|
|
| נשלח ב-3/6/2008 17:33 |
|
| |
יש לזה קשר. כי מי שלא מלמדו אומנות (כאילו) מלמדו ליסטות.
ולמרות שאני מכיר כמה וכמה תלמידי חכמים שחשו בעצמם לסברת הרמב"ם, ושמעם ממלא את העולם, אני הקטן טובא השתכנעתי מסברות המתירים.
אלא שאני טוען שאין הם מתירים את מה שנוהג כיום בבני ברק.
וההתיר הרווח מקדמא דנא, לא היה על כגון דא.
|
| נשלח ב-3/6/2008 17:51 |
|
| |
מרובקה,
בענין הליסטות, כבר העיר על כך רבי נהוראי "אין אני מלמד את בני אלא תורה וכו'.
אם באנו לדון על ההתאמה או אי ההתאמה בין ההלכה למה שקורה היום,
צריך להניח, או לבדוק כמה הנחות,
א, החשיבות העליונה של ריבוי לומדי התורה, עד שלא יהא תינוק ותינוקת מדן ועד באר שבע וכו'
ב, אין טענה שהציבור יתמוטט מזה , ולשלילת טענה דומה לזו, הצניעו את צנצנת המן,
ג, הרבה מאוד לומדים אם הציבור לא יתמכו בהם יפרשו כליל או כמעט כליל מהלימוד,
ד, אי לימוד של יחידים או יותר מהכלל הנתמך, אינו סיבה לא לתמוך בכלל.
על איזה נידון אתה מתווכח?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 19:51 |
|
| |
על ג.
מי שלא ישמש כתלמיד חכם (לאו דווקא נושא משרה לפחות מעביר שיעורים פה ושם) אם יפרוש מהכולל וימשיך ללמוד תורה כמשאת השם הטובה עליו, ימנע מחילול השם.
אתן לכבודו דוגמא נוספת. רעי גם בהר נוף, והתחילו לתת שם בערב שיעור דף יומי. אך מה נעשה ועמך ישראל צרכיהם מרובים, יש וחשב לו מגיד השיעור והגיע למסקנה, הבה נחלק להם כסף. כל מי שיבוא לשיעור יקבל כך וכך זוזים. ושוב לא מדובר בילדים בני 10 אלא באנשים מבוגרים בני 20-70+. וכעת כתר תורה מונח בשפל המדרגה. לראות סרט אנשים משלמים טבין ותקלין, לשמוע הרצאה מעניינת על ההיסטוריה של האומנות כנ"ל, אבל תורה?! בלי כסף אני לא בא...
זו דוגמא קיצונית לבעיה שבהפיכת קבלת כסף עבור לימוד תורה לנורמה.
כמה מבין המקורות התומכים בקבלת כסף עבור לימוד תורה מדברים על זה שלרב מותר לקבל וכמה מדברים על זה שלתלמיד מותר לקבל?
ד.
נכון אבל צריך לנסות לפחות לבער את הנגע. למייטב ידעתי אין שום נסיון שכזה. מעבר לכך המלגות המגוחכות אותן מקבלים אברכים מצטמקות עוד יותר כתוצאה מאותם פוחזים.
[עם ב איני מסכים כיון שאין סומכים על הנס והמדרש בא להדגיש חשיבות מסירות לתורה ולא מעבר. אך אין זה נידון דידן ואין טעם לפתוח אותו כעת.]
ב._________________
תוקן על ידי מרובקה ב- 03/06/2008 20:22:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 20:49 |
|
| |
שאלה לחברים.
לפי סברת פסק הדין, לכאורה יהיה אסור לגייר בכלל, אפילו גר שבכוונתו לקיים מצוות. מאחר שאין צדיק בארץ שלא יחטא... ואף הוא ייכשל בכמה עברות לולא גיורו, וכך הדיינים יעברו על לפני עיוור!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 21:55 |
|
| |
רוצה להבין
הפעם אני רוצה להבין הראה לי בבקשה הלכה כתובה בספר הלכות שיש ללמוד תורה כל היום ???
איפה נפסקה הלכה בענין ת"ת לא כפי הרמב"ם?? אם אין פסיקה הלכתית אחרת ההלכה היא לפי הפסיקה הקיימת.
