בית פורומים ספרים וסופרים

לימוד דקדוק - ספרים ועיצות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/6/2008 12:12 לינק ישיר 
לימוד דקדוק - ספרים ועיצות

אני חפץ ללמוד דקדוק היטב, של לשון הקודש כמובן. על אלו ספרים תוכלו להמליץ לי, שמתחילים מא' ב' למי שאינו יודע כלום, והלאה.

כמו כן אשאל, אלו ספרים מתאימים ללימוד דקדוק לילדים קטנים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 13:06 לינק ישיר 

ספר הפעל בפעל של שולמית פניאל
הוא מצוין השאלה מה אתה מתכוין מא' ב'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 14:04 לינק ישיר 

אני מתכוון שגם מי שאינו יודע מאומה יוכל להתחיל עם הספר, ולא שהוא מיועד למתקדמים.

האם הספר הזה הוא על לשון הקודש או על עברית? או שאין הבדלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 17:15 לינק ישיר 

הספר שהובא אינו למתחילים ממש, ומוקדש ללימוד הפעלים.

ממליץ על ספר 'מפתח הדלת', "והוא מפתח הדקדוק ללומדי תורה", מאת ישראל חיים בן לא"א מו"ר שאול ז"ל לנטשיץ.
יצא לאור בשנת תשס"ד, ברוקלין, ניו יארק.

נצפה לאחרונה באי אלו חנויות באזורנו.

רודולף 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 18:54 לינק ישיר 

ובאותו ענין, אני מחפש ספר ללמד ניקוד בלשון הקודש, ולא אחרי השינויים שהכניסה האקדמיה.

(ואם יש ספר המבאר את ההבדלים שהכניסו עם השנים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 20:33 לינק ישיר 

לבי אומר לי שלא קיימת שום אפשרות ללמוד ניקוד מספרי כללים. הכללים חלים רק על חלק מהמלים בלבד. כלומר: אין אפשרות לקחת מלה ולנקד אותה בדיוק רק ע"פ כללים מבלי לדעת דברים נוספים. ואכמ"ל.
והראיה: ניקוד ממוחשב לעולם לא יהיה מדוייק אע"פ שהזינו אותו בכל הכללים ואף ביותר מכללים סתם.

איזה שינויים הכניסה האקדמיה בניקוד המלים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 21:20 לינק ישיר 

כונת לבנוני כפה"נ שלא די בלימוד כללי יסוד כדי לידע את תורת הניקוד על בוריה. האם לא כן בכל תחום? לאחר הכללים יש ללמוד את הפרטים.

אמנם לכללי הניקוד יש יוצאים רבים, וזאת משום שהכללים אינם אלא נסיון מאוחר למפות את דרך הניקוד בספרי המקרא, ואולם בלי ספק - על ידי לימוד כללי הניקוד ופרטיהם ניתן לנקד (כך לומדים, לא?).

הטעויות בתוכנות הניקוד אינן מחמת הקונטקסט. עד כמה מושפע ניקוד של מילה מסביבתה? כמעט ולא. למעט כללי חוק יהו"א שאינו נהוג היום. אין הטעויות אלא מחמת צורות ניקוד שונות לתיבות זהות, הדורשות הבנה של כונת הכותב.

ב. האקדמיה שינתה עשרות דברים. מהבולטים: הדגישה מ' של מפעל ומפועל לאחר ה' הידיעה; ביטלה את כללי מה השאלה והעמידתם על אחת, לנקדו תמיד בקמץ.

מהשוליים, אך המגוחכים: האקדמיה קבעה כלל שבשרשים הכפולים לא יבוא דגש בע' הפועל במשקל פִּעוּל. זאת למה? כיון שבלתי אפשרי היה להסב לב העם לומר סִבּוּב...

רודולף 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2008 22:06 לינק ישיר 

את דעתי על כללי הניקוד גיבשתי לאור הנסיון עם בנותיי, שלימדו אותן כללי ניקוד שלעולם לא היה בהם כדי לדעת לנקד נכונה את כל המלים. אלא שהמורה עשתה להן הנחה, שאם הן תנקדנה ע"פ הכללים, תיחשב התשובה לנכונה גם אם הניקוד אינו נכון...

האם מי שמנקד ע"פ הניקוד "הישן" ולא לפי כללי האקדמיה, נחשב כעובר על החוק וצפוי לעונש?
למיטב ידיעתי האקדמיה פועלת על-פי חוק והחלטותיה מחייבות.

גם בהטיות של "לככב" העם אינו פועל לפי כללי הדקדוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2008 00:21 לינק ישיר 

אפשר לנסות ללכת בדרכם של המשכילים הראשונים שגילו את האור הגדול - משונה ככל שזה נשמע - דווקא באמצעות ספרי דקדוק עברי.

