| נשלח ב-5/6/2008 11:13 |
|
| |
ברטנורא הזה כבר הגיע לנו עד פה!
טוב, הוא באמת לא אשם.
ברגעים אלה עוברים רמקולים בשכונות הקוראים לבוא להילולת ברטנורא (המוטלת כידוע בספק מקום, ובספק זמן, ובספק איש, אבל את מי מעניינות העובדות?)
וזה ברטנורא, וזה זוויעהל, וזה שטפנשט, וזה עמוקה, וזה רשב"י, פרק שירה, 'נשמת', וזה עוד שלל עבודות זרות, קברים, ישועות, סגולות, השתטחויות והילולות, המכניסים כנראה ממון רב לסרסורי הצדקות והישועות, מציפים את רחובותינו במרבדי נייר כרומו, ומחסלים את יערות הגשם ואת הכדור. אבל למי איכפת המחר כשאפשר לעשות קופה היום, על חשבון הסובלים התמימים?
המחר, זוהי מלת המפתח. לציבור החרדי אין 'מחר', לא מחר כלכלי, לא מחר ביטחוני, ואפילו לא מחר בריאותי. זה מנוגד עקרונית לאמונת 'ה' יעזור' המיוצגת על ידי עולם הישועות והסגולות, שזו גרסה חרדית של ה'סמוך'. (דורשי רשומות אמרו: מחר=עמלק, שנאמר: צא והלחם בעמלק מחר)
בימים עברו נהוג היה לומר, שמי שמחפש פרנסה יפתח לו כולל ויעמוד בראשו. היום הולכים על גדול: לוקחים קבר, מצמידים לו סגולה, ומקמפיינים אותם היטב להמוני המאמינים הסובלים.
זה חדש? ממש לא, ולא אנחנו חתומים על הפטנט הזה כי אם הכנסיה הרומית בימי הביניים.
ולכן אני רגוע, כי היום הכל הולך יותר מהר ויותר גדול. תקוותי כי הגל הזה ישקע בקרוב, וענף הצדקות והישועות יכלה את עצמו, דווקא בשל להיטותו הרבה והקלות בה הוא עושה את זה. התקשורת המשוכללת והאינטרנט הביאו לכך שגם מודעות ציבורית ושיפוט של תופעות, הוא דבר הרבה יותר מהיר מאשר בימי קדם. הציבור נקעה רגלו מסרסורי הישועות, ומתמונותיהם של קשישים חביבים בקיטל המתגוללים בחדרי המדרגות תחת קרסוליו עד למפתן הבית.
אבל הציבור החרדי אסור לו להיות רגוע. כי יחד עם פינוי אשפת הצדקות והסגולות מן הבתים יתפנו עוד כמה אמיתות עתיקות, אפילו מתוך עשרת הדברות. אם כבר - אז כבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 12:12 |
|
| |
שלויימלע, שיפוט צבורי? ואחרי בקשת המחילה, אולי כדאי לשנות את הכותרת, רבי עובדיה היה יהודי חשוב לכל הדעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 12:19 |
|
| |
שלויימלע
אייקון ירוק מניף אצבע :-)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 12:57 |
|
| |
שלויימלע, כל מה שכתבת נכון חוץ מקבר הברטנורא.
המשווקים של קבר הברטנורא באו דווקא מתוך רצון טוב ליצור תנועה לקברי הר הזיתים ולהגביר את התנועה היהודית למקום.
למי שלא יודע, הר הזיתים הפך מזמן למקום התעללות בידי הערבים הגרים בסמיכות, הם עוקרים מצבות, מלכלכים, ומה לא.
כמו כן חוסר התנועה היהודית במקום הביא לחוסר אבטחה מצד המשטרה וכאשר יהודי רצה לבקר את קבר סבו או יקירו באזור - הוא נכנס לסיכון מסויים.
יהודי טוב מעיר דוד החליט להכריח את המשטרה ואת המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים לשמר יותר את האזור ואז הוא התחיל לארגן תפילות בקבר רבי עובדיה מברטנורא ובהמשך גם הילולות גדולות ביום השנה לפטירתו.
