בית פורומים עצור כאן חושבים

ספר יצירה (מבוא היסטורי)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/6/2008 18:50 לינק ישיר 

בסדר

קיבלתי את הערתך. עד כה צירפתי להתייחסות העניינית (שבהחלט הופיעה, שלא כמו שניסית לרמוז.) לדברי מיימוני גם את מה שחשבתי שהגיע למיימוני. מעתה אשתדל לפרט יותר את שאר דבריי, לרמוז קצת את עמדותיי הכלליות, והקוראים יבינו לבד *** מקווה שהנוהל הזה מקובל עליך.

בנוסף אני רואה צורך להבהיר שאין כל קשר בין הביטויים בהם השתמשתי לבין כעס וחמה. *** אני איני כזה, למרות הבעיות הקשות שאני מוצא ומציג בהודעות השונות, למרות שמבזים פה את גדולי וצדיקי ישראל - שעבורי הם יקרים מאוד.

מילים/משפטים שלא מתאימים לפורום הוחלפו בכוכביות

תוקן על ידי עצכח ב- 15/07/2008 11:51:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:07 לינק ישיר 

דרום חוקר

איקון ירוק מאד! חיפשתי פה ושם בספרי חוקרים אם מתייחסים לריש הכפולה ולא מצאתי, והנה מתברר שכבר רס"ג נדרש לזה...

על כל פנים זכינו לדעת שהמחבר גר באיזור שבו היה הבדל במבטא בין ריש לריש, ומבטא זה נראה עיקרי בעיניו, עד שיכול היה לטעון שמבטא זה משקף את האופן שבו נברא העולם.

כמה מילים על מבטאים: אנו יודעים ששבט אפרים, בימי השופטים, לא ידעו לבטא שין ימנית אלא שמאלית. אולם הם היו יוצאי דופן בדבר זה. אני משער שלבני שבט אפרים היתה מודעות לכך שהמבטא שלהם שונה משל אחרים.

דוגמאות להבדלי מבטא נמצאים פה ושם גם במשנה ובתלמוד.

כאשר אדם חושב, אם הוא חושב, על הבדלי המבטא בין קהילות בארצו, איך הוא מסביר זאת לעצמו? האם האחרים שוגים וקהילתו צודקת? כוונתי לומר שעליו להסביר לעצמו את הבדלי המבטא הקיימים ולו בכך שיאשים את הקבוצה השניה בניתוק מהמסורת, שנשמרת רק אצלו ואצל חבריו. דוגמא לדבר, שעשויה לאפיין גישה כיתתית, נמצא אצל יושבי מערות קומראן.

מחבר ס"י אינו מזכיר כלל, כאילו הדבר לא קיים, שיש שאין מבדילים בין ריש דגושה לשאינה דגושה.

האם זה מעיד שבכל העולם שהוא הכיר ידעו להבדיל בין ריש לריש?

או שמא הוא כה האמין בצדקת המבטא שהוא רגיל בו עד שסבר שכל מי שאינו מבדיל אינו יודע עברית, אותה שפה שבה נוצר העולם?

אין לי תשובות, אבל כמדומה שגם השאלות עשויות לכוון אותנו לקראת זיהוי של מיקומו הגיאוגרפי וההיסטורי של המחבר, במידה שנוכל לאתר מקומות בתקופה (המאה הראשונה-הששית או התשיעית) שבהם דיברו עברית משנאית והבדילו בין ריש לריש...

אידך גיסא

בדקתי בספרו של אידל והתחלתי לכתוב תשובה, אבל היא מתארכת. בשבוע הבא בל"נ.

אבגד היקר ביותר

צר לי שאתה צריך לסבול ולראות כיצד מבזים בעיניך את גדולי ישראל. הבא נא בחשבון שאני ומי שאינו שותף לידיעותיך ולאמונותיך עשוי להיות שוגג ולא מזיד.

יש לי הצעה: בהמשך הפרקים אביא כל פעם קטע מספר יצירה ואציע מה שיש לי לומר עליו. תוכל להכין פירוש מקוצר על דרך הקבלה האמיתית כפי שזכית לה ולהסביר כיצד הפירוש יוצא מן המילים ובזאת יווכחו הכל בטעויות שכנראה יש לי וידעו את האמת שאתה מלמד.