אברהם בער גוטלובר סיפר בזיכרונותיו כיצד השפיעה עליו קריאת הספר 'צוהר התיבה' של ר' שלמה זלמן הענאו (ברלין תצ"ג ובהרבה מהדורות מאז). קשה להאמין איזו עוצמה היתה לספר זה עליו:
למי אגידה ואספרה הרגשתי ברגע ההוא, בפתחי את הספר והחילותי לקרוא בו? מי  יבינני? ... ואותי לא יבין כי אם האיש אשר ישב במחשכים כמוני ביום אז, ופתאום ראה אור גדול ... כל הספרים האלה [שקרא עד אז] כאפס ותוהו נחשבו נגד ספר 'צוהר התיבה' הזה אשר האיר עיני בתורת ה', וילמדני לדעת כי עד הנה קרא מקרא לא יכלתי על נכון, אף שמות הנקודות לא ידעתי על נכון, ואף כי יתר סימני הקריאה כדגש חזק וקל, נח נראה, נח נסתר, טעמים משרתים ומפסיקים, מפיק ומתג ויתר הסימנים למיניהם, אשר לקחה עיני שמץ מנהם בלילה הראשון, אשר הביא אבי לי את הספר, ואשר לא הנחתיו מידי עד אשר כלה שמן הנר ויבער עד תומו וישופני חושך. אז שכבתי עוד כשעה ושתים ותידוד שינה מעיני ותנומה מעפעפי, כי הידיעות החדשות אשר קניתי לא הניחו לי לישון, וגם אחר אשר ישנתי סבוני גם סבבוני השוואים והדגשים והנחים והטעמים ויקומנו לשחק לפני עד הבוקר"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2008 11:09 לינק ישיר 

מומלץ להתחיל מספרי ההכנה לבגרות בלשון, תורת הצורות, תורת ההגה
מדובר בחומר מתומצת שקל ללמוד אותו.
http://learn.snunit.k12.il/snunit/lashon

דקדוק לשון הקודש:
דקדוק אליהו לגר"א, נדפס בסוף תולדות הגר"א, מוסד הרב קוק תשט"ו
חיבור נוסף להגר"א בסוף תיקון סופרים הוצ' המסורה
צוהר התיבה לר' זלמן הענא (ללא תנועה קלה וחשודה)  http://hebrewbooks.org/7415
כהן, ח"א (תשנ"ח), 'דקדוק העברית המתחדשת ומקורות יניקתו', לשוננו לעם, מט, עמ' 131-117

כללי ניקוד במקרא (ללא בניני פעלים ומשקלי השמות)
תיקון סופרים סימנים, הוצ' פלדהיים
http://hazzan.qpon.co.il/Front/Newsnet/reports.asp?reportId=197285

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2008 20:18 לינק ישיר 

אני מחפש ספרים ללימוד ספרות,כתיבה ועריכה, בעברית או לשה"ק, האם מישהו יכול לעזור לי בנושא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2008 13:56 לינק ישיר 

הייתי מציע לך ללמוד את ספר "לשון חיים" על דברי הדקדוק שברש"י על התורה. יש שם הקדמה מפורטת המסבירה את כל כללי הדקדוק והניקוד, בשפה בהירה.
ואח"כ ללמוד את דברי הרש"י והביאורים בספר.

צד_השני. בקשה קשה. שהרי אין ממש כללים בדבר..
אך יש מאמר של הרב יואל קטן שהופיע במאסף "בית ועד" ולפני כן בקובץ "המעיין".
יצא לאחרונה ספר "הכתב והמכתב" (הוצאת מכון הרב מצליח") בנושא כתיבת ספרים תורניים.
ויש ספר "עמלים על מילים", (בהוצאת "המודיע") על כללי כתיבה.

לבנוני. יש כללים בסיסיים, ולהם יוצאים מן הכלל. כמו כל דבר.

דוד_אסף. בהחלט משונה. וכידוע, תמיד התפארו והתווכחו עם הרבנים על ענייני הדקדוק.   אך בגלל זה עד היום לא עוסקים בישיבות בתנ"ך ודקדוק...  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2008 14:45 לינק ישיר 

סיפרות ועריכה לשונית אינם משועבדים לכללים מדויקים, אלא מבוססים על רקע כללי של ידיעת השפה. מומלץ להעשיר את שפתך וסיגנונך על ידי קריאה מרובה של ספרי מופת ומאמרים בתחום שבו רצונך לעסוק. ישנם גם קורסים ייחודיים לעריכה לשונית ועריכה לשונית עיתונאית.

קישור למאמר של הרב יואל קטן, על כללים בעריכת ספרי קדמונים:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/beyt/9.doc

מאמר על עריכה לשונית. תוכל בודאי למצוא מידע נוסף בתחום.
http://www.reader.co.il/article/2260/%D7%9E%D7%94%D7%99-%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA-%D7%9C%D7%A9%D7%95%D7%9F

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2008 16:16 לינק ישיר 

האם החסרון רק בספרות התורנית או כלל עברי? בארה"ב יש כמה ספרים של סגנון (Style Manuals) אשר מעצבים את כללי הכתיבה. האם יש משהו דומה בעברית בכלל?

לענין ספר בסיסי על דקדוק, יש ספר "דקדוקי שי" של הר' שמואל מנדלבוים נ"י מרמות ששמעתי שנתקבל בברכה בעולם החרדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2008 10:06 לינק ישיר 

בוחער, לשון חיים זה של חרז? אם כן, צר לי אך ראיתי שם כמה שגיאות חמורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2008 01:22 לינק ישיר 

כן, של חרז. אולי תפרט שגיאה שתיים? (שכן יש דברים הרבה התלויים במסורת ונתונים בין המדקדקים במחלוקת, )

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > לימוד דקדוק - ספרים ועיצות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext