בית פורומים עצור כאן חושבים

קל וחומר - לוגיקה תלמודית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/4/2008 10:28 לינק ישיר 
קל וחומר - לוגיקה תלמודית

שלום רב,

הנכם מוזמנים לעיין בבלוג שלי על לוגיקה תלמודית
http://blog.tapuz.co.il/KolVehomer

תהנו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 10:46 לינק ישיר 

תלמודיקל

ברוך הבא אל הפורום!

שמחתי להציץ בבלוג שלך ולגלות נסיון לפתח שפה טכנית להצרנה וניתוח של טיעונים תורניים.

אמנם, כפי שהזמנתך נכתבה, היא תועבר לאשכול של מראי מקומות שיש בפורום. אך אם תטרח להציג כאן את עיקרי שיטתך, אני בטוח שיתפתח סביבם דיון ער. וזה ישאיר את האשכול במקומו, ובעיקר זה יכול להועיל לנו וגם לך. סוף סוף, התחום שבו אתה עוסק הוא חשוב ביותר ולכן הוא מתכליותיו של הפורום שלנו.

נמתין עם כן עם האשכול כפי שהוא לפני שיוטמע באשכול מראי המקומות כדי לאפשר פיתוח דיון אם תרצה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 10:57 לינק ישיר 

תודה רבה.
אני מקווה שזמני יאפשר לי לעשות את זה, כיוון שאתה בהחלט צודק שדיון בשיטה (זו שיטה מתגבשת או אולי יותר מחקר מאשר שיטה סדורה). יחד עם זאת אני בהחלט אנסה להרים את הכפפה ולהציג בהמשך את עיקרי הרעיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 13:11 לינק ישיר 

תלמודיקל,
מקריאה מהירה ומרפרפת אני מבחין שאתה מציע שפה פורמלית להצרנת טיעוני קו"ח ופירכות. הבעיה הטיפוסית בעבודות מהסוג הזה היא שלא תמיד ברור מה אנחנו מרוויחים מהייצוג הפורמלי הזה (כלומר מה הוא נותן לנו בהבנת הקו"ח, שלא היינו מגיעים אליו בשפה היומיומית הרגילה). אם תצליח להראות שהשפה הזו מאפשרת לנו לעשות או להבין (ביתר קלות, או בכלל) משהו שלא ניתן לעשות בלעדיה, זו תהיה הצדקה לעיסוק ולפיתוח של השפה הזו.
על כן אני מציע שלפני התיאור של השפה עצמה תנסה להסביר כאן למה השפה הזו מועילה, וכיצד.

רק לשם השוואה אני מפנה אותך למאמרי ב'הגיון' ב, שם ניסיתי להציע פורמליזם של קו"ח (וככל הזכור לי, באותו גיליון מופיע עוד ניסיון כזה). אני הצעתי לבאר באמצעות השפה ההיא מדוע קו"ח אינו סילוגיזם אריסטוטלי (בניגוד למה שטען אדולף שוורץ), ולמיין ולשרטט את מפת סוגי הפירכות השונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 13:28 לינק ישיר 
אכן הערה חשובה

ובוודאי שבשלבים יותר מתקדמים נראה מה נותנת השפה.
לאור העובדה שאני מתקדם לפי איזשהו סדר שקבעתי לעצמי בבלוג, אני אמשיך בסדר הזה כאשר בשלב מאוחר יותר כשמגיעים לק"ו יותר מורכבים, אני מנסה להראות את החוזק של השפה שמאפשרת ללומד להבין את המושג היטב ואף נותנת לו מעין טיפ איך להסתכל על הטיעון.

אני מקווה שזמני יאפשר לי ואני אכתוב משהו על העקרונות כאן בפורום כדי שיוכל להתפתח דיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 13:30 לינק ישיר 

תלמודיקל,
תודה על ההפניה, האם ניתן לארגן את החומר בבלוג כך שנוכל לקראו מלמעלה למטה ולא מלמטה למעלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 13:34 לינק ישיר 

אני אנסה לבדוק שוב מה ניתן לעשות בנדון. בלוג בברירת המחדל שלו זה לא המקום האידיאלי לדברים של מה שאני כותב אבל זה מה יש.

