|
|
| נשלח ב-20/5/2008 22:46 |
|
| |
אברהם נהיה עשיר גדול - כנראה עוד כשהוא היה בחרן, כי כתוב שכשהם יצאו משם הם לקחו איתם "ואת כל רכושם אשר רכשו". אולי זאת גם הסיבה שהרעב הפריע לו יותר מלשאר בני ארץ ישראל - כי היו לו הרבה פיות להאכיל (,גם של הרבה בנ"א - עבדים וגם של הרבה בהמות).
חוץ מזה הקב"ה נתן לו ברכה (וכמ"ש וה' ברך את אברהם בכל).
וחוץ מזה פרעה נתן לו מתנות - על דעת עצמו (דעת עצמו של פרעה) - יש לזכור שבאותו זמן אנשים האמינו מאוד במיסטיקה - אולי פרעה חשש שיענש על מעשהו - ולפיכך דאג לפייס את אברהם ולתת לו מתנות חינם.
וחוץ מזה כנראה הוא ידע לעשות עסקים.
לגבי המסירות נפש - כבר כתבתי פעם שייתכן שאברהם ידע מלכתחילה שכל העקידה היא הצגה.
לגבי מידת החסד - צריך לדעת מה מקור הדברים. חז"ל סיפרו על דאגתו של אברהם לאורחים. אינני זוכר בדיוק את ההקשרים בהם מדובר, עכ"פ ניתן להסיק מדבריהם שאברהם היה בעל חסד. אבל אינני בטוח שזו מסקנה נכונה. ולא אפרט כרגע.
מי שטבע את המונח "חסד" בקשר לאברהם - כמדומני שהיה זה האר"י (עכ"פ מישהו מהמקובלים), שקישר בין שבע הספירות התחתונות, לבין אנשים בעלי אישיות גדולה שלדעתו ייצגו, כ"א לעצמו, את אחת הספירות. ואת אברהם הוא התאים עם הספירה השביעית מלמטה - ספירת החסד. גם אם נקבל את הקביעה הזו, שאברהם מייצג את את הספירה השביעית מלמטה, עדיין ניתן לדון מדוע זה נקרא "חסד", ומה המשמעות של זה. בתורה כתוב על אחד מאיסורי העריות - "חסד הוא". כלומר לא כ"כ ברור מה משמעות המילה חסד בעברית המקורית. ועוד יותר לא ברור איך זה מתקשר לאברהם אבינו. למרות שהיום כולם מצהירים ללא פקפוק, שאין בעל חסד יותר מאברהם. הדברים אינם לא ברורים כלל ועיקר. (לי לפחות. ואני מבין שגם לך.).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 23:09 |
|
| |
שיהיה ברור:
אינני אומר שאברהם לא היה בעל חסד.
אני רק מערער על הטענה לפיה אברהם מייצג את מידת החסד, וכאילו הוא המייצג הגדול בה"א הידיעה של מידת החסד.
ושוב, ייתכן בהחלט, שאברהם מייצג פן מסויים של מידת החסד. אני רק אומר שכאשר אנו באים ללמד מידות טובות, אין הכרח שאברהם הוא הדוגמא הקלאסית המתאימה לחסד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2008 23:15 |
|
| |
מיכה המרשתי
פרשנותך אינה עולה בקנה אחד עם הפרשנות של רשי, אבל מיכי אינו מאפשר להשתמש כאן בפרשנים, חשבתי שלפחות הוא יפרשן, במשפטים ארוכים ומסורבלים, אבל הוארק צעק והלך
כשהוא יצא מחרן עם הרכוש,, התורה לא מספרת שהיה לו רכוש רב, וכאן לאחר שהוא יוצא ממצרים, התורה מדגישה שרכושו הי רב וגם של לוט,
אתה אומר שפרעה כפה עליו את המתנות. אתה הית לוקח את המתנות שהיו בגלל אשתו שנלקחה לבית פרעה?
