|
|
| נשלח ב-15/6/2008 19:05 |
|
| |
שנרב,
לא חיוויתי את דעתי. האמת שאין לי משנה סדורה בזה, כמו בכל דבר אחר, אני נע בין קטבים כפרפר המעופף בינות פרחים.
בכל מקרה נטיית ליבי היא,שכפיה כזו היא לא רק ראויה אלא נצרכת.בעצם יותר
ממה שרציתי לדון על עקרון הכפיה, שזה בודאי יפתח דיוני קודמים לו על
עקרונות המוסר ומקורות המוסר,רציתי לדון על המינונים.מה סביר ומה לא סביר.
אני כמובן בהחלט מקבל את הנחתך שמוסר חייב מידה של סימטריה (בעצם אולי
הבסיס של המוסר זה סוג של סימטריה-מה שנאוי עליך וכו') אבל זו בעיקר אענה פולמוסית
בדיון עם הנכפים כדי לסתום את טענותיהם.אם כפיה מוצדקת, זה לא חשוב כל כך
אם הנכפים לא היו כופים,העקרון המצודק יוותר גם במקרה כזה.
זוהר,
עוררת נקודה חשובה, אכן במקרה של קנדה ותושביה המקוריים מדובר על "האחד בא
לגור ושפוט ישפוט". אבל אם נניח שבשם ערכים הכפיה מותרת זה לא משנה את
התמונה בהרבה. המצב הנתון היה שהיו כבר מדינות קיימות בתחומים מוגדרים והם
כפו את ערכיהם התרבותיים והדתיים על אנשים בתוך התחום הזה.יש לציין
עובדתית שהכפיה המדוברת החלה עוד לפני שבכלל קמה הפדרציה ששמה קנדה.
המדינות המקומיות החלו בכך וכשהפכו לקונפדרציה הפכו את המדיניות לחלק
מהמדיניות הפדרלית הכללית.
אני לא חושב שהמושגים,חברה,תרבות, משנים לגבי שאלת הכפיה.אם מניחים שבשם
ערכים אמיתיים (ולא נפתח את השאלה מה הם.על זה יש כמה וכמה
אשכולות.לינקי?אחד שאני זוכר זה:"מקורות המוסר" של אידך גיסא. ) הכפיה
מוצדקת אז גם אדם אחד יוכל לכפות בשם אותו עקרון על הרוב.
השכן,
הגדרת יפה.אבל אתה רק ב"סיפתח".
אפיק בנגב,
קעלעמר "האם ראוי לחברה לכפות את ערכיה?" בוודאי. השאלה היחידה שחשובה היא האם ערכיה נכונים (נכונים=מתאימים לעובדות המציאות)
מכיון שהשאלה הופנתה לחברה הכופה עצמה זה כבר פחות חשוב מה אנחנו חושבים על ערכיה.היא בודאי חושבת שערכיה נכונים.
"דא עקא שתחת ההגדרה של "הצלה" ניתן לכלול כמעט כל דבר." אתה צודק, וזה אותו העיניין: כשמתחילים למדוד עם פרמטרים שרירותיים- אז אין לזה סוף.
עושה רושם שאתה בענין של הגדרות.אדרבא,תגדיר את הפרמטרים הלא שרירותיים.
שנרב_נ, בתור התחלה, אם אתה מסכים כי אי כפיה על אחרים הוא עקרון טוב, לדעתי ההתחלה היא שתגדיר מה זה עיקרון טוב. *כוונתי היא שהמילה "טוב" מכילה את הדיון כולו.
אתה חותר לפתוח את שאלת בסיס
המוסריות.זה לא הדיון כאן.בהנחה שיש לנו בסיס כזה משותף. השאלה היא,האם
אנחנו מקבלים את עקרון הכפיה על אנשים שחושבים אחרת מאיתנו.
צענערענע,
במקרה של טורקיה המדינה כופה רק את הנשים בתוך מוסדות של המדינה ולא במה
שהם תעשינה ברחוב.אני חושב שכולם יסכימו שעקרון הפרדת הדת מהמדינה נכון
ולא קשור לכאן.
מיכי,
גם אם האלמנות "מסכימות" החברה עדיין מגינה עליהן.כמו במקרה של מאבד עצמו לדעת. אני לא בטוח שהדוגמא נכונה אבל העקרון שלך ברור.
כתבת שאתה מקבל כפיה במקרים מסויימים ( "מקומי וטכני" ) בדיוק על זה באתי לשאול.מהי ההגדרה שאותה נקבל בענין זה.
