בית פורומים ספרים וסופרים

אשתו של מרן החזון איש זי"ע:

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2009 23:00 לינק ישיר 

ציטרון

מה היה המעשה על החזו"א שמביא ליברמן?

היכן בזכרונותיו זה נמצא? (ספר, מאמר, הקדמה לספר?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 06:49 לינק ישיר 

מיימוני
http://www.academy.ac.il/data/persons_data/317/Saul-L-E24p46.pdf

תוקן על ידי לוצאטי ב- 19/05/2009 6:47:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 08:26 לינק ישיר 

לוצאטי

תודה!

המעניין הוא שיש שם גם שני מעשים שיש להם יסוד משותף.

ואני מסכם עבור מי שלא יטרח להוריד את הקובץ (וכדאי).

במעשה השני, רב נדרש על ידי הקומוניסטים לחתום שקיבל חבילות סיוע (מאמריקה?). הוא סרב, אבל בסוף הגיעו לפשרה. הוא יחתום על הכל, ויתחלק עם הקומוניסטים מחצה ומחצה. כיון שלא היה אפשר להציל הכל, אפילו אם ילך לבית סוהר, הוא חתם, וחילק את החבילות לעניים הנצרכים באמת.

במעשה הראשון, החזו"א שמע בלילה כיצד באים גנבים ונוטלים כל ממונו. וידע שאם יקים קול, גם יהרגוהו. אז שתק.

עדיף לשמור על החיים ולא להסתכן למען ממון. בניסוח אחר: מצילים מה שאפשר.

וזה המשותף לשני הסיפורים, ואני תוהה אם ליברמן התכוון למשהו בשניהם, שהרי דווקא אותם הביא. אבל אין אשכול זה על ליברמן אלא על החזו"א. (בספרו האוטוביוגרפי מספר פרופסור הלבני וייס על ימי השואה והשפעתם עליו, וכמדומה שהוא רוצה לסנגר על דרכו ושמא גם כאן זה כך אבל יתכן שאני מרחיק להעלות רעיונות. בכל אופן ראוי לאשכול לדעתי).

ויש גם סיפור שלישי שאליו התכוון ציטרון. והוא היפה שבכולם.

החזו"א בצעירותו הגיע לבית כנסת שלא הכירוהו. נטל גמרא וישב ללמוד. והיה לומד כשעיניו קרובות לגמרא מפאת קוצר ראייתו. בא השמש ונטל ממנו את הגמרא לשיעור ונזף בו: יהודי פשוט צריך לומר תהילים. שהיה החזו"א נראה כחייט פשוט.
והחזו"א לא הקפיד.
לבסוף נודע מיהו, והתנצל השמש. אבל החזו"א הסביר שסבר שהגמרא של בית הכנסת, ולומדי השיעור הקבועים קודמים לו, ויהודי באמת צריך לומר תהלים, ומי אינו יהודי פשוט.
והחזו"א לא הקפיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 08:36 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
ואני מסכם עבור מי שלא יטרח להוריד את הקובץ (וכדאי).
...
לבסוף נודע מיהו, והתנצל השמש. אבל החזו"א הסביר שסבר שהגמרא של בית הכנסת, ולומדי השיעור הקבועים קודמים לו, ויהודי באמת צריך לומר תהלים, ומי אינו יהודי פשוט.
והחזו"א לא הקפיד.

באמת כדאי להוריד את הקובץ, רק כדי להימנע מכל מיני ציטוטים מעוותים של חכמים שמוסיפים מדעתם ולא טורחים לציין זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 11:31 לינק ישיר 

מרחביה וכולם

אכן, לא הבהרתי בדברי מה ציטוט ומה מסקנתי שלי.

לצערי אי אפשר להעתיק היישר מהקובץ (אני מקבל ג'יבריש ואולי יש מי שיודע איך אפשר להעתיק נכון. ניסיתי גם להעתיק לוורד אבל זה לא עזר).

כיון שזה לוקח זמן רב להעתיק רק אציין, בתודה להערת מרחביה, שהמילים "ומי אינו יהודי פשוט" אינן מופיעות בסיפור. (וגם לא נאמר בו שהחזו"א התחיל להגיד תהלים אחרי שנלקח ממנו הספר).

מדוע הוספתי אותן? מפני שהבנתי או שיערתי שהבנתי שזה מה שחשב החזו"א לעצמו. מבחינה מסויימת ודאי שידע שאין הוא יהודי פשוט. מבחינה אחרת, אני מאמין שראה בעצמו יהודי פשוט, כפי שכל אחד מאיתנו ברגע של אמת עם עצמו מודה בכך ואף מוסיף: הלואי.

אבל לא יאה לייחס לחזו"א או למספר דברים שאינם כתובים ואני טעיתי בזה ו"הדרני בי, הדרני בי".