ראית רבים נוהגים כך? אני ראיתי רבים יותר שמחללים את השבת ואוכלים שרצים!
הרב הגאון בצלאל רוזנפלד שליט"א, בעמ"ס בר לבב- פסק להלכה שאסור לאדם לישב וללמוד תורה בלי דרך ארץ
רבי שמעון בר יוחאי כותב במכילתא פ' יתרו, שמצוות ששת ימים תעבוד, כמו מצות שבת. ואי אפשר לקבל את השבת, בלי לקיים ששת ימים תעבוד.
אתה רוצה לדעת? משנה אתה יודע ללמוד?
משנה, מסכת קידושין, ד', י"ד:
"רבי מאיר אומר לעולם ילמד אדם את בנו אומנות נקיה וקלה ..... רבי נהוראי אומר: מניח אני כל אומנות שבעולם ואיני מלמד את בני אלא תורה".
תלמוד בבלי, מסכת עירובין דף יג עמוד ב:
"תנא: לא רבי מאיר שמו אלא רבי נהוראי שמו, ולמה נקרא שמו רבי מאיר - שהוא מאיר עיני חכמים בהלכה".
לכאורה, חולק רבי מאיר על עצמו. אלא, אם נדייק, נבחין כי רבי מאיר מדבר על בן הזולת - "ילמד אדם את בנו", ואילו רבי נהוראי מדבר על בנו שלו - "ואיני מלמד את בני
זה מדכיר לך משהו?
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 00:04 |
|
| |
אסרוג,
במקרה שלך הם לא עוברים על לפנ"ע שכן הם לא יודעים שהוא יעבור עבירות. לכל היותר יש כאן לפנ"ע בשוגג, ולענ"ד אין חיה כזו (זו חקירה מעניינת, אבל מסברא נראה לי שאין לפנ"ע כשהמכשיל שוגג).
אחרי ההתנצלות על היעדרותי מהפורום אענה חורפיי דבר:
אמשלום,
לפני שאת נסחפת לגמרי בדמגוגיה שלך (אם כי זה כבר לא 'לפני' לצערי, כי כבר נסחפת מזמן). אני מתפלא על כך שאת חוזרת על דברים שאני כתבתי, ומסיימת את דברייך בסימן שאלה עליי. כתבתי ששינוי המינון למי ראוי לשלם ושדרושים קריטריונים אכן מקובל עליי. הדיון כאן היה על העיקרון האם ראוי ללמוד במילגה מצדקה או מהמדינה בלי לעבוד לפרנסתו מעבר לכך, ורק על כך דיברתי. כאמור, כבר הקדמתי את הטיעונים הדמגוגיים שלך שכן צפיתי מראש את הופעתם. אני רואה שגם זה לא עזר לי, כי את פשוט לא טורחת לקרוא.
ובאשר לטיעונים שלי, אני מניח שאת מכירה חוקרים ומרצים רבים באקדמיה שעובדים לפרנסתם ולא מתפרנסים מתקציב המדינה. אשמח גם אני לערוך היכרות עימם (כידוע, המוסד שקיבל הכי הרבה תקציבים ייחודיים, הוא בית ברל. בשנה אחת הוא קיבל תקציבים שכל מוסדות התורה ביחד לא קיבלו מאז קום המדינה. אני מציע לך לעיין בנתונים באינטרנט. אני בדקתי). את גם ודאי מכירה תיאטראות רבים (לפחות בין אלו הממוסדים) שלא מקבלים תקציבים מהמדינה, אני בעוניי לא ממש מכיר כאלה.
וכל אלו מוכרים סחורה שאנשים אמורים לקנות. לעומת זאת, לומדי תורה לא יכולים למכור את מרכולתם, למעט אלו שמלמדים.
ולגבי מה שעניתי לירוחם, אלו דברים פשוטים. כמובן הרשות ביד כל אחד להתעלם מנימוקים וללגלג, ובעיקר לא לקרוא את מה שכתבתי (ראי לעיל). אבל עם זה אין לי מה לעשות. תקראי שוב, ואני בטוח שתביני היטב את דבריי. הוא הדין לירוחם עצמו. ההבחנה פשוטה וברורה.