דוקא בענין החרדים אני חולק עליך.חינוך חובה זו הכפיה האלמנטרית והמוצדקת
של חברה חפצת חיים. לחנך את החרדים להיות פרודוקטיבים (בעיני החברה השלטת
כמובן) זה בכלל זה.
ערך ואופנה. טענתי זאת כלפי למישרין. בעיני ברור שי ערכים מוחלטים בעיני (דייקא).
ברדשי,
חטיפת ילדי תימן אינה קושרה לכאן. לא היתה כונה לשנות אותם,ואם כן היה
אפשר לעשות זאת במסגרת משפחתם,אלא לחטוף אותם שזה פשע מוסרי מוסכם.
ווטו,
תודה.
א.מה תאמר על מניעת מסירות נפש.שבעיני הכופה זו הצלת חיים ובעיני הנכפה מניעת פסגת מימוש דתי.(דוגמא שונה לטענת זוהר).
ד.נמתין. אם כי כפי שטענתי לזוהר איני רואה הבדל.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2008 20:17 |
|
| |
קעלעמר,
מדוע הגדרה של חברה אינה משמעותית ללגיטימיותה של הכפיה? הסבור אתה שדייג בנורווגיה שמחזיק בערך אמיתי, ינהג בצורה מוסרית אם יכפה אותו על רופא אליל טנטרי בחצי הכדור השני? לדעתי ולא נראה לי שתחלוק כפיה מותרת בתוך קולקטיב שגם הנכפה מגדיר עצמו כחלק ממנו, אך זה לא מוסרי לכפות על בני חברה אחרת. השאלה היא מהו המגדיר הקולקטיבי שבתוכו הכפיה היא מוסרית ורק אח"כ אלה תכנים ומנהגים מותר לכפות (וזה כבר דיון אחר).
אני מוסיף לינק לדיון של אידגי שציינת "מקורות המוסר הרציונלי" http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1332473&forum_id=1364
תוקן על ידי mzohar ב- 15/06/2008 20:22:43
מ. זוהר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2008 21:15 |
|
| |
קעלעמר,
1. ל"חברה" אין תודעה. תודעה זה מאפיין של בני אדם (בפני עצמם). מסיבה זו חברה לא יכולה לחשוב. ובדיוק מהסיבה הזו אני חושב ש"טובת החברה" זה פרמטר שרירותי שאסור להתחשב בו.
2. הקריטריון לקביעת נכונות זו התאמה לעובדות המציאות. 2.א. אם היינו חיים בימי בית ראשון, אז עובדת המציאות היתה שכינה גלויה. 2.ב. נכונות של סט הערכים של התורה נגזר בילעדית ממעמד הר סיני. (מאחר שזה היה נגיש לכולם- זה גם מחייב את כולם)
3. לדעתי בימינו, מעמד הר סיני כלשעצמו לא יכול להיות עוד הוכחה המחייבת את כולם (אני מתכוון חיוב בעיני בשר, בניגוד למה שהגמרא והרמב"ם קובעים) ז"א שלדעתי ניהול המדינה צריך להתבסס על ההיגיון ועל עובדות המציאות הנגישות לכולנו במידה שווה.
4. לגבי פרמטרים לא שרירותיים: א. לחם (כשם קיבוצי לדברים שאדם מייצר) לא נופל מהמים. ב. אדם לא יכול לדרוש מאחרים את מה שהוא לא דורש מעצמו. ג. מהסעיף הקודם נובע שלאדם יש זכות לחיים. ד. מהזכות לחיים נובע שלאדם יש זכות לרכוש (שכן רכושו התקבל כתוצאה מעבודה. לקיחה של עמלו כמוה כלקיחה של חלק מחייו).
5. שים לב שכל הכותבים מקבלים את הנחת היסוד שמיסים זה דבר לגימטימי. בעזרת העקרונות הנ"ל ניתן להבין מדוע קבלה שכזו שומטת את הקרקע מכל דיון רציונאלי, שכן בדמוקרטיה הרוב יכול לעשות ככל העולה על רוחו, ואין הכרה באסולוטיות של העקרונות הנ"ל. מי שתומך במיסים לא יכול לבוא בטענות למימון סרטים אנטי יהודיים או הצגות אנטי ציוניות מכספו, או באספקת דלק לתושבי הרצועה שבפועל משמש לירי כנגדו... במילים אחרות, מי שלא מכיר באבסולוטיות של העקרונות הללו ושל זכויות אדם, לא יוכל לבוא בטענות כשהוא יהיה הקורבן של חוסר ההכרה הזו.