(אם כבר, יש להעיר שהסיפור מובא על ידי ליברמן. מלשונו נראה שהיה עד ראיה. אך מה ממנו עובדה מדוייקת ומה ממנו פרשנות של המספר? ואם נניח שליברמן שמע זאת מאחרים ולא ציין זאת, יש לנו עוד "מתווך" באמצע. וכמובן כל זה אינו פוטר אותי מחובת הדיוק ועם הקוראים הסליחה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 20:02 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

החזו"א בצעירותו הגיע לבית כנסת שלא הכירוהו. נטל גמרא וישב ללמוד. והיה לומד כשעיניו קרובות לגמרא מפאת קוצר ראייתו. בא השמש ונטל ממנו את הגמרא לשיעור ונזף בו: יהודי פשוט צריך לומר תהילים. שהיה החזו"א נראה כחייט פשוט.
והחזו"א לא הקפיד.
והחזו"א לא הקפיד.

בואו ננסה להבין, רואה השמש המבוגר איזה בחור צעיר שמנסה להראות שהוא לומד וכו' וכו'
"לבסוף נודע מיהו", כלומר, לאחר שלושים שנה התפרסם החזו"א, והשמש על ערש דווי קישר בין אותו סיפור תמוה לת"ח הגדול שהתפרסם.
או אולי "לבסוף", עם תום השיעור התברר לשמש (איך?) שאותו בחור כן יודע ללמוד, מייד שינה את כל ההסתכלות שלו על בחורים שיושבים ליד גמרא ומעיינים בה, נפל לרגלי אותו צורבא מרבנן, פרץ בבכי סוער וביקש שימחל לו, "והחזו"א לא הקפיד"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 20:17 לינק ישיר 

מזכיר קמעא את הסיפור על החפץ חיים, שהתגלגל לבסוף ל"הלכה" שאסור לאדם לספר לשוה"ר על עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 21:27 לינק ישיר 

מיימוני,
מי הקדימני ואשלם...
התכוונתי לענות לך שקראתי את הדברים בקובץ המאמרים של ליברמן: מחקרים בתורת א"י, בסופו [אינני זוכר תחת איזו כותרת, כיון שהספר לא לפני], ובא לוצאטי וקדמני, ויישר כוחו.
זכרוני עד כדי כך גרוע, כיון שבזמנו נתקלתי גם ברשת במסמך הזה של ה"אקדמיה", אליו הפנה לוצאטי, אבל שכחתי מקיומו ברשת.

מלח,
לא הבנתי מה הקטע שלך. כנראה שלא נכנסת לקישור לקרוא.
מיימוני לא דייק בציטוט.
החזו"א באותה תקופה מדוברת, היה כנראה כבר מפורסם במידת מה כת"ח, ובמיוחד כבנו של אביו, הרב שמריה, שהיה ידוע כרבה של קוסובה [וכאב לבנים ת"ח].
כשהגבאי שמע את שמו המלא ושם אביו, הבין במי המדובר והתבייש.
הציניות והסרקזם שלך, ממש לא במקום.
אגב, מלשונו של ליברמן, נראה לי קצת, שהמקרה אירע באותה שנה בה הוא חלק עם החזו"א שותפות לדירה, כך שהוא היה עד ראייה לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 21:28 לינק ישיר 

מלח

כבר עדיף להוריד את הספר, לא?

סמיילי.

עד כמה שאני זוכר, העלו אותו לתורה ואמר את שמו ושם אביו, וכנראה היה ידוע כבר בתקופה זו כתלמיד חכם, ורק מראהו החיצוני גרם לזלזל בו מפני שהיה לבוש כחייט. כך נראה מלשון הסיפור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 22:10 לינק ישיר 

בלי שום קשר לסיפור שהובא כאן, יש להעיר שמדובר ב"סוגיה" שהתקשו בה מאז ומתמיד כותבי תולדותיו של החזו"א, שהרי מצד אחד הוא כידוע היה צנוע באופן מיוחד כך שלאורך שנים היה אלמוני יחסית ומעטים עמדו על טיבו - ומאידך אי אפשר לסופרי 'פאר הדור' לתאר לעצמם, וכל שכן לתאר לאחרים, היכי תמצי שבן אדם כלשהו נפגש עמו ולא התפעל תיכף ומייד.

לדוגמא ראו ב'החזו"א בדורותיו' של סורסקי, עמ' ל"ג-ל"ד, האחוז בסבך מגמות סותרות אודות תיאור תקופתו של החזו"א בקוויידאן - מצד אחד הוא מתאר שהחזו"א הסתתר מן העם ותושבי העירה לא ידעו "כי אדם גדול שוכן בקרבם", ומצד שני הוא מתאר כיצד כל מי שנתקל בחזו"א בעצם היה אחוז התפעלות, כנ"ל, וש"כל הרואה אותו באותם ימים מתלהב מלימודו, יוצא מכליו, לומד בנעימה...", וכו'. הפיתרון שנמצא בדרך כלל ל"בעיה" זו, הוא שאם מדובר באדם גדול, כדוגמת הרב משה רוזין האב"ד, אז בוודאי עמד על טיבו, ורק האנשים הפשוטים לא ידעו במה זכו, וזאת אע"פ שהחזו"א זירזם ללמוד ו"התנדב להשמיע בפניהם שיעור בדף גמרא"; והרב רוזין, כנ"ל עמד על טיבו, אלא שכשראה שהחזו"א רוצה להצטנע, "כיבד את רצונו ולא גילה לאנשי העיירה כי אדם גדול שוכן בקרבם", וגם הם מצידם "לא נתעוררו לתהות על קנקנו", "לא הבינו בטיב מרגלית יקרה זו", "את האמת לאמיתה לא ידעו, לא עלתה על לבם". וכו' וכו' וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 23:38 לינק ישיר 

כתוספת לתכלת .
שמעתי לפני שנים ספור מהרב קלמן כהנא (איני זוכר אם מפיו או בשמו מנכדו) ספור מאפיין על החזו"א, שאולי ישפוך קצת אור לכל ה"מיתממים" שפוערים פיהם בקדוש עליון.
חברי קבוץ חפץ חיים שהיו בכפר סבא שלחו שאלותיהם לר' חיים עוזר ובמיוחד בעניני זרעים. באחת הפעמים ר' חיים עוזר ענה שכיון שהרב קרליץ עלה לארץ והוא מתגורר בב"ב כדאי שיפנו אליו עם כל שאלותיהם ואפשר לסמוך על כל פסקיו. הרב כהנא לא ידע במי מדובר אבל נסע לב"ב כמצות רח"ע. הוא הסתובב בעיר ושאל על הרב קרליץ ואף אחד לא הכיר במה מדובר. (כל ב"ב היתה שניים וחצי רחובות). לאחר זמן מישהו אמר שאולי אתה מתכון לזקן שהגיע לפני כמה שבועות ואף אחד לא יודע מיהו? הרב כהנא דפק על דלתו של החזו"א ושאל האם הגיע לרב קרליץ? הוא אמר לו שבא עפ"י עצתו של ר' חיים עוזר שבקש שכל שאלות הקיבוץ יפנו אליו. החזו"א נותר בדממה ארוכה ולבסוף נאנח ושאל מה השאלות. הרב כהנא הרגיש שממש קשה לחזו"א הענין ושר' חיים עוזר בחכמתו כפה עליו שלא להסתתר אלא לענות. וכל השאר היסטוריה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2009 23:44 לינק ישיר 

מי "פער" פיו מלבדך - על הכותבים כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2009 01:16 לינק ישיר 

כיון שכבר גלש הדיון לחזו"א עצמו, הנה בספר החדש של הגה"צ ר"ד יפה יש בסופו קונטרס שמועות מהחזו"א [או מהגר"נ שולמן בשם החזו"א] ושם מובא שאמר שמה שהגדולים מחזיקים מבניהם יותר ממה שמחזיקים מהם שאר העולם הוא משום שהם מכירים אותם יותר....
כמובן שהחזו"א לשיטתו באמו"ב שאין לגדולים נגיעות [וצע"ג וי"ל] אך אולי החזו"א יכל לטעות כ"כ משום שלא טעם טעם אבהות??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2009 14:59 לינק ישיר 

אתנחתא כתב:
מי "פער" פיו מלבדך - על הכותבים כאן?

אני התיחסתי על החטטנות והזלזול הישיר והמרומז בכל מה שנוגע לחזון איש ואשתו. אתנחתא לוחם את מלחמתם של "הכותבים כאן". תחי ההשואה!

מפני כבודם של רבנים, אדמורי"ם וגדולי ישראל אחרים אני חושב שאין זה מן הראוי לחטט בחייהם הפרטיים תוך חכוך ידיים בהנאה, וודאי שלא לפתוח אשכולות על כך. רק אעיר שגם חיים קוליץ לאחר שכתב מה שכתב, הבין שהגזים ובספרים שנשלחו על ידו לישיבות וספריות במימון משרד החינוך, דפים אלו היו חתוכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2009 12:58 לינק ישיר 

מתפעל כתב:
האם יודע מישהו אימתי נפטרה הרבנית בתיה ע"ה ?

נוסח מצבתה [בבית הקברות בבני ברק. מעניין שאינה קבורה ליד בעלה אלא שורה אחריו ליד אשת הסטייפלער]
הנוסח נרשם בחיפזון ואקווה שלא חלו בו טעויות ותעתועי זיכרון.

פ"נ

אשת חבר

הרבנית הצדקנית

מרת בתיה ע"ה

בת ר' מרדכי ז"ל

אשת רבנו הגאון החסיד

ר' אברהם ישעי' זצהלל"ה

קרליץ

בעל חזון איש

יגעה ועמלה במחבר שנותי'

למען שבתו באהלה של תורה

נלב"ע ח' אדר תשי"ח

ת.נ.צ.ב.ה

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
על ביק ומהד' המגילת ספר שלו האריכו כאן [במיוחד מהודעה זו והלאה]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > אשתו של מרן החזון איש זי"ע:
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.