בית פורומים עצור כאן חושבים

פלורליזם ואוטונומיה בהלכה - מעשה ריו"ח בן החורנית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/6/2008 12:25 לינק ישיר 

דרום.
נכון לעכשיו אני לא רואה כל הצעה בדבריך. לי כרגע אין הצעה משלי, ולכן העליתי את האשכול הזה לדיון. בעיניי כרגע אין מוצא מתקבל לראיה מישיבה בסוכה להטייה בק"ש. ואני מדבר בעיקר לשיטת רש"י, שמסביר שאנו לומדים מב"ש לב"ה.
אולי כעת נתחיל לבחון ביתר שיטתיות את דברי תוס', ונראה האם שם המצב הוא שונה, שכן גם בדבריהם לא ניחא לי (כפי שכבר כתבתי בהערות לדבריך).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 15:44 לינק ישיר 

מיכי

נדמה, כי כעת אנו מסכימים זה לזה, ואין בינינו שום מחלוקת. הגענו למצב בו אנו מחפשים כי ראיית התלמוד תהיה סימטרית, ולא מצאנו זאת.

אליבא דאמת, אני כשלעצמי לא מחפש יותר דיוק בתלמוד, כי כבר נוכחתי לראות שיש בו פרצות, וגם פסיקותיו הפשטיות של הרמב"ם (פשט משנה ופשט ברייתא, שלא כמשא ומתן שבתלמוד) גרמו לכך, אבל זאת היא דעתי האישית, והיא איננה מחייבת אף אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 15:27 לינק ישיר 

דרום,
אני עוד לא התייאשתי. פשוט לא היה לי זמן עוד להמשיך כאן. בעז"ה לכשאפנה אשנה פרק זה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 20:20 לינק ישיר 

מיכי

מה שאמרתי הוא, שאולי לא מדובר במחלוקת, אלא בהתייחסות שונה לאותו דבר - בדורות שונים.

ההתייחסות השונה יכולה להיות גם על האם נפסקה הלכה וגם על אם ניתן לנהוג בשונה מההלכה שנפסקה כב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 20:32 לינק ישיר 

מיכה,
שאלתי כיצד אתה מסביר את הראיה ממעשה דריו"ח בן החורנית לטובת ר' יוסף?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 20:54 לינק ישיר 

מה הבעיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 23:59 לינק ישיר 

מיכה, אני לא מבין את הראיה.
כפי שכתבתי, אם המחלוקת היא האם נפסקה הלכה, אז מה הראיה ממחאת ב"ש, שודאי מחו לשיטתם. ובודאי שאין ללמוד מב"ש לב"ה. ובודאי שכל זה לא נוגע לזמן שאחרי הכרעת המחלוקת.
ו
אם המחלוקת היא לגבי הנהגה כב"ש אחרי ההכרעה, אז ודאי לא שייך להביא ראיה מהמעשה הזה שנעשה ע"י ב"ש עצמם.
אתה כותב בקצרה, ולא פירטת מהי מחלוקת האמוראים, ומה הראיה שמביא ר' יוסף (לרש"י). אשמח לראות את פירוט הצעתך, שכן איני מצליח להבין אותה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2008 14:31 לינק ישיר 
שלב ב: שיטת התוס'

נעבור כעת לבחון את שיטת התוס' (ברכות, שם). וזו לשונם הזהב:

תני רב יחזקאל עשה כבית שמאי עשה ורב יוסף אמר עשה כב"ש לא עשה ולא כלום - וא"ת פשיטא דאין הלכה כמותן. וי"ל הואיל וב"ש מחמירים על האדם טפי מב"ה לא שייך לומר פשיטא. דהא דעשה כב"ש לא עשה ולא כלום היינו היכא דב"ש מקילין וב"ה מחמירין אבל הכא בק"ש לא פסלי ב"ה דברי ב"ש. אבל תימא א"כ מה מייתי מסוכה כו' לא קיימת מצות סוכה כו' ופירש"י דכי היכי דמי שעשה כב"ה לא עשה ולא כלום לב"ש אף העושה כב"ש לא עשה ולא כלום לב"ה ומאי קא מדמה התם פסלי ב"ש לגמרי מה דמכשרי ב"ה. אבל הכא קרא קרית שמע כב"ש אליבא דב"ה יצא. ע"כ פירש הר"ר שמעיה דקא מדמה הכי מדקאמר לא קיימת אע"ג דמן הדין יצא שהרי בראשו ורובו בסוכה אינו אסור אלא גזירה שמא ימשך אחר שלחנו. כה"ג גבי ק"ש אע"ג דמן הדין יצא בדיעבד כיון דלב"ה אין נכון כדאיתא במתניתין כדאי היית לחוב בעצמך. אם עשה כב"ש לב"ה לא עשה ולא כלום