בכל אופן תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 13:38 לינק ישיר 

אגב שמו של שווארץ הוא ד"ר אריה שווארץ וסיפרו קל וחומר או קול וחומר.

בבלוג יש לי כוונות לדון בתזה שלו. אני לא כל כך מסכים עם השערת הקל וחומר שלו בין היתר כיוון שלאחר מכן כאשר מגיעות הפירכות הוא לא משתמש בה כלל וכלל אלא חוזר למתודה של ר' אהרון אבן חיים שאותו הוא תוקף בשצף קצף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 14:06 לינק ישיר 

שמו הלועזי הכתוב על ספריו הוא אדולף שוורץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 14:13 לינק ישיר 

לא שמתי לב לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 18:54 לינק ישיר 
פתיחה לדיון - אם תרצו

הייתה כאן הענות מאוד גדולה לבלוג הזה, ולכן נדמה לי שהגעתי למקום הנכון. אז אני אתן קצת רקע. אני מתעסק בפיתוח תוכנה, ובפיתוח תוכנה אחד הדברים החשובים זה הבנת המערכת שאותה אתה הולך לפתח והיכולת שלך להביע את זה בשפת המחשב. במרוצת השנים פותחו שפות לפיתוח של מערכות כאשר לאט לאט (30 שנה בערך) הגענו לאיזה שהוא מצב שבו ישנן שפות תכנות שמסייעות למתכנת בצורה לא רעה בכלל להביע את רעיונותיו (או את המערכת שאותה הוא מפתח). שפה היא אם כן כלי להבעת רעיונות או לבניית רעיונות כאשר במוקד עומד המושג או המושגים.

לאט לאט התפתח מושג שנקרא
Design Patterns.

מה שעשו החוקרים לקחו הרבה מערכות ובדקו את הפתרונות שנבנו עבורן וחיפשו דברים משותפים; כאשר יש לך שפה צורנית טובה אזי היכולת שלך לאתר צורות משותפות וכך לאתר פתרונות מדף היא גבוהה.

במסגרת עבודת התכנות יוצא לי גם ללמד כיצד מתכננים ופתחתי שפה שמאפשרת ללמד תכנון של תוכנה ולזהות
Patterns
בצורה ממוחשבת.

יחד עם זאת במקביל אני גם חובב לימוד גמרא . ובשנים האחרונות גיליתי את בעלי הכללים (הליכות עולם, ספר הכריתות, יבין שמועה , מר קשישא, מידות אהרון וכו')  ומצאתי שהם גם מחפשים צורות וכללים בים האינסופי של התלמוד.

אשר על כן לקחתי את השפה אותה להבנת מושגים בתוכנה, ואני מנסה לבדוק האם היא מתאימה להבנת מושגים תלמודיים,

דומני שבסוגיות התלמודיות חכמים חוקרים את המושג/ים של הסוגיא  לעומק על מנת לקבוע את ההלכה (כיצד לנהוג).

השפה מטרתה לעזור ללומד להבין יותר טוב את המושג ובנוסף כאשר הוא מצרין כמה סוגיות וטיעונים, אם הוא מזהה תבנית מוכרת הוא יכול לבדוק אם היא זהה או שונה מהתבנית שהוא כבר למד.

באשר לשאלה האם הק"ו היא ההיקש האריסטוטלי או לא, אני לא בטוח שזה כל כך משנה (למרות שאריה שווארץ בסיפרו קל וחומר ממש נלחם על העמדה הזו). העקרון בעיני הוא שיש כאן רציונל. כלומר שאני יכול להבין את המושג באופן הגיוני ולא באופן שרירותי או לכל הפחות אני יכול למקד שאלת מחקר שתזרוק אותי לעוד מהלך של חיפוש עד שאגיע להבנה עמוקה יותר / טובה יותר של המושג.

