בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ואיך מוכיחים שמשה ושלמה ידעו פיזיקה מודרנית?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/7/2008 23:53 לינק ישיר 

נכנסתי בטעות לניק של גוונא (מי יודע מיהו, שאחזיר לו את אבידתו? ) הכותב של ההודעה האחרונה זה מיכי.
אגב זוהי נקמתי בגוונא שעשה לי את אותו דבר בתחילת השתתפותו בפורום. מגיע לו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2008 00:33 לינק ישיר 

פוקד עוון אבות על בנים

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/8/2008 01:22 לינק ישיר 

מיכי

לא ברור הקשר שיצרת בין בחירה חופשית לבין השאלה אם אמונתו של אדם משקפת את המציאות.

אדרבה במידה ואמונתו של אדם משקפת את המציאות , הרי תנאי הכרחי לכך הוא שאמונותיו תהיינה כפויות עליו , בין אם יש בחירה חופשית בין אם לאו. שכן אם אדם בוחר לעצמו במה להאמין , כי אז אמונתו לא משקפת את המציאות , אלא את בחירתו.

לכן  אם יש בחירה חופשית ואם לאו , התהליך שכופה על אדם את אמונותיו יכול לשקף או לא לשקף את המציאות . ואם ממכלול הנתונים שבפני האדם נובע בדרך כלשהי שאמונתו משקפת את המציאות , נביעה זו היא נתון אובייקטיבי הקיים ועומד ללא שום קשר לשאלות החופש.

פזמון: אם תכתוש וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2008 09:45 לינק ישיר 

בתגובה לדברי mdabraham מיום 31/7/2008 שעה 19:26
"כל מה שקבעתי (ואני חוזר וקובע) הוא שטענתך מניחה את המבוקש"
לא.
אין מדובר בטענה אשר בדעתי להוכיח, וההוכחה מניחה את המבוקש.
זו הגדרה. הגדרתי. כל מה שקורה בטבע הוא טבעי.
מכאן, רוצה לומר, מעשיות אל-טבעיות (או על-טבעיות) מתרחשות רק בספרי מעשיות, או בנסיבות שאסביר לקמן

אדם מכיר טבע, למשל, צייד או חקלאי, עשוי לנצל את הכרותו עם הטבע לצורך פעולה אשר תיתפש על ידי יושבי עיר כמעשה אל-טבעי

רועה צאן המבלה לילות עם הצאן בשטח פתוח הרחק ממקום ישוב וממדורות, ועיתותיו בידיו ללמוד בעיון את הרקיע הלילי עשוי לזהות pattern מסוים בתנועת גרמי השמים, ולעשות בו שימוש לצורך הרשמת הדיוטות

אני משער כי אחת התופעות אשר הפחידו ביותר את המין האנושי בעת הקדומה היו לקוי לבנה ולקוי חמה, ונחשבו לאותות מבשרי-רע מעצם היותם לא מובנים. היום אנו יודעים כי אלה תופעות טבע פשוטות, ו- NASA מחשבת את מועדיהם, שעור הכסוי, והמקומות מהם ניתן לצפות בהם, ומפרסמת טבלאות למאה שנים ויותר לעתיד.
אין ספק כי, בימי קדם, מי שעמד על טיבן של תופעות אלה, שמרן בסוד לעצמו, והיה מסוגל לספק תחזית להתרחשותן - נחשב לבעל כוחות מיוחדים ובעל קשרים עם האלים. אדם כזה יכול היה אפילו פשוט לטעון כי בלילה מסוים יסתיר בכוחותיו את עין הלבנה, או ביום מסוים יסתיר את עין השמש

הבורות היחסית בעת העתיקה בכל הנוגע לאופי הטבע, לעומת התקדמות החקירה המדעית והצטברות הידע האנושי בעת החדשה, הם לדעתי הסיבה לרבוי מעשיות "אל-טבעיות" במקורות עבר, ו"מיעוטם" בזמננו

