|
|
| נשלח ב-3/5/2009 12:19 |
|
| |
צענע,
המפרשים כבר כתבו על הקשחת לב פרעה, שמדובר בהתערבות שמטה את המשקל ולא משהו דטרמיניסטי. גם אשור יכול להיות מטהו של הקב"ה באותו מובן.
אכן, כפי שכתבתי לעיל בפירוט, כל הרוע שאנשים גורמים הוא תוצאה של בחירתם שלהם ולא של החלטה של הקב"ה שנכפית עליהם (למעט מקרים חריגים שקרוים אצל ה'לשם' הנהגת 'נורא עלילה'). וכ"כ הר"ח בחגיגה ה ע"א, שאדם יכול להרוג את חברו שלא מגיע לו למות, מכוח היכולת לבחור ברע. וכן הוא באוה"ח על פרשת יוסף ואחיו. ובאשר לשאלתו של סנשו, התשובה היא שאכן אין כאן ידיעה מראש של הקב"ה, שכן הוא החליט להותיר את הדברים לנו, והכל א"ש היטב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 13:25 |
|
| |
לרב מיכי
"למעט מקרים חריגים שקרוים אצל ה'לשם' הנהגת 'נורא עלילה'"
כך כתבת.
1ומי הקובע מתי נוהג ה' הנהגת נורא עלילה ואיך אתה יודע שהשואה לא נכללת ?
2. כאשר בנ"י חוטאים והקב"ה רוצה ח"ו לממש את הקללות האמורות בתורה את מי הוא יבחר לבצע אותן?האם המבצעים לא יהיו רשעים שמהם יצא רשע ?ומה עם הבחירה שלהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 13:56 |
|
| |
בעל בעמיו
אם תקרא את ספרו של קנוהל תבין שהאל של משה על פי קנוהל, הוא אל מנותק, בהשראת משנתו של פרעה אחנאתון.
ה'רובד הכהני' בתורה הוא החלקים המתייחסים לעבודת המקדש והקרבנות, מתנות הכהונה וכדו' - שמשוייכים על פי ביקורת המקרא למקור כהני, להבדיל ממקורות א' או י' שהם מקורות שונים באפיים - המנחילים מצוות הקשורות בחיי היום יום של הפרט וכן מספרים את ההסטוריה של העם הכוללת ניסים והתגלויות.
לטענת קנוהל, המשפט 'משה שהביא עשר מכות וקרע את הים' הוא איחוד של מספר מקורות לכדי ספר אחד, ומשה ה'מקורי' לא תכנן שיספרו עליו סיפורי ניסים ונפלאות שכאלו.
על לך להלין על קנוהל - הוא אינו בא לפרש את היהדות אלא לפרוש את הסטוריית העם באופן של מחקר אנתרופולוגי - הסטורי כפי שהיא נראית לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 14:15 |
|
| |
ולא תהיה תורה שלמה שלנו כשיחה בטלה שלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 14:17 |
|
| |
אני לא יודע מי קובע מתי זו ההנהגה הזו ומתי לא. אבל כשמקשים קושיות על הקב"ה בגלל השואה, יש לקחת בחשבון את האפשרות שהשואה אינה בהנהגה הזו, ולכן היא מעשה ידי בני אדם ולא מעשיו של הקב"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 14:20 |
|
| |
בעל בעמיו
אם שאלתך הופנתה אלי, לא הבנתי אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 14:33 |
|
| |
לרב מיכי
"יש לקחת בחשבון"
יוצא אם כן שאפשר לקחת בחשבון את האפשרות השניה.
ועדיין לא ענית על שאלתי השניה בעמוד הקודם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 15:10 |
|
| |
ר' מיכי
אתה כותב: ולכן היא מעשה ידי בני אדם ולא מעשיו של הקב"ה
יש בעולם משהו בסדר גודל כזה, או בסדר גודל מיקרוני, שהוא לע מעשיו של ה קב"ה???
האם קיים רצח שלא אדם מבצע אותו? במה שונה הרצח של שישה מיליונים ( אגב במלחמת הזו נהרגו 60 מיליון אנשים) לרצח אחר?
האם יש בעולמנו משהו כה משמעי וכה גדול, ביחס לעמו של הקב"ה- לבניו- לעבדיו, שהמעשה היה ללא הנהגתו? האם אפשר לקחת אפשרות כזו בחשבון,- לאדם המאמין בהשגחה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 16:29 |
|
| |
ירוחם, האם אתה טוען שלנאצים לא הייתה בחירה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 16:59 |
|
| |
סנשו
מאיפה אתה לוקח רעיון מעוות זה? לרצוח ולהשמיד, זו מתוך בחירה חופשית לגמרי, כמו להיטיב.
