| נשלח ב-6/7/2008 23:13 |
|
| |
סמכות תורה שבכתב - עול מלכות שמיים
קבלת עול מלכות השמיים.
יש שאלות שיש להם משמעות רק בשפה מסויימת, למשל השאלה: למה לעשות מה שהאל מצווה אותי?
בשפה חילונית זוהי שאלה כבדת משקל ובעלת משמעות כבירה, "ואם יש אל, למה הוא מעניין אותי?!
בשפה דתית קלאסית אין לשאלה זו כל משמעות, התשובה מצויה בבסיס השאלה, "האל מצווה אותי", מה מקום יש פה לשאול.
שאלת היחס שלנו לתורה שבכתב היא שאלה מטרידה שלא רבים עוסקים בה, מה יחס החיוב שלנו אל התורה שבכתב?
הרי, רוב ארבעת הטורים לא עוסקים במצוות התורה, אלא עוסקים במצוות שכנראה לא היו קיימות בתקופת המקרא, ובקריאה פשוטה לא נראות כנרמזות בגוף התורה.
לשאלת היחס לטקסט קדום ומחייב יש לענ"ד כמה גישות ודרכי הסתכלות שונות:
גישה רלגיוזית טבעית וקשה: ציות – התורה היא תורת ה' ומכיוון שכך אני עושה כל מה שכתוב בה בלא לשנות אף אות.
גישה רלגיוזית רכה: הזדהות – אני רואה טקסט מסויים והוא מסדיר את מערכת חיי ולכן אני עושה מה שכתוב בו ע"מ לסדר את חיי בצורה המיטבית.
לכאורה היחס שלנו לתורה שבכתב דומה ליחס של הזדהות, הרי לא מדובר על התעקשות על כל אות, הרי יש לנו פרוזבול, והיתר עיסקא, ולוח שנה ירחי וכו', דברים שלא נכתבו בתורה.
אלא שבגישת ההזדהות יש תנאי טבעי מסויים, האדם אמור להזדהות עם רובו הגדול של הטקסט או לפחות עם קוויו המייסדים אם אפשר לאתר כאלה, אולם היחס בין התורה שבכתב, והתורה שבע"פ לא כזאת היא לא מדברת על עקרונות בתורה, דברים יסודיים שמהם נלמד היחס, היחס הוא פרשני מתחמק – עוקף, אני מכיר את מצוות התורה ומתחמק מהן ככל יכולתי.
ג'נוסייד? אשור בלבל את האומות.
בלי ריבית וכלכלה עסקית? היתר עיסקא.
אסור לעבוד בשביעית? בית הדין ממנה אותך לשליחו בשדה.
חמץ? מכירת חמץ.
לפיכך הנסיון להעמיד את היחס על הזדהות הוא כמעט בלתי אפשרי, בנוסף יש את שאלת ההזדהות המוסרית, התורה מכירה במצבים של עבדות, של אשת יפת תואר, של אנס שמשלם חמישים כסף, וכו'
האם אנחנו באמת מזדהים מוסרית עם התורה שבכתב כפי שהיא?
אפילו אם אנו מזדהים עם התוצר ההלכתי, הפרשנות החזלי"ת לא נותנת תשובה לשאלת הניגון, הצורה שבה הדברים נשמעים, לאקוסטיקה, גם אם נקבל כל התפתלות פרשנית שאלת הניכור של הטקסט עצמו אלינו ממשיכה להציק.
השיטה הפרושית – אותודוקסית – אפולוגטית.
שיטה נוספת ליישב היא שיטה התפתחותית, שמכירה בסמכות החכמים הפרושים לפרש את התורה, ע"מ להתאים אותה לחייו של האדם, שבה האדם הוא מעצב עליון, וכתוצאה מכך יש שינויים ברצונו של האל.
שרשי הגישה נעוצים בהתפתחות תורה שבע"פ, והתפתחות הגישה הפרושית, המעמידה במרכז את האדם, ואת החכמים כמעצבי רצונו של האל ע"פ הבנתם.
