|
|
| נשלח ב-6/12/2009 13:15 |
|
| |
כלומר שהסוגיא מדברת בשעת הסכנה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2009 13:35 |
|
| |
בעל
למה סכנה? לא רצו לציין את הנצחון על הגויים, בצורת חג שנהגו בחגם באותם ימים הגויים!
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 00:26 |
|
| |
מעשה שהיה אצלי בשנה זו, הנה כי כן, אני קרוע בין שני עולמות, בין ביתי לבין ישיבתי, ויהי היום, והלכתי לביתי להדליק הנרות שציוו עליהם זקנים, ולקחתי עמדי את תפילי, שהייתי סבור שאלון בביתי, לבסוף, נתגלגלו הדברים לידי כך, שעזבתי את ביתי, והלכתי למסיבת רעים, ואחר כל זה הלכתי לישון בישיבה. והנה ברור טפי מכביעתא דכותחא, שאם היה סבור אדם בכל ליבו שיישן במקום מסויים, הוא מקום ההדלקה, ואם ייאלץ אחר כך לעקור ממקומו בגלל איזו סיבה שנתחדשה עליו, ודאי שכבר קיים המצוה ואין עוקרין אותה למפרע. אבל באשר אצלי אין המקרה מזה המין, אלא אני מאותם אנשים שאין הם יודעים מה הם יעשו, והכל תלוי במזל, ושמא יהיו מימי הדעת זורמים בחזקה בבאר מים חיים זה, ולא אשוב לישיבה, ובהלכה המסורה לנו לא ציירו כזו מציאות של אדם שאינו דר במקום מסויים, ואני אומר, הרי אנוכי דר בשני דירות, כאחת, ומכיוון שאין אדם יכול לגור בשני מקומות, יכול אני להדליק עתה בביתי, מכיוון שייתכן ואלון בבית וייתכן ואלון בהישיבה, ובאמת שלא ניתן לקבוע הדבר, והספק שקול, אמרו נא חברים, היאך לדעתכם הדין בהאי גוונא?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 11:09 |
|
| |
אתה דר בשני דירות! אבל ביתך - הוא ביתך עד שתחליף בשטומ"ץ את ביתך -לביתך
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 11:12 |
|
| |
רבנו ירוחם, אז איפה להדליק?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 11:17 |
|
| |
אם אתה בספק היכן תלון באותו הלילה- יש את הכלל של קבוע ושאינו קבוע, וברי ושאינו ברי- קבוע וברי עדיף
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 19:13 |
|
| |
אפשרי
"ובהלכה המסורה לנו לא ציירו כזו מציאות של אדם שאינו דר במקום מסויים, ואני אומר, הרי אנוכי דר בשני דירות, כאחת, ומכיוון שאין אדם יכול לגור בשני מקומות,"
אם מכיוון שבהלכה המסורה אין ציור כזה, האם בשל כך אין אדם יכול לגור בשתי מקומות? והא קחזינן דקאי!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2009 23:29 |
|
| |
ירוחם, אני מתאר מצב בו אין לדעת היכן אני אלון באותו הלילה, אני סבור שאין ההלכה דורשת ממני להכריע כאן ועכשיו איפה אבחר לישון? נוסף לכך, איני חושב שניתן להכריע בשאלת מקום השינה שלי באמצעות הכלים של רוב וחזקה, מפני כמה טעמים, והטעם העיקרי, מפני שמקום השינה אינו ה'מחייב' את מקום ההדלקה, אלא זה סימן לדירתו של אדם ולתודעתו שהמקום ההוא הוא מקום דירתו, ולזה לא יוכלו ההכרעות ההלכתיות לעזור. ויש לפלפל.
