחר מכן את הגמרא.
המשך יבוא או כאן או בבלוג לפי העניין.