|
|
| נשלח ב-27/5/2008 16:38 |
|
| |
לא הבנתי, האם יש פסול בעצם לקרוא רחוב ע"ש אדם חי, או שנישט מתקומם ע"כ שמוסיפים לאדם מת את איחול ה'שליט"א'?
ובכדי להוסיף למאגר המעשיות בהנהלת ירוחם, אכתוב הלצה שנאמרה לאחר שנפטר הרב שך.
בב"ב עיה"ק תובב"א שינו את שמו של רח' הרצל לרח' ע"ש הרב שך. טענו אז שמחירי הדירות בבית מס' 2 עלו ונסקו לגבהים בלתי נתפסים. הסבירו זאת שהרבה גדוילים 'מתחילים' רצו לרכוש שם דירה, בכדי שהמען למכתבים יהיה: "לכ' הרה"ג ..... שליט"א - הרב שך 2".
אגב, איצטדיון טדי בירושלים נקרא ע"ש מקימו - טדי קולק - הרבה לפני מותו.
|
|
| נשלח ב-27/5/2008 21:32 |
|
| |
המגיבים עד עכשיו כנראה כולם אשכנזים, אצל יוצאי המזרח מקובל לקרא על שם אדם חי ילדים,
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2008 21:50 |
|
| |
המגיבים עד עכשיו כנראה כולם אשכנזים, אצל יוצאי המזרח מקובל לקרא על שם אדם חי, ילדים,
בתקופת המדבר והמלכים ואולי גם אחר כך קראו לערים ואתרים על שמות אנשים חיים, בספר במדבר לב מסופר על יאיר שכבש חוות וקרא שמו חוות יאיר. בהמשך בכיבוש הארץ, וכן דוד גר בעיר דוד, ועוד רבים רבים,
נדמה לי שהמנהג לא לקרא על שם איש חיי החל בימי הבינים באשכנז, מסיבות של עין הרע.
סיפור אמיתי- הכרתי אדם שלאחר שאשתו נפטרה הוא קנה חלקת קבר לידה, וגם הקים מצבה זוגית גדולה על הקברים, ודאג לכתוב גם את שמו תאריך לידתו, וגם כמה מילים בשבחו, הוא הסביר לי כי אינו חפץ להטיל את הטרחה על ילדיו שיעסקו בזה, ואלי לא יעשו כהוגן, הכל היה נראה לי הגיוני, לולא כל ערב יום כיפור היה עולה על קברו(של עצמו) ומתפלל ומבקש בקשות.
|
|
| נשלח ב-27/5/2008 21:52 |
|
| |
לפחות הוא לא עבר על דברי הרמב"ם, שלא לעלות לקברי מתים ולהתפלל שם...
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2008 23:43 |
|
| |
ירוחם
עכשו נתת לאשכול תוכן אמיתי!
מתי קוראים בשם על שם פלוני ומתי לא. ואיך זה התפתח!
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 01:30 |
|
| |
נישטאיך רחוב אוסישקין בירושלים נקרא כך בחייו של מנחם אוסישקין שגר ברחוב זה ולמעשה כפה על פרנסי העיר לקרוא לרחוב בשמו. קודם לכן היה זה רחוב יהודה הלוי, שבדומה לשאר הרחובות ברחביה נקרא על שם דמות מיה"ב
הרב מיכי פרופ' קלוזנר, בהקדמה לכרך הראשון של ההיסטוריה של הספרות העברית החדשה שיצא בשנת תר"ץ, מסביר כי סיים את הכרך האחרון בתחילת שנות השמונים של המאה הי"ט כי חוקר לא יכול לחקור את בני תקופתו שכן אין לו את הפרספקטיבה הראויה שמעניק מרחק הזמן. לדעתו יש להמתין לפחות חמישים שנה כדי לגשת לנושא המחקר בסטריליות ללא נגיעה אישית במושא המחקר. לכן הוא מסיים את הספר בשנות השמונים כחמישים שנה לפני זמנו הוא. הדבר גם איפשר לו להתחמק באלגנטיות מעיסוק בעגנון ויצירתו, שהרי הוא ראה בעגנון אפס מאופס. ואם בענייני שמות רחובות עסקינן, הרחוב שקלוזנר גר בו נקרא ע"ש קלוזנר, אמנם לאחר מותו. אלא שבאותו רחוב גר גם עגנון שלא מת על קלוזנר. על פי הסיפור מחה עגנון בפני ראש העיר ואמר שאינו רוצה לגור ברחוב קלוזנר (הוא היה מעוניין לשמור את שם הרחוב לעצמו) וראש העיר ענה לו "אני בטוח שעדיף לך לגור ברח' קלוזנר מאשר שקלוזנר יגור ברח' עגנון". עכ"פ היום נמצא בית עגנון ברח' קלוזנר.