אני בקושי מסתדר עם התורה, ואולי קצת עם רשי, ואתה מספר לי על ארי ועל כל מיני פרושים.
מענין אותי לדעת איך הסבירו את התורה היהודים, עד שהופיעו כל הפרשנים שלדעתי כל דבר כשר בעיניהם לסלף את הכתוב, כשזה לא עולה בקנה אחד עם השקפת עולמם.
איך חיו היהודים שלשת אלפים שנה בלי הפרשנים?.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2008 17:15 |
|
| |
| דורדיהיוסי כתב: |  | יהודים
אני מנסה בכח להיות מאופק ומנומס, תגיד אתה מאמין בסילופים שאתה כותב, כנראה שכן,
מי הכריח את אברהם לרדת מצריים,? למקום שידע בברור שיקחו את אשתו, הרי הוא אמר לה את זה בפרוש,
האם ארץ כנען התרוקנה מיושביה ברעב?
אדם דתי וערכי לא מעמיד את עצמו במצב כזה שיקחו לו את אשתו!! אדם ערכי נשאר במצב של קצת רעב בארץ כנען. ולא יורד למצריים למקום מושחת,
אדם ערכי נוהג אחרת, אני בטוח שאתה יודע שזה כך. ואפילו במצב כזה הוא לא אומר את המשפט האומלל, למען יטב לי בעבורך, ונהיה עשיר כבד מאשתו.
ואדם הפשוט ביותר לא שולח את בנו ואשתו למדבר אכזרי למוות בטוח. ולא מרשה לאשתו להתעלל אפילו בשפחה, וודאי שלא באשתו.
אולי תתחיל לקרא בעברית פשוטה ומובנת את המסופר. ולא תסלף את העובדות הכתובות. |
|
יוסי,
1. אני מודה לך על איפוקך.
2. מספר הסיפור של סיפורי אברהם בספר בראשית התכוון למשהו, לא? אם הינך מסכים שהיתה לו כוונה מסויימת, שומה עלינו לקרוא את סיפוריו לפי מה שהוא התכוון להעביר לנו.
3. האם תסכים עימי שסיפורי אברהם נכתבו מתוך הערכה אליו? מתוך כוונה לספר את תולדות אבי האומה?! אם אתה מסכים נוכל לעבור הלאה.
4. מספר הסיפור מתאר שהיה רעב כבד בארץ שאילץ את אברהם לרדת מצריימה, האם נראה לך שזה אילוץ אמיתי או סתם בשביל הסיפור?
5. המשפט בעבור ייטב לי פירושו בעבור שתחיה נפשי בגללך. (אם איני טועה מיכה כבר תיקן אותך בזה)
6. אדם כאברהם לא שולח את בנו למדבר למוות אכזרי אך כאשר האל מצוה אותו לעשות את כל מה שאשתו שרה אומרת לו הוא כן עושה זאת. אם כבר, תנסה להאשים את האל באכזריות, אך לא את אברהם.
7. לאחר שתנסה להאשים את האל באכזריות תגלה שאינך מכיר אותו ואינך מודע לתכנונים שלו, יתכן שתשפיל את ראשך ותאמר איני מבין, יתכן שתפסיק להיות מאופק...
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2008 21:08 |
|
| |
יהודים
1. זה קשה להתאפק לאחר שקוראים דברים כה מופרכים,
2. אכן היתה לתורה כוונה ברורה לסיפור. וכונת התורה היתה ללמד אותך ואותי שאבות האומה היו אנשים. פשוט אנשים. עם החולשות של אנשים עם היצרים ויצר הקיום. ותאוות הבצע וכו' כל הדברים שמאפינים אנשים. ולא מלאכים. או נזירים שהכל אסור , ועושים ענין מכל מחשבה נורמלית.
3. בהחלט הערכה, הערכה על התמודתו האנושית, במלחמת הקוים האכזרי של החיים- כגר.
4. האילוץ הוא אמיתי. אבל לא להגיע למקום מושחת כשסכנה ברורה ומידית מרחפת על ראשה של אשתך. היו בסביבה הרי עוד ארצות למשל מואב, שלשם הלך אבימלך בזמנו. למה ללכת למקום מושחת?
5. מיכה אולי תיקן לעצמו. אבל לא את הכתוב, אחר כך כתוב בברור, שהוא נהיה עשיר גדול, זה מודגש-,לך הרי מותר לקרא גם את רש"י, עליך לא יצעקו.
6. לא שולח? אבל העובדה ששלח, האל לא ציווה עליו לשלוח אותה ואותו למדבר למוות, אפשר גם לגרש אחרת, עם כמה ז'ריקנים של מים על גמלים ואתונות, וגם אולי גם איזה עבד או שפחה, שיעזרו לבנו של הגביר, ולאשתו.
7
. האל לא אכזרי, האדם הוא אכזרי.
להשפיל את ראשי למה? מכיון שאני שואל שאלות לעניין,
אם השכן שלך היה מתנהג כמו אברהם, בכל הסיפורים, איך הית מתיחס אליו?
אולי תספר לי סיפור אחד עליו, שנותן לך את האפשרות לקרא לו מופת, או מידת החסד?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2008 11:13 |
|
| |
לאן נעלמו כל אלה שאברהם גייר?
התשובה היא שאברהם לא "גייר" באופן פורמלי, אלא דאג להחדיר באנשים את ערכי האמת והצדק.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2008 11:26 |
|
| |
האם הוא הצליח? כנראה שלא! אצל השכנים שלו מסדום, ודאי שלא. אצל מי הוא הצליח? אצל אנשי שכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2008 11:38 |
|
| |
לשאלה הזאת באמת לא התייחסתי. אגב, אני מבהיר שוב איננו יודעים מה היה תפקידו של אברהם בתיקון העולם. ואין הכרח לומר שהחדרת ערכי האמת והצדק היה תפקידו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2008 11:55 |
|
| |
ירוחם
ומי אומר שסדום לא היה מקרה בודד? מה גם שיש לאדם בחירה חופשית,והם בחרו לא לשמוע לאברהם.
ואגב איך אתה מפרש "ואת הנפש אשר עשו בחרן"?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2008 11:58 |
|
| |
למה אתה חושב -הדגש על חושב- כי תפקידו של אברהם היה לתקן את העולם? נדמה לי כי תפקידו של בורא העולם לתקן את יצרתו.
או שיטיל במיישרים על אנשים לתקן. מה הרעיון הזה שאדם שבא מטיפה סרוחה. מתיימר לתקן את מעשי הבורא? ליפות כן! לתקן? למה מי? למה מה?
יש אנשים שמיבשים את הדג!- שמא הרטיבות תזיק לו חלילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2008 00:34 |
|
| |
1.א. אתה טוען שעשיית מצוות משנה את המציאות לרעה?  1.ב. הרמב"ם היה בן אדם. הוא זיהה את עובדות המציאות בעזרת החושים, עשה במודע סיכום של הידע הנגיש לו ורשם את מסקנותיו. אתה היית יכול להתכתב איתו, בדיוק כפי שאותו תלמיד שניסה ללמוד פילוסופיה ושעבורו הרמב"ם כתב את מורה נבוכים. 1.ג. אדם שמתכחש לקיום של הרצון של עצמו הוא אדם שמנסה להאמין בשקר, שזה בדיוק המאפיין לזהוי טענת כפירה. 1.ד. המתכנת הביא לך רצון מתוך כוונת תחילה. לכן תרשה לי להניח שהוא רוצה שתשתמש בו ולא שתתכחש אליו. 1.ה. מעניין אותי מדוע לדעתך רשום הציווי: "ובחרת בחיים". לשיטתך הוא היה אמור לרשום: "ועשית מעשים כאלה וכאלה שאני קורא להם חיים"
2. אני רשמתי שעל פניו זו ניראית האפשרות הסבירה ביותר. אגב, כנראה שחינוכו של יצחק דווקא כן הצליח. אחרת לא היינו מתכתבים עכשיו, בטח לא ככאלה שקיבלו דת ממשה.
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 11/06/2008 0:36:57
|
| נשלח ב-11/6/2008 01:58 |
|
| |
בס"ד
לענ"ד להפך שייך לשאול ולהגדיר מה מטרת הקבלה ללמד אותנו והרי חז"ל אמרו התורה דברה כלשון בני אדם (ונוסח הרמב"ם ור"א בנו "בלשון")ונפקא מינה שחכמת האמת באה ללמד מושגים מופשטים על הנהגת השם יתעלה בעולמו בסוד "והר סיני עשן כלו" עש"ן ר"ת עולם שנה נפש שמדבר על כל המצבים בעולם ויש את שפת הענפים שפיתחה חכמת הקבלה שמדברת על שרשים רוחנים ובסוד
מה שאמרו חז"ל "אין לך כל עשב ועשב שאין לו מלאך שמכה עליו ואומר לו גדל".
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2008 02:15 |
|
| |
בס"ד
הטענה שאברהם אבינו לא הצליח בסנגורו על סדום ועמורה אינה נכונה משום שאם היו עשרה צדיקים בסדום לא היתה נחרבת בפועל מה שלא היה ,דבר נוסף לדורות השפיע טענת אברהם אבינו שאם יהיו עשרה הוא לא ישחית את העיר בעבור העשרה והשם הבטיח בתורתינו הקדושה שהיא נצחית "לא אשחית בעבור העשרה".כך שאם יהיה מצב שהשם ירצה להשחית אם יהיה בעיר עשרה צדיקים הוא לא ישחית
כי זו הבטחה אלהית לדורות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2008 10:00 |
|
| |
לא אשחית בעבור העשרה".כך שאם יהיה מצב שהשם ירצה להשחית אם יהיה בעיר עשרה צדיקים הוא לא ישחית
ראינו את ההבטחה הזאת מתקיימת בדיוק !!!!- בשואה!- בגזירות ת"ח! במסעי הצלב! בביתר!, כל הלימודים המעניינים האלו התקימו.
אמה רוצה להגיד שלא היו עשרה צדיקים בשואה?? או בת"ח ??
אתה מדבר כאילו ה' בכבודו ובעצמו לוחש לתוך אזנך את כל הסודות, את הצמצום והאלוקות וכו וכו וכו. מתי אתה נפגש אתו בדיוק שהוא מספר לך את הסודות שלו?
תשאל אותו בהזדמנות שיסביר לך גם את זה. אנשים סקרנים לדעת,
|
|
| נשלח ב-11/6/2008 10:43 |
|
| |
כמה הערות לגבי אברהם:
1. המקור לקשר בין אברהם ומידת החסד נמצא כבר בנביא מיכה
"תתן אמת ליעקב חסד לאברהם אשר נשבעת לאבותינו מימי קדם"
אמנם אפשר לפרש את הדברים בכמה מובנים הפוכים זה לזה, אבל דומני שזה מקור נצרך בהקשר לדיון כזה.
2. פסוק נוסף שהכרחי לטעמי בהקשר דנן הוא מבראשית פרק י"ח פס' י"ט :
כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת-בָּנָיו וְאֶת-בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ יְהוָה לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט לְמַעַן הָבִיא יְהוָה עַל-אַבְרָהָם אֵת אֲשֶׁר-דִּבֶּר עָלָיו.
כלומר הקב"ה רואה באברהם מחנך שינחיל לדורות הבאים את דרך השם, מה ש"יאפשר" (אולי לא צריך את המרכאות) לקב"ה להביא על אברהם את "אשר דיבר לו" דהיינו (להבנתי) את ההבטחות ואעשך לגוי גדול וכו'.
לעיונכם.
|
|
|
|
|