6. אגב דברים שרירותיים, אני נזכר בטענה (השרירותית לדעתי) של ההומואים לפיה נטייה מינית זה דבר גנטי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2008 00:55 |
|
| |
| אפיקבנגב כתב: |  | קעלעמר,
1. ל"חברה" אין תודעה. תודעה זה מאפיין של בני אדם (בפני עצמם). מסיבה זו חברה לא יכולה לחשוב. ובדיוק מהסיבה הזו אני חושב ש"טובת החברה" זה פרמטר שרירותי שאסור להתחשב בו.
עיין כאן באשכול זה (ובאשכול של החבוי ממנו צמח) אבל חבל על הסיבוך.כשאני אומר חברה אני מתכון לטובת פרטים,אנשים שמרכיבים את החברה. כבר אמרתי גם שמבחינה עקרונית יכול-אם נסכים על כך- אדם אחד לכפות על מליון איש.
2. הקריטריון לקביעת נכונות זו התאמה לעובדות המציאות. 2.א. אם היינו חיים בימי בית ראשון, אז עובדת המציאות היתה שכינה גלויה. 2.ב. נכונות של סט הערכים של התורה נגזר בילעדית ממעמד הר סיני. (מאחר שזה היה נגיש לכולם- זה גם מחייב את כולם)
אתה לא משתחרר מהשאלה הגדולה על מקורות המוסר.אני מבקש להתעלם מכך באשכול זה.יש על כך כמה אשכולות וויכוח גדול לאורך הדורות.
3. לדעתי בימינו, מעמד הר סיני כלשעצמו לא יכול להיות עוד הוכחה המחייבת את כולם (אני מתכוון חיוב בעיני בשר, בניגוד למה שהגמרא והרמב"ם קובעים) ז"א שלדעתי ניהול המדינה צריך להתבסס על ההיגיון ועל עובדות המציאות הנגישות לכולנו במידה שווה.
מהו אותו הגיון שבשמו אתה מדבר? (ההגיון הבריא של מיכי ובן איש אחד?)מהם עובדות המציאות הנגישות לכולנו במידה שוה ואיך כל זה קשור לשאלת הכפיה? בעיני זהו הגיון בריא, ועובדה מציאותית נגישה לכולם,שילד צריך ללמוד שפות ומתימטיקה.בעיני החרדי זהו אסון.האם אני יכול לכפות עליו או לא?ונימוק אם אפשר.
4. לגבי פרמטרים לא שרירותיים: א. לחם (כשם קיבוצי לדברים שאדם מייצר) לא נופל מהמים. ב. אדם לא יכול לדרוש מאחרים את מה שהוא לא דורש מעצמו. ג. מהסעיף הקודם נובע שלאדם יש זכות לחיים. ד. מהזכות לחיים נובע שלאדם יש זכות לרכוש (שכן רכושו התקבל כתוצאה מעבודה. לקיחה של עמלו כמוה כלקיחה של חלק מחייו).
א.? ב.ואם הוא דורש מעצמו, למה שויכל לדרוש ולכפות על אחרים? ג.לא בטוח שהבנתי את הקשר. ד.כנ"ל
5. שים לב שכל הכותבים מקבלים את הנחת היסוד שמיסים זה דבר לגימטימי. בעזרת העקרונות הנ"ל ניתן להבין מדוע קבלה שכזו שומטת את הקרקע מכל דיון רציונאלי, שכן בדמוקרטיה הרוב יכול לעשות ככל העולה על רוחו, ואין הכרה באסולוטיות של העקרונות הנ"ל. מי שתומך במיסים לא יכול לבוא בטענות למימון סרטים אנטי יהודיים או הצגות אנטי ציוניות מכספו, או באספקת דלק לתושבי הרצועה שבפועל משמש לירי כנגדו... במילים אחרות, מי שלא מכיר באבסולוטיות של העקרונות הללו ושל זכויות אדם, לא יוכל לבוא בטענות כשהוא יהיה הקורבן של חוסר ההכרה הזו.
אל תכניס לכאן,בבקשה, מיסים. ההגיון שעומד מאחורי גבית מיסים זה סיפוק שירות לאנשי המדינה.אין כאן כפיה ערכים על הזולת. ומה לעשות במיסים ומה לא נכלל במשחק הדמוקרטי שאותו קיבלו עליהם תושבי המדינה.
6. אגב דברים שרירותיים, אני נזכר בטענה (השרירותית לדעתי) של ההומואים לפיה נטייה מינית זה דבר גנטי.
