בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מותרת ונכונה נסיעה בשבת כתמיכה בכוח לוחם?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/5/2008 00:20 לינק ישיר 

אכן גם אני חשבתי על כך, אבל דומני שיש כאן איסור מוקצה, תחומין, ואף תוספת הבערה (בדומה למעלית). ומעל הכל יש כאן מראית עין וחילול השם (אם באמת זה לא היה מוצדק), שביחס לרבצ"ר זה חמור שבעתיים שכן יש לכך השפעה הרסנית על מדיניות חילולי שבת של הצבא שכבר נפגעה אנושות בשנים האחרונות (עם פעולות מיותרות שנעשו בשבת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 01:13 לינק ישיר 

אם יותר לי להצטרף לדיון (אף שבמקצועי אני שייך יותר לזורקי הקוגלים הוירטואליים)
לא הובנה לי הטענה, "הרב  הוא חלק מהגדוד" יש כזה דבר יחידה אורגנית שנקראת "גדוד"
מה זה חלק מהגדוד, אם מותר לרב להצטרף לחיילים שיוצאים לפעולה, מותר לכל אחד גם אם אינו רב הגדוד.
ואם אסור, אז אסור.
לקוצר דעתי, כל עושה מלאכה בשבת, צריך כל פעוה לחשוב האם הפעולה נצרכת או לא,
מי שקרא פעם את הספר של הרב זילברשטיין על יולדת בשבת, רואה כמה הוא מאריך ויוצר טבלאות מדוייקות, איזה
פעולה כל פעם תגרום פחות לחילול שבת, וכן הלאה,
גם גדוד שיוצא למלחמה, לכאורה המפקד צריך להפעיל שיקול דעת מירבי כמה חיילים בדיוק צריך, ואם הוא בטוח
שיספיק 999 חיילים, ואין שום צורך בחייל הנוסף, הוא חייב להוציא חייל אחד מהגדוד שאין צורך בו, ולשלחו לקדש את השבת,
לכן כמו שהכובסת לא נוסעת בשבת כחלק מהגדוד גם הרב אינו נוסע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 07:54 לינק ישיר 

mdabraham

אכן עיקר הטענה היא על מראית העין, כיון ששאר הטענות אינם ברורות, מסתבר שהרכב אינו מוקצה, אלא כלי שמלאכתו לאיסור המותר לצורך גופו, כלומר לצורך ישיבה בו אם היא מותרת, בנוגע לתחומין כבר הזכרתי שהדבר שנוי במחלוקת, ובענין תוספת הבערה, נו באמת, האם היית תוקף כך את הרבצ"ר על נסיעה במעלית שבת?
ומכין שעיקר הטענה היא על מראית העין, אם כן אין כאן מה לדון בגדרי פיקוח נפש, אלא איך נתפס הדבר בעיני הציבור, ואכן בענין זה נראה ששגה הרב רונצקי, כיון שהציבור לא מקבל זאת בהבנה, ומסתבר שאם רונצקי היה מודע לזה היה שוקל שנית את מעשיו.
לעניות דעתי כך צריכים לנהוג על פי מצות 'בצדק תשפוט עמיתך'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 09:34 לינק ישיר 