גם לי יש מה להעיר על הבדיחה של ירוחם "נכנס ייקה ונשאל, איינה מומנט ביטה, הוציא עט ונייר וחישב וענה ארבעה
" שום יקה לא יגיד "איינה מומנט" כי אם "איין מומנט" (der Moment / ein Moment)
נכון שזו רק בדיחה, אבל שום יקה לא יצחק לנוכח זילות כזו של שפת קודשו
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 01:41 |
|
| |
אח של השכן
אתה מזכיר לי נשכחות.
הומורסקה קצרצרה של קישון. מעשה שרצה לספר ליקה כלשהו בדיחה. שני יהודים נסעו ברכבת ועברו דרך מנהרה...
איין מומנט ביטה, ענה היקה וחבש משקפים. איזו מנהרה בדיוק?
מה זה חשוב, כך קישון.
אבל היקה עומד על שלו ומזכיר שמות של מנהרות. אבל זו שבוחר קישון לא מתאימה לבדיחה.
קישון בסוף מתרגז וצועק: אז שיהיה מנהרת שלזינגר!
היקה מתחיל לצחוק. איזה וויץ! מנהרת שלזינגר! הלא אין כזה דבר.
והוא יוצא לחפש את חבריו היקים וכעבור רגע שומע קישון את קול צחוקם האלמנטרי. (כך שם?).
ואז, אם אני זוכר נכון, הוא יוצא למסדרון ותולה את עצמו.
צא וראה גדולת כוח ההומור היקי הנלבב.
(איקון של מנהרת שלזינגר. עדיף על איקון של תולה את עצמו, לא?)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 09:35 |
|
| |
האם יש ענין לקרוא על שם מישהו או משהו, או שזה רק ענין של אגו?
(אני מתכוין לכל דבר ביהכ"ס רחוב מקוה וכדו')
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 09:59 |
|
| |
אח של
אתה כנראה מדבר גרמנית של סביבות פרנקפורט והבאדים, עד קארלסרואה, כך היקים משם אומרים, בסביבות הנובר והמבורג אלטונה אומרים איינה.
פינציק
ודאי יש לכל אדם עניין להנציח את עצמו, כלומר שלאחר מותו עדיין יזכר, וכמה שיותר אנשים יזכרו אותו הרי זה משובח, להנציח =להיות לנצח.
הרב מפוניבוביץ הקים אימפריה גדולה מיצר הזה של אנשים,היו תורמים בנינים - חדרים- חלונות מאווררים- כיורים וכו', וכולם דאגו בעיקר לשלטים המוצמדים לתרומתם, בתור בחורי ישיבה הינו מתבדחים על אנשים שתרמו, רק את שלטי ההנצחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 10:13 |
|
| |
זוהר
<''לא הבנתי, האם יש פסול בעצם לקרוא רחוב ע"ש אדם חי">
לא כתבתי שיש פסול בדבר, אלא כתבתי שזה לא מקובל, ברור שתמיד יש יוצאי דופן.
תאר לך מה היה באם הדבר היה מקובל:
כל פוליטיקאי וכל משורר מתחיל היו מבקשים ששמם יהיה על רחוב.
אם יש פסול הוא לעיר שלמה ולא לרחוב:
"וידע קין את אשתו וגו' קרבם בתימו לעולם רבי יודן ור' פנחס, ר' יודן אמר מה סבורין הרשעים שקרבם בתימו לעולם וגו' קראו בשמותם עלי אדמות, טבריה על שם טיבירואיס, אלכסנדריאה על שם אלכסנדרוס, אנטוכיה על שם אנטיוכס, ורבי פנחס אמר קרבם בתימו לעולם, למחר בתיהם נעשים קבריהם, משכנותם לדור ודור שאינן לא חיים ולא נידונין, ולא עוד אלא שקראו בשמותם עלי אדמות, ויהי בונה עיר ויקרא שם העיר כשם בנו חנוך" (בראשית רבה (וילנא) פרשה כג ד"ה א וידע קין).