זו גם הדרישה של הפורום בכתיבת תגובות וזה גם מה שנקרא לכתוב "ענינית".

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:12 לינק ישיר 

מיימוני

אם היית פותח בספרי הקדמה, אולי אפילו עץ חיים או או ספרי רמח"ל, אולי היה ניתן לעשות זאת. אך ספר היצירה הוא ספר קדום שנכתב ע"י מי שבקיא בחכמת הקבלה ושולט בה (כך סברו המקובלים שאת דעתם אתה מתיימר לסתור). לכן, לצערי, לא ניתן לעשות זאת.

ואחרי הכל יש כאן כשל לוגי חמור באופן בו אתה מתיימר להוכיח את דבריך ואני מקווה שהבחנת בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:17 לינק ישיר 

גדולת וצדקות חכמיך אינה מנושאי הדיון של פורום זה, ולצורך הדיון היא אינה קיימת. 

כאן אמורים לדון בקבלה, כפי שדנים בספרות ילדים שוודית באוני' יפנית או לפחות כפי שדנים בסמינרים של אש התורה בדבר הגרסאות השונות של הברית החדשה בדבר עליתו של ישו השמימה.  

למרות התעקשותך לפיה כתיבתך מתייחסת ענינית לטיעונים שהועלו כאן, צר לי לקבוע כי  נודף ממנה ניחוח הדיו של כתבי הלשכה להגנת הדוקטרינה הקדושה.   ומאחר שאני המארח,  אז או שתתאים את כתיבתך לסגנונם של שאר חברי הפורום, תהא דעתך על מידת בקשת האמת שלהם אשר תהא, או שתפתח פורום מתחרה.

ותעשה לנו טובה, אל תרמז לנו על עמדותיך הכלליות כי הן באמת לא מענינות אדם. התייחס בצורה ענינית ומנומקת ואם אפשר  בצורה מדעית למה שנכתב כאן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:18 לינק ישיר 

אבגד

בעקבות דבריך, אני רואה כאן שתי גישות:

א. מה שאני מציע לעשות: לקרוא את הספר לאט לאט, לפרש את המילים ואת המשפטים. אם אין בידינו להציע הסבר ודאי, לציין אפשרויות. מכך ניתן גם ללמוד מה ל-א כתוב בספר.

לטענתי, שטעונה הוכחה (ואולי כפי שיתברר מסעיף ב' לא תיתכן הוכחה כזו), יתברר שהקבלה המאוחרת, כלומר מהופעת הבהיר ואילך, מפרשת את הספר שלא כפשוטו.

ב. הספר מכיל במרומז ובתמציתיות עצומה את כל תורת הקבלה המאוחרת, מהבהיר, הזוהר, הגר"א. ואכן ניתן לראות איך המעט מכיל את המרובה בפירוש הגר"א לספר.

אתה טוען שלא ניתן לתמצת את פירושי המקובלים לספר כאן. דעתי שונה, ואנסה לעשות זאת פה ושם בתוך דברי בפרקים הבאים.

אם מתברר כי המקובלים, כגון הגר"א, מציעים פירוש עקבי ושיטתי לספר, אך כזה שהמילים של הספר אינן תומכות באופן ברור בפירוש, מה זה אומר?

לשיטתי זה מעיד שהספר הוצא מהקשרו בידיהם.

לשיטתך זה רק מעיד שהדברים נכתבו בצורה כמוסה ואכן רק הראויים לזה, כגון הגר"א, יודעים לפענח את הרמיזות האלו.

השיטה שלך עקבית. ואדרבה, אני סבור שחשוב שתציג אותה. והייתי מנסה לעשות כזאת בעצמי אילו היו לי ידיעות מספיקות וזמן.

לפי הנובע מגישתך, אין אפילו מקום להציע למעיינים להתרשם ולהחליט מי צודק, הגישה ה"פשטנית" שאציע או המקובלים. מי שאינו מחזיק בהנחות מסויימות הכרחיות נשללת ממנו יכולת הידיעה. עצוב מאד אבל זה כך.

