|
|
| נשלח ב-25/5/2008 17:33 |
|
| |
אנסה לסכם מה שעלה בידינו עד כה, בתוספות קטנות של איזכור הלכות ידועות ואבחנות מקובלות שלא הוזכרו כאן באופן שיטתי.
כל איסורי שבת, ככל איסורי תורה (פרט לשלוש החמורות) נדחים מפני פיקוח נפש.
העוסקים בלוחמה פעילה נחשבים כעוסקים בפיקוח נפש.
מכללים אלו יוצא כי כל מי שמתכונן לפעולה צבאית בשבת, גם אם בסופו של דבר נדחתה הפעולה ולא נתבצעה, היתר הוא הדבר בידו.
לפי עדותם של בעלי נסיון, וכמסתבר מכיון שהצבא אינו מתנהל רק לפי ההלכה, כאשר מכינים פעולה צבאית, נעשות לא רק פעולות הנחוצות ממש באופן ישיר לפעולה.
כיצד יש להתייחס לפעולות נלוות אלו? מצד אחד, אי אפשר לרדת לפרטים קטנים בנושאים כאלו, ואי אפשר לדקדק בשלבי הפעולה והעשיה כדי לחסוך חילולי שבת, ולא עוד אלא שהמדקדק עלול להיכשל בחילול שבת או אפילו לסכן את עצמו וחבריו. (וכמובא בדוגמאות של נישטאיך).
מצד שני ראוי לנתח ולבחון מראש פעולות הנעשות לצורך פיקוח נפש כל עוד יש זמן ויכולת לעשות זאת כדי לחסוך אפילו איסור מדרבנן. לפעמים זה נכון וחשוב (כגון שזה מביא לשילוב מכשירי גרמא ולקביעת נוהלים שממעטים בחילול שבת באופן שהתחליף קל ואינו גורם לשום שיהוי וקושי) ולפעמים להפך.
(דוגמא לדבר הוא הספר "תורת היולדת" שאמנם לדעתי האישית הוא ספר פסול ורע, ואולי כבר היה על זה אשכול? דוגמא לדבר: לשיטתו ראוי לאדם להפקיר נכסיו שיקח איתו לבית חולים מרוחק מחוץ לאלפיים אמה כדי שלא יעבור על "שביתת מטלטליו"... אסור לדעתי לרב ללמד את שומעיו להיזהר מפעולות מסוג זה שאינן רלוונטיות אל מול הנושא הכללי).
עשיתי כאן חילוק בין פעולות נחוצות באופן ישיר לבין פעולות שאינן כאלו.
אמנם למרות שחלוקה כזו מתבקשת וגם אינטואיטיבית, גבולותיה אינם ברורים.
באיזו מידה יש לדקדק בדברים שאדם נושא עימו לקרב או לסיור במקום שמוגדר
כמסוכן? ויותר מכך, האם מותר בכלל לאדם להפנות תשומת לב לשאלות כאלו לא מבעוד
יום אלא בשעה שעליו להערך לקרב? ומתי מסתיים הזמן של "מבעוד יום" ומתחיל הזמן של "סמוך לקרב"?
כמדומה שהפוסקים מסכימים שאין אדם נדרש ואף אסור לו לדקדק יותר מדי או בכלל בשעה שהפעולה הצבאית מחכה לו. אבל מתי מתחיל הזמן הזה?
ועוד סיבה להקל היא שמצאנו שהתורה התירה איסורים שונים בשדה הקרב. ולא בשעת הקרב עצמו אלא בזמן שעוסקים במלחמה באופן כללי, וצריך לברר גבולותיו של מונח זה. האם "שדה הקרב" הוא ענין גיאוגרפי, זמני, סיבתי? האם יש כאן "בעידנא" (=בשעת מעשה עצמו) או שזה מתחיל קודם? וכמה קודם?
מצוידים באבחנות אלו, יש לנו לפחות את הידיעה אלו שאלות עלינו לשאול ומה המציאות שצריך לברר (ואין המציאות מוכרת לכולנו, ולפחות לא לי). ובהתאם לעובדות, ניתן לדון בסיפור מעשהו של הרב רונצקי ולנסות לנתח אותו. והרשות והחובה בידינו לעשות זאת, כמו בכל ענין שנבדק הלכתית.
לפי המסופר, הרב רונצקי הצטרף לנסיעה של הכנה לפעולה, ואף חזר לבסיס לאחר מכן (יידון לקמן).
השאלות הן:
א. מה האיסורים שעבר לכאורה הרב ר?
ב. מה הטעמים להתיר?
ג. כנ"ל לגבי חזרתו.
א. נסיעה לאיזור הקרב כרוכה בסדרת פעולות שחלקן כרובן אינן מוכרות לי, אם כי אני יכול לשער לגביהן באומד הדעת. אם הוא נסע ברכב, אזי יתכן שלמשקלו היתה השפעה על עבודת המנוע (אולם זה נראה ענין צדדי מטעמים שונים, אם כי ניתן וראוי לדון בהם). מסתבר יותר שהימצאותו ברכב כרוכה בחילולי שבת שונים, העלולים להתרחש, כגון הדלקת נורות, דיבור במכשיר קשר ועוד. בתחום זה איני יודע כלל מה עלול או לא עלול היה להתרחש שם. יש אפילו מקום לטעון כי יתכן שמפני כבודו נמנעו הנוסעים איתו מחילולי שבת בפועל (אולי למשל לעשן לידו? ואז אנו מגיעים לשאלה אם יש ערך להימנעות מחילול שבת שנעשתה בידי מי שאינו יודע עדיין להעריך את השבת בשל נוכחותו של שומר שבת ורב, והדברים ארוכים).
האם בין כל פעולות אלו יש גם מעשה שלו של חילול שבת בידים? כמו הדלקת אש, או הפעלת מכשיר חשמלי בידים (בהנחה שזה איסור תורה, וכך ייראה לי)?
ב. כמדומה שהועלו שתי טענות להצדקת הצטרפותו של הרב רונצקי, חלקן על ידו וחלקן איני זוכר.
1. נוכחותו של הרב מעניקה עידוד ומעלה את המוראל. היא אף מהווה כעין גושפנקה הלכתית לפעולה והופכת אותה מפעולה צבאית גרידא לפעולה שיש לה משקל של מצוה בעיני המשתתפים בה. כמדומה שלכך כיון הרב ר באיזכור "משוח מלחמה".
ואולי אלו שתי טענות נפרדות? העידוד מכאן והמעמד של השתתפות בדבר מצוה מכאן?
האם די בשתי טענות אלו כדי להצדיק חילול שבת בידים? איני יודע. האם זה מתיר חילול שבת בדרבנן? בידים? אף זה קשה לומר. אולי התשובה תלוית נסיבות, והרי לא כל הנסיבות ידועות לנו (למשל, אם הרב לא יגיע, זה ייראה כאילו הוא פוסל את הפעולה, ולב החיילים ירפה). הביאו כאן ראיה מהצטרפות הבעל ליולדת שנוסעת ללדת לבל תיסע לבדה. האם זה דומה?
2. הנוהל בצבא הוא שכל הקצינים הנמצאים בהכנה לאירוע נוטלים חלק בליווי היחידה לפעולה.
האם נוהל כזה מצדיק חילול שבת? בידים? בדאורייתא? בדרבנן?
זה מעלה שיקול אחר להתיר. האם ההיתר שמצא הרב ר נובע ממעמדו כרב יחידה או משום שהיה לו גם רקע קצונתי אחר? (למשל, מתוך כך שהוא עשוי להחליף מקום של קצין אחר משום שהוא בעל יכולת לעשות זאת בעת הצורך, והרי גם התייצבותו של מחליף היא חשובה גם אם לא יבוא הצורך להחלפה זו בפועל כלל).
הרושם שנוצר אצלי הוא שנוהל זה אינו ראוי לשמש כסיבה להיתר גורף, אלא הוא עצמו טעון בדיקה. אמנם אם הרב בדק ומצא שכך ראוי, הרי הנוהל במקומו עומד ואפשר להסתמך עליו.
הועלה כאן נידון נוסף של "מה יאמרו". מה יאמרו החיילים שעה שיראו כי הרב מחלל שבת לפחות לפי תפיסתם. האם זה יגרום להם להעריך את המשימה שלהם, בחינת "אפילו תלמידי חכמים מצטרפים אלינו" או יחליש אותם בחינת "גרמנו לרב שיחלל שבת שלא לצורך ולכן חלילה תהיה לנו פחות זכות"?
ויש את ה"מה יאמרו" הרחב יותר, איך יתפרש הדבר במערכת הצבאית כאשר יראו כי הרב ממהר להסכים ואפילו להצטרף בעצמו לנוהלי פעולה שכל כולם אינם מביאים את השבת בחשבון כלל. כמובן, יתכן שאין מקום להביא את השבת בחשבון בנסיבות כאלו, לפי ששם "פיקוח נפש" ו"עיסוק במלחמה" ו"זמן שדה הקרב" נופל על הכל, מתחילה ועד סוף.
אולם כיון שלמרבה הצער הצבא אינו מכבד את ההלכה כיון שבכיריו אינם אמונים על התורה וההלכה, יש רושם כי אם מראים להם שאנו שומרי המצוות מקילים ומאמצים את דרישותיהם באופן גורף, הם עלולים, במקום להעריך את מסירותנו להלכה ואת נסיונננו הכן לבדוק מה מותר ומה אסור, לחשוב שיוכלו לזלזל ולכפות עלינו להצטרף לזלזולם. אולי זה לא כך? הלוואי.
*** האם מותר לרב לשוב? אם יצא בהיתר, יש פוסקים שמתירים גם לחזור. כפי שיש גם מחמירים. ואמנם עדיין לא ראיתי את סיכומו של הרב ד"ר הלפרין, אך לבטח הוא מביא את השיטות בטוב טעם ודעת כדרכו. על כל פנים, דעתי נוטה להקל.
אמנם אני מוסיף שראוי לרב המכהן בנסיבות אלו להסביר, בין לחיילים, בין בפירסום של "דבר הרב" בצבא, בין לעיתונות שהנושא הגיע אליה, הסבר שיציג את הנקודות הבאות:
א. חשיבות השבת.
ב. דחויה שבת אצל פיקוח נפש.
פירסום כזה ימנע לעז ויראה כי תלמידי חכמים נוהגים בשיקול הדעת לפי ההלכה, וגם יראה כי תורתנו תורת חיים היא. כפי שלימדנו רבנו הרמב"ם:
רמב"ם הלכות שבת פרק ב
כשעושים דברים האלו אין עושין אותן לא ע"י גוים ולא ע"י קטנים ולא ע"י עבדים ולא ע"י נשים כדי שלא תהא שבת קלה בעיניהם, אלא על ידי ג גדולי ישראל וחכמיהם, ואסור להתמהמה בחילול שבת לחולה שיש בו סכנה שנאמר +ויקרא י"ח+ אשר יעשה אותם האדם וחי בהם ולא שימות בהם, הא למדת שאין משפטי התורה נקמה בעולם אלא רחמים וחסד ושלום בעולם, ואלו המינים שאומרים שזה חילול שבת ואסור עליהן הכתוב אומר +יחזקאל כ'+ וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים ומשפטים לא יחיו בהם.
(מועתק כמובן מפרוייקט השות).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 18:34 |
|
| |
הרב מימוני כהרגלך הניתוח שלך מבריק ומרתק (אפשר לדון בו בחבורא כל ליל שבועות :))
אבל אני הקטן שואל קלאץ קשא מאז שישים שנות המדינה כיהנו פאר כמה וכמה ארזי תורה בכהונת הרבצ"ר הרה"ג גורן הרה"ג נבון ז"ל ויבטל"ח הרב פירון הרב וייס ולא שמענו ולא ראינו אבותינו לא סיפרו לנו וגם בחוגי הרצ"ב לא העוברה מורשת קרב שכזו שרבצ"ר יצטרף לנסיעה בשבת.
אני לא יודע מה היה שם אך מכל העולה עד כה לא מדובר בקרב על המצדה שצריך איזה חיזוק מיוחד יתרה מזו אבוי לנו עם כל פעולה של הצבא צריכה חיזוק רבני והאצלת רוחו. גם הטענה שהרב הנ"ל בקיא בטכססי מלחמה וכ"ו ובכן כפי שאמרתי הוא צריך ואולי אף חיב לעמוד בראש חיל אחר בראש הרצ"ב רב צריך לפסוק הלכות. ולא לתת עצות בטכססי מחלחמה וכד.'
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 20:10 |
|
| |
ניחוש פרוע!!!. כל אלו שיוצאו בחומרה נגד הרבצ"ר,--- לא שרתו בצבא שרות סדיר,
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 21:44 |
|
| |
(גוונא,
לפחות בגדודי חי"ר אין גדודי/פלוגות/מחלקות בנישים, אלא היחידות מעורבות ויש בכולם דתיים ובנישים, שמטבע הדברים, חלקם ממשיכים ללמוד בכוללים ונשארים בגדוד).
ירוחמש,
באותה מידה אין בקרב מתנגדי הרב רונצקי או מתנגדי גיורי הרב דרוקמן רבנים מזרחניקיים. בלי להידרש לסוגיות כשלעצמן, העובדה שכיתד היינו וגם מי שיש לו דעה שונה (ומן הסתם יש) נמנע מלהביע אותה, אינה מעודדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 22:04 |
|
| |
| חלמישצור כתב: |  | ...
אבל אני הקטן שואל קלאץ קשא מאז שישים שנות המדינה כיהנו פאר כמה וכמה ארזי תורה בכהונת הרבצ"ר הרה"ג גורן הרה"ג נבון ז"ל ויבטל"ח הרב פירון הרב וייס ולא שמענו ולא ראינו אבותינו לא סיפרו לנו וגם בחוגי הרצ"ב לא העוברה
...
|
|
כדי שאבותינו יוכלו לספר לנו, הם היו צריכים להיות חיילים בצבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 22:07 |
|
| |
מואדיב
ממשקף הבדולח שלך נעלם שחלמיש הוא בעל רקע צבאי וכמדומה היה גם קצין. דוק לעיל ותשכח.
(בהצדעה!)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2008 22:32 |
|
| |
.
ממשקפי עטויי התבלול חומקים פרטים רבים בעלי חשיבות.
ודוק - לא שערום אבותינו - דברים רבים הם.
נער הייתי, וכבר למעלה מעשרים שנה שאני יוצא ובא, פעמים רבות מדי, ביחידות ובבסיסי הצבא.
מאחר ומעולם לא שירתתי ברבנות הצבאית, וכל המגעים שלי עם נציגיה, משרתיה, כלי הקודש שלה והקשורים אליה לא היו מהסוג הגורם לי לרחוש כבוד לאלו איתם באתי במגע, אינני יכול לספק תובנות לגבי תפקודה.
אלא שמה שלא נעשה בעבר, אינו רלבנטי.
העובדה כי נתקלתי ברב שלא דאג להכשרת כלים במוצבים שהיו תחת השגחתו, אינה קובעת כי כאלו הם כל הרבנים הצבאיים.
העובדה כי נתקלתי ברב צבאי שבמקום לסייע בבניית סוכה הפטיר "מצטער פטור" ונעלם מהשטח - אינה מטילה צל כבד על אחרים.
העובדה כי נציגי יחידת לאיתור נעדרים ופינוי חללים סירבו להכנס למ.פ. ג'נין לפנות חללי אויב בשל חשש - אינה מעיבה על אחרים.