רציתי לעמוד על הפרדקוסים וההתפתלויות האקרובטיות, שעושים כמה אנשים בכדי להצדיק כביכול, מה שכביכול עשה או לא עושה. אלוקים!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 17:51 |
|
| |
ירוחם,
אז מה אתה רוצה ממני. אם היתה להם בחירה, פירוש הדבר הוא שהם החליטו ובצעו ולא הקב"ה. זה הכל. ההתפתלויות כאן הן אך ורק שלך. ואכן יש הרבה דברים בעולם, רצח של ששה מיליונים כמו רצח של אדם בודד, שנעשים על ידי בני אדם ולא על ידי ההשגחה העליונה, והיא אפילו לא יודעת שהם עומדים לקרות. וכבר כתבתי זאת למעלה. יש הרבה דברים בעולם שהם לא מעשה ידיו של הקב"ה.
צענע,
בהחלט יש לקחת בחשבון את שתי האפשרויות. טענתי היתה שאם מקשים על הקב"ה כיצד הוא עשה זאת, יש לקחת בחשבון שאולי הוא לא עשה זאת. מה לא ברור כאן?
לגבי שאלתך השנייה, כבר עניתי על כך. הוא יכול לבחור כאלה שבוחרים ברע, ואם במקרה הם יבחרו בטוב אז הוא ינסה שוב. כמו"כ הוא יכול להטות את המשקלות של הבחירה שלהם כמו שעשה לפרעה, כך שסטטיסטית הם יעשו את מה שצפוי שיעשו. וכמו כן הוא יכול לשלוח יצורים לא בעלי בחירה (כמו חיידקים).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 19:57 |
|
| |
רב מיכי
במחילה, אי אפשר מצד אחד לקבל בלא עוררין את כל דברי חז"ל כאמת מוחלטת, ולתת לדבריהם איצטלא אלוקית.
ומצד שני לכתוב---אני לא יודע מי קובע מתי זו ההנהגה הזו ומתי לא. אבל כשמקשים קושיות על הקב"ה בגלל השואה, יש לקחת בחשבון את האפשרות שהשואה אינה בהנהגה הזו,
ומה היו כונות דבריך? שלא תמיד ה' הוא המנהיג והעולם לא מונהג בהנהגתו?
ספר החינוך מצוה תקמו ד"ה משרשי המצוה
משרשי המצוה, לפי שעם היות השם ברוך הוא משגיח בפרטי בני אדם ויודע כל מעשיהם וכל אשר יקרה להם טוב או רע בגזרתו ובמצותו לפי זכותן או חיובן, וכענין שאמרו זכרונם לברכה [חולין ז' ע"ב] אין אדם נוקף אצבעו מלמטה אלא אם כן מכריזין עליו מלמעלה,
הרי לפי הגיון דבריך ה' לא תמיד שוכן בתוכנו, ואין השגחה תמיד, ולא תמיד ה' בענינים, אפשר בהחלט להסכים לרעיון, אבל לא להמשיך להיות חרדי, חרדלי או אפילו דתי.
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 20:23 |
|
| |
לרב מיכי
"לגבי שאלתך השנייה, כבר עניתי על כך. הוא יכול לבחור כאלה שבוחרים ברע"
כך כתבת.
ואכן הוא בחר בנאצים.מה לא ברור כאן?
ולגבי בעיית הידיעה והבחירה הנה מה שאומרים הרשבא והבני יששכר:
"וכל זה ביאר הרשב''א במילים קצרות בספרו מנחת קנאות (פרק טו): ''אע''פ שהכל גלוי וידוע לפניו, טבע האפשר במקומו מונח, ואין ידיעתו יתברך מחייב האדם לעשות אחד משני האפשריים, אלא הבחירה בידו כמו שאמר הכתוב, ראה נתתי לפניך וגו' ובחרת בחיים, וזהו פירוש הכל צפוי והרשות נתונה, ואע''פ שהענין הזה ישיגוהו קושיות וספיקות, הוא לפי דעתינו הקצרה, אבל העיקר האמיתי והיסוד שהכל תלוי בו, הוא הנודע אצלינו מפי הגבורה, והנבואה האמיתית, אשר גילתה לנו דברים שאין בכוח השכל להשיגם כי השם ית' יודע הכל ומשגיח בכל והבחירה ביד האדם להיות צדיק או רשע''.