כמו שרמזתי, השאלה היא איפה האדם מתגורר בשעת 'הדלקת הנרות' ולא בשעת השינה, הדרך שחכמים מצאו בכדי לגרום לאדם המסופק לדעת מהי דירתו, היא המאפיין של השינה. אני מצהיר שוב, שלגביי באופן אישי, הגורם הזה לוקה בכמה חסרונות, ראשית, הוא אינו יעיל, כי אני ממש לא יודע איפה אני הולך לישון. [ואל תתווכח איתי על זה, אני לא יודע, וזהו] ושנית, מכיוון שכך איני חושב שהגדרת הבית או הדירה יכולה להקבע על פי מימד כזה שהוא אינו נמצא בשעת הדלקת הנרות, כלומר, אני חייב למצוא הגדרה אחרת לבית......
ההגדרה היחידה שאני חושב עליה, היא שאדם שיושן עיתים כאן ועיתים כאן, ובכל רגע נתון הוא יכול לעבור ממקום למקום, ובאותה מדה גם לא לעבור ממקום למקום, הרי שדירתו היא היכן שהוא נמצא ברגע זה. כלומר, לי ולשכמותי, אין הגדרה לדירתנו, יש לנו דירה ומקום חיים ותו לא, ללא הגדרה, המקום שבו אנו נמצאים בפועל.
מיכה, אני חושב שהיתה חוסר הבנה בינינו, אני התכוונתי לשאול את השאלה הזו, ולומר שמספרות ההלכה הכתובה לא נוכל למצוא מזור לשאלתי. ולכן שאלה זו היא שאלתית במיוחד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2009 20:08 |
|
| |
אפשרי אכן היתה אי הבנה - אני התכוונתי לומר שהואיל וכן הוא הרי שבשניהם ניתן לצאת ידי חובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2010 20:10 |
|
| |
לרגל רוח הפמניסטיות הנושבת בחזקה בפורום:
גמ' שבת כ"ג:
"אשה ודאי מדליקה, דאמר רבי יהושע בן לוי: נשים חייבות בנר חנוכה, שאף הן היו באותו הנס".
מדוע נהוג שנשים ובנות לא מדליקות נרות חנוכה?
[במשנה ברורה מובא תירוץ ש'אשתו כגופו'. א- זה מתרץ רק לגבי אשה נשואה. ב-תירוץ לא משכנע]
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2010 22:28 |
|
| |
ידוע תרוצו של החתם סופר, אך אימת הפמיניסטיות עלי.
|
| נשלח ב-1/12/2010 23:37 |
|
| |
תירוץ החת"ס ג"כ לא משהו, גם בלי קשר לפמניזם.
{תירוצו למי שמסוקרן: שעיקר הדלקה היתה מחוץ לדלת, ומפאת הצניעות 'כל כבודה' וכו', הנשים לא הדליקו. נו, באמת... לא קיימו מצוה בגלל שזה לא צנוע??...}
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2010 23:49 |
|
| |
תירוץ פשוט נר חנוכה איש וביתו נר אחד מספיק מעיקר הדין לכל בני הבית רק שאת הבנים צריך לחנך כדי שיגדלו גם הם ידליקו את הנר בביתם אבל הבנות הרי יהיו נשואות ויצאו בהדלקת הבעל
אני יודע שזה לא כ"כ נכנס בגדרים היבשים של מהדרין מן המהדרין אבל לא בשביל זה נתאספנו
תוקן על ידי חי_רגעים ב- 01/12/2010 23:52:16
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 09:13 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2010 09:44 |
|
| |
| אברהםהעברי כתב: |  | גמ' שבת כ"ג:
"אשה ודאי מדליקה, דאמר רבי יהושע בן לוי: נשים חייבות בנר חנוכה, שאף הן היו באותו הנס".
מדוע נהוג שנשים ובנות לא מדליקות נרות חנוכה?
[במשנה ברורה מובא תירוץ ש'אשתו כגופו'. א- זה מתרץ רק לגבי אשה נשואה. ב-תירוץ לא משכנע] |
|
"נהוג" - זה תלוי איפה.
כל אחיותי הדליקו מרגע בו הגיעו לגיל שיכלו לברך ולהבין את ברכתן, וכך גם כל בנותי. אמי נהגה להתחמק ולטעון שהיא יוצאת בברכת בעלה, שהם שותפים בהכל - וגם בנר.
|
|
|
|
|