בשפה יש מספר הנחות יסוד:

מושג הוא החיתוך של מאפייניו  מה שאומר שלא יכול להיות במושג אחד שני מאפיינים סותרים זה את זה.
כאשר יש מצב כזה, אזי מדובר בשני מושגים ולא באחד ועל כן צריך להפריד את שני המושגים  ולהגדיר מושג אב.

כך למשל כשאנחנו אומרים

חזיר הוא בהמה טמאה, ועגל הוא בהמה טהורה  הרי חזיר ןעגל החיתוך בינהם הוא קבוצה ריקה אבל האיחוד שלהם הוא בהמה.
את זה אנחנו נציין בשפה שלנו כך:
A - בהמה
A1 - חזיר
A2 - פרה

ונוכל גם לציין זאת בצורה יותר מפורטת כך:
A - בהמה
A1 - טמאה
A2 - טהורה
A11 - חזיר
A21 - פרה

בהנתן מושג שמכיל מאפיין A11 אזי בוודאי שהמושג הזה מכיל A1 ובוודאי שהוא מכיל A.
אבל המושג הזה לא יוכל להכיל בעת ובעונה אחת A11 ו A21.

במידה והגענו למושג שמכיל את שניהם בעת ובעונה אחת, הרי שיש לנו בעיה בהגדרת המושגים או בתרגום של המושגים לשפה.

אם נסכם , המטרה של השפה היא לשפר את יכולת הלימוד שלנו ויכולת החקירה שלנו. או אם אנחנו רוצים להשתמש במילים יותר תורניות להגדיל תורה ולהאדירה.

אני לא בטוח כמה זמן יהיה לי להגיב בהמשך, אבל אשתדל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 21:06 לינק ישיר 

אשמח לדוגמא קונקרטית לכך שהשפה הזו מועילה לנו במקום שבלעדיה היינו מתקשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2008 18:44 לינק ישיר 

"הבעיה הטיפוסית בעבודות מהסוג הזה היא שלא תמיד ברור מה אנחנו מרוויחים מהייצוג הפורמלי הזה (כלומר מה הוא נותן לנו בהבנת הקו"ח, שלא היינו מגיעים אליו בשפה היומיומית הרגילה)." - עקרונית אני מסכים, אבל לייצוג פורמלי יש יתרון נוסף והוא חיסכון במקום. כשמציגים טענה בצורה חסכונית ותמציתית יותר, קל יותר לזכור אותה וליישם אותה, וכבר אמרו חז"ל "לעולם ישנה אדם לתלמידיו דרך קצרה".

לשם דוגמה - איזה טענה קל יותר לזכור:

"E = mc^2"

או

"אם תיקח את מסתו של חלקיק, ותכפול אותה במהירות האור בריק, ואז שוב תכפול אותה במהירות האור בריק, תקבל את האנרגיה שעשויה להשתחרר כאשר החלקיק מתאיין"

(טענות מהסוג השני נפוצות למדי בספרי מתמטיקאים מלפני כמה מאות שנים).

אפשר לקחת את השפה של Talmudical, או את אחת השפות האחרות שהוצעו לייצוג קל וחומר, ולנסות להשתמש בהן כדי להציג סוגיות תלמודיות בצורה תמציתית יותר, וכך המעיינים יוכלו "לקלוט" יותר סוגיות בפחות זמן.

תוקן על ידי אראלסגל ב- 28/04/2008 18:45:05

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/4/2008 20:24 לינק ישיר 

כרגע יש לי פנאי להגיב בקצרה. כעקרון זה אחד מיתרונותיה של שפה שהיא נותנת לך תבנית שמאפשרת לך להשוות מהר לתבניות אחרות (כמובן אם אתה ממחשב את העניינים זה מקל על המחשב אבל זה משהו אחר). יחד עם זאת מקווה שבזמן הקרוב יתפנה לי מעט זמן ואני אציג כאן את מהלך המחשבה שהיה לי  כשלמדתי את הסוגיא המפורסמת בבבא קמא דף כד: במשנה מחלוקת בין ר' טרפון וחכמים בענין קרן ברה"נ וכל נושא דיו. מקווה שאתפנה בקרוב לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2008 21:26 לינק ישיר 
דוגמא קונקרטית

במידה ולא עיינתם מומלץ לעיין בבלוג כיוון ששם מוגדרים היסודות של השפה.