מקושית התוס' עולה שהם הבינו שהדיון הוא על הזמן שאחרי הכרעת ההלכה. כעת תוס' מסביר כהצעת דרום למעלה, שהמחלוקת כאן היא רק מפני שמדובר בסוגיא שבה ב"ש מחמירים (כרוב מחלוקות ב"ש וב"ה), והשאלה שנחלקו האמוראים לגביה היא האם האידנא (=אחרי הכרעת ההלכה) מותר להחמיר כב"ש.
כעת הוא מקשה את מה ששאלנו לעיל, מה הראיה מישיבה בסוכה שלגביה ב"ש פוסלים את מה שב"ה מכשירים, ולכן שפם פשיטא שהם מוחים בריו"ח בן החורנית? עוד אוסיף, את מה שכבר הערתי, שלא ברור מה בכלל הראיה מדברים שאומרים ב"ש וב"ה עצמם, אם השאלה שבמחלוקת האמוראים היא רק עלינו אחרי הכרעת ההלכה?
כעת תוס' מביאים את פירוש הר"ר שמעיה, שבישיבה בסוכה גם יוצא יד"ח מעיקר הדין, ומדובר רק בגזירה שמא יימשך (=כלומר  המחלוקת שבה נעזרים כאן היא לגבי גזירה בסוכה גדולה, ולא לגבי שיעור סוכה, בסוכה קטנה. וכבר כאן אעיר שהרי יש מחלוקת גם בסוכה קטנה, אז מדוע ר' יחזקאל לא יכול לדחות את הראיה בטענה שהמעשה מדבר בסוכה קטנה?).
בפשטות הלשון נראה שכוונתם היא שמה"ת יוצא יד"ח, ולכן אף שמדרבנן לא יצא, זה בכל זאת דומה להטייה בק"ש. אבל במבט נוסף נראה שלא זה הפירוש, שהרי אם מדרבנן לא יצא אז מה הקושי כאן? ולכן יותר נראה שכוונתם לומר שגם אם אנחנו גוזרים שמא יימשך, מי שישב בסוכה ושולחנו בבית יצא יד"ח, הן מה"ת והן מדרבנן. הוא רק עבר איסור דרבנן. הראיה מבוססת על כך שאמרו לו צעירי ב"ש שלא קיים מצוות סוכה מימיו, כלומר שגם אם מעיקר הדין הוא ישב בסוכה, הרי כיון שעבר על דברי ב"ה כאילו לא ישב כלל.
תוס' גם רומזים שבהטייה בק"ש גם יש מימד של איסור, ולכן זה דומה לישיבה בסוכה. הם מדייקים זאת מכך שנאמר לו שכדאי היה לחוב בעצמו. גם על הראיה הזו יש לפלפל, אבל איני רוצה לסעף את הדיון שלא לצורך.
אם כן, המסקנה היא שמי שלא עושה כהמלצת חכמים אזי גם המצוה מעיקר הדין אינה נחשבת לו. ואכן תוס' בסוכה ג ע"א מסיק מסקנה כזו באופן גורף (והר"ן שם חולק, והדברים עתיקים), שמי שלא קיים את הדרבנן גם לא קיים את הדאורייתא. ונפ"מ לתוקע בשופר בר"ה שחל בשבת (שנחלקו בזה המג"א - להבנת רעק"א - ורעק"א במערכה לחגיגה).
כעת אני שב ושואל מה כל זה קשור לנדון שלנו? המחלוקת בין ר' יוסף לר' יחזקאל נגעה בשאלה האם מותר להחמיר כב"ש או לא. כעת אנחנו רואים שזו אינה חומרא אלא קולא.
אם כן, כנראה לפי תוס' יש לעדכן את תפיסת מחלוקת האמוראים. למסקנת התוס' הם חלוקים בשאלה האם מי שהקל כב"ש בדרבנן יצא את הדאורייתא לב"ה. לפי ר' יוסף כנראה ב"ש וב"ה הסכימו שמי שלא עושה כדברים בדרבנן לא יוצא את הדאורייתא. ולכן הביאו ראיה מב"ש לב"ה.
אם כן, הדיון אינו נערך בשאלה כיצד עלינו לנהוג כיום, אלא מה חשבו ב"ש וב"ה עצמם? והראיה ממעשה דריו"ח הן החורנית הוא שהם עצמם חשבו שמי שעושה כדברי השני לקולא בדרבנן (אף שמעיקר הדין בדאורייתא זה בסדר) נפסל גם הדאורייתא שלו. לכן הביאו ראיה מב"ש לב"ה.
אמנם הדברים קשים, שהרי מה איסור יש בהטייה בק"ש כב"ש? לכאורה אין באמת איסור (בניגוד לשמא יימשך, בסוכה גדולה). כנראה האיסור דרבנן הוא רק כדי להטמיע שהלכה כב"ה. כלומר מי שמטה כב"ש יש חשש שלא יכיר בכך שהלכה נפסקה כב"ה, ולכן הטילו איסור להחמיר כב"ש. אבל אם זה כך, אז קשה בתרתי:
1. שוב מה הקשר בין התייחסות ב"ש להתייחסות ב"ה? ומה בין שני אלו לבין ההתייחסות שלנו כיום אחרי שהמחלוקת הוכרעה?
2. מדוע נזקקים למצב בו יש איסור בהטייה בק"ש או בישיבה בסוכה? ומה הראיה מזה לזה? הרי ישיבה בסוכה יש בה בעייה עצמאית, מעבר לרצון להטמיע הלכה. ואילו הטייה בק"ש אין בה שום בעיה מצד עצמה.
3. האם הכלל שמי שלא עושה כהלכה דרבנן לא יצא את הדאורייתא ניתן להרחבה מעבר למחלוקות ב"ש וב"ה? הרי האיסור הזה מיועד להטמעת הדין שהלכה כב"ה, ומדוע לאסור כן בכל המקומות? מי בכלל אמר לתוס' שיש איסור כזה?

