בית פורומים עצור כאן חושבים

א-ל מלא רחמים-איפה היה אלקים בשואה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/9/2008 13:11 לינק ישיר 

לא הספקתי,לצערי, לקרוא את כל האשכול אבל כמדומני שהאדמור מליובביטש אמר לגבי השואה שהיא לא  היתה יכולה להתרחש ללא אלוקים.
האם מישהו יכל להביא את המקור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2008 13:16 לינק ישיר 

.

בעל,

והלא זו השאלה העתיקה "מדוע קורים דברים לא טובים לאנשים טובים".

משה רבנו, דוד המלך, ירמיהו הנביא, איוב, אלישע בן אבויה... - הרשימה ארוכה.

מדוע דרך רשעים צלחה?

תשובה לכך אתה מחפש? הרי עם רגלים רצת וילאוך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2008 13:23 לינק ישיר 

האם את צריכה מקור לזה, כי כל מה שקורה בעולמנו, לא יכול להתרחש בלי הסכמתו או רצונו של אלוקים?

ובא נניח שאיזה אדמו"ר יגיד -שאלוקים לא היה מעורב בעסק, האם תקבלי את דבריו?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2008 13:29 לינק ישיר 

מואדיב
אז היא פסקה להיות שאלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2008 14:38 לינק ישיר 

.

בעל:

איפה היית ביסדי ארץ?

הידעת עת לדת יעלות סלע? חולל איילות תשמור?

אין תשובה שבן-אנוש יוכל לקבלה, או להבינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2008 14:48 לינק ישיר 

מואדיב
והדברים ארוכים ואכמ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/9/2008 07:03 לינק ישיר 

לצענערענע -

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=153963&whichpage=3#R_3

ל"אדם בשואה" -

מי באמת שרד את השואה? (מוישהגרויס)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=397232 

ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם" (זאב_טורף)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=470017

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2008 12:26 לינק ישיר 

קיבלתי באישי

http://www.youtube.com:80/watc

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 02:09 לינק ישיר 

מתוך אתר מורשת:

http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=88126

כבוד מר מרדכי נויגרשל ,שלום.

ברצוני לשאול אותך שאלה חשובה שמציקה לי זה זמן רב. אבל עוד בטרם אשאל את השאלה אשמח להבהיר מראש את כללי הדיון בינינו. אני מאד מקווה שזה יהיה דיון הוגן, בגובה העינים.

ישנם רבים השואלים את השאלה המפורסמת "היכן היה אלהים בשואה?" שאלה זו היא, בעיני, כהוכחה לאי קיומו של האל,נוסחה ע"י מרצים בעלי עמדה ידועה מראש . ולמה אני חושב כך? כי היא ממש "הרמה להנחתה". התשובה המיידית לשאלה זו זה, "וכי זו הוכחה לאי קיומו?. זו מכסימום הוכחה לרוע ליבו".

אני אשתדל להתחמק ממהמורה זו. ואנסח את שאלתי כך:

אני מאמין שמוסכם עליך שאין לך ולאף אחד מושג באלוהים עצמו. כל התפיסה בו היא על פי מה שנצווה העם היהודי עוד אצל אברהם אבינו "והלכת בדרכיו, מה הוא רחום אף אתה רחום וכו". הווי אומר את אלהים אין אנו מבינים אך את התנהגותו אנו חייבים לחקות. כאן נוצרת לנו בעיה נוספת.מנין לנו מה זו רחמנות? נראה מפשטות הדברים שהתפיסה המוסרית בדבר רחמים קיימת ומובנית באדם (ולא נכנס כאן לשאלת מקורותיה.בדבר זה התחבטו,למיטב הבנתי הדלה,גדולי הפילוסופים כקאנט וכדומה.) והוא רק צריך לזהות את הרחמים באלוהים ולהלך בדרכיו. ישנה אפשרות אחרת גם, שכל הליכותיו של אלוהים הם רחמים גם אם הם סותרים לתפיסה האנושית. בין כך ובין כך מוצא ערכי הרחמים והחסד הם אנושיים ולפיהם אנו שופטים את מהלכי האלהים. יצוין בנוסף שאם לא תאמר כן מדוע כתבו חכמים "מה הוא חנון וכו' אך אתה חנון" היו צריכים לסתום ולומר והלכת בדרכיו וזהו. כל דרך בין אם היא רחומה ובין אם לאו.

ולכן,אחרי שאמרנו זאת, ניתן לבדוק את דרכי האלהים האם הם אכן רחמניים אם לאו. השואה שבה נהרגו יותר ממיליון ילדים שלא טעמו טעם חטא מימיהם.בה נשרפו צדיקים כרשעים טהורים כטמאים (במונחים דתיים כמובן) היא ביטוי של דרך האלהים שממנו אנו צריכים ללמוד. מה נלמד מכך? שאם ילדינו מתחצפים אלינו אז נהרוג אותם ואם נכדינו וחברי נכדינו?

דומני שמובהר היטב שלא ניתן לתלות את השואה בענישה אלוהית שהרי זו לא ענישה רחומה.בנוסף שזה סותר את דברי התורה על לא יומתו בנים על חטאי אבותם.שזה אגב, עוד ביטוי לציפייה האלוהית מאיתנו וממילא הוכחה לצורה בה אלהים אמור היה להתנהג.

האם ניתן לשתוק ולומר שאנו לא מבינים את דרכיו של אלהים? גם זה לא מסתדר אם הציווי של והלכת בדרכיו אם זו דרכו הרי אנו אמורים להבין אותה וללמוד הימנה. וחזרה שאלה למקומה.