בכל זאת, אני סבור שיש ערך למה שאני עושה. אולם למען היושר האינטלקטואלי ודאי ראוי להציג את העמדה הפרשנית שאתה מייצג, ויישר כוח לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:20 לינק ישיר 

עצכח

הוא שעשיתי. התייחסתי באופן ענייני לכל הטענות הקודמות. חבל שאת הכללים החדשים אתה קובע (או אוכף) דווקא כשאני כותב ולא דואג לעשות זאת באופן שוויוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 19:21 לינק ישיר 

מיימוני

אגיב לדבריך לאחר השבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2008 20:15 לינק ישיר 

הוא לא מבין קבלה אך יש לו מטרה להוכיח שספר היצירה אינו ספר קבלי. האם ניתן להוכיח זאת? כנראה...

לשם כך נצרכת הבנה בחכמת הקבלה, במושגיה, במילותיה, בצירוף האותיות, בספירות, לאחר מכן הבנה בפירוש המקובלים הגדולים לספר היצירה, ורק לאחר מכן אפשר יהיה להכריע אם יש קשר ביניהם. אך מיימוני לא מחפש את האמת - הוא מחפש את ההכרעה - את זו הספציפית. חלילה לי מלדרוש שמיימוני יכתוב שמדובר בספר אמיתי או בספר התואם את חכמת הקבלה, אך עד שלא ילמד את מה שצריך ללמוד - עדיף שישתוק. שתיקה יפה לחכמים והיא יכולה להיות יפה אפילו למיימוני.

מה יאמר הגר"א? הגר"א? האם לא יכול היה להבחין בכך שבעצם אין קשר בין הקבלה שהבין לבין ספר היצירה?

עד כאן דברי אבגד

כותב הודעה זו, כותב כי הוא כותב באופן עניני, וע''כ אמרתי בליבי הבה נשימה פנינו להודעתו ונראה בעיני הבשר אם הכצעקתה.  בכדי שהודעה תחשב ענינית עליה לעסוק בהנחות הבסיס עליהם מיוסדת המתודולוגיה של מימוני ולחילופין בתקפות הלוגית של מסקנותיו.  כמו כן, הוא יכול להראות שהבנתו של מיימוני אינה נכונה או שהיא מתעלמת מאפשרות קיומם של הסברים סבירים אחרים. אלא שאבגד העדיף להשאיר זוטות משעממות מעין אלו לשאר הפרייארים של פורום זה, ובחר להתמקד בהצהרה בלתי מנומקת בדבר:

1)  העדר הבנתו של מיימוני בקבלה וזאת מבלי שטרח לנמק
2)  טיעון אד אמינם בדבר העדר בקשת האמת של מיימוני

האם מישהו רואה כאן טיעון עניני?????

[עצכח]

אז לאחר שנעלם מי ימוני כמעט מכל אשכול העוסק בבירור אמיתות הקבלה והבעיות שחשב שיש בתוכנה, במקום שינסה לשבת וללמוד ולברר את קשייו, הוא שוב חוזר לדבר על היסטוריה, ומההיסטוריה הוא גם רוצה להוכיח וללמד על הכוונה השכלית שבספר היצירה שאינה כפי הבנתו של הגר"א, וכל זה מבלי להבין את הגר"א.

עד כאן דברי אבגד

וכל זאת כתב המעיר ללא שטרח אפילו לנמק את בדל מסקנתו בדבר העדר הבנתו של מיימוני בדברי הגר''א [עצכח]

האם במעגל הקסמים הזה של ההוכחה, לא נראה למי מכם, שחסר משהו? (אולי כבוד לחכמים? הבנה למיימוני? היגיון למיימוני? יושר אינטלקטואלי למיימוני? ידיעה למיימוני?) עד כאן דברי אבגד

טיעון אד אמינם לא מנומק שמתאים ליושבי קרנות ושטיבלך ולא לפורומינו.  אין שום צורך בכבוד לחכמים בכדי לדון בנקודות שמימוני העלה. יתכן בהחלט שמיימוני אינו בקיא די צרכו בחומר בכדי להסיק מסקנות. אך כאמור, חובת ההוכחה וההנמקה מוטלת על אבגד שבמקום זה העדיף לזעוק גיוועלד!!!  מיימוני בקיא בחומר יותר מכל בחור ישיבה או ראש כולל מצוי אשר מצווה על ידי האורטודוקסיה להאמין בתיבת הפנדורה תהיה תכולתה אשר תהא, וע''כ טיעוניו המבוססים לפחות על הבנה בסיסית מצדיקים תגובה ענינית. במקום זה אבגד העדיף להתמקד בטיעוני ''כשתגדל תבין''.

אני נותן לאבגד הזדמנות אחרונה להתנצל על דברי הבלע שהשמיע בגסות רוחו ואו לחלו
פין להתייחס ענינית כפי שהצעתי.  באם הבנתו של המושג התייחסות ענינית שונה משלנו, יסתלק נא מכאן.  [עצכח]

תוקן על ידי עצכח ב- 27/06/2008 20:28:05

תוקן על ידי עצכח ב- 27/06/2008 20:29:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2008 22:55 לינק ישיר 

מימוני

רס"ג בסוף ההקדמה מתייחס לכפילות באות ר', דגושה ולא דגושה, והוא מוכיח מכאן כי מחבר הספר היה בארץ ישראל.

על פי הידוע לנו, היו 3 אסכולות של דקדקנים בעם ישראל, האסכולה הארץ ישראלית, האסכולה הבבלית, והאסכולה הטברנית.

האסכולה הבבלית משתקפת היטב בדיבורם ובדקדוקם של יהודי תימן, האסכולה הטברנית משתקפת היטב בדיבור ובדקדוק המפורסם כיום, ואילו על האסכולה הארץ ישראלית יש מעט מאוד פרטים.

רס"ג בדבריו על כפילות האות ר' וייחוסה כדבר פשוט לאסכולה הארץ ישראלית, כותב דבר שהוא לא ידוע בין החוקרים המדקדקים העוסקים בחקר האסכולות, אם נשאל היום חוקרי לשון על דבר זה, הוא לא יהיה ידוע להם.

על כל פנים, עובדה זו גרמת לתיחום זמן הספר וקדמותו, כי במאה השביעית כבר שלטה האסכולה הבבלית ביד רמה, ובמאה העשירית הגיעה האסכולה הטברנית, כך שאם מחבר הספר מזכיר מסורות קדומות של האסכולה הארץ ישראלית, מכאן שהוא התחבר בזמן קדום, ולא ניתן לאחר אותו הרבה.

לא כתבתי דברים מוחלטים, כי הדברים נכתבו על בסיס הידוע לנו, אבל אי אפשר לקבוע מסמרות בדבר.

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 28/06/2008 23:07:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 16:16 לינק ישיר 

עצכח נכבד
כמדומני שההתנפלות שלך על אבגד (על אף סיגנונו הלקוי) לוקה בחוסר איזון משוע,  בפורום הזה היו התפרצוית אד "המיניות " רבות וכולם לומדים להסתדר עם זה פחות או יותר. עיין אשכול שכן כיצד כתשו את אפיק עד שתרועות הקולוסיאום החרישו שמים ולא הגבת . האם זה כבודו של "מימוני " שהחריד אותך? כי לי יש את הרושם שבד"כ מימוני וסיגנונו הידוע מצליח להתגבר על מכשולים כאלו לבד.

אגב דרישתך לצורת הוכחה לוגית ומבוססת, מאוד מעניין אותי כיצד הגעת למסקנה שמימוני יותר חכם וידען מכל ראשי הכוללים ובחורי הישיבות של "האורטודוכסיה", האם זו היתה הוכחה דדוקטיבית  מתוך פרוק המושג
"בחור ישיבה אורטודוכסי" או שזו היתה הוכחה אינדוקטיבית  מתוך הכרות של  כל בחורי הישיבות הקיימים?

