| נשלח ב-23/6/2008 05:51 |
|
| |
המקור לסיפור בשם החת"ס על פאה נכרית
סיפור מהחתם סופר הגיע לאזני, אם מישהו מכיר מקור למעשה זה נא להביאו.
וכך הוא המעשה. אשה נשואה שהתגוררה בפרשבורג [עירו של החתם סופר] החליטה להוריד את כיסוי ראשה ולהתהלך בגילוי ראש. החתם סופר שלח להתרות בה שתכסה את ראשה, לאחר שסירבה שלח שוב החת"ס שאם לא תתרצה בטובה הרי שרעה תקדם את פניה. לאחר כמה ימים חלתה האשה, כשהבינה בשל מה הגיע אליה הרעה שלחה לחת"ס להודיע שמתרצה לכסות ראשה ושיוריד את קללתו מעליה,
החת"ס שלח בחזרה שזה כבר מאוחר מדי, והוסיף ואמר כשתבא שעת ההלוויה אני מבקש שתעבירו את ארונה לפני ביתי.
ואכן לאחר ימים נפטרה האשה וכשהעבירו הארון לפני בית החתם סופר, יצא החת"ס ולהפתעת הנוכחים פתח את הארון, ירק על ראש הנפטרת, כסה את הארון וחזר לביתו.
אודה למי שיוכל להביא מקור לסיפור מעניין זה.
בתודה מראש,
אזורי
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2008 23:53 |
|
| |
מזכיר לי סיפור ששמעתי לגבי אישה אחת ששערה היה מציץ לה מתחת לפיאה והוזהרה מהרב דשם כמה פעמים ולא שמעה לו. ופ"א טבעו בנהר ב' ילדים וקרא לה הרב דמתא ואמר לה כי בגללה מתו הילדים. ענתה לו האשה ואמרה כי אם לא יחדל מהציקה תסיר היא לגמרי את כיסוי שערה ונמצאת כל העיר מתה...
ומאז הניח לה הרב!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2008 04:18 |
|
| |
העירוני שהסיפור נזכר בספרו של הרב אנשיל יהודה מילר, אבדק"ק פעטרושען "עולמו של אבא" (ונלוו אליו קי"ד הערות על ספרי החת"ס)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2008 05:24 |
|
| |
הספר "עולמו של אבא" ברשותי, קראתיו כמה פעמים, ולא זוכר שמופיע כזה סיפור.
אולי אני טועה.
דיפדפתי כעת בריפרוף שוב, על הדפים בו הוא כותב אודות החת"ס, ולא ראיתי דברים מעין אלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2008 16:34 |
|
| |
האם האידש הייתה שפה מקובלת בפרשבורג ?
סבתי ילידת פרשבורג [ברטיסלבה] סיפרה לי כי בזמנה האידיש היתה שפה נחותה של משולחים. האם ב80 שנה השתנו הדברים?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 02:42 |
|
| |
עוד על היידיש בפרסבורג
מתוך הספר יוסלה רוזנבלט מאת שמואל רוזנבלט עמ' 57
המדובר הוא על שנת תרס"ב

|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 02:46 |
|
| |
לא הבנתי מה הקשר בין הסיפור שאזורי מביא ובין הכותרת שמדברת על פאה נוכרית, בסיפור עצמו מדובר על גילוי ראש.
האם חזקה על בנות ישראל כשרות, שגם בשעה שהן הולכות בגילוי ראש, אי"ז אלא עם פאה נכרית?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 10:55 |
|
| |
"איך בין מובטח זיע ווירד דען פארי"ח בעקאמען"
מדוע אף אחד לא העיר, שהמפשט הזה הוא בגרמנית ולא אידיש?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 16:52 |
|
| |
כתב לי האח של השכן כי החת"ס נולד וגדל בפרנקפורט ולכן אפשר שדיבר בלשון היהודים של פרנקפורט, שבזמנו כבר היתה קרובה מאוד לגרמנית, ואין הדבר מלמד על הלשון שהיתה נהוגה בפי יהודי פרעשבורג.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 17:24 |
|
| |
אלייעזר
 שתזכהלהביא גאולה לעולם
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 09:42 |
|
| |
אף אחד לא ענה על השאלה, ובכן אענה זאת בעצמי: את הסיפור על החת"ס והאשה עם הפאה הנכרית, כותב הרב"צ ידלר, ששמע זאת מהרב זוננפלד ('בטוב ירושלים' עמ' נ"ו).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 10:00 |
|
| |
כפי שהעיר ספרא לעיל. הסיפור הוא על לבישת פאה נוכרית או על הליכה ללא כיסורי ראש כלל?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 10:05 |
|
| |
ראשה פרוע. שום קשר לפיאה נכרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 10:08 |
|
| |
צודק אליעזר.
שם בספר (טוב ירושלים) מובא שהיתה יוצאה לשוק וראשה פרוע. והחת"ס הזהירה שתכסה ראשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 11:23 |
|
| |
המקור לסיפור זה, הוא המקור לעשרות סיפורים אחרים המופצים בריכוזים החרדיים בארץ - כחלק מהתעמולה המשומנת נגד לבישת פיאה. פשוט לוקחים סיפור על פריעת ראש, משנים פרט אחד, והנה לך עוד סיפור מבהיל ומזעזע ממרן החת"ס...
למעשה, החת"ס אף לא אסר לבישת פאה, אלא החמיר בצוואתו לבנותיו, וכמו שמובא בשו"ת סתרי ומגיני (נדפס בתרצ"ב) "והמחמיר יחמיר לעצמו כמו שהחמיר מרן החתם סופר בצוואתו לבני ביתו".
כמו כן גם מובא בשו"ת אז נדברו חלק י' סי' כ"ח: "ויתכן שגם מרן החת"ס שהזהיר רק לבנותיו דס"ל דעיקר האיסור הוא משום מראית העין".
והעולה על כולנה בשו"ת אמרי סופר (ערלוי) שכתב בשם ספר "באר מרים" (עמ' ל"ו, להאדמו"ר מערלוי שליט"א, נכד החת"ס): "בנוגע דעתו של קדושת זקני מרן החת"ס זצ"ל בענין לבישת פאה נכרית ברה"ר, היות שבהגהותיו לשו"ע כתב ק"ז מרן זצ"ל "אבל פאה נכרית לא עדיף מקלתה דאסור", ואילו בצוואתו לא אסר אלא לבנותיו וכלותיו, יש מקום לומר שבשו"ע כתבו דרך משא ומתן של הלכה להראות שאין דברי הב"ש דחויים, אבל אין כוונתו לפסוק לאסור. כי באמת לא מצאנו בשום מקום שהחת"ס אסר לבישת פאה נכרית, וגם בדרשותיו שדרש ברבים לא אסרם במפורש, והא דלא אסר החת"ס בהחלט לבישת פאה נכרית, י"ל דהתחשב בדעת הגדולים המתירים, וביניהם המג"א, ויתכן דגם הגאון רבינו משולם איגרא זצ"ל שכיהן בפרשבורג לפני החת"ס, לא אסרה".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 17:14 |
|
| |
ופלא, שהיום רוב צאצאיו של החת"ס חובשות פיאות נכריות ואינן חוששות לצוואתו.
תמיהה כפולה היא על חסידי שושלת צאנז , שכולן נוהגות לחבוש פיאות נכריות, על אף שהד"ח ובניו אסרו זאת בתוקף, וחלק גדול מהמחלוקת עם רוז'ין היתה על רקע זה.
אני לא יכול לתאר לעצמי את חסידי שושלת צאנז אוכלים כולם מצות מכונה, ומה נשתנה ?
תוקן על ידי בר_בי_רב ב- 27/06/2012 17:16:44
|
|
|
|
|