הנה לך משהו שאתה חושב שהוא שרירותי ואני חושב שהוא אלמנטרי.אבל לא נסטה את האשכול.יש לנושא זה אשכולות מיוחדים לכך.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2008 01:30 |
|
| |
קעלעמר, לידיעתך באוסטרליה נהגה הוצאת ילדים מחזקת הוריהם ראה http://en.wikipedia.org/wiki/Stolen_generations ומה בין זה לחטיפת ילדי תימן? שזה היה במעטה חוקי וזה במעטה חשאי? בשורה התחתונה הרציונליזציות זהות. אמנם פתחת את האשכול עם קנדה ולא עם אוסטרליה, אבל אחרים שירבבו את אוסטרליה וכללו את ההתנצלות דשם בדוגמאות לנאורות יתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2008 13:35 |
|
| |
קעלעמר,
אבל חבל על הסיבוך.כשאני אומר חברה אני מתכון לטובת פרטים,אנשים שמרכיבים את החברה. אבל מי קובע את "טובת הפרט"? לפי איזה קריטריון? על מה נשען הקריטריון הזה?
כבר אמרתי גם שמבחינה עקרונית יכול-אם נסכים על כך- אדם אחד לכפות על מליון איש. לא הבנתי מה משמעות הטענה הזו. מתי (וכמובן למה) לדעתך אדם אחד יכול לכפות על מיליון.
אתה לא משתחרר מהשאלה הגדולה על מקורות המוסר.אני מבקש להתעלם מכך באשכול זה.יש על כך כמה אשכולות וויכוח גדול לאורך הדורות.
הבנתי. אני אנסה למרות שלדעתי אין טעם בדיון שאינו עוסק בשורשים שהובילו לתוצאות.
מהו אותו הגיון שבשמו אתה מדבר? (ההגיון הבריא של מיכי ובן איש אחד?)
שאלה טובה וחשובה. הגיון (לוגיקה) זו הצורה הנכונה בה פועלת החשיבה האנושית. 'צורה נכונה' פירושו שהיא מותאמת לעובדות המציאות. לשאלתך: לוגיקה.
מהם עובדות המציאות הנגישות לכולנו במידה שוה ואיך כל זה קשור לשאלת הכפיה? מה שנגיש לחושים. הסקה שיכלית בעזרת היגיון זה דבר שדורש מאמץ מנטלי שאינו מבוצע ע"י כולם. האם יש הצדקה לכפות דברים שדורשים מאמץ מנטלי? כנראה שכן. "לא תרצח" זה ציווי מנטלי. אין שום חייה שמבינה את הציווי "לא תרצח". ובכל זאת אנחנו דורשים מבני אדם בעלי יכולת (לפחות פוטנציאלית) מנטלית לא לרצוח. בעיני זהו הגיון בריא, ועובדה מציאותית נגישה לכולם,שילד צריך ללמוד שפות ומתימטיקה.בעיני החרדי זהו אסון.האם אני יכול לכפות עליו או לא?ונימוק אם אפשר. ילד זו דוגמא בעייתית שכן הוא אינו ברשות עצמו. מצד שני אני מניח שאפשר להסכים על כך שהוריו הם אופטרופוסים (או איזו שהיא הגדרת בעלות כזו או אחרת) מסיבה זו ומהסיבה שהם אמורים לפרנס אותו נובע שההחלטה לגבי אופן חינוכו הוא באחריות הוריו, ולאדם זר אין זכות להתערב (למעט מקרים של התעללות כזו או אחרת)
השאלה שלך "האם חינוך כזה נחשב התעללות (או סוג דומה של דבר שלילי הנכפה על הילד)" היא במקומה. וזה בדיוק הנקודה: לפי איזה פרמטר אתה מגדיר משהו שלילי?
וכאן לדעתי נכנס לידי ביטוי הטעות היסודית (עיניין המיסים): מאחר שלחם לא נופל מהשמים, ללא מיסים הילדים החרדים יישלחו ללמוד מקצוע (אחרת אני לא יודע מאיפה יהיה להם כסף לאוכל) וזה בהנחה שהמקצועות של היום דורשים ידע שאינו תורני.
בעצם ההחלטה של כל אדם חרדי תהיה האם לדעתו ילדיו צריכים להשאר במאה ה19 (לעבד את הקרקע בעזרת טורייה ולקצור את הלחם בעזרת מגל) או לרעוב ללחם או להתאים את עצמם לעובדות המציאות.
א.? ב.ואם הוא דורש מעצמו, למה שויכל לדרוש ולכפות על אחרים? ג.לא בטוח שהבנתי את הקשר. ד.כנ"ל א. החיטה לא נזרעת מעצמה, החיטה לא נטחנת מעצמה, הקמח לא נאפה מעצמו, וללחם אין רגלים שמובילות אותו עצמאית לשולחן שלך. בכל שלב ושלב נדרש אדם לעשות פעולות. ואותו הדבר לכל פעולה שאדם עושה ומישהו מסכים מרצונו החופשי להביא לו כסף עליה. אותו אדם יעשה את הפעולות מרצונו. ז"א שהחרדי יצטרך לקנות את הלחם. ז"א שהחרדי יצטרך לעבוד ושמישהו יתן לו בתמורה כסף.