מסקנה שלי היא, לכאורה, שאין אלהים שממנו נוכל ללמוד דבר. וכך נותרנו ללא כלום. לא אלהים שניתן להשיגו ולא דרך שנוכל ללמוד ממנה.

לסיכום,גם אם תנסה להוכיח את קיומו (ואני לא אכנס כרגע לשאלה האונטולגית החשובה הזו) של אלהים זה עדיין משאיר אותנו ללא שום דבר ערכי וממשי. עצם קיומו של "ישות" מופשטת לא מעלה ולא מורידה אם אין לה משמעות ערכית מוסרית אמיתית לחיינו.

בתקוה לתשובה

שלך מישה גולסקי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 05:52 לינק ישיר 

ראיתם גם את התשובה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 07:45 לינק ישיר 

בלבו

ואתה ראית שם תשובה? הרי הוא לא ענה רק על פרט שולי בפירוש המדרש. כנראה שבשאלת השואה גם אנס-ראש זה לא מוצא דרך לאנוס אלא להתחמק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 10:47 לינק ישיר 
איפה היה אלהים? בשואה!

אני רוצה לחזור קצת לדברי המימוני על כך שהשואה כבר כתובה בנבואה, אבל  לדעתי לא היכן שמימוני הראה, וכן על המשמעות של ההחלטה האלהית להסיר את ההשגחה מישראל, ואהיה כלינקזעצער לפני רבותי ואומר: http://akadamya.fav.co.il/index.php?dir=app_sites&page=article&op=item&id=36722
 עי"ש באקדמיה ליהדות ותמצאי ביאורו על נכון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 11:10 לינק ישיר 

"קראתי בעיון את האשכול ופלאתי היא על אותם אלה שהשואה האיומה לא שינתה אצלם מאומה. אינני אומר ח"ו שאחרי השואה צריך להפסיק להאמין אני רק טוען שהאמונה התמימה הופכת למורכבת יותר. על קיר מרתף בקלן שם התחבאו יהודים בשנות המלחמה נמצאה הכתובת הבאה (תרגום מיידיש)
"אני מאמין בשמש - גם אם אינה זורחת
אני מאמין באהבה - גם אם איני חש בה
אני מאמין באלוהים - גם אם הוא שותק"

ימי השואה מאז ומעולם עוררו אצלי שאלות קשות על איך? למה? ומדוע? גם אחרי שקראתי כמעט כל הסבר אפשרי החל בקלטות של גרילק ונויגרשל עובר ל"אם הבנים שמחה" וכלה ב"ויואל משה" לא הבנתי את פשר הנהגתו בעולם ואת הסתר הפנים הנורא. עד שקראתי את הספרון של צבי קוליץ "יוסל רקובר מדבר אל אלוהים" מדובר בצוואה פקטיבית שכותב אותו רקובר על חורבות גטו וורשה לאחר שמשפחתו נרצחה במרד. את ליבי כבשו מספר מילים שהם התשובה האמיתית והכנה ביותר שמצאתי עד היום:
"אני מאמין באלוהי ישראל, אף על פי שהוא עצמו עשה הכל כדי שלא אאמין בו. אני מאמין בחוקיו אף על פי שאיני יכול להצדיק את מעשיו. יחסי אליו שוב אינו יחס של עבד כלפי אדונו, אלא של תלמיד כלפי רבו. אני מרכין ראשי מול גדולתו, אך לא אנשק את השבט בו הוא מלקה אותי. אני אוהב אותו, אבל את תורתו אני אוהב יותר. וגם אילו התאכזבתי ממנו, את תורתו הייתי מקיים. אלוהים הוא דת, אבל תורתו היא אורח-חיים - וככל שאנו מתים יותר למען אורח-החיים הזה, כן גדלה נצחיותו"

(קלונימוס, באשכול "אלוקים, תמים פעלו והשואה" הודעה מ 24.9.02  ועי"ש בתגובות) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 11:48 לינק ישיר 

פעם... פעם... פעם.... כשאני שאלתי שאלות בנוסח איפה היה אלוהים כש....לא פעם ענו לי במשל המוכר של הפסיעות בחול - רואים רק זוג אחד, כי בזמנים הקשים האלוהים נושא אותך בכפיו. גם אז, כשעוד האמנתי, זה עורר בי פשוט כעס. לא כעס על אלוהים. כעס על הטמטום שבמשל ועל האטימות והטמטום של מספריו. כאילו שחסר לנו משלים....

היום אני לא כועסת. לא על אלוהים. אנשים עושים דברים רעים. זה מה יש. זו המציאות. ואף אחד אף פעם לא יעניש אותם בשום עולם אחר. רק כאן. עצוב. קשה לקבל. מאוד קשה לקבל. הצורך הנפשי לדעת שיש דין ויש דיין, שיש משמעות לסבל... הוא צורך נפשי שכמעט בלתי אפשרי להתגבר עליו. זה מוליד צוואות בנוסח הצואה שספרן הביא. מרגש. בהחלט מרגש. אבל עצוב לי לראות את האשליה והכאב של אי ההתפכחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2009 14:48 לינק ישיר 

מאמרו של פרופ' מנחם פרידמן

"על מה עשה ה' ככה?": התמודדות החרדים עם השואה"
.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > א-ל מלא רחמים-איפה היה אלקים בשואה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.