תוקן על ידי - COGITO22 - 29/06/2008 16:19:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 18:05 לינק ישיר 

קוגיטו

1) יש אמירות מיותרות אך המשמשות כאורנומנטים ספרותיים לצד טיעונים ענינים, ויש הריקות מכל תוכן.  כמו כן ישנן אמירות אישיות נסבלות ויש כאלו שכל כולן ביטוי של גסות רוח. לעניות דעתי, שבמקרה זו היא הקובעת, אין להשוות בין האמירות שהופנו כלפי אפיק ובין האמירות שהופנו כלפי מיימוני. בעוד שבראשון התנהל ויכוח קווסי מתורבת, שבו שני הצדדים העלו נקודות מענינות שיש בהן כדי להחכים את הקוראים תוך כדי דקירות קטנות מיותרות אך בלתי מסוכנות, השתלחותו של אבגד הייתה חוליגניות מזוקקת.  באם הודעתו הפותחת של אבגד כוללת בעיניך בדל טיעון עניני מחני נא מספרך, ואת הפורום שבניהולי מאוסף לינקך.

2) מיימוני אכן זוכה ליחס מיוחד מהסיבה הבאה: בכל ויכוח טעון קשה להימנע מאמירות מוטי רגשות, וקשה לדעת מי התחיל והיכן עובר הגבול בין עקיצה נסבלת בין השתלחות פסולה ומסיטת דיון,  וע''כ הפעלת המחק תגרום לעיקורם של אשכולות חשובים. לעומת זאת, מיימוני ניחון ביכולת נדירה לניהול דיון עניני מבלי להגרר לתגרות, גם כאשר ריקושטים עפים באויר.  בעוד שבאשכולות אחרים, הגננות המקומיות דנן נמנעות מלהכניס את ראשן לויכוח הקרדינלי מי התחיל ראשון, הרי שבמקרה דנן ברור מי הכבשה התמימה ומיהו הילד הרע.  יש כאלו שאורך רוחו של מיימוני מרגיז אותם, אבל זו בעיה שלהם.  ניתן להתווכח עימו, וניתן להתעלם ממנו, אבל אין סיבה להטיח בו רפש וזאת מבלי להתייחס אפילו בשמץ לטיעוניו.

3) הוכחה אינדוקטיבית.  ודייק בהגדרת בחור ישיבה מצוי.   אשמח לבדוק עמך דגימה מייצגת בכל שטח גיאוגרפי מצוי.  עכ''פ זכותך לתקוף את התקפות הלוגית של הפסוק, ואף להציג אותי כריקא בראש כל חוצות.

תוקן על ידי עצכח ב- 29/06/2008 18:46:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2008 20:03 לינק ישיר 

עצכח
דבריך מבהרים היטב את סברת הר"ן בנדרים לגבי סיבת הדין של דינא במלכותא.
למרות זאת הכל נתון לביקורת גם ביקורתו של בעל פטיש היו"ר, ו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2008 19:07 לינק ישיר 

באתי לקיים את הבטחתי לאידך גיסא. להציג את פרשנותו של פרופסור משה אידל כי הנושא המרכזי של ס"י  הוא בריאת אדם, משימה שגם האדם יכול ואמור לחקות חלקית. ולהסביר מדוע איני סבור כמוהו.

מי שהעלה את הטענה כי ס"י עוסק בהכנה לבריאת גולם היה, עד כמה שידוע לי, פרופסור משה אידל.

יש לי הערכה רבה לבקיאותו ולכישורי הניתוח של פרוסור אידל. זאת בהתבסס על דברים שקראתי ושמעתי משלו.

אולם לפעמים, איך אומר זאת, נראה לי שהוא מבסס את טענותיו על נימוקים קלושים, דימויים רחוקים, ולכן המסקנות מרחיקות לכת.

המשמעות היא שהטיעונים שלו אינם תקפים (ובמדעי היהדות, כמו בפרשנויות בכלל, איננו מחפשים הוכחה גמורה אלא "פשט סביר", וגם בלי להגדיר מהו כן ומהו לא, כמדומה שכאן אין לפנינו "הסבר סביר" לכוונת ס"י).

אידל עוסק בספר יצירה בספרו "גולם", מסורות מאגיות ומיסטיות ביהדות על יצירת אדם מלאכותי. שוקן תשנ"ו.