אני אנסה כאן לכתוב את מהלך המחשבה שלי בלימוד הסוגיא בבבא קמא דף כד: במשנה מחלוקת בין חכמים ור' טרפון בדין קרן ברשות הניזק.

ראשית נביא את המשנה:

(בבא קמא כד,ב) 

משנה: 

'שור המזיק ברשות הניזק' – כיצד? 

נגח נגף נשך רבץ בעט (כולן תולדות קרן הן) ברשות הרבים - משלם חצי נזק; ברשות הניזק: רבי טרפון אומר: נזק שלם, וחכמים אומרים: חצי נזק. 

אמר להם רבי טרפון: ומה במקום שהקל על השן ועל הרגל: ברשות הרבים, שהוא פטור (כדכתיב ובער בשדה אחר) - החמיר עליהן ברשות הניזק לשלם נזק שלם, מקום שהחמיר על הקרן - ברשות הרבים לשלם חצי נזק - אינו דין שנחמיר עליו ברשות הניזק לשלם נזק שלם! 

אמרו לו: דיו לבא מן הדין להיות כנדון (קרן ברשות הניזק, שאתה מביא מדין קרן ברשות הרבים, דקאמרת 'קרן שהחמיר עליה ברשות הרבים אינו דין שנחמיר עליה ברשות הניזק'): מה ברשות הרבים חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק. 

אמר להם: אף אני 

(בבא קמא כה,א) [המשך המשנה:] 

לא אדון קרן מקרן (כדאמרן לעיל)! (אלא) אני אדון קרן מרגל: ומה במקום שהקל על השן ועל הרגל: ברשות הרבים - החמיר בקרן, מקום שהחמיר על השן ועל הרגל: ברשות הניזק - אינו דין שנחמיר בקרן!? 

אמרו לו דיו לבא מן הדין להיות כנדון (דסוף סוף אי לאו קרן ברשות הרבים - לא משתכחת צד קל וחומר): מה ברה"ר חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק.

הבה ונפרמל את הטענה של ר' טרפון (קל וחומר ראשון):
 A - רשות הרבים
B - רשות הניזק
A1 - פטור מתשלום
A2 - חייב בתשלום
B1 - פטור מתשלום
B2 - חייב בתשלום

הקל וחומר הראשון של ר' טרפון נראה כך:
S - שן ורגל
A1 - פטור ברשות הרבים
B2 חייב נזק שלם ברשות הניזק
K - קרן
A2 - חייב חצי נזק ברשות הרבים

ונשאלת השאלה מהו

KA2B ומדין קל וחומר יוצא

KA2B2 כלומר יהיה חייב נזק שלם.

וחכמים עונים לר' טרפון דיו:

אמרו לו: דיו לבא מן הדין להיות כנדון (קרן ברשות הניזק, שאתה מביא מדין קרן ברשות הרבים, דקאמרת 'קרן שהחמיר עליה ברשות הרבים אינו דין שנחמיר עליה ברשות הניזק'): מה ברשות הרבים חצי נזק אף ברשות הניזק חצי נזק. 

וכאן אתאר את הלך המחשבה שלי: 

טענת הקל וחומר של ר' טרפון נראית חוקית לחלוטין זוהי צורת ק"ו קלסית מהו ההבדל בין ק"ו רגיל לבין הק"ו הזה ומדוע חכמים לא מסכימים עם הק"ו?