לפלא הכי גדול שיש ודנים כאן במו"מ מה המנהג בצבא האם קצין כזה או אחר מצטרף למג"ד או למח"ט או לחמ"ל או לחפ"ק וכל כי"ב ולכן הואיל והקצין שבשם רב יכונה הוא חלק מכל הנ"ל גם הוא מצטרף  וגם בשבת שכן המנהג וכי"ב בהלכות צבא (מה שבהחלט לא מדויק אבל נניח לצורך הדיון) ואינו מובן כלל וקשה להלום ששומרי מצוות נאמני שבת מעלים טיעון כזה כאילו משני צדדי המשוואה עומד המנהג בצבא מצד אחד ומצד השני קדושת השבת והואיל והקצין אשר בשם רב יכונה הוא חלק מהפיקוד הרי קדושת שבת הותרה  איזה מין שקול הוא זה להתיר קדושת שבת מהתורה יסוד ראש וראשון למועדי ישראל יום תחילה למעשה בראשית אשר מחללליה מות יומת להתיר את השבת מול מנהג שנהוג כך בצבא ?! ועוד בשם איזה נימוק וירטואלי שהרב הוא חלק מהמערך הלוחם איזה חלק? במה? באיזה תפקיד הוא במערך הנ"ל ? האם הוא באמת חושב שהאצלת רוחו גם אם היא חיבת להיות ממש ובסמוך לכוח האם כדבר הזה הינה סיבה לחלול שבת? ובמחילה ההשואה לכהן משוח מלחמה היא עם ארצות לשמה חוסר הבנה בתורה עצמה כהן משוח מלחמה אינו דומה לרב צבאי כהן משוח מלחמה הוא מפקד הצבא רמטכ"ל בימינו.
ולפלא גם הטוענים משום מראית עין אם כן נתיר תח"צ בשבת נתיר טיסות בשבת שהרי המטוס הוא רק כלי שמלאכתו לאיסור וכ"ו .
בשורות טובות.
ערב שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 09:53 לינק ישיר 

לגבי איסור תחומין המחלוקת היא רק האם זה דאו' או דרבנן.
אבל איסור מדרבנן הוא גם איסור, לא? 
וכל זה דווקא אם לא עשו עבורו עצירה מיוחדת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 12:45 לינק ישיר 

נ.ב. אם באמת בכל גדוד היה רב היה טעם לטענה שהרב הוא חלק מהגדוד.
החדשות המרעישות הן שמג"ד וקמב"צ יש בכל גדוד ולעומת זאת רבנים ברוב הפעמים נמצאים רק ברמת החטיבה, אז שאף אחד לא יכניס קצין רבנות לשולחן המטה הגדודי ובטח לא לחמ"ל המבצעי.
(חוץ מבאחי"ם שבהם תמיד יש רב גדודי, כנראה בגלל שהם גדודים מאוד גדולים ומדובר בחיילים חדשים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 12:51 לינק ישיר 

[נספח א' להודעתי הקודמת מדברי הרב רונצקי:
"אם כן, משימתו העיקרית של רב היחידה היא חיזוקם של הלוחמים. חיזוק זה הינו הכרחי ונחוץ ביותר לניצחון בקרב, מפני שכידוע, ההסתערות אל מול פני האויב וחירוף הנפש אינם טבעיים לאדם, ובוודאי לא לחיילנו הצעירים. ממילא, רב המעורה היטב ביחידותיו, המשתתף עימם באימונים ובתעסוקות המבצעיות, יכול לסייע מאוד להתגבר על מצוקות נפש ומשברים המאפיינים בעת שכזו".

הבהרה: מושג היחידה במשמעותו המצומצמת בדרך כלל הוא גדוד, ובדרך כלל תופסים קו או יוצאים למבצעים מקומיים אמנם באישור החטיבה אבל מבחינה מעשית רק ברמת הגדוד.

כמו כן יש לציין שפעמים רבות חיילי הגדוד בכלל לא מכירים את מראה הרב באספקלריא המאירה אלא רק באספקלריית מספר הנייד של הרב בלוח הזכויות המטכליו"ת שתלוי בלוח המודעות במקרה הטוב ונמצא במגירת המ"פ במקרה הפחות טוב והשכיח יותר].

תוקן על ידי גוונא ב- 23/05/2008 12:53:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 13:31 לינק ישיר 

גוונא,
כנגד זה גופא (=המצב המעוות שרק כך מכירים את הרב) יוצא הרב רונצקי. אין להביא ראיות מהמצוי לרצוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 13:33 לינק ישיר 

רוצה להבין

המחלוקת לגבי תחומין היא האן אסור גם ברכיבה או רק בהליכה - ראה מגן אברהםרסו ז

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 17:05 לינק ישיר 

רוצה להבין,

מג"ד שיוצא לפעולה/מלחמה לא אמור להתעסק באיך לשמור את השבת, ואיך חיילי הגדוד שלו ישמרו את השבת. הוא אמור לבצע בהצלחה את המשימה שעומדת לפניו.
נראה לי שאתה לא ממש מבין את גודל האחריות שעומד בפני מג"ד ואפילו מ"מ אם אתה חושב שהוא אמור לחשבן כמה חיילים הוא צריך כדי לבצע משימה ולהשאיר את השאר לשבות.