פרק ב' מוקדש לס"י. כעת עלי להבהיר שבמשך ההיסטוריה הפרשנית בוודאי שס"י שימש כמקור לאלו שקיוו או האמינו שניתן לברוא גולם. יש גם מקום להסיק שאם כל העולם כולו נוצר מתוך צירופי אותיות ומספרים, אזי מי שמסוגל לשחזר זאת יוכל "ליצור". ואם כך נוצר האדם, אז גם ניתן ליצור אדם.

זה הסק לוגי פשוט.

אבל האם זה הנושא היחיד או המרכזי של הספר? והאם זה הנושא המרכזי שעמד לנגד תודעתו של המחבר?

זה הנושא שלנו, כדי לבדוק את דברי אידך גיסא כי זו אכן המשמעות המרכזית של ס"י ותכליתו של המחבר.

כפי שנראה לקמן בעת שנעבור על הספר, טענה כזו היא בלתי סבירה בעליל. אבל הבה נלך בעקבות אידל, הטוען שיש לו שני מקורות לטענה שס"י "אכן דן בבריאת גולם". כלומר, כמושא ישיר של הספר.

אני מתכוון בשורות הבאות לסכם את הנקודות העיקריות בהוכחה של אידל.

אידל מודה כי בריאת האדם לא נזכרת במפורשת בשום מקום בספר יצירה. אבל יש לו שני מקומות שאותם ניתן לפרש כאילו הם עוסקים בכך. והם הדיון בצירופי אותיות והאחד בהישגו של אברהם (עמ' 52).

עבור מי שאינו רוצה להשקיע במעבר על כל הפרטים הרבים שיובאו לקמן, אני יכול לסכם כבר עכשו: אידל מצטט שני קטעים מס"י. בשניהם לא מוזכר אדם ולא בריאת אדם. אבל אידל מציע לפרשם באופן כזה, כשהוא מסתמך על מימרות שונות, חלקן במקורות היהודיים, חלקן במקורות זרים, שאינן קשורות לנושא באופן הכרחי כלל וכלל.

מכאן אפשר לדלג לסוף, אם כי הרוצה מוזמן לעיין ולשפוט בעצמו. החומר מסוכם על פי פרק ב' בספרו "הגולם", עמ' 52-62.

הוכחה ראשונה של אידל

------------------------

בדיון הראשון מצטט אידל את הקטע על 22 אותיות יסוד קבועות בגלגל וכו' חקקן חצבן שקלן והמירן וצרפן וצר בהם נפש כל היצור ונפש כל העתיד לצור...

באיזה צד שקלן והמירן. אלף עם כולן וכולם עם אלף. בית עם כולן וכולן עם בית... וכולן חוזרות חלילה. נמצאו יוצאות ב-221 שערים.

נמצא כל היצור וכל הדיבור יוצא בשם אחד.

לא הגעתי עדיין לעיין בפסקה זו בעצמי. היימן מתרגם כאן: נפש כל היצור: כל החיים שבבריאה. כל היצור: כל הבריאה.

לאידל יש פרשנות אחרת שתומכת בהשערתו כי כאן מדובר בבריאת אדם. ולמרות שאין היא נראית לי, אנסה לסכם אותה בעקבות דבריו.

אידל מדייק: מדוע ברישא כתוב "נפש כל היצור ונפש כל העתיד לצור" ואילו בסיפא "כל היצור וכל הדיבור" ורק המילה "נפש" נעלמה.

ה"אפשרות שניה" בפירוש נמצאת גם אצל אחד מן המפרשים בימי הבינים. התיאור הראשון (נפש כל היצור) הוא בריאת נפש כל היצורים, והשני (כל היצור) היווצרות היצורים עצמם.

"הבחנה זו מזכירה הבחנה נוספת, הנמצאת בתיאורים הימי ביניימיים של יצירת גולם, המבוססת על שני שלבים". השלבים הם צירוף אותיות ואחר כך צירוף אותיות עם אותיות הוי"ה. השיטה השניה, מודה אידל, אינה מופיעה בספר יצירה עצמו. אולם יש בו דיון על אותיות אלו "בחינת חותמות של קצות היקום הנברא".