הגישה הזאת מגיעה לעוצמה הגבוהה ביותר באגדה המפורסמת במסכת ראש השנה:
שלח לו רבן גמליאל: גוזרני עליך שתבא אצלי במקלך ובמעותיך ביום הכפורים שחל להיות בחשבונך. הלך ומצאו רבי עקיבא מיצר. אמר לו: יש לי ללמוד שכל מה שעשה רבן גמליאל עשוי, שנאמר אלה מועדי ה' מקראי קדש אשר תקראו אתם - בין בזמנן בין שלא בזמנן, אין לי מועדות אלא אלו. בא לו אצל רבי דוסא בן הורכינס, אמר לו: אם באין אנו לדון אחר בית דינו של רבן גמליאל - צריכין אנו לדון אחר כל בית דין ובית דין שעמד מימות משה ועד עכשיו, שנאמר ויעל משה ואהרן נדב ואביהוא ושבעים מזקני ישראל, ולמה לא נתפרשו שמותן של זקנים - אלא ללמד שכל שלשה ושלשה שעמדו בית דין על ישראל הרי הוא כבית דינו של משה. (תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף כה עמוד א)
כאן אנו רואים את הגישה הפרושית הבסיסית, ביה"ד הוא כבי"ד של משה, ויש לו סמכות לקבוע את המציאות למרות שברור שהמציאות כפי שהיא קיימת, אחרת לחלוטין, בפועל לא התחיל חודש ירחי חדש ביום שקבע רבן גמליאל. (תחילת האגדתא שם)אולם אין רצוני לדון בתחילת ההתפחות אלא ביחס של המאמין בן זמנינו אל התורה שבכתב לאחר שהוא כבר מקבל את התוצר הפרושי.
בימינו הדרך המקובלת להתייחס אל התורה וגם אל דברי חז"ל הקדמונים היא שיטה, אנתרופולוגית – היסטורית – אפולוגטית:התורה קיימת בתוך קונטקסט תרבותי, והקונטקסט הזה השתנה.
הגישה הזו מודגמת בדברי התורה תמימה על היתר עסקא:
"והנה דבר ידוע הוא, שבדורות האחרונים המציאו היתר הלואה ברבית בהיתר עיסקא שנבאר ענינו בסמוך, ולכאורה דבר פלא הוא שלא מצינו כל רמז קל בתורה להמצאת היתר לאיסור זה, ולא נתבאר היסוד והבסיס על מה ראו חז"ל לבנות עמודי ההיתר.
ונראה בזה שראו חכמינו יסוד וגם הכרח להיתר ענין זה בכלל, משום דחקרו ובאו עד תכונת האיסור הזה ביסודו ועיקרו שבתורה הבנוי ומיוסד על הענין וחי אחיך עמך, שאז בימי נתינת התורה היו עיקרי יסוד חיותם ועסקם של ישראל - עבודת האדמה, והוא היה היסוד והעמוד לעשרם ולמצבם, כי מי שהיה לו תביאות בהמון היה נחשב לעשיר, והכסף לא היה נחשב להם לעיקר ויסוד החיים, וכשהיו לוים כסף לא היה למען עשות מסחר וקנין, רק למען השג על ידו לחם ובגד למי שחסר לו כזה משדהו ועבודתו, ולפי"ז ממילא מובן כי להעני הלוה הזה לא היה כל חשבון לשלם רבית וגם להמלוה העשיר לא היה חסרון ניכר בהלואת כספו בלא רבית, אחרי כי בכלל לא היה להם עסק כספים ולא שייך בשניהם בזה וחי אחיך עמך. אבל בימי הבינים שאבדה לישראל חלק ונחלה בעבודת האדמה, ונשארו גוי החי רק על המסחר לבדו, לא יכלו עוד להחזיק באיסור רבית, כי הכסף נעשה ליסוד עיקרו לאמצעית החיים והמסחר, ונעשה עסק הרבית עסק שוה גם להלוה גם להמלוה, ושייך בשניהם בזה וחי אחיך עמך, ולכן ראו חכמים למצוא היתר לאיסור זה, וחשבו שעל דעת כן לא אסרה התורה ענין זה בכולה, כך נ"ל."
(תורה תמימה - הערות ויקרא פרק כה)
עלינו להכיר בכך שזו אינה גישה דתית ביסודה, כלומר מסיודת על הרגש הרלגיוזי, אלא גישה רפורמיסטית, שזה מצויין, אבל עלינו להכיר בכך.
כלומר הרגש הדתי הבסיסי לכאורה היה בוחר דווקא ביחס הציות.
