|
|
| נשלח ב-28/5/2008 22:13 |
|
| |
מיכי, כל אדם מישראל הוא בחזקת כשרות עד שיוכח אחרת, כל אדם מישראל אינו בחזקת "רב" עד שיוכח אחרת, במצווה לדון לכף זכות ישנו כידוע, הבדל בין אדם "רגיל" לת"ח, לאדם "רגיל" המצווה היא רק כאשר כף הזכות שווה לכף החובה, ובת"ח היא אף כאשר הכף נוטה יותר לצד החובה, לאור ההנחות האלה כמדומני שדברי מובנים בהחלט.
הוויכוח ביני לבין מרובקה היה רק לגבי מה תפקיד משוח מלחמה, אבל כמעט כל המתווכחים כאן (ובכל מקום אחר) הסכימו שלא הייתה תועלת מעשית מנסיעתו,
ההבדל בינינו שאתה טוען שמותר היה לו לטעות, ואני סבור שטעות כה עמוקה, נובעת מחוסר רצינות לגבי היתר חילול שבת לצורך פיקו"נ.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 23:20 |
|
| |
רוצה להבין,
הסברת לא רע את קו המחשבה של אותם אלה שחיללו אז
[למרות שהדברים שכתבת הם בעיני מופרכים. אי אפשר למלא ידע רפואי בידע
תורני. כאן בפורום הובאה תשובה של הרב קניבסקי על כך שגויים הם בעלי 31
שיניים בלבד... כנראה שהאדם הממוצע לא היה מעוניין שהוא יכריע בענייניו
הרפואיים...] אולי תגייס בעצמך את אותה מידה של לימוד זכות ותנסה
להסביר גם את קו המחשבה של הרבצ"ר?? נראה לי שידרשו לך פחות התפתלויות,
אבל זה בינך לבין עצמך.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 23:27 |
|
| |
רוח
הוא לא בנוי מהחומר, של לימוד זכות או רצון לדעת ולהבין, כל מי שמשרת את עמו וארצו,בצבא, פסול הוא בעייניו,
זה לא משנה אם הרבצ'ר צודק או לא, הרב אליישיב הוא הסמכות הקובעת מי צודק או מי לא. האנשים האלו לא עוצרים לחשוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 23:55 |
|
| |
ירוחםשמ
שאלו פעם את האדמו"ר מלויבאוויטש זצ"ל נבג"מ זי"ע איך צריך להתחיס לדברים לא רצוים הפך טהרת התורה ענה הרבי בפרשת נוח מסופר מי נכנס לתבה והתורה מספרת ש"החיה אשר לא טהורה" נכנסו רק זוגות כלומר כאשר הענין הוא סיפור דברים עקמה התורה שבע תיבות בכדי לא להוציא דברים שהם היפך הטהרה ברם בפרשת הלכות מאכלות אסורות התורה אומרת טמא הוא לכם כלומר כאשר הדבר נוגע להלכה צריך להגיד דברים ברורים .
מה שייך כן לימוד זכות או ההיפך כן שרת בצבא או לא השאלה היא כאן מה ההלכה ודבר זה נוקב עד מאוד כאשר מדובר לא בספק בשר בחלב מדרבנן אלא בהלכות שבת מהתורה .
בשורות טובות.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 00:08 |
|
| |
רוצה,
הרבצ|"ר הוא רב כמו שהרב אלישיב הוא רב. אתה (ולפחות: אני) יודע זאת באותה מידה. את שניהם איני מכיר, ולגבי שניהם אני יודע מפי כתבם שהם ת"ח שעוסקים בתורה. בלי קשר להשוואת הרמות, דלא בזה עסקינן כרגע.
כעת אני שואל: אם היית שומע את אותו סיפור עצמו על הרב אלישיב, האם היית אומר אותו דבר? אם לא, אז יש כאן הנחת המבוקש.
כעת אומר לך הרבצ"ר שהוא תרם למוראל וזה מסייע לניצחון, וראייתו מכהן משוח מלחמה. מה רע בטענה הזו באופן עקרוני? גם אני לא נוטה לקבל אותה מבחינת הערכת המציאות שבה, אבל הוא לשיטתו זה מה שהוא חושב, ולכן כך הוא נוהג. אז מה הבעיה העקרונית שיש בזה פרט להנחת המבוקש?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 01:17 |
|
| |
רוצה כתבת "אבל כמעט כל המתווכחים כאן (ובכל מקום אחר) הסכימו שלא הייתה תועלת מעשית מנסיעתו," האם יתכן שביחידה המבצעת היה תלמיד של הרב הצבאי שכרוך אחרי רבו ואכן היתה יכולה באופן תיאורטי, השפעה מורלית המשפיעה על תיפקודו בקרב? אם כן ייתכן ,שאין לך ולי את היכולת לדון בפועל על נסיעתו של הרבצ"ר וכל דבר אחר הינו משפט שדה של קומיסרים, לי נראה שרוב המתווכחים דנים על עצם הטענות של הרבצ"ר האם הם טענות היכולות להוות כללים גורפים ותו לא .
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 10:01 |
|
| |
| רוצה_להבין כתב: |  | ...
... כמובן שלא עולה על דעתי שהרב אליישיב יחלל שבת, אך זה
לא מפני שהוא קיבל תואר מסויים, אלא מפני שיצא קול בעולם, שהוא לומד תורה
בהתמדה זה עשרות שנים, (וגם ממקצת מה שראיתי בדברי התורה שהובאו בשמו) לכן רחוק (אם כי אפשרי) שיחלל את השבת. ...
אני מקווה שיש בי את מידת הכבוד הראויה
לכל ת"ח באשר הוא.
(הייתי מכניס כאן שיראתו קודם לחכמתו,
אבל בכך הייתי מסיט את הנידון)
אבל אין לי כבוד מול התוארים
"רב" "ראש ישיבה"
כי כידוע תוארים אלו הם כלים ריקים וכל
אחד יוצק לתוכם את תוכנו...
כל אדם מישראל הוא בחזקת כשרות עד שיוכח אחרת, כל אדם מישראל אינו בחזקת "רב" עד שיוכח אחרת, במצווה לדון לכף זכות ישנו כידוע, הבדל בין אדם "רגיל" לת"ח, לאדם "רגיל" המצווה היא רק כאשר כף הזכות שווה לכף החובה, ובת"ח היא אף כאשר הכף נוטה יותר לצד החובה, לאור ההנחות האלה כמדומני שדברי מובנים בהחלט.
|
|
מהרישא משמע, שאין לחשוד בת"ח שחילל שבת, אלא שאינך מכיר את הרב רונצקי כדי לדעת אם הוא ת"ח.
וכן מהמציעתא משמע את מי אינך מכיר כת"ח.
אך מהסיפא משמע שאתה מחמיר עם הרב רונצקי משום שיש להחמיר עם תלמידי חכמים, ואני נבוך!
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 12:05 |
|
| |
חלמיש צור
הדברים נאמרים בצורה הברורה ביותר, בי כל עיקום,
המבצע הצבאי שבה השתתף הרצ"ר הינה אליבא כל הדעו ת מצוות פיקוח נפש, ועל זה לא שמעתי כאן עוררין.
השאלה שהתבקשו חכמי הפורום את הדעת, היא האם הרב נהג לפי ההלכה?, השאלה לשעצמה הינה שאלה פסולה.
ההלכה בנושא זה ברורה, בענין פיקוח נפש לא עושים זאת על ידי קטן או נכרי או אחרים, אלא על ידי גדולי ישראל, כך אומרת הגמרא בפרוש במסכ יומא, כך בפ' המשניות במס' שבת, כך הראשונים והאחרונים- (הבנתי מדבר הרוצה להבין, כי הרב אליישיב לא היה מפנה מפולת בשבת להציל נפש- מכלל דבריו הבנתי כי הרב אליישיב אינו גדול ישראל, ואם בעיניו הוא לא, מי אני הקטן שאחלוק על תלמיד כה מובהק )
נעשה כאן מעשה פסול ועקבי לפגוע בכל רב שאינו מיישר קו עם הזרם החרדי, בעיקר אם הוא לובש מדים, או פוסק כציוני,
אתה רואה את זה כאן בפורום, מי לה' ומי לעגל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 12:11 |
|
| |
המשך.
רמב"ם הלכות שבת פרק ב
הלכה ב
אמדוהו ביום השבת שהוא צריך לכך וכך שמונה ימים אין אומרים נמתין עד הערב כדי שלא לחלל עליו שתי שבתות אלא מתחילין מהיום שהוא שבת ומחללין עליו אפילו מאה שבתות כל זמן שהוא צריך ויש בו סכנה או ספק סכנה מחללין, ומדליקין לו את הנר ומכבין מלפניו את הנר ושוחטין לו ואופין ומבשלין ומחמין לו חמין בין להשקותו בין לרחיצת גופו, כללו של דבר שבת לגבי חולה שיש בו סכנה הרי הוא כחול לכל הדברים שהוא צריך להן.
הלכה ג
כשעושים דברים האלו אין עושין אותן לא ע"י גוים ולא ע"י קטנים ולא ע"י עבדים ולא ע"י נשים כדי שלא תהא שבת קלה בעיניהם, אלא על ידי גדולי ישראל וחכמיהם, ואסור להתמהמה בחילול שבת לחולה שיש בו סכנה שנאמר +ויקרא י"ח+ אשר יעשה אותם האדם וחי בהם ולא שימות בהם, הא למדת שאין משפטי התורה נקמה בעולם אלא רחמים וחסד ושלום בעולם, ואלו המינים שאומרים שזה חילול שבת ואסור עליהן הכתוב אומר +יחזקאל כ'+ וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים ומשפטים לא יחיו בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 14:20 |
|
| |
ירוחם,
אתה כל הזמן חוזר על המנטרה של החובה לעשות את הדברים ע"י גדולים. ראשית, פשט הלשון הוא 'גדולים' לאפוקי מקטנים (ונשים. מוקדש לאמשלום), ולא גדולי ישראל. אף שיש שפירשו זאת גם כמוך.
שנית, לא על כך הדיון כאן. הדיון הוא בשאלה האם היה צורך בנסיעתו. אף אחד לא הציע כאן שמישהו אחר ייסע במקומו, ולכן אין כאן שאלה של חילול שבת ע"י גדולים או קטנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 14:42 |
|
| |
כבוד הרב מיכי
הגמרא והרמבם מדברים בפרוש על גדולי ישראל וחכמיהם, שהם הראשונים שיעסקו במצוות חילול שבת לשם פיקוח נפש, כך לשון הרמבם. כך בגמרא ביומא וכך זה מופיע -הרעיון הזה- בין הפוסקים, שהרב הוא הראשון בחילול השבת. בפיקוח נפש
אתה כמובן יכול לכתוב בשם פוסקים עלומים לא כך, אדרבא .תביא מקור לדבריך,
להזכירך כתבת שיש פוסקים שפוסקים על נגיע בנידה ביהרג ועל יעבור, עד עכשיו לא זכיתי לראת ממך את המקור לפסיקה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 15:59 |
|
| |
ירוחם גם גדול שעשה ופסק מותר לנו לדון בדבריו (ומסכים אותך שבכבוד הראוי אפילו שנגיעה ציוינית דבקה בשולי אדרתו) וביחוד לשיטתך כמדומני. (ואגב אני חושב שיש מקום לדיון נפרד בהשפעת תפיסת עולם בשיטות פסיקה והאם צריך ועד כמה ניתן לבודד תפיסת עולם מהפסיקה הטהורה אם יש כזו)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 16:15 |
|
| |
רוח,
כפי שכבר הסברתי, הרב לא בא להחליף את
הרופא, הוא מגיע לדון בשאלות שאין לרפואה יכול לענות עליהן, כמו האם ודאי חיי שעה
עדיפים על ספק חיי עולם,
או האם לקחת סיכון מסויים כדי להרוויח
סיכוי לחיים טובים יותר, הרופא יכול לתת רק את הסיכויים מול הסיכונים, אבל לעולם
לא יכול להחליט בשאלות ערכיות כאלו,
מיכי,
אם אתה יודע שהינו תלמיד חכם על פי
מהמואר בשו"ע אתה מבחינתך חייב לדונו לכף זכות, אף שכף נוטה לצד החובה, (וזה
כמובן מה שהייתי עושה כלפי כל רב שאני מכיר, והיא היא הנחת המבוקש שהצטווינו עליה
בתורה, אני שאיני מכירו ולדעתי הכף נוטה יותר לצד החובה, אין עלי חובה להניח את המבוקש
שהוא אמנם לא חילל שבת, ומותר לי לדונו לכף חובה.
(אם כי יתכן שאתה עד אחד שמעיד שהנ"ל
רב ומעתה מוטלת עלי החובה לדונו לכף זכות)
Cogito,
אם במקרה הפרטי הזה טענותיו צודקות, אזי
טענותיו צודקות גם באופן גורף, שהרי תמיד "תיתכן מציאות תיאורטית של רב שכרוך
אחר רבו"
אם אכן הרב היה טוען זאת (שידע שיש
בגדוד חייל שזקוק לתמיכתו הנפשית ולכן נסע) הוא היה צודק,
אולם מאחר שאין אלו טענותיו, אין עלינו
לדון בהם.
מואדיב,
איני יודע למה מהסיפא אתה לומד שאני
מחמיר עם הרב רונצקי מפני שהינו תלמיד חכם,
כתבתי בדיוק להיפך, שכאשר יתוודע לי
שהוא תלמיד חכם אני יהיה מחוייב לדונו לכף זכות, אף שאני עדיין חושב שהכף נוטה
יותר לצד החובה,
אקווה שיצאת ממבוכותיך.
ירוחם,
כפי שכבר העיר לך מיכי הנידון הוא האם
היה צורך בעזרתו של הרב או לא,
ומה שהרב ראשון להצלת נפשות כפי שכתבת,
הוא רק מפני שהוא יעשה את ההצלה בצורה הטובה והמהירה ביותר, אבל אם יש אפילו צד
שאחר יעשה זאת בצורה טובה יותר, ודאי שהרב לא ינקוף אצבע, אלא יתן את ההצלה למי
שמיומן יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 16:56 |
|
| |
רוצה כנראה לא הבהרתי נכון, א.לגבי המעשה בפועל אין לנו יכולת לדון אותו,כי אין לנו נתונים ,והבאתי דוגמא אפשרית . ב.הרבצ"ר ניצל הזדמנות לתת פומבי לתפיסת עולמו בכללותה(משוח מלחמה,תפקיד הרב במערך הלוחם וכו,) ולא ניסה להצדיק את מעשהו הפרטי ויתכן שיש לו עוד נימוקים רבים שלא הרגיש שהוא מחוייב לתת דוח לכתבי יתד. וביחס לכך דברתי על האפשרות שבאותה סיטואציה יתכן שלרבצ"ר היתה הצדקה, ואינה הצדקה גורפת. ג. ואכן צריך לדון רק בטענותיו כדלעיל. ד. כמה טוב שלפי ההגדרה ההלכתית (לשיטת רמ"א) אין דין ת"ח העידנא. נוכל לשחוט את כולם. (טוב חבל שר"ח קניבסקי הורס לנו את החגיגה ע"י ביאורו על תחילת דמאי)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2008 17:04 |
|
| |
רוצה להבין
הרב מיכי אולי שיכנע אותך או את עצמו, הוא לא ראה את הרמבם ואת הגמרא ביומא וופרושי המשניות וכן שותי"ם בנידון,
הגמרא והרמב"ם כשמדברים על חילול שבת בגין פיקוח נפש, כוונתם שחילול השבת היא מצווה!
ולכן על הרב וגדולי ישראל וחכמיה צריכים לתת דוגמהאישית לאחרים וללמד אותם הלכה, במקום שיש פיקוח נפש, מחללים את השבת- כציווי ולא כברירת מחדל,
אבל זה הוא סך הכל ההבדל ביננו, אתם תמיד תחפשו אחרים שיעשו את העבודה, שהחליונים ישמרו על הגבולות והשכונות, ששוטרים חילונים יחללו את השבת במקום סכנה, וכד' אבל אף אחד לא ילכלך את החליפה שלו או האיצטלא דרבנן, בעבודות כאלו של פינוי מפולת להצלת חללים, בשביל זה הרי יש אטיופים רוסים וחילונים.
|
|
|
|
|