יש לי שק גדול מלא בסיפורים מתסכלים, וכשהייתי צעיר יותר, הם גם הרגיזו אותי יותר. ככלל, לצערי, יותר סיוע בנושאים דתיים זכיתי לקבל ממפקדים ישירים שאינם מגדירים את עצמם "דתיים". נציגי הרבנות הצבאית, פעמים רבות מדי, התנהגו כאנשי הצפרדע מהשיר המפורסם - "איש לא ראה - איש לא שמע".
אלא שכל זה אינו רלבנטי לדיון כאן.
העובדה כי מישהו כאן מצטחק קלות כשהוא מדמיין רב צבאי מעודד את החיילים, מעידה בעיקר על נסיונו, או על תפיסתו את תפקיד הרב הצבאי.
רוב-רובם של הדברים שנכתבו כאן, נובעים מתפיסה אישית, מעיבוד של חוויות אישיות או מהסקת מסקנות הנובעת מעיבוד/תפיסה מכלי שני ושלישי.
ולטעמי, יש לנו כאן יותר מדי מקרים בהם למרות שהכלי שני ושלישי - היד סולדת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 01:55 |
|
| |
הנקודות (שלדעתי) הם עיקר הדיון, א, האם בזמן פיקו"נ הכל מותר, או שצריך לבדוק כל פעולה לגופה. ב, האם מותר לחלל שבת לצורך מניעת חילול שבת מאחרים, ג, האם הרמת מוראל החיילים, הוא סיבה מספקת לחילול שבת.
עניות דעתי היא. א, ודאי שצריך לבדוק כל פעולה לגופה, ולאלה הטוענים שמצב זה לא מאפשר התרכזות בהצלת נפשות, וגןרם לפעמים ליותר חילול שבת, א. אין להביא ראיה משוטים שטועים, ב. ודאי שגם שיקול זה (כמה אפשר להסתפק) נכנס במערכת השיקולים האם לחלל שבת או להמנע, (אני כעת מחלל שבת, כיון שחשיבה כעת האם דבר זה נצרך, תוריד מיכולת החשיבה שלי לגבי הקרב, אני לא חושב שיש איזה מקרה ששבת הופכת להותרה, יתכן שיש מקרים שמחמת הצורך לדחות את השבת חייבים לנהוג כאילו השבת הותרה, כי אם נתייחס לשבת רק כדחוייה, לא נוכל לדחות אותה גם כשיהיה צורך אמיתי בכך, אבל זה ודאי לא הופך את הדין שהשבת באמת הותרה, לכן גם אם נתיר למפקד לעשות הכל בשבת בלי לחשוב האם יש כאן חילול שבת, זה רק מפני שאינו יכול לחשוב, אבל עד כמה שיחשוב ויגיע למסקנה שאין צורך בחילול שבת הספציפי הזה, ודאי שיהיה אסור לו לחלל. לכן לדעתי אין מקום לאמירה כמו הרב הוא חלק מהגדוד, כי הוא חלק שלעולם לא מביא תועלת אמיתית במלחמה. ב, לדעתי ודאי שאסור "וכי אומרים לו לאדם חטא כדי שיזכה חבירך" ג, ודאי שכן, אך השאלה היא האם באמת הרב מרים את המוראל, ולאלו שיאמרו, "אכן הרב באמת אינו מרים את המוראל, אך הרב ר' חשב שהוא כן מרים, לכן לא חילל את השבת מחמת שלפי געתו עסק בהצלת נפשות", התשובה לדעתי היא, שודאי לשאלה מהי דרגת הצורך שבשבילה ראוי לחלל את השבת, מי שאינו שומר שבת כדין יאמר שרמה הכי קטנה של צורך ואי נוחות היא כבר סיבה לחלל את השבת, אף אם לעיניים אובייקטיביות ברור שדבר זה לא יעזור בשדה הקרב, והסיבה לכך פשוטה שהשבת אינה חשובה בעיניו, לכן כאשר נמצא אדם שפסק לחחל את השבת, על דבר שכל שומע אויבקטיבי מבין שאין בזה סיבה מספקת לחילול שבת, יש בזה עירעור גדול על דרגת היות האיש הנ"ל מי שמסוגל לפסוק בשאלות של חילול שבת.
הנידון האם בנסיעה ברכב בשבת יש בזה איסור או לא, לא רלוונטיות, כיון שהרב עצמו לא משתמש בזה כדי להסביר את עצמו, הוא טוען אכן יש בזה חילול שבת, ואעפ"כ יש בטענותיו מספיק כדי לדחות את השבת. (לדעתי ודאי שכהן משוח מלחמה, לא יוצא בשבת,)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 05:01 |
|
| |
רוצה_להבין
כתבת "לכן כאשר נמצא אדם שפסק לחחל את השבת, על דבר שכל שומע אויבקטיבי מבין שאין בזה סיבה מספקת לחילול
שבת, יש בזה עירעור גדול על דרגת היות האיש הנ"ל מי שמסוגל לפסוק בשאלות של חילול שבת"
מי הוא האובייקטיבי?
מי שחושב שיש איסור של יהרג ובעל יעבור בגיוס לצבא?
או מי שחושב שזה לא יהרג ובל יעבור, אבל בכל מקרה עדיף להשאיר את זה למזרחיסיטים, ולחילונים?
או מי שהתגייס בעצמו אבל הפעם היחידה שירה ברובה זה היה בטירונות קצרצרה של שלושה שבועות?
או מי שהיה בעצמו לוחם והרגיש את המשמעות של חיזוק רוח הלוחמים?
אוכל רק לספר לך שחבר שלי פעם לפני מבצע, שלח לי סמס עם רשימה של החפצים שלו שהוא אמור להחזיר לאנשים אחרים...
אני הבנתי את הרמז ושלחתי לו שורה ארוכה של הודעות טקסט עם לשון הרמב"ם.
יז [טו] "מי האיש הירא ורך הלבב" (דברים כ,ח)--כמשמעו, שאין בליבו כוח לעמוד בקשרי המלחמה. ומאחר שייכנס אדם בקשרי המלחמה, יישען על מקוה ישראל ומושיעו בעת צרה, ויידע שעל ייחוד השם הוא עושה מלחמה, וישים נפשו בכפו ולא יירא ולא יפחד, ולא יחשב לא באשתו ולא בבניו, אלא ימחה זכרם מליבו וייפנה מכל דבר למלחמה.
יח וכל המתחיל לחשב ולהרהר במלחמה, ומבהיל עצמו--עובר בלא תעשה, שנאמר "אל יירך לבבכם, אל תיראו ואל תחפזו ואל תערצו--מפניהם" (דברים כ,ג).
יט ולא עוד, אלא שכל דמי ישראל תלויין בצווארו; ואם לא ניצח ולא עשה מלחמה בכל ליבו ובכל נפשו--הרי זה כמי ששפך דמי הכול, שנאמר "ולא יימס את לבב אחיו, כלבבו" (דברים כ,ח). והרי מפורש בקבלה "ארור, עושה מלאכת ה'--רמייה; וארור, מונע חרבו מדם" (ירמיהו מח,י).
כ וכל הנלחם בכל ליבו בלא פחד, ותהיה כוונתו לקדש את השם בלבד--מובטח לו שלא ימצא נזק ולא תגיעו רעה, ויבנה לו בית נכון בישראל, ויזכה לו ולבניו עד עולם, ויזכה לחיי העולם הבא: שנאמר "כי עשה יעשה ה' לאדוני בית נאמן, כי מלחמות ה' אדוני נלחם, ורעה לא תימצא בך, מימיך . . . והייתה נפש אדוני צרורה בצרור החיים, את ה' אלוהיך" (שמואל א כה,כח-כט).
בכוונה הבאתי כאן את הציטוט כדי שתרגיש קצת את הפחד והתחושה של מישהו שמסכן את נפשו למוות.
איני מסכים עם דעתך לגבי יציאת כהן משוח מלמחה בשבת.