המשמעות היא שמהבחינה הקיומית ביותר, אם היינו חיים בתודעה שהתורה נאמרה מפי האלוקים ממש לא היינו מעיזים לשנות אותה. נוח לנו להאמין ברעיון הצמצום ברצונו של האל, ובהעמדת האדם ותבונתו במרכז משום שהאדם פשרני כלפי עצמו.
שנית הגישה הזו היא חרב פיפיות, והיא הבסיס לכל גישה רפורמיסטית, מה ימנע מאיתנו לומר שיחסים הומוסקסואליים, היו תועבה בזמן מתן תורה, ממגוון סיבות שלא נביא אותם כרגע, והיום הסיבות האלו השתנו, ולכן יחסים כאלו מותרים מכיוון שהם כבר לא נסמכים על התנאי, שהוא "תועבה", תוצאה שבוודאי לא רצויה עבור האורתודוקס בן ימינו.
האוהב הוא הפרשן והפשרן.
אני רוצה לטעון שסמכות הפרשנות נתונה לאוהב, לקשר הקרוב ביותר, הקשר של היהודי נמדד באהבה הטוטלית שהוא חש כלפי ספר התורה, ואהבה זו באה לידי ביטוי במוכנותו של היהודי להקריב את חייו למען אלוהיו. הקרבה זו מתבטאת במצוות ייהרג ובל יעבור ששלושתם ודאי מדאורייתא ויצאו מפי הגבורה, והם גילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה. הקרבה על מזבח מצוות אלו היא הקרבה ישירות עבור האלוקים ולא עבור המבנה הקהילתי היהודי, סמכות החכמים, או כל מבנה מאוחר אחר.
האהבה כלפי התורה היא פועל יוצא של זהות עמוקה, שדומה אולי ליחס של בן אל אביו גם אם ל"ע האב חולה באלצהיימר ולא מזהה את בנו, השאלה התוכנית לא מקבלת מקום בהקשר הזה, לא שייך לשאול, "רגע, מה נותן לך אב זה?" עצם זה שהוא האב מספיקה כתשובה על השאלה. לכן, אמנם הבן לא יבצע כנראה כל ציווי של אביו מכיוון שחלו שינויים מפליגים, בבן ובאב, אבל היחס הבסיסי של קרבה וחוסר מוכנות לוותר, אף שהבן יכול לספוג חרפות מאביו מגדירה את היחס ביניהם.
תנועת חייו של האדם, למעט מבחנים נקודתיים, חזקה יותר מקרבתו לאלוקים בצורה הטבעית, ולכן "וחי בהם ולא שימות בהם", כלומר יכולת הקרבה והקשר נובעת מפינוי מקום בתוך הציווי האלוקי למוגבלותו של האדם, אולם האדם נתבע בתמורה לכך לאהוב את האל ולעבוד אותו, ולא לעבוד דבר זולתו ללא גבול, העבודה ללא גבול הזאת מתבטאת ב"אפילו נוטל את נפשך", בנקודות קיצון אלו התורה שבכתב מתעוררת ותובעת מהאדם את הציות, את היחס הטבעי, את חוסר האפולוגיטיקה והפשרנות הרגילה, של קיום מצומצם בתוך מסגרת מאפשרת.
ולכן, סמכותינו לאפשר יחס רפורמיסטי פרושי, הוא ההקרבה שלנו עבור התורה, כלומר בגוון שהדרישה האלוקית האין סופית מתקמטת סביבינו ע"מ לאפשר לנו חיים, ע"פ דרכו של עולם, כך גם חיינו צריכים להיות מסוגלים להגיע לעצירה מולחטת אל מול הדרישה האלוקית האין סופית, "אפילו נוטל את נפשך".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2008 11:36 |
|
| |
דוזר.
כתבת: "שיטה נוספת
ליישב היא שיטה התפתחותית, שמכירה בסמכות החכמים הפרושים לפרש את התורה,
ע"מ להתאים אותה לחייו של האדם, שבה האדם הוא מעצב עליון, וכתוצאה מכך יש
שינויים ברצונו של האל.
שרשי הגישה נעוצים בהתפתחות תורה שבע"פ, והתפתחות הגישה הפרושית, המעמידה במרכז את האדם, ואת החכמים כמעצבי רצונו של האל ע"פ הבנתם.
"
לא הייתי אומר שהחכמים מעצבים את רצון הא-ל, אלא שבסמכותם להחליט מה הוא רצונו.
אני יודע שיש היום אנשים שחושבים שהחכמים מעצבים את רצון הא-ל, אבל האם מותר לחשוב כך? כאילו הקב"ה איננו יודע מה להחליט ואנו עוזרים לו? האם זה הוא מלך מלכי המלכים שמנהל את העולם ע"פ הבנת בני האדם?
כתבת: "לכן,
סמכותינו לאפשר יחס רפורמיסטי פרושי, הוא ההקרבה שלנו עבור התורה, כלומר
בגוון שהדרישה האלוקית האין סופית מתקמטת סביבינו ע"מ לאפשר לנו חיים, ע"פ
דרכו של עולם, כך גם חיינו צריכים להיות מסוגלים להגיע לעצירה מולחטת אל
מול הדרישה האלוקית האין סופית, "אפילו נוטל את נפשך"."
כאן אני נזכר, במה שנטען באשכול אחר, שמ"ח קנייני התורה הם הנותנים לאדם סמכות לומר מה הכוונת בדברי התורה ומהו רצון נותנה. ונראה שהם הם הדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2008 13:13 |
|
| |
מיכה
שמ"ח קנייני התורה הם הנותנים לאדם סמכות לומר מה הכוונת בדברי התורה .
ומי הוא שכתב את זה? האם הוא לא ילוד אשה? הרי ברור שהוא לא שמע את זה מפי הגבורה. הוא דיבר מתוך הבנתו.,
ולמה בדיוק הבנתנו- צריכה לחייב אותי? או אותך? מה מקור הסמכות של תובנה זו או אחרת? הסמכות של אומרם?
האם לא נכון יותר ואמיתי יותר, להגיד- כמו שכתב את זה ליבבוביץ, בנחצות האופינית . כי אין אנו מקיימים היום מצוות התורה, אלא מצוות דרבנן. ולא תורת משה היא העליונה אלא תורת חז"ל. ואותה בעצם אנו מקיימים, הקשר שלה לתורת משה היא מקרית בלבד.
ליבוביץ אגב לא דיבר מהרהורי ליבו או מחשבתו, הוא מתבסס על חז"ל
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2008 22:56 |
|
| |
מיכה,
כתבת:
"לא הייתי אומר שהחכמים מעצבים את רצון הא-ל, אלא שבסמכותם להחליט מה הוא רצונו.
אני יודע שיש היום אנשים שחושבים שהחכמים מעצבים את רצון הא-ל, אבל האם מותר לחשוב כך? כאילו הקב"ה איננו יודע מה להחליט ואנו עוזרים לו? האם זה הוא מלך מלכי המלכים שמנהל את העולם ע"פ הבנת בני האדם?"
גם הטיעון שלך מופקע ע"י השאלה שלך, אם נקבל אותה. (ואני לא מקבל אותה)
הטענה שלי היא לא בדבר קנייני תורה, אלא בדבר המסירות הפנימית. זה שהאדם מוכן למסור את נפשו על משהו מסויים, יוצרת זיקה בלתי ניתנת להפרה ביניהם. מכיוון שהאדם מוכן לקדש דברים עיקריים מתוך דבר מסויים, ולמסור נפשו עליהם נותנת לו סמכות בלתי מוגבלת לפרשנות.
כי זה שלו.
ירוחם.
דבריך נחוכים, ולכן שונות מצוות ייהרג ובל יעבור מכל דבר אחר. הן מצוות עיקריות בסה"ת, ניתנו ישירות מפי הגבורה ומהוות את גבול הפרשנות את גבול המוכנות של התורה לבוא אל האדם ב"וחי בהם" ולכן הקשר אליהן הוא מחויבות אין סופית לתורה שבכתב ולכן נותנת למאמין את הסמכות שמתוך הזיקה לפרש בצורה בלתי מוגבלת את התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2008 23:17 |
|
| |
גם את המצוות העיקריות כדבריך, קבעו כעיקריות בני האדם,- לא שאני מתנגד לקביעתם- היא הגיונית אבל לא בהכח מפי הגבורה, נקבעו כעקריות! הבורא נתן אתם עוד שבע מצוות נוספות, כולם עיקריות, מלפני הבורא,
אגב כש כשתי המצוות מתוך השלש "העיקריות" הן מוחלטות, מצוות לא תרצח- אינה מצווה מוחלטת.
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 00:44 |
|
| |
לעשיית המצוות יש מטרה?
אם אין: מה הטעם בקיומן?
אם יש: 1. איך מזהים מה היא המטרה? 2. האם זה לגיטימי להגשים את המטרה בדרך שונה? 2.ב. מדוע זה לא לגיטימי להגשים את המטרה בצורה שונה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 04:00 |
|
| |
ירוחם כתבת " האם לא נכון יותר ואמיתי יותר, להגיד- כמו שכתב את זה ליבבוביץ, בנחצות האופינית . כי אין אנו מקיימים היום מצוות התורה, אלא מצוות דרבנן. ולא תורת משה היא העליונה אלא תורת חז"ל. ואותה בעצם אנו מקיימים, הקשר שלה לתורת משה היא מקרית בלבד. " התורה הסמיכה את החכמים בכמה מקומות לא רק לפרש אותה אלא גם לקבוע את קדושתה ותוקפה. הטענה היא כעין טענה מעגלית של סמכויות. ליבוביץ לא טען שהקשר של תורת חז"ל לתורת משה הוא "מקרי", אלא טען שאין משמעות לקיום התורה ללא שחכמים נתנו משמעות זו.
תוקן על ידי - COGITO22 - 08/07/2008 4:13:12
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 07:55 |
|
| |
ירוחם
אמנם, את מעמד מצוות ייהרג ובל יעבור קבעו בני אדם, אבל זה לא מה שמשנה, התוקף הוא הסירות, ולכן גם אם מצוות ייהרג ובל יעבור היו אחרות עדיים הן היו מעניקות את הזיקה שמסמיכה לפרש באופן בלתי מוגבל.
העניין הוא העמדת דבר מה מעל החיים, כעליון, על מנת לתת לחיים את תוקפם.
קוגיטו.
התורה נותנת במפורש סמכות לחכמים במישור המשפטי, ולא במישור הפרשני.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 08:20 |
|
| |
[דוזר,
שתי הערות שוליים -
א. הגישה שאתה מציג כאילו המסירות האינסופית (עד מוות) למשהו היא הנותנת לאדם את הזכות לבעלות עליו, היא בעייתית מאוד. האם לאם המוכנה להקריב את חייה למען בתה יש בעלות עליה? האם בשל העובדה שבמקרה הצורך תהא האם מוכנה להיהרג למען בתה, נניח כי יש לה זכות לעשות בבתה ככל העולה על רוחה?
ב. חוקים וציוויים ניתנים במקום בו יש בעיה. בניסוח אחר - יש צורך לצוות על כיבוד הורים (או להשתמש בחוקים הנוגעים לכך) כאשר מתקיים ריחוק בין הילד להוריו. כאשר יש תחושה אמיתית כי ההורים והילד הם "גוף אחד" לא נדרשים חוקי "נימוס" או ציוויים על כבוד וכו' (ראה למשל את ההבדל בין הדרך בה אני נוהגת בביתי שלי - בענייני אכילה ולבוש, למשל - לבין הדרך בה אני נוהגת מחוצה לו). לענ"ד, ההשואה בין כיבוד אב ואם לבין היחס לא-להים (כמו למשל במסכת קידושין) מרתקת בהקשר זה - דוקא הפיחות ב"אהבה", או לפחות בקרבה הבלתי אמצעית בין ילד להוריו (ובין אדם לא-להים) מחייב את החוקים והציוויים, ולכן קיומם הוא הוכחה להפרדה ביניהם ובמובנים רבים להתמעטותה של האהבה. ייתכן ויש צורך מהותי בריחוק הזה ואפילו הערכה שלו כהכרח לצמיחה (גם ילד אמור להיפרד מהוריו בגיל כלשהו, לפחות במובנים מסויימים), אבל להציגו כקרבה גדולה יותר או כ"אהבה" נראה לי חטא לאמת.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 10:29 |
|
| |
קוגיטו
אולי תואיל בטובך להראות- כפשוטו מהתורה - את הסמכות שאתה מדבר עליה.