מרובקה,
אתה מניח שכל מי שמקבל כסף אמור ללמד. אבל אני מדבר גם על מחקר/לימוד תורני. ולכן זה לא נכון שכל מי שמתאים אכן מסתדר. זו טעות חמורה מאד, ואני מכיר רבים רבים שמתאימים ולא יכולים ללמוד בגלל שאין תקציב עבורם. וגם אלו שמלמדים מקבלים פעמים רבות משכורות רעב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 09:59 |
|
| |
אסרוג,
אני חושב שיש כאן נקודה לחדד.
לדעתי, יש מושג של קבלת מצוות. מי שקיבל עליו מצוות הוא מחויב ומי שלא לא, בלי קשר לשאלה אם הוא אכן עומד בכל מצווה ומצווה. לכן יש הבדל בין דתי לחילוני: דתי הוא אדם שמקבל עליו בעקרון את המחויבות הזו וחילוני לא. נכון שישנם מצבי ביניים כמו בכל דבר בעולם, אבל באופן בסיסי ההבדל הזה די חותך.
למיטב הבנתי זו הדרישה של קבלת מצוות מגר. לא התחייבות שלא יחטא לעולם, אלא כניסה לתוך מערכת של מחויבות.
מי שהמערכת הזו לא קיימת במערך האידאות שלו, והוא "רואה" רק מצוות ועבירות פרטיות שהאדם עשה או לא, יגיע, אכן, למסקנה לפיה אין הבדל בין דתי לחילוני ואין משמעות לדרישה של קבלת מצוות בגיור. אם תקרא בעיון את מאמרו של צבי זהר שצוטט כאן תראה שהוא ושגיא נפלו בדיוק בנקודה הזו: ראיותיהם בנויות על התעלמות מן הקונספט של קבלת עול מלכות שמים שהוא הגדרה לרמת מחויבות ולא לרמת עשיה. גם חייל ששובר שמירה כשהסמל לא בשטח הוא חייל, לעומת מי שלא התגייס כלל, ויש ביניהם הבדל איכותי ולא רק כמותי.
חוסר ההבנה כלפי החילוק הזה הוא שהיה הבסיס לויכוח הזועם שהתנהל ב"צהר" לפני שנתיים סביב המאמר שלי והמאמר של מיכי. בפרט אציין את תגובתו של הרב דרור פיקסלר שכתב להדיא
"אם נמשיך את דבריו של ד"ר שנרב נראה שגם אין מקום לחגוג בר מצווה לנער, שאמנם שומר שבת וחבר קבוע בבית כנסת, אך אין בכוונתו ללמוד תורה בכל יום וכן שאינו נזהר באיסורים נוספים. חייבים לבדוק כל נער קודם כניסתו למצוות אם הוא באמת מתכוון לשמור את כל תרי"ג מצוות "
זו בדיוק חוסר ההבנה בין קבלה עקרונית של המצוות לעמידה בכל פרטיהן, וארה בעמודים הראשונים של מאמרי באקדמות שפורסם גם כאן:
http://woland.ph.biu.ac.il/uploaded/180.pdf
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 10:22 |
|
| |
נדב,
אסרוג לא טען את זה. הוא טען שההתנגדות מכוח 'לפני עיוור' קיימת גם אם יש קבלת מצוות עקרונית, שהרי אין צדיק בארץ שלא יחטא, ולכן לכאורה אין לגייר אף אחד, וכל מי שמגייר הוא עבריין ופסול לדון.
ועל כך עניתי לו את מה שעניתי. אגב, מה דעתך בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 11:50 |
|
| |
כמדומה שלפני עור בשוגג אינו שייך, כיוון שיש אומדנא דמוכח שהמתגייר יכשל באיסור אבק לה"ר וכדומה, וא"כ אין כאן שוגג מצד המכשיל, שהיה לו לדעת.
לעיל כתבתי ביחס לשאלתו של אתרוג וז"ל: "ואגב אעיר כי לכאורה כל מגייר עובר בלפנ"ע כי לא ימלט
שהמגוייר יעבור באבק לשון הרע. אלא שבזה מוסכם כי הזכות שבהמנות על כלל
ישראל וקיום רוב מצוות גוברת על ההכשלה המקומית ואם כן בחשבון כולל יש כאן
זכות ולא מכשול, משא"כ במי שנכנס לכלל ישראל כדי להכרת ממנו מיד בעוונותיו." אלא שיש לעיין בזה עוד, שהרי בשלמא אם דנים מצד עצה שאינה הוגנת למתגייר שפיר, אבל הרי לפנ"ע אינו רק בין אדם לחבירו, אלא גם איסור נפרד לגרום לעבירות, ומנין שגם הרבש"ע "מרויח" מזה שיש עוד יהודי שמקיים הרבה מצוות למרות שנכשל מדי פעם בעברות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 13:58 |
|
| |
יצחק,
לשיטתך אסור גם ללדת ילדים, שהרי הם ייכשלו בלה"ר (זה אפילו עילת 'הולדה בעוולה' לתביעת נזיקין, אצל בני דודנו המשפטנים). אך בזה יש מצווה מה"ת (פרו ורבו), ואולי ממנה נלמד שאין בכה"ג לפני עיוור. והסיבה לכך היא שאין כאן וודאות לאיסור קונקרטי אלא רק סיכוי סביר לעבור איסור באופן כללי. וגם אם תביא אבק לשון הרע, הרי לא מדובר בלה"ר קונקרטי על מישהו מסויים, ולכן שם איסור אחד אינו מעלה ולא מוריד לעניין זה. בעינן איסור מסויים במצב קונקרטי שיהיה חשש לגביו.
ובכלל, כל איסור שדרך כל בשר לעבור אותו אינו לפנ"ע, לפחות מהשיקול שלך שהקב"ה עצמו עובר בלפני עיוור בכך שברא אותנו. ומכך שבראנו מוכח שניחא ליה בהכי, וא"ש קושייתך.
בכל אופן, אחרי כל הפלפולים, בהחלט שווה מחשבה מה בדיוק גדר האיסור, ומדוע בכל הציורים הללו אין לפנ"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 14:10 |
|
| |
הרב מיכאל,
לכאורה צ"ע, כי הרי יש "חזקה" שהם יעברו עברות, ולכן מדוע לא מהני "חזקה" כדי לחייב על לפני עיוור?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 15:54 |
|
| |
לא הבנתי מדוע פשוט לך שלא עוברים בלפנ"ע אם לא ידוע באיזה לה"ר קונקרטי יעבור. האם מי שמספר רכילות עסיסית לחבירו, באופן שברור שיספר לאחרים אינו עובר בלפנ"ע (1) רק משום שאינו יודע לאיזה אדם שלישי יעביר חבירו את המידע? בעיני זה דומה למי שמושיט יין לנזיר באופן שלא ברור אם הנזיר ישתה את היין ביום שלישי או ביום חמישי.
ולדידי מסברא נראה שאפילו לא צריך שם איסור אחד. דרך משל, הנותן כלי עבודה לאדם בשמיטה, באופן שלא ידוע אם יחרוש, יזרע או יקצור עובר בלפנ"ע אם מוכחא מילתא שיעשה אחד מהם (וקצת ראיה ממשנה שביעית שאין מוכרין מחרשה בשביעית, והרי במחרשה אפשר לעבור גם איסור חרישה וגם איסור זריעה, אלא שאולי שם לא מדובר בלפנ"ע דאורייתא כלל, או שיש אומדנא שמוכח שיעבור בכולם, וצריך לעיין בגוף הסוגיות)
לכן, עיקר נראה שגם כלפי הבין-אדם-למקום שבלפנ"ע שייך החשבון הכללי, וזה חידוש.