ולכן אולי "נרמזת בספר יצירה טכניקה שלישית"? (ההדגשות שלי). יש טכניקה ליצירת נפש ויש טכניקה ליצירת גופים.

(שימו לב כי כל הניתוח הזה מחייב הבחנה בין גוף ונפש אבל אולי המחבר מכיר באבחנה כזו. וזו שאלה חשובה מאד בפני עצמה).

אידל מוסיף תוספת אחרונה את הקביעה המדרשית כי נשמותיהם של הצדיקים נבראו קודם בריאת העולם וכי ברצלוני מביא את המדרש הזה.

בהמשך (תת פרק 3) מנסה אידל להביא ראיה כי ה"יצור" שנזכר בפסקה המצוטטת מס"י אינו כינוי לכלל העולם אלא לאדם, או לנשמתו של האדם. על סמך השוואה לכתביו של גנוסטיקאי (ושוב, כרגיל אצל אידל, הנושא המוזכר בדרך אגב מעלה אפשרויות מרתקות פי כמה לעיון), מסכם אידל:

"ניתן איפוא לסכם ולקבוע שמבחינה פילולוגית קריאה של ס"י כטקסט הדן בבריאת בני אדם היא אפשרות סבירה". וכן "מכאן שהפרשנות הימי בינימית, שדלתה מן המשפטים הדנים בבריאת היצור את בריאת הגולם, אינה פרובלימטית, לפחות לא מבחינה פילוסולוגית". (עמ' 56).

עד כאן "הוכחה" ראשונה. כמדומה שברור לכל שמה שאידל מציע אינו אלא, במקרה הטוב, קריאה אפשרית של הפסקה מס"י. והעובדה שבימי הבינים פירשו כך את הספר רק מראה כיצד הוא שימש כחומר ביד היוצר לפירושים שונים. ושוב: גם לפי פרשנויות אלו, האם זה עיקר הספר ומרכזו?

הוכחה שניה של אידל

---------------------

ההוכחה השניה של אידל (עמ' 56 ואילך) היא מסוף ס"י. שם מסופר על אברהם ש"הביט וראה והבין וחקק וצרף וחצב וחשב ועלתה בידו". ולכן "נגלה עליו אדון הכל והושיבו בחיקו ונשקו על ראשו, קראו אוהבו ושמו בנו".

מה עשה אברהם שהיה כה ראוי לשבח? "אברהם מצטייר איפוא כאדם הראשון שחקר את תוכן הספר ואף הצליח למלא אחר הכתוב בו". אמנם, "טבעה האמיתי של הצלחה זו אינו מוסבר בספר" אבל אידל מציע, כמו חוקרים אחרים, שזו "הצלחתו של מאגיקון בפעולה מסויימת". ומהי אותה פעולה? פרשנים בימי הבינים וחוקרים מודרניים מציעים: הצלחתו בבריאת אדם.

אידל מזכיר לסיוע את המדרש המתאר את אברהם כ"מי שמסוגל לגלות את אחדות האל מתוך עיון בתהליכים המתרחשים ביקום" ואפילו הנפשות שעשה אברהם (ושרה) אינם גרים שלמדו ממנו על המונותיאיזם אלא נפשות שברא אברהם. "עשית הנשמות בחרן נתפסת כפעולה המכוונת נגד תפיסותיהם של עובדי האלילים והמספרת את גדולתו של האל כבורא עולם על ידי הצגת האותיות רבות העוצמה".

שוב, דברי אידל מציעים תובנה מעניינת לגבי השליחות שהמיסטיקאי עשוי לראות במעשי עצמו. לא רק נסיון לבריאת אדם או גולם בשל מניעים אישיים, אלא IMITATIO DEI ממש, חיקוי האלקים על ידי הליכה בדרכיו.

אבל האם זו כוונתו של ס"י?

אידל מוסיף פרשנות שמסתמכת על עימות בין מימרה של ר' יוסי בן זימרא, בן המאה השניה, כי אין בני האדם מסוגלים לברוא יתוש ומסביר כי אין בני האדם יכולים לתת ליצור מלאכותי נשמה, אבל העוסק בס"י מסוגל לזה.