רב צבאי אינו שונה ממג"ד בעניין הזה, וגם הוא כחלק מהמנגנון אמור להשתתף במאמץ הכולל. אם הוא חושב שכדאי להשתתף בתדריך כדי להשפיע מפניני מחשבתו ודעתו על הצלחת המבצע, הרי שכחלק מהמנגנון עליו לעשות זאת, אם זה תפקידו במערכת.

לעצם העניין, לי זה נראה מופרך ואינני חושב שיש בדבר כזה צורך.
מצד שני, אני גם סבור ש 99%  מהרבנים (לא הרבנים הצבאיים דווקא)  צריך לשלוח הביתה ולבטל את מעמדם שיש להם היום, כי בהם יש עוד פחות צורך.

חלמיש,
כנ"ל

שבת שלום לכולם ולכוחותינו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2008 22:19 לינק ישיר 

הבהרות צבאיות.

קפ"ק- קבוצת פקודות.
בקפ"ק משתתפים רק סגל הפיקוד, תפקיד כל קצין בסד"כ הלוחם הרלוונטי, או במטה (גם הלא רלוונטי!) הוא להשתתף בקפ"ק.

גם הקשר"ג (קצין קשר גדודי) הרופא, קצין הלוגיסטיקה, קצין רכב, קצין חמ"ל, רב (כשיש, וחבל מאוד כשאין) וכו'.

בטח ובטח שהרב צריך ללכת לקפ"ק בשבת, הוא חלק מפיקוד היחידה והוא מרא דאתרא של כל החיילים.

כשהייתי בקורס מכי"ם, בראש השנה היינו אמורים להיות מוקפצים למלחמה, והרב לא היה זמין בטלפון, (מקסימום עובדין דחול או בונה לחזון איש, שקבלה ביד רבי מהגרש"ז שאין להתחשב בסברא זו) וכתוצאה מכך העמסנו משאיות בשבת, חתכנו חוטים, התרנו קשרים פרקנו אוהלי 12 וחיללנו את היום טוב בכל דרך.
הרגשנו רע מאוד, כי סה"כ למה צריך אוהלי 12 ובזנטים במלחמה?!
אבל באין רב, העמסנו מפני ספק פיקו"נ.

וכל זה מפני שכבוד הרב לא השתתף בקפ"ק לפני החג שבו דברו על הכוננות ועל הצרכים.

לגבי הסוגיא עצמה, יש מאמר של הרב ישראל רוזן בתחומין לגבי חילול שבת של עובדת סוציאלית ומנהיג ציבור, אין צורךת להמציא את הגלגל.

בכל אופן, הימצאות כל סגל הפיקוד, ובמיוחד הרב בקפ"ק היא חיונית. חיונית מאוד.

הרב לא רק אחראי על רוח הלחימה, ולא נסיונו המבצעי הוא שחשוב, אלא שמירתו על ההלכה למען חייליו, כי המג"ד כידוע לא כ"כ מתעניין בשבת ועושה מה שבא לו, וגורם לחילולי שבת מיותרים, וכו', ואם הרב לא יהיה שם אז סופם של כל החיילים לחלל שבת. ולכן נוכחותו בקפ"ק חשובה יותר מנוכחותו במבצע, ואכמ"ל.

וחבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2008 23:05 לינק ישיר 

חלמישצור,

אז מה היה לנו כאן? אירוע ביטחוני שהצריך הקפצת כוח לוחם. רב צבאי שסבר שהוא עצמו ראוי 'לקפוץ' אם הכוח הלוחם, דלא גרע 'כוחו' הצבאי ממישהו אחר שהיה קופץ במקומו ברכב במג"ד.

