|
|
| נשלח ב-14/8/2008 18:53 |
|
| |
מישהו יכול לבדוק בשבילי משהו בס' צפנת פענח לבבא קמא?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2008 20:27 |
|
| |
לצלצח:
לאיזה צפנת פענח אתה מתכוין ?
לספרדי או לאשכנזי, לרוגצ'ובער או לקעכעניר, לתולדות או למהרי"ט (מופיעים באוה"ח), לזה או לזה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2008 21:03 |
|
| |
כתבתי "לבבא קמא". ואף אחת מהצעותיך אינה עונה על כך.
כוונתי לספר המבוסס על הערות הרוגאצ'ובער, שנערך ע"י הרממ"כ ומכון צפנת פענח, בשנת תש"ל. אינו בהיברובוקס ולא באוצה"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2008 17:37 |
|
| |
צלצח. אשמח לעזור אלא שמפאת גלות הנופש לא אוכל לעשות זאת רק בשבוע הבא
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2008 16:37 |
|
| |
הרב חיים סיימונס כותב כאן כי צאצאי השל"ה נמנעו לאכול תרנגול הודו לפי שהשל"ה ראה אותו דורס.
אשמח לקבל מקור לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2008 23:14 |
|
| |
אני מכיר כמה מצאצאי השל"ה שנמנעים מלאכול תרנגול הודו, לדבריהם מפני שכך ציווה השל"ה על יוצאי חלציו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/8/2008 01:03 |
|
| |
אלייעזר,
לשון שאלתך מותיר מקום להסתפק אם רצונך בידיעה אודות מנהג צאצאי השל"ה או במקור לשמועה שההינדיק דורס.
אם האפשרות השניה היא הנכונה, אפנך אל ספר שם אריה, ח"א סי' כ', (ישנו בהיברובוקס, והוא בעמ' 85. עקב איטיות האתר שם איני מצליח ללנקק) אשר כפה"נ עוסק בשמועה זו. [את תחילת דבריו, בספרו ערוגות הבשם, לא זכיתי לראות מאחר והעותק שבהי"ב חסר בסופו.]
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 15:11 |
|
| |
תודה לעונים.
אשמח מאד לקבל מקורות לשתי השאלות. שכן אני לא מצאתי מקור להימנעות השל"ה מאכילתו ואני מסופק אם בכלל הוא ראה עוף זה [כידוע תרנגול ההודו הגיע מאמריקה ואני מסופק אם בשנים המועטות שבין גילוי אמריקה [רנב] עד פטירת השל"ה [ש"ץ] הספיקו לייבא כבר תרנגולי הודו לאירופה].
בערוגה"ב [חלק התשובות סי' טז] שם מספר על מסורת במשפחת פרנקל להימנע מתרנגול ההודו. והנצי"ב במשיב דבר [ח"ב כב] מספר בסתמא על כאלו הנמנעים מאכילתו. [לא הצלחתי למצוא מקור לשמועה שהובאה באשכול שציין מרחביה כאילו הערוך לנר בין הנמנעים]
השאלה השניה קשה אף יותר שכן הסיבה להימנע מאכילתו היא לכאורה היעדר המסורת והחשש לדברי הרמ"א [פב ג] שאף עוף שיש לו סימני טהרה אין לאוכלו בלא מסורות. אבל לומר שראו אותו דורס זה פלא גדול. ועוד שא"כ היאך התירו שאר החכמים את אכילתו אחרי שחכם גדול כשל"ה מעיד שהוא מן הטמאים שהרי כל הדורס טמא [חולין נט.]?
תוקן על ידי אלייעזר ב- 31/08/2008 15:14:45
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 19:58 |
|
| |
דבר אחד ברור, שבזמן השל"ה כבר היה התרנגול-הודו נפוץ בכל אירופה. 130 שנה זה לא מעט זמן להפצת זן חדש. אבל זה לא אומר שהשל"ה אכן אמר את מה שמייחסים לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 07:31 |
|
| |
מנין ברירות זו? [צריך לחשב את הזמן שחלף מגלוי היבשת ועד האחזות בה לצרכי מסחר] ואדרבה אשמח לקבל גם מקורות המתעדים את הזמן בו עלה תרנגול ההודו על שולחנם של חכמים.
[בשו"מ מי באר [שור] סי' יט כתב כי ידוע שבזמנו נחלקו גדולי הדור האם אפשר לסמוך על מסורת בני אינדיא [=הודו] שאוכלים את תרנגול ההודו ומסורת בידם בזה ממשרע"ה והריב"ש הכריע כדברי המתירין. וכיון שעדותו בטלה רובה שתרנגול ההודו אינו מהודו כידוע אלא מאמריקה שכונתה בטעות הודו ולא היה בנמצא כלל לפני הריב"ש וודאי שלא השיב על זה (וכפי שהעיד הדרכ"ת פב ס"ק כו). ואין לסמוך אף על מקצתה במה שכתב שגדולי הדור נחלקו בזה בזמנו]
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 13:15 |
|
| |
יעויין בספרי חכמי האומות, כגון בבריטניקה. ואולי גם בויקיפדיה הלועזית.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2008 23:23 |
|
| |
[כמובן שעיינתי ורק אחרי שיגעתי ולא מצאתי הטרחתי עצמי על הציבור]
התברר לי בוודאות כי בזמן השל"ה היו תרנגולי ההודו נפוצים. שכן שנים מחכמי [סוף] אותו דור מזכירים את תרנגול ההודו. הב"ח באו"ח סי' עט' והדמשק אליעזר לחולין [פ"ג סו"ס נא ושם אף מסיק בפשיטות להתירו]
הם מכנים אותם אותם ענגלי"ש האן והכוונה לתרנגול ההודו שלפנינו וכמו שהבינו הפמ"ג הערוה"ש והמ"ב בדברי הב"ח שם וכנראה שהמפיצים היו מאנגליה
השיב לי אחד החברים באישי [ותשו"ח לו] כי מקורו של הרב סיימונס הוא מה'אנציקלופדיה לכשרות המזון' לעמרם אדרעי, י-ם תשמ"ו, עמ' קא: שכתב "השל"ה הקדוש אסרו [את תרנגול ההודו מ"ה], כיון שראה אחד מהם דורס, וכן קיבלו על עצמם זרעו אחריו לאסרו".
אותו משיב אף הוסיף לי כי שאל הרב סיימונס עצמו סיפר לו ששאל את הרב אבינועם הורוביץ (מצאצאי השל"ה בייחוס מפורט וראש הישיבה התיכונית בקרית ארבע) על קבלה זו בין צאצאי השל"ה והוא לא ידע על כך מאומה.
[לעיל דחיתי בקנה את דברי שו"ת מי באר המספר על מסורת בידי בני הודו עד מרע"ה להיתר תרנגול ההודו. הרב אמיתי בן דוד (שיחת חולין עמ' תפט) מנסה לקיים מסורת זו על בסיס האגדה שעשרת השבטים גלו לאמריקה והם העבירו את היתרו של מרע"ה על תרנגול ההודו...]
ולמטרת האשכול
בתחומין כרך כג יש מאמר של ד"ר זהר עמר על כשרות עוף הפנינה והוא מציין שם למאמרו , "לסוגיית כשרותו של תרנגול ההודו", בד"ד 13. איך מגיעים למאמר זה?
באשכול שקישר מרחביה מוזכר מאמר מהירחון קולמוס מס' 9. היכן ניתן להשיג את קולמוסי העבר?
תוקן על ידי אלייעזר ב- 03/09/2008 23:23:24
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2008 12:55 |
|
| |
אתנחתא, יש"כ. דא עקא שאיני קורא אנגלית ואני מביט בתרנגולות שם כתרנגול בבן אדם.
ואל הקוראים אשא עיני אולי יאותו לסכם בקצרה את האמור שם.
לפי אנצקלופדיה "מכלול לנוער, החי והצומח" ייבוא תרנגול הודו מאמריקה לספרד התחיל בשנת 1519 [רע"ט] וא"כ היה לשל"ה מספיק זמן לראות את תרנגול ההודו ודריסותיו.
|
|
|
|
|