ב. זה בכלל לא משתמע מהמשפט שרשמתי. זו טעות לוגית פשוטה שלך. בנוסף זה מכיל סתירה ולכן זו טעות ברורה בלי קשר לשום דבר. הסתירה היא במילה "כפיה". אם הוא כופה על אדם אחר משהו זה אומר שהוא עושה לאותו אדם משהו שבניגוד לרצון אותו אדם. ולכן בהכרח הוא עושה לרעו מה ששנוא עליו.
ג. הצידוק של זכות האדם לחיים היא הכי בעייתית. בעיקרון חייו של האדם שייכים למי שברא אותו, אבל במציאות בה אנחנו חיים אי אפשר (ולדעתי אסור) להתייחס לזה ככה. ז"א שאפשר תיאורטית, אבל לדעתי אין כיום אדם שיודע מה הוא בדיוק רצון הבורא.
ד. נובע ישירות מהזכות לחיים.
ההגיון שעומד מאחורי גבית מיסים זה סיפוק שירות לאנשי המדינה. לדעתי השירות הכי חשוב הוא הזכות לחיים שממנה נגזרת הזכות לרכוש- מה שעומד בסתירה למיסים.
אין כאן כפיה ערכים על הזולת. ומה לעשות במיסים ומה לא נכלל במשחק הדמוקרטי שאותו קיבלו עליהם תושבי המדינה. המשחק הדמוקרטי אינו מכיר באבסולוטיות של זכויות אדם, ולכן זכויות אדם בהכרח לא ישמרו במשחק הדמוקרטי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2008 20:25 |
|
| |
אפיק,
הייתי שמח לדעת כיצד, לדעתך, ניתן לממן צבא שיגן על תושבי שדרות בלי לשלם מסים - או שמא אתה סבור שאנשים מעדיפים למות ולא לשלם מסים.
אגב, לפי ההגיון שלך כל זכות שיש לאדם היא חלק מהזכות לחיים. התנועה שלי היא חלק מחיי, לכן אם תגביל את חופש התנועה שלי תגזול חלק מחיי; הדיבור שלי כנ"ל ולכן כנ"ל לגבי חופש הביטוי וכן הלאה והלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2008 15:22 |
|
| |
גו"ג, המימון לצבא אמור להיות וולנטרי. אז נכון, כיום אין כמעט אנשים שמבינים איך ניתן לסמוך על בני אדם (ולכן, הם לא מבינים איך ניתן לסמוך על עצמם) אבל זה מצב שעדיין ניתן לתקן. (יש שמועות שרוב היהודים הם אנשים פיקחים.)
אגב, מצחיק שאתה מזכיר זאת: נכון להיום הצבא לא מגן על תושבי שדרות. הצבא, או יותר נכון הפקידונים שקיבלו את הכסף בוחרים להורות לצבא לא להגן על תושבי שדרות. המצב יחמיר כאשר בסופו של דבר הם יבחרו לסכן את חיי החיילים בכניסה לעזה במקום בהפצצת התושבים בעזה.
כל אדם שחי בחברה שמכירה במודע בזכויות אדם (החברה שלנו לא מכירה בהם) יהיה מעוניין להגן על חייו ועל המסגרת שמאפשרת לו להשתמש בשיכלו על מנת לשרוד, ושמאפשרת לו את הקרקע הכי טובה לחיפוש ומימוש מטרותיו בחיים. אם הוא לא יעשה את ההגנה בצורה אקטיבית, הוא יעשה את זה ע"י מימון וולנטרי. ואם כיום בני אדם לא מצליחים להבין מה זה "מימון וולנטרי" אז ניתן לעבור לזה בהדרגתיות. "לא עליך המלאכה לגמור".
ז"א שלדעתי הדיון הנ"ל מבוסס על השאלה הקריטית הבאה: "באיזה מבנה חברתי ובאילו הסכמים חברתיים תוכל לחפש (ואח"כ גם להגשים) את מטרת חייך בצורה הטובה ביותר". בנוסף, לחברה אין תודעה, ולכן חברה לא יכולה "לדאוג", ולא יכולה "להתגייס". חברה זה אוסף של אנשים. אנשים מתגייסים, ואנשים דואגים. בין אם זה לבני אדם אחרים ובין אם זה למסגרת החברתית בה הם לוקחים חלק.
לגבי זכות החיים: בדיוק זה מה שרציתי לומר. החיים שלך שייכים לך ולכן מה שאתה עושה איתם שייך לך (כל עוד לא ביטלת בהם זכות של מישהו אחר)
*כמו שרשמתי קודם: אומנם החיים שלך שייכים למי שיצר אותך, אבל אף אחד כאן לא יודע מה הוא רצונו המדוייק של ה', ולכן יש לאפשר לאנשים לקבוע את מטרת חייהם בעצמם (כל עוד זה לא פוגע באחרים)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2008 17:31 |
|
| |
אפיק בנגב
הקשפה מעניינת , שלא לומר מרעננת , אתה מציג על החברה ואופי האנשים בה. אך בכל זאת , אני מזהה כאן קושי קל : אם כשיטתך אנשים כה נבונים שהם מסוגלים להתארגן באופן וולונטרי ולפעול למען עצמם ללא כל צורך בכפייה , מדוע המצב הנוכחי עדיין כה גרוע?
הרי אם כולם יחליטו למשל שאינם רוצים להתגייס , לפקידונים בצבא לא יהיה שום כוח להכריח אותם. כל הכוח שלהם (ושל הממשלה ושל כל הרשויות) נגזר מכך שהרוב המוחלט מציית להם וכך הם יכולים להפעיל אנשים שמצייתים להם בכדי לדכא את המיעוט הזעיר שלא מציית . אבל אם כולם ביחד יפסיקו לציית , חסל סדר דיכוי החירויות על ידי הפקידונים.
אז איך אתה מסביר שבכל זאת זה לא קורה? מדוע שלא יקומו כולם בוקר אחד ויפסיקו לציית לרשויות הנוכחיות ויקימו באופן וולונטרי צבא חלופי שלא יישלט על ידי פקידונים אלא יקבל את ההחלטות הנכונות?
אמנם ניתן לדחות טענה זו ברעיון שאנשים מעדיפים לחכות שאנשים אחרים יתמרדו ולא להסתכן בעצמם ושזה מה שמונע את ההמהלך החיוני הזה לטובת כלל האנשים . אבל זה הרי רעיון מגוחך ומופרך שנובע מכך שלא מבינים איך לסמוך על בני אדם, עם ההגיון הזה אפשר עוד להגיע למסקנה שאנשים כן זקוקים לשלטון עבור מצבים כמו אלה ...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2008 10:02 |
|
| |
אפיק,
אם אתה כבר בענין של אוטופיות (מימון הצבא באופן וולונטרי ללא משתמטים) אז למה לא תמשיך עוד קצת ותסביר שהשיטה שלך תקפה לעולם שבו אנשים אינם מתקיפים זה את זה וממילא אין צורך בצבא, אינם גונבים זה מזה ולכן אין צורך במשטרה, כל אחד עושה את הדבר הנכון ולכן אין צורך בחקיקה וכן הלאה. בעולם שלנו חיים בני אדם כפי שאנחנו מכירים את המושג הזה, והיצורים האלה לא נוטים לתשלום וולונטרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2008 17:43 |
|
| |
מ"ז,
א. אין לדיין אלא מה שעיניו רואות ולפי זיהויו ישנם מצבים קיצונים לשני הצדדים. יש ומזהים בעליל את הטעות של המתאבד שחסר לו את הידע המסוים הברור על ערך החיים. ויש להפך שמצבו די ברור שההתאבדות היא הפתרון הטוב אלא שלנו אין זכות על חייו [ראה בהודעת רוני_גרין באשכול הפרידה לר"ג על מקרה דומה].
ב. נכתבו למעלה שני דברים. היינו לפני ההבדל בין גרמא לישיר יש הבדל ברמת הפגיעה שהנוטל מהאדם פוגע יותר מאשר המונע ממנו את אותו הריוח וכמובן שיש גם רמות בכמות. ברוח זו יש הבדל באם הנכפה בא לפגוע בתרבות קיימת או שלא מתקדם בתרבות מהנקודה בה הוא נמצא.