(1) מדובר בתרי עברא דנהרא - הלז אינו מבזבז את זמנו בסיפור לה"ר לא מענין
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 17:10 |
|
| |
יכול להיות שעמדו על כך (מצטער לא היה לי כוח לעבור בעיון מדוקדק על כל האשכול) אבל לטעמי יש כאן ,בגיור,שני דברים. האחד הוא הרצון של אדם להיות יהודי.משמעות היות יהודי מתבטאת בעיקר בהתחייבות בשמירת תו"מ. ומזה נגזרים כמובן דברים נוספים כמו למשל המשכיות וכדומה. כדי להיות יהודי צריך לעבור מעשה גרות שהיא פעולה טכנית שהופכת את האדם למחויב במצות (בע"כ). ולכן,מעשה הגרות לא מחייב קבלת עול מצות כפעולה טכנית המכשירה והופכת את האדם לחייב (בע"כ) במצות התורה.ברור כמובן ששום אדם נורמלי לא ירצה להפוך למחוייב בעול הזה בע"כ באם אין בכוונתו ולו לשמור מינימלית את התורה. אבל זה לא משנה את העובדה שיש שני הליכים מקבילים.
פעם לא היה מושג להיות יהודי ללא שמירת מצות ואשר על כן הדגש ודאי לא היה על הטקסיות בקבלת המצוות זה היה ברור מאליו ולכן זה לגמרי מיותר לקבל את המצות בפועל כחלק מהטקס שום אדם לא ימול ויטבול סתם כך.
היום המצב שונה לגמרי. יש מושג של יהודי בזהותו והשתייכותו הלאומית שלא מתחייב במצות לפחות בהכרתו. יתרה מזו יש יהודי שרואה עצמו כדתי שלא מרגיש מחוייבות לקיום מצות רק כחלק מהמרכיב ההשתייכותי. בהתאם לכך,יתכן שלא נחדש ונוסיף את הקבלת המצות לתוך הטקס.הטקס נשאר כפי שהיה ללא קבלת המצות והגוי יתחייב במצות למרות שאין בדעתו לעשות זאת.
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 18:36 |
|
| |
מרובקה,
אם אתה מסכים שישנה חשיבות קריטית
לריבוי לומדי התורה בעם ישראל, והאפשרות לדאוג לכך היא בנתינת מלגות לאברכים, אז
מה מקום יש לויכוח על סעיף ג?
מקור לכך שמותר לתלמידים ליטול תמיכה
הוא כמובן בדברי הרמ"א שציטטת ביש אומרים האחרון,
(כמות המקורות שקיימת לא רלוונטית אם
נפסוק כדעה הזאת)
(הבנתי מדבריך, שגם אם יש היתר הלכתי
לנטילת כספים עבור לימוד תורה, יש להימנע מכך מחמת חילול השם ובזיון התורה שכרוך
בכך, יש צדק מסוים בדבריך אבל זה נידון אחר שתלוי בעוד כמה ענינים, והאמת שאין לי
תשובה ברורה על זה, חוץ מתשובה פילוסופית, שבדרך של נתינת מלגות יש בסופו של יום
ריבוי כבוד שמים שנוצר מריבוי הלומדים, ויש מקום להאריך בזה)
בהקשר לתוכניות לצימצום הנוטלים שאינן
לומדים, בעבר גם אני הייתי סבור כך הלכה למעשה, בהפניית אותם מועטים שחזיתי בעיני
שאינם לומדים, לעשיית דברים מועלים יותר, אך מורה דרכי שליט"א טען בפני שמניסיונו
הרבה מאלה מתחילים ללמוד בשלב מסוים לכן עדיף שישארו כעת בכולל אף שכרגע אינן
לומדים,
יש כמובן מקום לדון בסברא זאת.