הטבע הוא נתון.
מה שאנו מכנים "חוקי טבע" הם אך פרי ניתוחנו את תופעות הטבע, זהוי המתכונתיות (pattern) בהן, ולו ברמה הסטטיסטית, והצעת הסבר (תאוריה) בר-בחינה ובעל כושר חיזוי להתרחשותן.
אנו בהחלט עשויים להיתקל בתופעה שאינה תואמת שום "חוק טבע" שהגדרנו בעבר, או אפילו "מפירה" אחד קיים.
התוצאה של היתקלות כזו תהיה בהכרח, לאחר חקירה, מודיפיקציה ל"חוק טבע" קיים, או זניחתו ובקשת אחר, מוצלח יותר, תחתיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2008 21:26 לינק ישיר 

סטגיראי,
אני מדבר על שאלות שאינן נתונות לתצפית, כגון השאלה האם לאדם יש בחירה חופשית אם לאו, שבה עסקנו כאן. בזה אדם בוחר להאמין או שלא להאמין, ואם אדם אוחז שאין לו בחירה, אזי לשיטתו גם המסקנה  הזו עצמה לא גובשה מתוך בחירה, וממילא אין טעם לשאול אותו מדוע הוא חוב כך. אם הוא יענה על שאלה זו, תשובה זו עצמה תצביע על כך שהוא חושב שיש לו בחירה בנושא זה.
אבל כל זה הוא שולי כאן, כמובן.

גוברנור,
אתה חוזר שוב על הנחת המבוקש שלך, ואינני יודע מה לעשות עם זה. אתה מגדיר שכל תופעה בעולם היא  תופעה טבעית והדירה, ולכן היא נגזרת מחוק כללי. מתוך הגדרה זו אתה מסיק שכל תופעה חריגה אינה אלא אות לכך שיש לעשות מודיפיקציה של החוקים כפי שאנו מכירים אותם, ותו לא מידי. כנגד זה, עומדת הטענה שיש אירועים לא הדירים, והם אינם נגזרים מחוק כללי. כמובן באופן מלאכותי תמיד ניתן להכניס אותם לתבנית של חוק כללי. לדוגמא, אם יש חוק שכל עצם בעל מסה נמשך לכדור הארץ, ופתאום אנחנו רואים שכדור ברזל אחד אינו נמשך לשם, נוכל להגדיר חוק כללי שחוק הגרביטציה חל על כל העצמים בעלי המסה פרט לכדורי ברזל מסוג זה או אחר. גם זה סוג של חוק כללי, ובכך הפכת את כל הדיון לסמנטיקה (וכבר עמד על מוהר"ר ויטגנשטיין המאוחר שליט"א, בשאלת FOLLOWING A RULE שלו).
על כן יש כאן שתי עמדות זו מול זו, ונימוק בכל אלה לא שמעתי (פרט להנחת המבוקש, או חזרה על התיאור של עמדתך במילים נרדפות).
באותה מידה אני יכול להגדיר שכל אירוע הוא לא הדיר, וכל פעם שהוא בכל זאת חוזר אני אתלה זאת בכך שהוא חזר בזמן שונה, ומתוך כך אטען שאין בכלל התרחשויות טבעיות (כמו הרמב"ן בסו"פ בא). האם אתה יכול לפרוך זאת? כל אלה הם קשקושים חסרי פשר ותוכן. משחק בהגדרות, ותו לא.

אגב, לא ענית לי על שאלת הבחירה החופשית. וכן לגבי מתן תורה.

דומני שהדרך היחידה להוציא את הדיון מהמישור הסמנטי והריק, היא לשאול אותך מהו בעיניך 'חוק טבע'? האם חוק טבע הוא תבנית סובייקטיבית שאני יוצר כדי לתאר את התופעות באופן כללי (ואז ברור שהדיון שבכאן אין לו כל תוכן, אמפירי או אחר, שהרי תמיד ניתן ליצור תבנית כזו, וכנ"ל), או שמא חוק טבע הוא תיאור 'נכון' במובן כלשהו של המציאות, ואף לומר שהיישים התיאורטיים קיימים בפועל. בנוסף, כדאי לדחות הנחות אד-הוק וכדו', מחוץ לכלל התיאוריות הלגיטימיות.
רק לאחר שתגדיר מהו חוק טבע, ניתן (אולי) לנסות ולהמשיך בדיון.

תוקן על ידי mdabraham ב- 02/08/2008 21:26:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2008 23:11 לינק ישיר 

מיכי,
1. אתה מבקש עיקביות מצד הטוענים שאין רצון חופשי (לדעתי בצדק).
האם אתה מבקש עיקביות גם לגבי טענות אחרות?
אם כן, מדוע אתה אתה לא מבקש עיקביות מצד הטוענים שישנם דברים שקיימים אבל הם אינם בעלי זהות מוגדרת ומסויימת?
אגב, כפי שדובר בעבר- הגרירה מדחיית הנ"ל לקיומה של סיבתיות היא גרירה מיידית. 

2. הבאתי את הפסקת הנבואה כדוגמא לשינוי שהתחולל במציאות או לפחות שינוי שהתחולל בבני אדם.
שאלתי הייתה האם אתה מבין את השינוי הזה, והאם הדבר מרומז בתורה הכתובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2008 23:44 לינק ישיר 

אפיק,
אני לא מבין את טענתך לגבי דברים שהם בעלי זהות מוגדרת או לא. זה חוזר אצלך הרבה (מה שאתה מכנה 'חוק הזהות'), ואני ממשיך לא להבין.
כמו כן, אני לא מבין מה יש להבין בשינוי לגבי הנבואה. היא פסקה החל משלב כלשהו, וזו עובדה. מה עליי להבין כאן? רמז לכך בתורה שבכתב איני מכיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 00:20 לינק ישיר 

מיכי

סלח לי על התעקשותי, אבל דבריך רק מגבירים את התמיהה. אם השאלה אם יש או אין בחירה היא  עניין הנתון לבחירה, הרי אין שום משמעות לעמדה בנושא זה. לפי דבריך הסיבה שאדם מאמין בבחירה חופשית היא לא כי זה השיפוט שלו על המציאות אלא כי כך הוא בחר להאמין. אז למה שזה שאינו מאמין בבחירה החופשית לא יאמר שכך הוא מאמין מפני שכך הוכרח להאמין? בשני המקרים אין מדובר בשיפוט על המציאות. בעצם במקרה השני לפחות יש אפשרות לומר שההכרח הוא לוגי ומשקף את המציאות .

ומה דעתך על האפשרות שאדם קרא ספר בנושא , והשתכנע - בצדק או שלא בצדק - שהמושג בחירה חופשית מכיל בתוכו סתירה פנימית ומני אז אינו מאמין יותר בבחירה חופשית ? אם תשאל אותו מדוע אינו מאמין בבחירה חופשית , הוא יפרט את שיקוליו . למה אין טעם לשאול אותו ואיזה אבסורד יש בכך?

פזמון: אם תכתוש וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 00:20 לינק ישיר 

אפיק

הדבר מרומז בהושע פרק ג':

"כי ימים רבים ישבו בני ישראל אין מלך ואין שר ואין זבח ואין מצבה ואין אפוד ותרפים. אחר - ישובו בני ישראל ובקשו את ה' אלוקיהם ואת דוד מלכם, ופחדו אל ה' ואל טובו באחרית הימים"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 00:22 לינק ישיר 

את ההסבר לדבר תמצא בפרק הנ"ל. שים דגש על המילים "וגם אני אליך". מכאן ניתן להבין בבירור את סיבת הפסקת הקשר בין אלוקים לבני אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 01:35 לינק ישיר 

סטגיראי,
אדם בהחלט יכול לקרוא ספר ולהשתכנע בכך שאין בחירה חופשית. זה גם קורה בפועל. אני רק טענתי שזה לא תופעה שנתונה להכרעה על ידי תצפית אמפירית.
ולכן כשלאדם יש השקפה שאין לו בחירה, אזי מה טעם לשאול אותו (כקושיא, לא כשאלה אינפורמטיבית) מדוע הוא בוחר להשתכנע כך או אחרת? הרי הוא אנוס לקרוא את הספר, להשתכנע או לא השתכנע, וממילא להאמין בבחירה או באי בחירה.
אתה כמובן יכול לשאול אותו אינפורמטיבית מה גרם לו (לפי אשלייתו, שהרי הוא כפוי לכך וזו אינה הכרעה שלו) להכריע כך, אבל אתה לא יכול להקשות עליו קושיות מסוג זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 03:08 לינק ישיר 