ג. ישנם דיני קדימה והסדר הוא שלגבי הגנת עצמו "הבא להרגך השכם להרגו" גם אם אין לו דין רודף משא"כ במי שבא להרוג את הזולת הצלתו מותרת רק בתנאי שיש לבא מעמד של רודף.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2008 20:47 |
|
| |
הסטגיראי,
תחשוב מה היה קורה אם בג"ץ היה מסתמך על השכל ועל עובדות המציאות, ועל פילוסופיה רציונאלית שבדיקת התאמתה לעובדות המציאות נגישה לכל אדם בצורה שווה, במקום אוסף העקרונות הסותרים והלא מאורגנים המנווטים את התנהלותו הנוכחית. זה מאוד נוח למי שמעוניין להסתיר את הגחמות ואת השרירותיות של החלטותיו במעטה של ספרים עבי כרס. תחשוב מה היה קורה אם פעולות הממשלה, החלטות הכנסת, קביעות השופטים, היישום ע"י השוטרים, כולם היו כפופים לחוקה שמבוססת על עקרונות שפשוט אי אפשר להתווכח על נכונותם ואי אפשר לסתור אותם. נסה לדמיין כמה מגוחך הוא אדם שמנסה להסביר מדוע העיקרון "הקם להורגך השקם להורגו" אינו נכון. נסה לדמיין כמה מגוחך הוא אדם שמנסה להסביר מדוע העיקרון "לחם לא נופל מהשמים" אינו נכון. נסה להבין כמה מרושע הוא אדם שמנסה להסביר מדוע העיקרון "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך" אינו נכון.
זאת אומרת שהאלטרנטיבה שאני מנסה לקדם היא אלטרנטיבה שדוגלת בכך שהצידוק לנורמות ההתנהגות וההתנהלות בין בני אדם יהיו נגישות לכל אדם שמפעיל את חושיו ומשתמש בשיכלו.
כיום היחסים בין בני אדם מבוססים על אינטרסים ועל ניצול של הזולת. הסיסמא של מקדמי מוחלטות הדמוקרטיה כ"אלטרנטיבה הכי פחות גרועה" היא שיקרית, וזה משום שבדמוקרטיה אין הכרה באבסולוטיות של זכויות אדם. מסיבה זו דמוקרטיה נטולת הגבלות אינה יכולה להיות המצע הטוב ביותר למיצוי חייו של האדם.
לגבי הצבא: אם בני אדם לא מעוניינים להגן על המערכת החברתית בה הם לוקחים חלק זה סימן שאין צידוק לקיומה של המערכת הזו.
גו"ג,
אנא הצץ בדברי לעיל. דומני שהאתגר שנפל בחלקם של בני אדם (קריא הפיתוי לקיצורי דרך ותועלת מיידית על חשבון הזולת) אינו תירוץ מספק לא לנסות להתמודד עם האתגר הזה. מתוך זה אולי יובנו דברי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2008 00:16 |
|
| |
אפיק,
ראשית, אני חוזר ואומר - אתה מניח שהמציאות ניתנה למלאכי השרת, אני מניח שהיא ניתנה לבני אדם. בני אדם אינם ולא יהיו מלאכי שרת, וכל עוד אין לך דרך ישימה להפוך אותם לכאלה כל פילוסופיה שתסתמך על היותם כאלה תהיה ריקה מתוכן.
שנית, אתה מניח כאן שלל הנחות פשטניות ולעתים סותרות, שאין להן דבר וחצי דבר עם העולם המורכב שאנו חיים בו. לא קיימת בעולם "פילוסופיה רציונאלית שבדיקת התאמתה לעובדות המציאות נגישה לכל אדם בצורה שווה". אלפי שנים פילוסופים מנסים למצוא דבר כזה, והם לא מצאו ולא ימצאו. ניתן להסביר למה "הקם להרגך השכם להרגו" הוא עקרון תקף (אם כי איני משוכנע שלא ניתן להציג טיעונים גם בעד עקרונות אחרים), אבל כשאתה מנסה לממש את העקרון הזה במציאות מורכבת אתה נתקל בקשיים. מה קורה אם כדי להשכים להרוג את הקם להרגך אתה צריך להרוג גם את הבן הקטן שלו? הפילוסופיה שלך נותנת לך זכות לעשות את זה? הרי לפי הפילוסופיה הזו אם הוא נוסע באוטו שאינו שלו אסור לך אפילו לירות בו שמא תינתז טיפת דם ותכתים את הריפוד (שהוא רכוש של מישהו אחר כלומר חיים של אותו אדם), לא כל שכן להשמיד את הרכב בטיל ועל אחת כמה וכמה להרוג מישהו אחר. אז איך אתה מממש את העקרון היפה שלך?
כשהיית בן חמש, גם אז קיבלת את העקרון שלחם לא נופל מהשמים ועבדת למחייתך או שמא במשך שמונה עשרה שנה חיית יפה על לחם מהשמים ורק כשהגעת לגיל הזה פתאום העקרון נכון?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2008 14:42 |
|
| |
גו"ג, תהיותך הגיוניות ומתבקשות לאור המציאות כיום. עיקביות עם הגישה שאתה מציג היתה משאירה את מרבית בני האדם כפיאודלים לבעלי האדמות. לכן נשאלות שתי שאלות: 1. האם כדאי לשנות המציאות כיום. 2. האם ניתן לשנות המציאות כיום.