איני מתקומם ע"כ שמוסיפים לאדם מת את איחול ה'שליט"א, כי ניתן לפענחו כ"שיהיה מת לימים טובים וארוכים", ודגם לא יהיה צורך להחליף את שלטי הרחוב לאחר מיתתו של מי שהרחוב נקרא על שמו.
הערה לתוספת:
מצידי גם אפשר לכתוב על כולם ז"ל, על צדיקים יהיה פיענוחו: "זכרונו לברכה", ועל רשעים יהיה "זכרונו לקללה".
וגם אפשר לכתוב על כולם- חיים או מתים "ז"ל".
הרב ראובן מרגליות מביא בפירושו "מקור חסד" על הספר חסידים בסימן ג, את דברי המהרש"א בקידושין דף לא עמוד ב שזכרונו לברכה לבד, ללא לחיי העולם הבא אומרים גם על החי, והוא מוסיף שכך נהגו לפנים בישראל, והוא מביא מקורות שונים.
<"אגב, איצטדיון טדי בירושלים נקרא ע"ש מקימו - טדי קולק - הרבה לפני מותו">
אתה בטוח?
"חמשה שערים היו להר הבית שני שערי חולדה מן הדרום משמשין כניסה ויציאה קיפונוס מן המערב משמש כניסה ויציאה, טדי מן הצפון לא היה משמש כלום ...". (משנה מסכת מידות פרק א משנה ג.
הכרתי פעם ארכיאולוג ידוע שחפר בעיר דוד, שאמר לי שלראש העיר של ירושלים אין אפילו שם יהודי, אמרתי לו האם שכחת שהיה שער בירושלים בשם זה? וציינתי לו למשנה במידות, והוספתי: לפני שאתה מתלהב ראה למה שימש בפירוש המשנה לר"ש שם.
<"איך זה התפתח">
אחרי שהחלו לקרא לנולדים בשמות מתים, היו שחשבו שרק קוראים בשמות מתים. כך היה עם הקדישים הידועים כקדיש יתום, שבתחילה היו מאפשרים ליתומים לאומרו, השלב הבא היה שהם חייבים לאומרו, והשלב השלישי בוא שאסור לאחרים לאו.
_________
פינציק
ראית שקראו משתנה ציבורית ע"ש מישהו?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 28/05/2008 10:26:19
עולם הפוך אני רואה
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 11:31 |
|
| |
נישט
ראית שקראו משתנה ציבורית ע"ש מישהו
זה גם ענין של זמן ומקום, אני בטוח שהיו הרבה גדוליים וחשובים מקהילות עובדי בעל פעור, שרצו שלפחות משתנות יקראו על שמם!!
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 12:45 |
|
| |
ראיתי שבא"י בעיר נתניה שינו עכשיו רח' נורדאו לרחוב ע"ש האדמו"ר מליובאויטש וקם רעש גדול מזה. לא הבנתי כלל מה הטעם לקרא שם רחוב ע"ש רב או אדמו"ר תינח אם קוראים על בימ"ד או ישיבה אבל רחוב מה יתן לו ומה יוסיף לו בעלמא דקשוט. ותמה אני לדעת מתי התחיל מנהג זה בקרב החרדים והרי ביישוב הישן בעיה"ק ירושלם היה רחוב הבאטראק וכדו' וכמדו' שלא היה שום רחוב ע"ש יהודי חרדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 12:54 |
|
| |
היה להם ללמוד מקרית סקוויר בארה"ב שהרחובות שם נקראים על שם נשיאי ארה"ב ואולי זו הסבה שלא בנו באה"ק וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 14:37 |
|
| |
שמעתי שיש מעבדה לפיזיקה ע"ש החתול של שרדינגר. אבל אין מביאין משם ראיה, ואכמ"ל.
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 15:51 |
|
| |
יתכן שהמעבדה ספק קיימת וספק לא.
|
|
|
|
|