מיכי

אתה מדבר אתי בטורקית. כששואלים אדם מדוע הוא מחזיק בהשקפה מסוימת , מתכוונים בדרך כלל לשאול כיצד הוא מנמק את עמדתו ולא מה התהליך הסיבתי שגרם לכך. ולמי שאינו מאמין בבחירה חופשית יכולים להיות נימוקים טובים בדיוק כפי שיכולים להיות למי שכן מאמין בבחירה חופשית. למשל להראות שיש סתירה פנימית במושג, זהו נימוק (לא סיבה ). ונימוק טוב ומשכנע מכריח אדם לקבל עמדה , ללא קשר לקיומה של בחירה חופשית.

אם אדם רק בוחר (באופן חופשי או לא) בהשקפתו ולא מגיע אליה בתהליך של שקילת שיקולים או אז אין טעם לשאול אותו שאלות . עמדתו היא ביטוי לגחמתו .

כך או כך לשאלת הבחירה החופשית אין כל רלוונטיות . אלא או שלעמדות בעניינים שאינם נתונים לתצפית אין שום משמעות שכן הם ביטויים לגחמות רצוניות (שיכולים להיות גם אם אין בחירה חופשית וגם אז ניתן לשאול אדם מה הם מניעיו ) ואז אין גם טעם לשאול אדם מדוע הוא כן מאמין בבחירה חופשית , או שלעמדות בעניינים אלה יש משמעות בגלל שכובד משקל הראיות והנימוקים מכריע ומטה ומכריח את דעת האדם לכיוון זה או אחר, באופן שאינו נתון לבחירתו הגחמתית.

גם לא ברור מדוע אתה קובע שזו אינה הכרעה שלו. זו הכרעה שלו בעקבות שקילת השיקולים הרלוונטיים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 04:46 לינק ישיר 

בתגובה לדברי mdabraham מיום 2/8/2008 שעה 21:26
"אתה חוזר שוב על הנחת המבוקש שלך, ואינני יודע מה לעשות עם זה"
אין זו הנחת המבוקש.
כאשר הנחת המבוקש נעשית בעת נסיון להדגים נכונות טענה, אזי היא כשל לוגי.
אני ס"ה מגדיר מהו לדעתי ארוע טבעי.
זו הגדרה. אין זו טענה בלוגיקה הסקתית.
הטבע היא אמפירי, נתון.
"חוקיו" לא נמסרו לנו משמים במעמד הר-סיני.
את "חוקיו" אנו מגלים בעמל מצטבר של המין האנושי, ולכן אפשרי כי "חוקים" אלה אינם נקיים מטעות, ואפשרי כי יהיו טעונים שפור, או החלפה. דוגמא בולטת לשפור או החלפה היא החלפת הכבידה הניוטוניאנית ביחסות כללית בעקבות כשלון חזוי של הכבידה הניוטוניאנית. באמצע המאה ה-19 נהיה ברור כי הכבידה הניוטוניאנית אינה יכולה להסביר שנוי מתמשך שנצפה במסלולו של מרקורי (הפלנטה הקרובה ביותר לשמש). כאשר פורסמה היחסות הכללית עם משוואותיה, התברר כי היא מספקת חיזוי מדויק לשנויים במסלול פלנטה זו. מרקורי פשוט הושפע באופן בולט מעיקום המרחב בקרבת השמש. השפעה זו ניכרת הרבה פחות בפלנטות המרוחקות יותר

לדעתי, טענות להתרחשות ארוע אל-טבעי, במיוחד ארועים ה"מתועדים" במקורות עתיקים, אינם אלא מניפסטציה של אי-הבנת תופעות טבע

אין אפשרות לומר דבר על ארוע חד פעמי, מנוגד לכאורה ל"חוקי" טבע ידועים ומקובלים, שהיה עד לו אדם יחיד, לא הונצחו לו רישומים ועדויות מהימנות, ואין יכולת לשחזרו במעבדה. אם מדובר בתעוד במקור עתיק, אהיה נוטה לסבור כי ארוע כזה הוא בטוי לאי-הבנת הטבע. זה אולי מסביר מדוע העת הקדומה "עשירה" יחסית בתאור ארועים אל-טבעיים, בעוד העת החדשה כה "עניה" בהם

לסיכום:
אין שום ראיה בדוקה שארע אי-פעם שנוי חד-פעמי, נקודתי, בטבעים

"אגב, לא ענית לי על שאלת הבחירה החופשית"
"בחירה חפשית" היא פשוט ענין הכרחי להצדקת ענין אחר הקרוי "שכר ועונש".
בלא "בחירה חפשית", העונש יחשב שרירותי, ואי אפשר יהיה ליחס לאל תכונות כגון "צודק" או "רחום"

"וכן לגבי מתן תורה"
מה בקשר למתן תורה ?

"מהו בעיניך 'חוק טבע'?"
דומני כי ציינת שהינך בעל תאר דוקטור לפיסיקה, ולכן אני מניח מאליו כי אתה יודע מה התשובה, אלא שאתה מעונין לעמוד על השקפתי בנדון.
לטבע אין שום חוקים.
המלה חוק היא מקראית ("ואלה החקים והמשפטים..." דברים יב א), ומובנה הוא:
רגולציה של התנהגות הפרט, המוכתבת ע"י זרוע שלטונית של החברה עצמה, תוך שאיפה לאיזון בין אינטרסי החברה לבין חרות הפרט, ומגדירה סנקציה למפר אותה

הטבע הוא נתון, הוא "נמסר" לנו בלא "חוקים", ואנו צופים בו, במטרה לזהות בתופעותיו סדירות, עקביות, מתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית.
לסדירות, לעקביות, למתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית, אשר גלינו בעמלנו, אנו קוראים בהשאלה "חוקים".
ל"חוקים" הללו אנו מבקשים הסברים, "תאוריות".
כל הסבר מוצע צריך להיות בר-בחינה, ובעל כשר חיזוי.
לא נשקול כלל הסבר "מיסטי" שאינו בר-בחינה וחסר כושר חיזוי, ולא נשתמש בו אלא כדי לצור עמו על פי צלוחית או לקנח בו עכוזו של תינוק.
מבין ההסברים שהם בני-בחינה ובעלי כשר חיזוי - נעדיף את זה המציע הסבר אוניברסלי (נרחב יותר), על סמך עקרונות פשוטים ומועטים יותר, תוך שמוש בהנחות (נעלמים) מועטות יותר

ההבדלים בין חוקי חברה לבין "חוקי" טבע הם אלה:

החברה מגדירה חוק.
הפרט חיב לנהוג על פי החוק, ויענש אם יפר אותו

בעניני טבע - השמוש במלה "חוק" הוא מושאל.
הטבע הוא נתון, ו"נוהג" בצורה לא ידועה שעלינו לגלותה.
אנו חוקרים, מנסחים ומתעדים את כללי "התנהגותו" שגילינו בעמלנו (הם אינם מצויים בכתבי הקודש).
זה שאנו מגיעים למסקנה, בעמלנו, כי "התנהגות" הטבע בענין מסוים היא כזאת וכזאת, ואנו מכנים זאת במלה "חוק" - אינה מחיבת את הטבע כלל. לא אכפת לטבע מאיתנו וממגבלותינו ההגותיות או התפישתיות. הטבע יכול להפתיע בתנאים קיצוניים מסוימים ולחשוף התנהגות שונה, בה טרם נתקלנו, ויהיה עלינו לתקן את ה"נוהג" (ה"חוק"), או לבטלו, ולהוסיף לחקור עד שנוכל לנסח "נוהג" ("חוק") חדש, אשר יתאר טוב יותר עת התנהגותו

התנהגות הטבע אינה משתנה (עולם - כמנהגו נוהג). מה שמשתנה היא הבנתנו.
אם זה עדיין מוגדר על ידיך כהנחת המבוקש - לא אוכל להוסיף דבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 09:07 לינק ישיר 