חבל אם כן שכדי לשכנע חרדים לבוא להר הזיתים ולהוכיח בעלות על המקום יש להמציא סגולות וישועות ולהכריז על כך ברמקולים...
נ.ב. הכותרת צורמת. הייתי כותב: "החרדים האלה" ולא כפי שמופיע.
תוקן על ידי יהודים ב- 05/06/2008 12:57:35
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 14:30 |
|
| |
זה סוג של הכנסה.
מעבר ללשם שמים יש הכנסה חרדית מכל הדברים האלו וכיו"ב.
אין אני אומר שאין בזה משהו לשם שמים, אבל חסר בציבור שלנו מקורות פרנסה ומקימים בעצמם "צאו והתפרנסו זה מזה..."
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 14:46 |
|
| |
אבקש להסיר את הכותרת המשתעשעת בספק הטחת עלבון באחד מגדולי מורי התורה.
לגופו של עניין לא הבנתי: האמונה בישועות או המיסחור שלהן? או חוסר דרך הארץ של המיסחור? או רק הצירוף של כל השלושה?
וגם לא זכיתי להבין את ההקשרים בין פיסקה לפיסקה. ולמה אתה רגוע ולציבור אסור להיות רגוע בגלל עשרת הדברות?
האם תוכל להגדיר מה בדיוק הנקודה?
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 05/06/2008 15:15:18
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 15:13 |
|
| |
שלויימלע יקר, טענה זו צריכים להפנות אל הציבור ולא לעסקנים העושים זאת. כי אם זה לא היה מצליח זה לא היה ממשיך כפי שזה ממשיך כבר כמה שנים.
וגם נבואתך שהתמוטטות התופעה תגרום לתוצאות קשות אינה נכונה, באיזשהו שלב העם יפסיק לשלם, התופעה תיפסק ותו לא. יקומו רעיונות חדשים במקום זאת ועולם כמנהגו ינהג, אל תוציא כל דבר מפורפורציה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 15:17 |
|
| |
תרגעו!
מי שמכיר את שלויימלע יודע שהוא מעריך ומוכיר את רבינו עובדיה מברטנורא וח"ו אין כוונתו לזלזל בו במאומה.
תלמדו לקרוא!
"ברטנורא הזה" לא המקורי שמוכר לכולם מפירושו הענק על המשנה אלא "הזה" מהרמקולים והישועות בשקל (סליחה בדולר)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2008 16:39 |
|
| |
ידענו ואעפ"כ
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 15:43 |
|
| |
| לבהעיברי כתב: |  |
לגופו של עניין לא הבנתי: האמונה בישועות או המיסחור שלהן? או חוסר דרך הארץ של המיסחור? או רק הצירוף של כל השלושה?
וגם לא זכיתי להבין את ההקשרים בין פיסקה לפיסקה. ולמה אתה רגוע ולציבור אסור להיות רגוע בגלל עשרת הדברות?
האם תוכל להגדיר מה בדיוק הנקודה?
|
|
אני רואה ששלוימלע לא משיב, אנסה להסביר איך אני הבנתי את דבריו הנכוחים.
הבעיות הן:
מתן אפשרות לאנשים באמונות 'חיצוניות' כתקווה להיוושע, במקום לעסוק בעיקר (תשובה תפילה וצדקה), המיסחור של הישועות הוא בעל נזק כפול - גם מסיון כלפי תמימים וגם נזק תדמיתי לחרדים לדבר ה' בכללותם. ויש עוד להאריך ולהוקיע אך הדברים מפורסמים.
סביר להניח שאט אט האנשים יהיו שפויים יותר ויותר ועניין הסגולות ישקע וידעך. אך הבעיה היא שכאשר האמונה בליבם של ההמון מובנית ומבוססת על דברים שאינם תורה מסיני, על ישועות, קברים, סגולות ושאר מרעין בישין, בשעה שהטרנד הזה יסתיים, לאנשים לא יהיה במה להיתפס כי להיתפס לתורה בצורה לא מיסטית ו'יבשה' זה לא פשוט ולא קל (ע"ע חוזרים בתשובה שנמשכו למיסטיקה הברסלבית - קל וכיף להיות יהודי), כך שההיסחפות לשפיות תגרום לאבד גם את בסיס האמונה, גם את עשרת הדברות כי אלו כשלעצמם אינם מגרים איש, אלא את בעלי התבונה והעמקות.
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 16:24 |
|
| |
מ זוהר
מתן אפשרות לאנשים באמונות 'חיצוניות' כתקווה להיוושע, במקום לעסוק בעיקר (תשובה תפילה וצדקה),
אבל זה בדיוק מה ששאלתי. מיסחור ישועות הוא בגלל מושא המסחור שלו או דילמא כל מיסחור רע וכל ישועות רעות ונצטרפו כאן במקרה שני דברים רעים שאפשר לכעוס עליהם?
כי לאחרונה התחדש מיסחור התשובה הצדקה והתפילה (מיסחור ישועות תמיד היה) ובמידה מסויימת הוא נראה לי בעייתי יותר ממסחור הישועות. כך שאני באמת לא מבין אם הזעקה על ה"מסחור" או ה"ישועות" או שהשילוב ביניהם מסוכן במיוחד? ואני מרגיש שכל תופעה ראויה להתיחסות רחבה בפני עצמה, וכל אחת חמורה בפני עצמה בחומרה משלה
אבל הכריכה של זו בזו לא תורמת לבהירות, אלא הצד השווה שאנו נרתעים מ"אספסופיות", שכן אנו (הליטאים היבשים?) הלוא טובים מהם. ובכל זאת, על מה הזעקה דווקא עכשיו? מאי שנא אספסוף של אתמול מהיום?
המיסחור של הישועות הוא בעל נזק כפול - גם מסיון כלפי תמימים וגם נזק תדמיתי לחרדים לדבר ה' בכללותם. ויש עוד להאריך ולהוקיע אך הדברים מפורסמים.
אני חושב שאולי העיסוק ב"תדמית החרדים" מעיב על מחשבה עניינית על נושאים כשלעצמם, והנושא חמור כשלעצמו בלי ה"תדמית". האם זה תורם להוסיף את טיעון זה ב"ועוד", לדעתי זה רק גורע. כי זה מכניס אותנו לסיחרור "מה יגידו" שהענייניות רחוקה ממנו.
(ולחידוד: אולי אדרבה זה יעשה נזק תדימיתי לאגו"א להלחם בישועות שיגידו שזה משום "מה יפית" דהנזק התדמיתי דעיל ואין לדבר סוף...)
סביר להניח שאט אט האנשים יהיו שפויים יותר ויותר ועניין הסגולות ישקע וידעך.
למה זה סביר?
אך הבעיה היא שכאשר האמונה בליבם של ההמון מובנית ומבוססת על דברים שאינם תורה מסיני, על ישועות, קברים, סגולות ושאר מרעין בישין, בשעה שהטרנד הזה יסתיים, לאנשים לא יהיה במה להיתפס כי להיתפס לתורה בצורה לא מיסטית ו'יבשה' זה לא פשוט ולא קל (ע"ע חוזרים בתשובה שנמשכו למיסטיקה הברסלבית - קל וכיף להיות יהודי), כך שההיסחפות לשפיות תגרום לאבד גם את בסיס האמונה, גם את עשרת הדברות כי אלו כשלעצמם אינם מגרים איש, אלא את בעלי התבונה והעמקות.
למה לדבר ככה על י' הדברות? אני לא מכיר משהו כ"כ "קליט" ושוה לכל נפש כמו עשרת הדברות.
מעמד הר סיני זה יבש בשבילך? לא היה לך מספיק ברקים ורעמים? אין מספיק ישועות לאורך כל התנ"ך,
זה או 104 ש"ח או מורה נבוכים אין שום יהדות עסיסית באמצע?
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 12/06/2008 16:26:06
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 16:52 |
|
| |
לב,
א. שני הדברים רעים,
גם עצם הימשכות ההמון לישועות חיצוניות - לטפל, ולא ליהדות - לעיקר, וגם המיסחור בהן. המיסחור בהן הוא לגיטימי אם המשווק רוצה להרוויח ולצורך אין נזק, אך כאן מדובר ע"ח נזק לציבור. האם תתיר פירסום לצורך שיווק הירואין וקוקאין? האם זה לא מיסיון מיסטי - נתינת אפשרות משען וסעד לאנשים במצוקה ושימוש ציני בצרת העם?
זה לא דומה להחזרה הגיונית בתשובה, כי לקיים דיאלוג עם אנשים שמבינים את מה שמדברים עמם בשכלם, ולשכנע אותם לוגית בדרך חיים אין זה מסיון, בסגולות למיניהן מדובר בגישה לתת המודע של העם תוך עירפול המודע - פרסומת או אופיום להמון.
ב. אני לא מדבר על תדמית של הציבור החרדי כלפי החילונים והתקשורת, אני מדבר על התדמית שמקבל כל ילד בחיידר, כל תלמיד ישיבה קטנה ואף בוגרי הישיבות נדבקים בתדמית ה'הבטחתי ונושעתי', הריצה באמוק לקברים ומרדף אחר שממיות, וכך הם נוהגים בעצמם בעת משבר, שידוכים ושאר כמיהות אישיות. זו תדמית פנימית של הציבור שמשמעותה היא הרס מבפנים.
ג. סביר שזה יעבור כי דרכו של כל טרנד לחלוף. אנשים בסופו של דבר ישבעו מההלעטה של המשווקים ויחצ"נים של הקברים והקמיעות ויצאו מתוך החלום (בלהות) הזה. סופו של כל בלון שמתנפח יתר על המידה להתפוצץ.
ד. כשאין תשתית חינוכית בסיסית לחינוך אמיתי ומאוזן, הסחף יהיה לכיוון הנגדי רדיקאלית ואין עוצר, זו ריאקציה טבעית. כשאדם מגלה לפתע שמשענו נעלם, הוא מיד נרתע לאחוריו בחוזקה ובבהלה. אם אין חינוך מאוזן ושוקשי - אמצעי - התגובה הטבעית לגל גדול שמרטיב את החוף, היא תנודה קיצונית לצד השני תוך היסחפות מי הים עם מה שנמצא על החוף ולא נטוע עמוק באדמה.
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 18:15 |
|
| |
מ. זוהר כתב:
"ג. סביר שזה יעבור כי דרכו של כל טרנד לחלוף. אנשים בסופו של דבר ישבעו מההלעטה של המשווקים ויחצ"נים של הקברים והקמיעות ויצאו מתוך החלום (בלהות) הזה. סופו של כל בלון שמתנפח יתר על המידה להתפוצץ. "
אולי ברשותך דוגמה המוכיחה או נותנת אסמכתא לדבריך?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2008 20:28 |
|
| |
יהודים,
מה שמודרני היום לא היה נחשב כך אתמול ומה שיהיה 'אין' מחר היום פסה.
האם לא זכורה לך התקופה בה היתה נהירה לחזרה בתשובה אצל השיינקינים התל-אביביים? האם בתנועה החב"דית לא דעכה המשיחיות? האם האידיאולוגיה הקיבוצניקית לא נעלמה? האם האמונה של הדת"ל ב'ראשית צמיחת גאולתינו' ובארץ ישראל השלמה, לא כמעט ואבדה ובפרט מאז ההתנתקות? ועוד כהנה וכהנה. אין לי הוכחה חותכת שאכן כך יקרה - לא נביא ואף לא בן נביא אנוכי, אולם כל נוהג 'טרנדי' שבעולם, חולף לו בשלב מסויים (בגלל משתנים רבים, מגוונים ובלתי צפויים) ובא אחר תחתיו. נקווה רק שלא נחליף פרה בחמור.
רעיון דומה שכתבתי בעניין הטרנד של חצרות הרבנים דהיום ותקווה לעתיד אחר מעט, כתבתי כאן:
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2305028&forum_id=18119
|
|
| נשלח ב-15/6/2008 18:54 |
|
| |
מ זוהר
נאה דרשת
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2008 13:00 |
|
| |
מ. זוהר, לו יהיה כדבריך.
אך גם אתה מודה שאם ישתנו אמונות יבואו אחרות "טפלות" כראשונות.
הדרך היחידה להבטיח שהאמונות והאידיאולוגיות העתידיות יהיו נכונות - היא דיון והסקנת מסקנות מה נכון לעשות.
ה"בעיה" היא שנכון להיום זה לא ב"טרנד"...
|
|
|
|
|