איש צפור.
שאלתך מניחה, כמובן, שאין ענין בקשר בין המנגנון השלטוני המכונה מדינת ישראל לגוף (ההלכתי?) המכונה העם היהודי.
עד רמה מסוימת אני מוכן ללכת עם הרעיון הזה, ולכן אני תומך באופן בסיסי בהפרדת הדת מהמדינה, אבל יש לי בכל אופן הסתייגויות.
אם אתה חושב על עצם הרעיון של "הזכות להגדרה עצמית" שהיה הדלק של תנועות השחרור הלאומיות באירופה ואח"כ בחלקים אחרים בעולם, הרי שבבסיסו ישנה איזו שאיפה של אנשים שניתן להגדיר אותה כרצון להיות נמשלים על ידי אנשים "כמוהם". באיזה מובן אדם הוא "כמוני" זו שאלה טובה: יש כאלו שיאמרו שזה אדם מאותו צבע עור, אותו מעמד חברתי, אותה דת וכו'. ניתן לחשוב על מושג כמו "קבוצת השתייכות" של האדם, שהוא רחב מספיק כדי לתמוך בגוף גדול כמו מדינה אבל צר מספיק בכדי לתת לה איזו יחודיות משלה. כמו ההשתיכות למשפחה או לשבט שאיש אינו מזלזל בה, יש גם השתיכות לקבוצות יותר גדולות. בעיני זוהי דרישה הוגנת שצריך לשאוף לכבד, כמובן בלי לבא ולדון על המקרה השכיח שבו היא מתנגשת עם דרישות אחרות שגם הן הוגנות.
בשלב הזה קיימות בעולם מדינות - כולל האפליה הקשורה לעצם מושג האזרחות ועוולות אחרות שהן גורמות - ואני בכלל לא בטוח שיש תחליף טוב יותר כרגע על המדף. כל זמן שזה המצב, אני מעונין לחיות לא סתם במדינה כלשהי אלא במדינה הקשורה עם קבוצת ההשתיכות שלי שהיא העם היהודי. [זוהי משמעות דרישתו של נתניהו שאבו מאזן והרב אלישיב לא מוכנים בשום אופן להיענות לה: הדרישה להכיר במדינת ישראל כפי שהיא כמדינת לאום של העם היהודי כפי שהוא]. לכן, למרות שאני לא רוצה לחיות במדינה בה יש כפיה מטעם המלכות על המצוות, אני כן מעונין בכך ששותפי לאזרחות יהיו גם חברים בקבוצה הנקראת העם היהודי.
אם מגיע לכאן אדם שברוסיה היה מתויג כיהודי, ורוצה גם כאן להיות מתויג כיהודי, אבל אינו יהודי לפי ההלכה, אני אשמח למצוא אפשרות להפוך אותו ליהודי כזה. להבדיל מאחרים אינני תומך בכיפוף של ההלכה (וגם לא חושב שיש אפשרות כזו במקרה דנן גם אם בוחנים את הבעיה בעינים ריפורמיות, (ראה מש"כ כאן
http://woland.ph.biu.ac.il/uploaded/346.pdf) , וגם לא ברמאות עצמית לגבי המציאות כפי שנדמה לי שעושים כמה אנשים. אבל מצד שני - שוב להבדיל מהרב אלישיב, עדי אופיר ואחמד טיבי - אינני שמח מקעקוע הקשר בין מדינת ישראל לעם היהודי (לגבי שניהם אני מדבר על הצורה הקונקרטית בה הם עומדים היום לפנינו). לכן אם אפשר למצוא איזה פטנט שיפתור את בעית הגיור, אני בעקרון בעד.