גוברנור,
אכן זו עדיין הנחת המבוקש. לשון אחר: אתה מגדיר את המונח 'חוקי הטבע' באופן שמונע את המסקנה אודות קיומן של תופעות לא הדירות. אבל זו הגדרה בעלמא, ולכן אין בה שום דחייה לעמדה המנוגדת. כעת אתם עומדים זה מול זה, ללא כל הכרעה. זה מה שאמרתי, וזהו אכן המצב.
לגבי המונח 'חוקי טבע', אתה בוחר באופציה אחת מתוך אלו שהצגתי, וטוען שאני כמי שעסק במדעי הטבע אמור להבין שזוהי ההגדרה. מה לעשות, אבל אני לא מקבל את ההגדרה הזו. בעיני מציאת חוקי טבע היא גילוי ולא יצירה (כפי שיוצא בבירור מהגדרתך האד-הוקית), ולכן ייתכן בהחלט אירוע לא הדיר שלא יתאים לחוקי הטבע (השאלה כיצד ניתן לדעת זאת היא שאלה אחרת, אך היא קיימת גם לשיטתך: כיצד נדע שלא כך הוא).

על שאלותיי לגבי הבחירה ולגבי מתן תורה לא ענית. אחזור עליהן לנוחיותך. אני טוען שכל אירוע של בחירה חופשית הוא אירוע לא הדיר, שאין לו הסבר מדעי לפי שום חוק טבע. כנ"ל לגבי התגלות הקב"ה ומתן תורה בסיני. אם כן, מי שמקבל את קיומם של שני אלו בעל כורחו מעיד כי הוא מאמין בקיומם של אירועים לא הדירים. שאלתי אותך לפי איזה חוק טבע מתגלה אלוקים לעם בהר סיני ונותן להם תורה? האם אתה יכול להציע ניסוי שישחזר זאת? הוא הדין לגבי אירוע כלשהו של בחירה חופשית.
ה'מטרות' של האמונות הללו, כהגדרתך, אינן רלוונטיות (אני גם לא מקבל בכלל את הגישה שיש מטרות כלשהן לאמונות. אמונות הן נכונות או לא, ולא משרתות מטרות כאלה או אחרות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2008 09:14 לינק ישיר 

סטגיראי,
אני ממש לא מבין היכן תקוע הדיון שלנו.
אני אמרתי שהשקפה דטרמיניסטית מעמידה את האוחז בה במצב שלא ניתן להקשות עליו קושיות כיצד הוא מאמין במשהו. תמיד פתוחה בפניו הדרך לומר: "אני מאמין כי אני כפוי לזה" (כמו גם לענות את המשפט הזה עצמו).
את השאלה האינפורמטיבית כיצד אתה מנמק לעצמך (במסגרת האשליה שלך שהדבר תלוי בנימוקים) בהחלט ניתן לשאול, ואף לצפות לתשובה. אלא שזו לא תשקף מאומה. שכן גם אם הוא ייתן לי נימוק אינטלקטואלי כזה או אחר, הדטרמיניזם אינו מאפשר לו לטעון שזהו נימוק נכון אלא רק שזוהי הסיבה שגורמת לו לאחוז בהשקפתו. אם אדם כפוי למשהו, הוא אינו חופשי לומר שהמשהו הזה הוא נכון או לא. שהרי גם השקפה זו עצמה כפויה עליו.
כל זאת, להבדיל משאלות שנגזרות מתצפית אמפירית, שם אולי יש מקום לטענה שידיעה כלשהי כפויה עליי כי היא נכונה. אני צופה בה ולכן מחוייב לאמץ אותה (כך סבר לייבוביץ הפוזיטיביסט על חוקי הטבע). וגם שם איני בטוח בכך.
אבל דומני שכל זה הוא סטייה מהנושא, ואין מקומו באשכול מקרטע זה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ואיך מוכיחים שמשה ושלמה ידעו פיזיקה מודרנית?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 45 46 47 ... 60 61 62 לדף הבא סך הכל 62 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.