אם כן, גם בשיטת תוס' אני לא ממש מבין את מהלך הגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2008 13:13 לינק ישיר 

אם המחלוקת האם נפסקה הלכה, המעשה מריב"ה איננו ראיה שפוסקים כב"ה, אלא לאחר שפוסקים כב"ה מביאים אסמכתא - כשם שב"ש מחו לשיטתם, כך אנו שפוסקים הלכה כב"ה נמחה לשיטתנו, כלומר לשיטתנו שפסקנו כב"ה.

אם המח' היא לגבי הנהגה כב"ש לאחר ההכרעה, אז מביאים ראיה - שכמו שלשיטת ב"ש (קודם ההכרעה, או אולי אפי' לאחר ההכרעה) אין לנהוג כלל כב"ה. כך לכולנו אחר ההכרעה - ששיטתנו כב"ה - אין לנהוג כלל כב"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2008 13:56 לינק ישיר 

מה הראיה מזה לזה? ב"ש דיברו לפני ההכרעה, ואנחנו עוסקים במצב שאחרי ההכרעה. ב"ש עסקו במצב בו לשיטתם יש איסור לנהוג כב"ה, והטייה בק"ש היא מצב שבו אין בעיה לנהוג כב"ש.
ואם אין בעיה, אז למה בכלל שתהיה בעיה להחמיר כדעה אחרת? ואם יש בעיה כזו, אז ברור שאין לנהוג כדעה השנייה. מה החידוש? ואם תמצי לומר שהבעיה היא עצם הרצון להטמיע שהלכה כב"ה, אז שוב מה הראיה מב"ש, ובפרט מישיבה בסוכה ששם יש בעיה אמיתית לפי ב"ש?

בכל הודעותיך אתה מתעלם מכל מה שאני כותב. זה נראה כדו-שיח של חרשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2008 23:33 לינק ישיר 

אתה סותר את עצמך

אתה ממשיך בדיון, ובסוף אתה רומז שאין טעם בדבריך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2008 20:26 לינק ישיר 

מיכה,
וכי כיצד אוכל לומר שאין טעם לדבריי אם אין דברים כאלה?
אני חוזר על טענות שכבר כתבתי, כתגובה למה שכתבת. רק אח"כ אני מעיר שחבל שעליי לחזור שוב על הדברים הללו. איני רואה בכך כל סתירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2008 11:24 לינק ישיר 

טוב, אנסה בכל זאת.

ב"ש דיברו לפני ההכרעה, ואנחנו עוסקים במצב שאחרי ההכרעה.

מה שנכון לפני ההכרעה אצל כל אחד (למשל ב"ש) לפי שיטתו, נכון גם אחרי ההכרעה

ב"ש עסקו במצב בו לשיטתם יש איסור לנהוג כב"ה, והטייה בק"ש היא מצב שבו אין בעיה לנהוג כב"ש.

זו שאלה נפרדת. ולא הבנתי איך לשיטתך אין את השאלה.

ואם אין בעיה, אז למה בכלל שתהיה בעיה להחמיר כדעה אחרת? ואם יש בעיה כזו, אז ברור שאין לנהוג כדעה השנייה. מה החידוש?