מאחר שאיננו נביאים, כל שנוכל זה לבצע ניחוש מושכל לגבי תוצאות שינוי השיטה. לכן אני מבקש ממך לרשום מה הם הקריטריונים שבעזרתם אתה תגיע מסקנה ש"שווה לקחת את הסיכון ולנסות ליישם". בנוסף הייתי שמח לדעת אילו הנחות סותרות רשמתי.
לעינייננו: אכן, יישום העקרונות הנ"ל נראה מסובך. אין ספק. אבל בהנתן חוקה שמגדירה אותם המצב מתבהר, וחופש שיקול הדעת של נבחרי הציבור קטן. מדוע אני מעוניין בשיטה שמצמצמת את חופש שיקול הדעת של הנבחרים? כמו שרשמתי: עקרונות כתחליף לגחמות. עזרה הדדית כתחליף לניצול. הסתמכות על עובדות המציאות כתחליף לתודעות מבולבלות שמניחות הנחות יסוד שגויות.
העולם נראה לך מורכב בעיקבות כל הנחות היסוד השגויות. בני אדם שאינם מתבססים על עקרונות בגיבוש תפיסת עולמם, עושים זאת ע"י התחליף היחידי שזמין: רגשות. ואכן, כשבוחרים באלטרנטיבה הזו אז העולם נראה מאוד מאוד מסובך.
לגבי "הקם להורגך": כן. האב נושא באחריות על בנו. האב הכניס אותו לסיטואציה שמסכנת את חייו. לכן האשמה היא על האב, ואתה אמור לעשות כל הנדרש ע"מ להגן על חייך.
לגבי הלחם: זה לא משנה מה חשבתי כשהייתי בן חמש. מה שמשנה זה האם מה שחשבתי הוא נכון או לא. אין שום טעם להתייחס ברצינות לאדם שטוען שלחם נופל מהשמים משום שזו טעות, ומשום שכל אדם יכול להפעיל את חושיו ושיכלו ע"מ להבין שזו טעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2008 20:33 |
|
| |
אפיק,
אתן לך דוגמה לסתירה בדבריך (אגב, אתה לא מכיר בסתירות ומכנה אותן "שקרים"). באשכול אחר כתבת שהמקור היחיד שלנו לידע על העולם הוא החושים. הדבר אינו מונע ממך להתיחס למעמד הר סיני כעובדה היסטורית, לתאר תקופות שבהן היתה הנהגה של עם ישראל ע"י שכינה גלויה וכו'. מהיכן לך הידע הזה על העולם? הוא לא בא מן החושים - הוא בא ממסורת. אם כן כבר יש לך שני מקורות לידע על העולם ולא אחד, וזו כבר סתירה. הסתירה הזו מערערת את הפילוסופיה שלך לפחות משתי בחינות: האחת, מסורת אינה מועברת לכל בני האדם במדה שווה וממילא ברגע שאתה משתמש בה כמקור ידע על העולם הרי כבר אי אפשר לבדוק שום טענה אודות המציאות באופן שיהיה שווה לכל אדם. השניה, ברגע שיש שני מקורות לידע אודות העולם הם עלולים לסתור זה את זה ושוב תיפול האפשרות לקבוע עמדה על פי עובדות המציאות.
דוגמה אחרת: אתה מבסס את כל טיעוניך על כך שהחלטות צריכות להתקבל בכלים רציונליים, אבל כיצד החלטת שאלה הכלים שיש להשתמש בהם? לא יתכן שההחלטה הזו נתקבלה בכלים רציונליים שכן אז אתה מנסה להרים את עצמך בשרוכי נעליך.
מה אכפת לך מי הכניס את מי לאיזו סיטואציה? הילד לא קם להרגך, הוא ישן בשקט במיטה. אם אתה מאמין בזכויות אבסולוטיות אין שום דבר בעולם שמרשה לך להרוג אותו. מה שעשה האבא או לא עשה בכלל לא רלבנטי - לילד יש זכות לחיים, וגם אבא שלו לא יכול לקחת אותה ממנו.
השאלה אודות הלחם נועדה להמחיש נקודה מסוימת: יש קבוצה של בני אדם שלגביהם מוסרי לקבל לחם מן השמים. אם אתה חולק על כך עליך להסביר כיצד ילדים אמורים להיזון; אם אתה מקבל זאת יש בינינו הסכמה, ואז השאלה היא רק מה גבולותיה של קבוצת בני האדם הזו.
 |
|
|
|
|
|