"אם מחבר מן המאה השניה ערך כבר הבחנה בין בריאה גופנית לבריאה רוחנית, יתכן שזו שימשה רקע לקביעה שבסיום ס"י, שאברהם יצר גולם בלי נשמה", מסיים אידל (עמ' 59).

סיכום דחית דברי אידל

----------------------

מה יש לי לומר על הוכחות אלו? אני סבור שאלו לא הוכחות במובן הרגיל והמדוייק של המילה.

אידל מעלה, כדרכו, תובנות מעניינות מאד, ובמקרה זה על המיסטיקה לסוגיה. אבל שזירת הנקודות המפוזרות שלו אינה מתקרבת לראיה לכך שזה תוכנו של ס"י. אילו היה צודק, האם המחבר היה מסתפק ברמזים אלו? האם מישהו מבין אותם כך בפשטות?

כאן אני מצטט מן הביקורת של אידל עצמו בספרו על גרשם שלום (עמ' 35):

בחנתי את מכלול הטקסטים... ניסיתי לחשוב מחדש על הקשרם... במקרים אחדים תוצאות הקריאה שלי שונות".

והבוחר יעיין ויבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2008 12:09 לינק ישיר 

כשאני קורא את כל הויכוח על ספר היצירה אני צולל פתאום לוכוחים שבין אנשי התוכנה ואנשי הישום.

אנשי הישום נוהגים להתעמת עם אנשי התוכנה , והסיבה שאותם לא מענין כל המורכבות של שפת התיכנות בשילוב מערכת הפעלה וכדומה , אותם מענין תוצאות , לעומת זאת אנשי התוכנה נכון שמענין אותם החיצוניות , אבל הם תמיד חושבים על צורת המימוש.

כשרואים מערכת כל צד רואה את המערכת באספקט שונה , כל טקסט נראה שונה.

ולכן גם כלפי ספר יצירה , הבנת ספר יצירה קשורה בעומק גדול להבנת הקבלה ף ככל שההבנה בקבלה גודלת , מבינים יותר טקסטים בספר יצירה.

כמו שמי שמבין תיכנות יטיב לקרוא שפת מכונה , כך מי שמבין קבלה מיטיב להבין ספר יצירה.

ולכן כשבאים לדון על ספר שיש לו השלכות מקצועיות יש להיות מיקצועי באותו ענין.

בדרך כלל החוזק המקצועי קשור לאמונה במקצוע , למשל אדם  לא יכול   להיות איש מקצוע , במקצוע שאינו חפץ בו.

ולכן בכל המחקר הזה יש הסתייגות גדולה , היות ולא כל אילו שדנים בו הם אנשי המקצוע.

אבל הרי היות והקבלה זה לא מדע , לכן כל אחד יכול להרשות לעצמו להביע דיעה , מה שהוא לא היה מעיז לעשות בכל מקצוע מדעי אחר.

וגם אם נניח שהקבלה זה לא מדע כמו שכבר דנו על זה באשכול נפרד , אין זה מוריד כהוא זה מההסתייגות.

תיקון שגיאות מקלדת

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 01/07/2008 12:09:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2008 13:06 לינק ישיר 

דורש אמת

חן חן על ההערה המתודית שראוי לדון בה בעומק.

בהודעתו הראשונית של מיימוני כנראה שמובלעת הנחה מתודית החולקת על הנחתך ואין טעם להסיט כל דיון לעבר הנחת היסוד תהא חשיבותה אשר תהא.

ע''כ אני מציע כי נפתח אשכול נפרד בדבר המתודה הנכונה לדון בקבלה, ונותיר את האשכולות העוסקים בקבלה כאשכול זה על מכונם.  כמובן שיהיו אלו ואחרים אשר יראו את כל הדיון שמיימוני מוביל כמיותר לאור הנחת היסוד השגוייה שלו,  וע''כ ניתן להבין הימנעות מתגובה למעט תגובות ''לשיטתך''.  עכ''פ כדאי להמנע מהסטת הדיון לעבר דיונים אחרים חשובים ככל שיהיו.

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ספר יצירה (מבוא היסטורי)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.