ככל הנראה צריך לפרק את המושגים A ו B לעוד גורמים:

וכאן הוספתי מושג נוסף שנקרא תשלום: 
C - תשלום
C2 - חצי נזק
C3 - נזק שלם 

כאשר אין תשלום בחרתי להגדיר זאת כהעדר ולא כשלילה (וצריך לבדוק גם את המקרה של שלילה). 

עכשיו נציג את הטענה של ר' טרפון:
S - שן ורגל
A - רשות הרבים אין תשלום
BC3 - רשות הניזק משלם נזק שלם

ובקצרה

SABC3

K - קרן
AC2 - ברשות הרבים משלם חצי נזק
BC - רשות הניזק יש תשלום אינו דין שיהיה BC3.

וכך יוצא לנו

KAC2BC3

אבל אז זיהיתי שיש לי בעיה עם הטיעון הזה שהרי במושג לא יכולים להיות שני דברים מנוגדים (ראו הודעתי הקודמת) ולכן הטיעון

KAC2BC3 מביא לסתירה.

וכאן חשבתי שככל הנראה זוהי טענת הדיו של חכמים (בשלב זה). אבל מצד שני צריך להסביר את הגיונו של ר' טרפון. ונראה שככל הנראה אין ברירה אלא לומר שלפי ר' טרפון (לכל הפחות), יש הבדל מהותי בין התשלום בקרן לבין התשלום בשן ורגל ולכן הטיעון של ר' טרפון יראה כך: 

C - תשלומים סוג 1
C2 - חצי נזק
D - תשלום סוג שני
D3 - תשלום נזק שלם

וכך נראה הטיעון שלו:
S - שן ורגל
A - רשות הרבים אין תשלום
BD3 - רשות הניזק משלם נזק שלם

ובקצרה

SABD3

K - קרן
AC2 - ברשות הרבים משלם חצי נזק
BD- רשות הניזק יש תשלום אינו דין שיהיה BD3.

וכך יוצא לנו

KAC2BD3

ואז טענת הדיו של חכמים היא  שבקרן אין מאפיין של התשלום השני כלל וכלל ולכן חייבים לומר דיו. עד כאן החלק הראשון. מה נתנה לי השפה: השפה קודם כל סידרה לי את המחשב. דבר שני הצלחתי לראות שאולי  ישנו שוני במהות התשלום בין קרן לשן ורגל. אבל אנחנו ברבע הדרך כיוון שיש לנו את תשובתו של ר' טרפון ולאחר מכן את הגמרא.

המשך יבוא או כאן או בבלוג לפי העניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 01:12 לינק ישיר 

לתלמודיקל שלום.

שמחתי באומרים לי על י"ג מידות וכו'. יש את עמותת מידה טובה המוציאה דפים שבועיים בנושא ודנה גם מהיבטים לוגיים וצורניים. פרטים אצל ר' מיכי. 

לא כל כך הבנתי את התרומה של סימול מורכב זה. גם לא התפרט באופן סמלי או לפחות מילולי המעבר מההנחות  למסקנה ומשמעותו: כיצד אתה מבין את המעבר והקפיצה אל הנתון החסר. ככלל אני רואה אפשרות להבין את דבריך על בסיס הבנת הדיו הרגילה, קרי המשבצת הרביעית היא ילד של ריש דינא וסוף דינא ולא יכולות להיות לו תכונות שאין להם (כפי שביאר [אח... איזה תענוג של ספר...] ר' אהרן ן' חיים).

אגב אורחא האם מאן דהוא כאן הבין את הטיעון והחידוש המרכזי בספר 'קו"ח של מקומות'? לפי מה שהבנתי הוא רוצה לטעון כי יש ק"ו של מקומות שהוא בעצם עדיין ק"ו של נושאים אך מתקן אותו בצורה כלשהית, אפיצקל אסטרונומי כזה ואיננו ק"ו חדש לגמרי. אולם גם זה לא לגמרי ברור לי וכן מהו בדיוק המבנה הזה? 

ישר כח ומינך ומינן תסתיים שמעתתא

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קל וחומר - לוגיקה תלמודית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext