בית פורומים עצור כאן חושבים

רב אדא! ברית כרותה לשפתיים!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/5/2008 16:22 לינק ישיר 

מנהשורה
אני קראתי, אבל אתה לא קראת מה שאני כתבתי. - כתבתי  מהתורה -  זה לא אותו דבר!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 16:47 לינק ישיר 

לא הבנתי. שמא תסביר לי?

הרמב"ם מסביר ש'לא תקלל חרש' מכוון על כל איש מישראל ואפי' על קטן.

מכיון שכך, המקלל לוקה מלקות ארבעים.

זה לא מהתורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 17:30 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
נושא האשכול היא הקללה האם יש לה השפעה על המקולל.

כתבתי בפרוש שמהתורה , אין איסור לקלל אדם סתם.לא התיחסתי לפן המוסרי האתי והאסטטי של הרמב"ם, כי לדעתי זה לא שייך לעניין, השפעתה המאגית, או אי השפעתה של הקללה על המקולל. 

ירוחם,

הבאתי מחלוקת בין החינוך לרמב"ם מדוע אסור לקלל חרש, הרי אין הוא שומע. לפי החינוך טעם הלאו הוא בגלל שהקללה מזיקה לו (ואין אנו מבינים איך וכו', עיין בדבריו ) בצורה מאגית ולכן אין כל עניין בשמיעת המקולל, אלא רק בפיו של המקלל. לעומת זאת לפי הרמב"ם האיסור לקלל סתם אדם נובע מכך שהמקולל שומע זאת וכך יגרם לו נזק ממשי (עיין בכל הלאו בדברי הרמב"ם), אולם בחרש אין את הטעם הנ"ל כי אינו שומע, לכן מסביר הרמב"ם טעם מוסרי אישי ללאו הנ"ל - שאדם לא ירגיל עצמו לכעוס וכו'.

גם אם חולק אתה על הרמב"ם והחינוך (ומסתבר שעל עוד רבים) שאין איסור לקלל סתם אדם, אין זה נוגע לגוף החילוק שכתבתי. כי האיסור לקלל חרש ודאי נכתב בתורה (ויקרא יט, יד), ואנו כרגע דנים מה טעם האיסור האם בגלל איזה טעם מטפיסי לא נהיר, או בגלל סיבה שונה לחלוטין תהיה אשר תהיה, העיקר שתהיה הגיונית. הרמב"ם כתב סיבה מוסרית אחת - מוסר עצמי, ואתה נוח לך לקשר את זה לסיבה מוסרית אחרת - פגיעה מאחורי הגב.

האם גם כעת הבחנתי אינה מדוייקת?

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 18:20 לינק ישיר 

ירוחם,
אפשר שתרחיב קצת על החילוק שאתה עושה? מה פירוש שאתה כתבת "מהתורה" ? מה שהרמב"ם מביא להלכה במשנה תורה  אינו בכלל התורה שאתה מדבר עליה? יש תורה שבכתב מבלי תורה שבע"פ -  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 19:46 לינק ישיר 

יש תורה שבכתב- ויש תורה שבע"פ- ויש פסיקה של הרמב"ם-

זה שהרמב"ם פסק מה שפסק, עדין זה לא  הופך אותו  לכתוב בתורה שבכתב..

ואפשר להרחיב בנדון, אבל אין זה נושא האשכול.

מאיר

למדנו כי התורה לא כותבת דברים מיותרים  וסתם, אם כך למה התורה היתה צריכה לכתוב על איסור קללת נשיא- חרש- אלוקים , מדוע קהלת  כותב על איסור קללת עשיר איסור קיללת מלך.

התורה היתה צריכה לכתוב אסור לקלל--- אל תקלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 21:12 לינק ישיר 

עד כמה שידוע לי אין תושב"כ בלי תושב"ע והרמב"ם הוא הוא תושב"ע, וכל החלוקה המגוחכת שלך היא כי  אתה בוחר לקבל את הפירוש המצומצם של בן אדם לחברו באיסור לקלל חרש מהטעם שלא לפגוע בחרש מאחורי גבו - ואינך מוכן לקבל שלומדים מקל וחומר מחרש על איסור לקלל כל איש מישראל שבמובן הרחב הוא בין האדם למקום כדי שאדם לא "יפגע בעצמו" כי על ידי זה שהוא כועס ומקלל, הוא גורם נזק לנפשו הוא? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 22:18 לינק ישיר 

ריינלה
מה שידוע לך ידוע לך, איני מתוכח עם ידיעותיך ודעתך, אבל אם אתה גם תלמיד חכם  גדול כנראה, אז תסביר לי בבקשה.
הרמב"ם לומד את איסור של קללה מקל וחומר, כדבריך. ואם אדם מקלל הוא עובר על לאו, וחייב מלכות, כך כתב לעיל מנהשורה וכך הדין כנראה.

איך מלקין אותו? הרי יש לנו כלל -- כי אין עונשים מן הדין-- כלומר אין עונשים מקל וחומר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 23:31 לינק ישיר 

רבנו ירוחם

דומני שאינך דייקן כלל.

לא אני כתבתי שחייב מלקות כי אם המיימוני.

ושאלתך רק מחזקת את העובדה: אם חייב מלקות, אם כן אין ספק שזה מדאורייתא ולא סתם אלא מפורש ולא נלמד מקל וחומר.

כנראה שהרמב"ם הבין את הפסוק אחרת.

הוא סבר שהאיסור הוא לקלל כל יהודי.כי זה פוגע בו וכו', ונקטה התורה לשון ריבוי: אפילו חרש אל תקלל כי זה פוגע במקלל עצמו שמשחית מדותיו.

כנראה שלדעתו לא יתכן לומר שאין איסור לקלל, ורק מאחורי גבו של אדם זו תהיה בעיה. כמו שאין שום איסור לומר על חרש שהוא מוכשר.

ושוב: הנקודה המרכזית שעלתה לי בעקבות דבריך היא ההבדל בין אמירה של 'דבר איקס אסור', וממנו לומדים בק"ו, לבין אמירה של 'אפילו זה אסור', שממילא כוללת בה באופן טבעי גם את הדבר המועט, בלי צורך בק"ו.

מה שעוד איני מבין הוא מה הקשר של דיון זה כשלא זה נושא האשכול. השאלה היתה האם לקללה יש כח להרוס.

התשובה היא שלדעת ספר החינוך יש כח כזה. ולדעת הרמב"ם אין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2008 11:12 לינק ישיר 

מנשורה

1. בעניין הדיוק שלי- נא עיין בהודעתך  בדף זה למעלה. בו אתה כותב על חייוב מלקות.

2. כבודו של הרמב"ם במקומו מונח, אבל איסור קללה הוא לומד מקו"ח, כי הרי לא כתוב לא תקלל,

3. לימוד מצווה מקו"ח אינה יכולה לחייב מיתה או מלקות, זו גמרא מפורשת בסנהדרין, לדוגמה, מי ששכב אם אחותו בת אביו, דינו מיתה. אבל אם היא גם בת אביו וגם בת אמו, אין ממיתים אותו, מכיון שזה לא כתוב בפרוש, ולומדים את זה מקו"ח.

4. לכן השאלה היא לא עלי השאלה היא על הרמב"ם, איך הוא פסק כך.

5. הרמב"ם אכן הבין את הפסוק אחרת, ולדעתי הוא הבין אותו לא נכון, זה לא קל וחומר זה חומר וקל, התורה מקפידה ומזהירה רבות על זכויות ושמירת החלש בחברה, גר- יתום אלמנה. עיוור וחרש. ולכן הזהירה מפגיע בחלש.

6. הרי לא כתוב אל תגנוב מחרש, אל תשקר לעיור, התורה היתה צריכה לכתוב אל תקלל, והיתי מבין שגם- חרש- נשיא- אב- אלוקים- אסור לקלל.

אין בקללה שום דבר מאגי שמשפיע על האדם כל שהוא, חוץ מאמונה מיסטית שאין לה במציאות ולא כלום.
כל זה נכתב להלכה!!!!. למעשה אסור לקלל אף אחד, ואני מקפיד לא לקלל ,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רב אדא! ברית כרותה לשפתיים!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.