מי התיר לרב לדחות את איסור שבת במצב כזה בגלל מנהג הצבא להקפיץ כוחות באירועים ביטחוניים?

אני מניח שאתה בקיא ממני בכך שכשעושים דברים אלו אין עושין אותן לא ע"י קטנים וכו'...אלא ע"י גדולי ישראל וחכמיהם...ואלו המינים שאומרים שזה חילול שבת ואסור וכו'...ומכיון שגדולי ישראל חכמיהם ותלמידיהם (הטובים והפחות טובים) אינם רואים עצמם כחלק מהמנהג הנ"ל, כנראה שראה הרבצר עניין לנהוג כך בעצמו.

אגב, דבריך מזכירים לי קטע שראיתי לפני כמה ימים באחד העיתונים הליטאיים שאינו 'יתד נאמן' ובו השתלחות ברבצר ע"י כותב עלום. לפני כמה ימים הסבירו לי באשכול סמוך מדוע כ"כ מסוכן לומר תפילה לשלום חיילי צה"ל במקהלות ליטא בא"י בכדי שלא לבלבל את צעירי הצאן שאינם אמונים על חשיבה ביקורתית והתמודדות עם ערכים מנוגדים. מעניין שכשמדובר בחילולי שבת (לכאורה), צה"ל תופס מקום בכל העיתונים החרדיים החרדים לדמותו ולדמות רבניו. אולי התוצר של זה הוא שפעילות מבצעית שהיא עניין יום-יומי עבור חלק ניכר מהחיילים הופכת להיות 'מנהג הצבא'.

[כאמור, אני לא נכנס פה לאירוע עצמו, לדמות וכו' אלא ברמת העיקרון]

גוונא,

אני לא יודע מה קורה היום בסדיר. לפחות במילואים - בגדודי מילואים יש רב צבאי. הרבצר הנוכחי הכניס נוהל שרבנים גדודיים יבואו מקרב לוחמי הגדוד ויתפקדו כלוחמים וכרב גדודי. בגדוד שלנו יש לדעתי לפחות מניין של רבנים ואפילו 'ידין ידין'ים, ואין סיבה שאחד מהם לא יהיה הרב הגדודי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2008 23:44 לינק ישיר 

אם הבנתי נכון אז הטרוניה כלפי הרב רונציקי היא שהוא גרם לנהג ריבוי בהבערת הדלק ברכבו, לצורך סיבה שלדעת התוקפים אינה מתירה חילול שבת.
במילים פשטוטת מי שגורם לנהג להבעיר יותר דלק בשבת ממה שהוא היה עושה בלעדיך מחלל שבת.

אם כן מה הדין למי שגורם לנהג להבעיר יותר דלק בשבת, כי הוא זורק עליו אבנים, או כי הוא חוסם לו את הרחוב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2008 00:11 לינק ישיר 

מרובקה, זוהי קושיא עתיקה. כללית אני חושב שאין מקום לשיקול כזה ביחס להפגנות שבת (ואני שולל אותן מסיבות אחרות).
אך לענייננו, פשיטא שלא קרב זה אל זה. הנוסע בשבת הוא עבריין, ועליו נאמר הלעיטהו לרשע וימות. וכי מפני שזה עבריין אנחנו לא נמחה? אך הנהג ברכב הצבאי נוסע כדין, שהרי זהו פיקו"נ. ומי שעולה שלא בדין על הרכב גורם לתוספת חילול שבת שלא כדין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2008 00:31 לינק ישיר 

mdabraham
לדבריך עדיף היה לרב רונציקי לעלות על רכב עם נהג שנוסע לבלות עם חברתו, שעליו נאמר הליעטהו לרשע וימות, אך נעבנעך הרב רונציקי עלה על רכב של מישהו שנוסע כדין.

אני יכול לפלפל פילפול בריסקאי ולהגיד שכיון שהנהג לא התכוון לקיום מצווה אלא סתם נסע כי חשב שחשוב להלחם, מימלא יש פה עדיין גדר של מעשה חילול שבת שבו מותר להלעיט.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מותרת ונכונה נסיעה בשבת כתמיכה בכוח לוחם?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.