ירוחם,
לאחר תחינות ארוכות מצידי זכיתי בשעה
טובה לשמוע את שמו של אותו אחד ומיוחד שכדבריך
הרבנים
הללו מפוזרים בכל הארץ בכל עיר ומושבה התנחלות ועיירת פיתוח,
לצערי איני מכירו ואף לא הצלחתי למוצאו
בגוגל, אשמח אם תציין לי איפה הרב הנ"ל גר, ומהיכן הוא מתפרנס, כדי שאדע
לשימהו אלוף לראשי, וכל דבר הקשה אליו הביאנו, שמי לנו גדול כמותו שפוסק כהרמב"ם
נגד כל הפוסקים,
בהקשר לשאלה בעניין לפנ"ע בכל גיור, (הפסה"ד ס"ה מתבסס על פסיקת
הגרש"ז אורבך
"ונמצא דמה שגר כזה חלל שבת ואכל נבלה לפני שהתגייר, לא היה בכך שום
עבירה ולא נעשה כלל שום מכשול ואילו עכשיו כשהוא ממשיך ללכת בדרך זה גם להבא הרי
כל מעשיו נהפכים לפוקה ומכשול וכיון שכל זה נעשה מפני הגרות, נמצא שכל המגיירים
והמסייעים לכך הו"ל כגדול המחטיאו ועוברים בלאו לפ"ע
והגראי"ה קוק,
"... ואם באמת הם גרים
בדיעבד מתחייבים בכה"ת כולה הרי הם מכשילין אותם בזה שמחייבין אותם בעונשין
על אסורי תורה שעוברים אליהם וקודם שבאו לידי מדה זו הלא לא נתחייבו בהם ואין
נענשין עליהם ... וק"ו בנ"ד שמכשול אותו בהיותו אח"כ נכנס במידה
ידועה בכלל ישראל לחיוביו והוא נענש על ידו על כך מה שהוא עובר מדברי תורה".
הגר"א שרמן מציין בפסה"ד שהוא
לא היה סבור כך, ואף התווכח על כך עם הגרש"ז, ולבסוף הודה לו)
השאלה בהחלט קשה, ולא ראיתי שהועלו כאן
תשובות מספקות,
הדיינים הסתובבו מסביב לשאלה זו, אך לא
נגעו בה:
הנה דברי הבית יצחק שהובא בפסה"ד
שכותב שאין לחשוש ל"מכשול"
"ולפי מה שביארנו יש
להיזהר מאד שלא לגייר אותם שמוחזקים שאח"כ יעברו דנהי די"ל דל"ה
מכשול לידי מי שמגיירו, דממנ"פ אם מקבל עליו לקיים כל המצות חזקה שלא
יעבור, ואם בדעתו גם עתה שלא לקיים אך לעבור על קצתן ל"ה גר כלל ולא יענש
אם יעבור. ועוד מ"מ עדיף ליה ליכנס לכלל ישראל אף שיענש דכל ישראל יש להם חלק
לעוה"ב וזכות גדול לפניו אף שעבר על קצת עבירות, וישראל אין ערבים בעדו דלא
נתערבו בעד גרים כמ"ש תוס' בקדושין ע'. מ"מ הרי מכשיל לאחרים שחושבין
שהוא ישראל ומשיאין לו בתו והוא באמת אינו גר ודיני כנכרי".
וכמובן שיש לדון בדבריו מהי אותה חזקה
שלא יעבור,
כאן בית הדין מחלק בין לפנ"ע, להאם
יש או אין זכות לקטן מהגירות,
". דברים אלו אינם שייכים לגדרי
אסור של לפני עור, שכן אסור לפני עור במי שמכשיל באסורים ועבירות הוא אסור בין
האדם למקום בזה שהוא מביא ושותף למעשה עבירה שיש בזה פגיעה בדבר וברצון ה' ולגבי
אסור זה אין זה משנה אם התוצאה כלפי המתגייר היא, שיש לו זכות בזה שנכנס לכלל ישראל
אין זה מצמצם את האסור של לפנ"ע שענינו פגיעה במישור שבין אדם למקום, כאשר
אותו בי"ד קובע שהוא עבר מנכריותו וקובע את היותו ישראל במעבר זה בי"ד
יצר ישראל עבריין שעובר וחטא לדבר ה' ומצותיו.
ולמעשה צ"ע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 20:33 |
|
| |
רוצה להבין.
ריבוי לומדי תורה לא קשור לשאלה מקבלי תמיכה במקום לעבוד.
כל יהודי אמור ללמוד תורה כמייטב יכולתו.
הגישה שאתה מציג סוברת שבלי לקבל צדקה אדם לא יכול ללמוד. זו גשיה פסולה, שאחריתה במעשייה המגוחכת לקבל התשלום עבור לימוד דף יומי, שלא התייחסת אליה.
ונכון שיש גם יש אומרים שמקילים שגם לתלמידים מותר לקבל. אבל מדוע לסמוך סתם כך על שיטות מקילות? עוד מעט תגיד לי שאפשר לסמוך על שיטות שאומרת שאין לא תחנם בישמעלי?
|
|