בפרק ו' הלכה י"א פסק הרמב"ם שצרין על עיר אפילו בשבת. והיינו במלחמת מצוה כי ברשות מותר רק ג' ימים קודם לשבת. בכל מקרה גם במלחמה כזו אמור הכהן המשוח לדבר לפני העם, בעת שעורכין המערכות והם קרובים להלחם (כלשונו של הרמב"ם בפרק ז הלכה ב').
אמנם יש שאמרו שברמב"ם יש טעות גירסא וצריך לגרוס בו צרין שלושה ימים קודם, וגם במלחמת מצווה אסור להתחיל מצור בשבת (דיעה שדי תמוה לי אך אכמ"ל), אך בכל מקרה מה קורה כאשר הגוים כפו מלחמה בשבת? אתה יודע הגוים לא תמיד מתחשבים ביהודים ולפעמים לא רק שהם רוצים להרוג אותנו, הם אפילו עושים זאת בשבת. האם אז לא צריך לחזק את רוח הלוחמים?
וסתם שאלה צדדית. מה הייתה דעתך לגבי "דרגת היות האיש הנ"ל מי שמסוגל לפסוק בשאלות של חילול שבת." לפני ששמעת על הסיפור הנוכחי?
תוקן על ידי מרובקה ב- 26/05/2008 5:21:20
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 05:25 |
|
| |
למרות שזה די כיף להתחכך בכתפי לוחמים היוצאים לקרב ולהרגיש את מוזת הקרב נושבת ,ויתקנו אותי הגנרלים של הפורום במידה וטעיתי, הרי שכולנו היינו שמחים אילו למשל קצין האפסנאות ,במקום להיות המגיסט הכי טוב במערב הפרוע , פשוט היה דואג שיהיו נעליים מספר 44 בכמות מספקת ולא שנצטרך בפעם המי יודע להוריד למארב בשטח הטרשי את הקשר בנעלי התעמלות , למשל,
המג"ד לא צריך להיות צלף והקמ"ן לא צריך להיות חובב פרפרים .בעבודת המטה , כמו בכל תחום באירגון הלחימה יש תו"ל צהלי מי עושה מה . זה ,שתמיד צריך להרעים את הקול ולצעוק שלמי שאין מה לחפש פה שיתנדף מהאוהל ,זה לא הופך את מנהג נהג האלוף ופקידתו להתעלם, "למנהג משנה הלכה".
גם לסמג"ד ב, יש מה לעשות בדרך כלל בקפ"ק מצוי ובניגוד לרב\כהן משוח\פסיכולוג\קצינת ת"ש,הוא אכן מוגדר בתו"ל כחלק מהיחידה המבצעית. נקודה סוף.
אם הרבצ"ר מעוניין לשנות את התו"ל הוא מוזמן .אבל עדיף שהנהג יהיה נהג. המגיסט מגיסט ורב היחידה יהיה אישיות תורנית ואינטלקטואלית לשם שינוי. לא חסר חצאי לוחמים,אבל חסרים אנשי מקצוע ממוקדים בתפקידם.
גם אם נזכה לרמטכ"ל בריסקר וצבא עובד השם . בעבודת המטה, כמו בנוה"ק ,לא יהיה מקום לרב אפילו אם הוא הרבי נחמן והיחידה היא נח נחית .המטה ,כך אנו מקווים ,יעבוד כמו כל מטה חילוני מקצועי.והפיקוד בשטח יפיח את רוח הלחימה.
היומרהשנוכחות ברזלים מצטלבים על הכתף או אישיות רבנית הדורה כמה שעות לפני בצוע הסתערות תעודד לוחם לקום ממרבצו החם והמוגן ולהסתער מול ירי ממוקד, לא יוצרת לי שאלות לגבי חילול שבת או מחזי דרבנן יותר משהיא מעוררת מחשבות נוגות על האינפנטיליות הפתטית שבטענה.
.מהכרות יותר מידי ארוכה ,החייל הדתי זקוק לסעד ואישור הלכתי למציאות הצבאית שלו,מדמות הלכתית סמכותית מאשר מעוד אקס מ"פ עם כיפה.
רק רב גדוש במטען תורני עמקני יכול להתמודד עם השברון של חייל הסדר שהשתתף בדו"צ עם כוחותינו.או שאלות סבוכות בתוך מציאות של מלחמה שמתעוררות והחייל הדתי מצפה לתשובה מהירה,אבל הלכתית .הנובעת מבקיאות בש"ס ולא מפו"ם.
תוקן על ידי - COGITO22 - 26/05/2008 5:34:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 05:44 |
|
| |
COGITO22
הגדרת יפה מאוד את ההבדל בינך לבין הרב רונציקי.
אתה מצפה שיהיה לרב עבור הדתים, והוא רוצה להיות רב עבור כל החיילים.
אתה הגדרת מה החייל הדתי מחפש, והרב רונציקי מבין שמטרתו היא לגרום לחיילים להבין למה הם לוחמים, וכך באופן פלא ילחמו בגבורה שבעתיים.
תוקן על ידי מרובקה ב- 26/05/2008 5:45:38
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 11:05 |
|
| |
מרובקה הגדרתי את המציאות שאליה מתיחסים בדרך כלל כשרוצים להחליט אם אפשר לחלל שבת.גם אני הקטן מצטרף לחלום שאכן השפעת הרב תהיה גורפת ותשיב רבים מעוון ,ובא לציון גואל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 15:13 |
|
| |
מרובקה,
אינני יודע מי אתה ומה מעשיך
אבל כמו שכל מי שתוקף את הרב ר' הוא לא שירת בצה"ל, כך
כל מי שמגן על עמדתו
וטוען שאכן היה בכך משום חיזוק רוח הלוחמים מגיע משורות הציונות הדתית,
וזה מעורר בי מחשבות על מידת ביקורתיותם כלפי מי שמגיע בשם
המדינה והצבא.
אני לפני ששמעתי על המקרה, נתתי בו אמון (אמנם מסוייג) אך
ודאי שראיתי בו אדם
שראוי לפסוק בשאלות שמתעוררות, (גם אם לא הייתי מקבל את דעתו, כאשר היא מתנגשת בדעת אחרים)
השאלה היא האם אפשר להעלות אפילו אפשרות תאורטית
שרב עם דרגות על הכתפיים , יחלל שבת
.
.כמו שאם יתקפו הגויים ולא יהיה זמן לשמוע את אמרותיו של משוח המלחמה. ודאי שיצאו להליחם גם בלעדיו.
כך גם אם הוא אינו יכול לבוא בשבת רק על ידי חילול שבת. יצאו למלחמה בלא משוח המלחמה. ששמיעת דברי משוח המלחמה (לדעתי) ודאי אינה דוחה שבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 15:17 |
|
| |
רוצה,
זו אינה שאלה פורמלית האם דברי משוח דוחים שבת או לא. השאלה היא האם הדברים הללו מועילים בצורה כלשהי לניצחון. אם כן - אז מותר, ואם לא - אז אסור. זה הכל.
אם יתקפו אותנו בשבת לא נצטרך לחכות למשוח המלחמה, אבל אם משוח המלחמה יהיה שם ודבריו יועילו לניצחון אז ודאי שמותר לו לחלל שבת כדי להגיע. העובדה שניתן לנצח בלעדיו אינה רלוונטית לדיון. השאלה היא האם הוא מסייע לניצחון (ולחיסכון בחיי אדם וכדו') או לא.
אפשר להעלות אפשרות תיאורטית שרב עם דרגות או בלעדיהן יחלל שבת, אבל לפני שהייתי מעלה זאת הייתי בודק היטב. האם היית מעלה בדעתך שהרב אלישיב נראה מחלל שבת בפרהסיא?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2008 15:42 |
|
| |
תוקן על ידי - COGITO22 - 26/05/2008 15:45:00
|
|
|
|