ולהרחיב את הידיעה בשאלה שיש שואלים למה עשה הקב''ה ככה שהכניס וצימצם אותנו בגוף כזה שלא יוכל להשיג איך מסתדרים שני הדברים - ידיעה ובחירה – יחדיו, אביא לכאן מדבריו הק' של הבני יששכר שנדרש לדבר במאמרים (שבת פרה) וז''ל: ''ידוע על פי התורה דידיעתו יתברך שמו אינה מכרחת להאדם בעל הבחירה שהבחירה חופשית אצלו, שאם לא נאמר כן הרי אין כאן שכר ועונש, כיון שאין בחירה, והתורה בכל פינת יסודותיה מלאה מיעוד שכר ועונש, והנה מוכח מזה שהבחירה חופשית, וגם כן ידיעתו יתברך שמו מוכח לרבבות מן התורה, כעניין אמרו (שמות ג יט) ואני ידעתי כי לא יתן אתכם מלך מצרים להלוך, והנה רואה ידועה ובחירה ב' העניינים מתאמתים לנו באמונת התורה, ואין מבוא לשכל האנושי להשיג בשכל איך יתאמתו ב' הפכיים, וכבר דברו בזה כל שלטי הגבורים.
אבל האמת הנכון שמחוייבים אנחנו על פי התורה להאמין בידיעה וגם להאמין בבחירה, וזה כל יסוד התורה, והגם שאין דעת ושכל האדם משיג מציאות הענין האיך יתכנו ב' העניינים, הנה כתב בזה החסיד הקדוש בעל חובת הלבבות (שער עבודת האלוקים פ''ח) וזה תוכן דבריו, כיון דהידיעה ובחירה שניהם מוכרחים על פי התורה, ושכל האדם אי אפשר לו להשיג מציאות שניהם, הנה אנחנו מחויבים להאמין אמונת אומן בשניהם,"
http://www.hidabroot.org/CommunityDetail.asp?FaqID=15308
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 20:35 |
|
| |
עיקר דברי אי אפשר להתחמק מהבעיה, אי אפשר להתעלם מהמשבר האמוני, על ידי אמירות שאין אחריהם יסודות דתיים מקובלים ומושרשים,
אי אפשר להבין בשום פנים ואופן את מה שקרה, ולהמשיך ברצינות להאמין בעיקרי האמונה, שלימדו ומלמדים אותנו.
מה עוד, שהעם הגרמני, שכאמור ביצע את מה שביצע, מרצונו החופשי, ובחירה חופשית, מיד לאחר המלחמה הפך לאחד העמים העשירים והמשפיעים בעולם, מדושן עונג, וממורי המוסר העולמי, איפה השכר ואיפה העונש? היכן ההשגחה?
|
|
| נשלח ב-3/5/2009 21:06 |
|
| |
צענע,
האם רק אל תאמרי לי שאת מצפה להתחיל כעת דיון על ידיעה ובחירה! ניתן להביא עוד עשרות מקורות, ואטו כי רוכלא איזיל ואמנם?!. הנה, וידוי חושפני ואל תגלי לאף אחד: אנוכי הקטן לא מאמין במה "שאני מחוייב להאמין בו באמונת אומן".עוד אוסיף לך בסוד, שלענ"ד גם הם לא קיימו זאת, ולו רק מפני שאי אפשר לקיים זאת. אבל באמת אל תגררי אותי לשם. לא זה המקום ולא זו העיר.
ירוחם,
אני לא יודע מה אתה רוצה ממני. אני גם לא ממש מבין למה ובמה אתה חושב שצריך להאמין אדם דתי או חרדי או חרדל"י, ושאר ירקות בסלט שתיארת. אני רק יודע במה אני מאמין, ודי לי בזה. הקב"ה לא יודע מה אדם יבחר, וזה הכל. בדיוק כמו שהוא לא יכול לעשות משהו סתירתי כמו משולש עגול. כך גם להחזיק במידע שעדיין אינו קיים זו סתירה. בנוסף, גם אין לכך שום קשר לאמונה בהשגחה, ובכך שה' מצוי עימנו ובתוכינו.
לכן אין לי שום משבר אמוני, ואני לא מכיר מצווה להיכנס למשבר אמוני. כעת תוכל להגדיר אותי כפי שתרצה: חרד"לי, חילוני, חרדי, אפיקורס, נוצרי, רפורמי, או אסקימוסי. הכותרות הן שלך ועל אחריותך, ואני לא ממש מתעניין בהן. כמובן, כל אחד ותחומי התעניינותו.
אגב, אם כבר אנחנו מדברים, אני גם לא מקבל את כל דברי חז"ל כאמת מוחלטת. ממש רחוק מזה. ולגבי 'איצטלה אלוקית', אני דווקא כן נוטה לתת לרוב דבריהם, אך גם זה תלוי איך אתה מגדיר את המושג הזה. אבל חז"ל בחגיגה דף ה' גם אמרו שיש נספה בלא משפט, ועל כך כותב הר"ח שהזכרתי את מה שהוא כתב. אז בסה"כ דומני שאני בחברה טובה.
 |
|
|
|
|
|