הגמרא כנראה הבינה שיש בעיה, אבל זה לא היה לה פשוט, ולכן היא הסתייעה מהסיפור של ריו"ח בן החורונית. מה לא ברור פה?

ואם תמצי לומר שהבעיה היא עצם הרצון להטמיע שהלכה כב"ה, אז שוב מה הראיה מב"ש, ובפרט מישיבה בסוכה ששם יש בעיה אמיתית לפי ב"ש?

דווקא אם הרצון הוא להטמיע את ההלכה, אז הכל ברור, כי אז אוסרים לנהוג כדעה השנייה.

תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 07/07/2008 11:24:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2008 15:02 לינק ישיר 

אכן גם לשיטתי יש את כל השאלות, שכן אין לי שיטה בזה. אני פשוט לא מבין את הגמרא.

הבעייה היא שאני לא רואה גם בהצעותיך שום פתרון לבעיות שכבר חזרתי וכתבתי אותן. למיטב הבנתי, אין טעם להמשיך בדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2008 23:17 לינק ישיר 

נקודה שהתבררה לי היום בעקבות לימוד עם בני שליט"א.
ר' יחזקאל ור' יוסף לא נחלקים בשאלה האם מותר לנהוג כב"ה, אלא בשאלה האם כשעשה כמותם יצא ידי חובה. כלומר לדעת שניהם יש איסור להחמיר כב"ש (מהטעם שמא יראו התלמידים ויחשבו שהלכה כב"ש). והשאלה היא האם כשעשה כמותם החומרא הזו פוסלת גם את המעשה עצמו או שהוא רק עובר איסור.
לכך הביאו ראיה מהמעשה של ריו"ח בן החורנית, כפי שהסבירו התוס', וזה נכנס גם בדעת רש"י. משם רואים שאם עשה מצווה (=ישיבה בסוכה) שכרוכה באיסור דרבנן, לא יצא יד"ח. אם כן, הוא הדין כאן.
אמנם לפי הר"ן בסוכה האיסור דרבנן אינו פוסל את המעשה מדאורייתא (ודלא כתוס' שם ג ע"א), ולכאורה לשיטתו הסבר זה אינו נכון. אבל יל"פ שגם לשיטתו המעשה נפסל, אלא שהוא נפסל מדרבנן ולא מדאורייתא.
ועדיין ההשוואה נראית לי בעייתית. מדוע להשוות איסור להחמיר כב"ש לאיסור דרבנן של 'שמא ימשך' (ואולי הוא מקו"ח, שהרי האיסור להחמיר כב"ש הוא חמור שכן הוא מוליך לטעות בפסיקת ההלכה כב"ה בכל מקום. אבל זה לא נכון, שהרי בסוכה יש גם את הבעיה של 'שמא ימשך' וגם את הבעיה הכללית של לנהוג כב"ש. אבל בזה יש לזכור שמדובר בהערה של ב"ש להסוברים כב"ה, ולומדים ממנה על ההיפך. ולמעשה עכשיו גם ניחא טפי ההוכחה מב"ש לב"ה, שהרי אצל ב"ש אין את הבעיה לנהוג כב"ה אלא רק את שמא ישמך, ולכן ההשוואה היא מושלמת).

היום חשבתי גם על הסבר נוסף, באופן השני שהצעתי למעלה:
לפי האופן הזה, הויכוח הוא בשאלה האם מותר לנהוג כדעה שלא נפסקה להלכה אם אני סובר כמותה. כלומר הויכוח הוא על משמעות פסיקת ההלכה, האם היא מיועדת לאלו שאין להם עמדה משלהם או שהיא מחייבת גם את בעלי העמדות השונות בסוגיא.
כעת הביאו ראיה ממעשה ריו"ח בן החורנית, שכן שם מדובר בצעירי ב"ש וב"ה, והם מספרים שזקני ב"ש העירו לריו"ח שנהג כב"ה לקולא. כלומר הם סברו שעמדתם מחייבת גם את מי שלא סובר כמותם, כלומר מכאן יש ראיה שפסיקת הלכה אינה רק למי שאין לו עמדה משלו אלא גם למי שאוחז בעמדה אחרת. ומכאן ראיה שגם לגבי ק"ש הפסיקה כב"ה מחייבת גם את מי שעמדתו כב"ש. ולפי הסבר זה לא מדובר דווקא במקרים שב"ש מחמירים לעומת ב"ה, וא"ש היטב ההשוואה בין סוכה לק"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פלורליזם ואוטונומיה בהלכה - מעשה ריו"ח בן החורנית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.