בבקשה על תביא לי את הפסוק לא תסור ...ועשית.. כי הפסוקים והציווים מדברים על בית דין שאינו יודע להכריע בין דם לדם וכו'
ראה את כל המפרשים והפשטנים על האתר.
מה שכן יש בפרוש ,בלי כל אפשרות לטעות ולפרשן, זה בל תוסיפו על המצוות, ובל תגרעו
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 08/07/2008 10:55:53
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2008 11:36 |
|
| |
דוזר
כשאמרתי שבסמכות חכמים להחליט מה רצון ה', אינני יודע מה הבנת בדברי. אני התכוונתי שכאשר אין מי (נביא למשל) שיגיד לנו מה כוונת הכתוב, אזי החכם הוא שיאמר לנו מה כוונתו, ולזה נתייחס כרצון ה'. האם זה יותר ברור?
דוזר וירוחם
מ"ח קנייני התורה כנותנים לאדם סמכות על התורה, זה איננו רעיון שלי, וגם אינני מביע שום הסכמה או תמיכה בו. רק הזכרתי אותו כרעיון מעניין שמזכיר את דברי דוזר, כיוון שנראה ממ"ח הקניינים שגם הם עוסקים באהבת התורה ובעמל בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2008 01:35 |
|
| |
דוזר כתבת "התורה נותנת במפורש סמכות לחכמים במישור המשפטי, ולא במישור הפרשני." לא ירדתי לסוף דעתך, אנא הסבר
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2008 02:03 |
|
| |
קוגיטו
התכוונתי בדיוק למה שכתב ירוחם.
(שתי הודעות מעליך)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2008 03:38 |
|
| |
ירוחם אני קצת מתפלא על פשטן כמוך שלא מוכן להביא ראיה מפסוק שמשמעותו הפשוטה מורה שלא כדבריך לגבי פירוש המדרשים,
אך כמדומני שגם לי מוכרים דברי המדרשים והראשונים בסוגיה ולמרות שהדברים ידועים לך אביא את דברי הרמב"ן במקום בד"ה " ימין ושמאל"(דברים יז,יא): אפילו אם אומר לך על ימין שהוא שמאל או על שמאל שהוא ימין... וענינו, אפילו תחשוב בלבך שהם טועים.. תעשה כמצוותם,אל תאמר איך אוכל החלב הגמור הזה או אהרוג האיש הנקי הזה , אלא תאמר כך ציוה אותי האדון המצוה על המצות, שאעשה בכל מצותיו ככל אשר יורוני העומדים לפניו ...ועל משמעות דעתם נתן לי התורה אפילו יטעו"
ועיין דברי החינוך ועיקר הסוגיה בריש הוריות ורש"י שם כידוע לך.
ואביא את הר"מ: " על פי התורה אשר יורוך: בית דין הגדול בירושליים הם עיקר התושב"ע והם עמודי ההוראה ומהם חוק ומשפט יוצא לכל ישראל , ועליהם הבטיחה התורה "אשר יורוך", זו מצוות עשה .וכל המאמין במשה רבינו ובתורתו חייב לסמוך מעשה הדת עליהם ולישען עליהם..אחד דברים שלמדו ..מפי השמועה והם תורה שבע"פ, ואחד דברים שלמדום מפי דעתם באחד המידות שהתורה נדרשת בהן...ואחד דברים שעשאוסייג לתורה ולפי מה שהשעה צריכה , ....מצייה לשמוע להם ,והעובר על כל אחד מהם עובר בלא תעשה...וכן אם ריו לפי שעה לבטל מצוות עשה .. עושין מה שצריכה השעה וכו" וכל זאת למד הר"מ מפסוק זה ועין בספר המצוות והל' ממרים פ"א ופ"ב וכו' (וכידוע לך המדרשים על " דברי חכמים ...כולם נתנו מרועה אחד" וכן על הפס' "טובים דודיך מיין" ועוד כאלו וכיוצא בהם שאינם עיקר להלכה כמדומני אך שופכים את אורם כאן על הנידון )
(דוזר לא זכיתי להבין את הקשר של המילים שלך לנידונו של ירוחם אבל מילא, לא נטריחך)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2008 10:49 |
|
| |
קוגיטו.
שים לב אתה מביא ראיה ממעצבי התורה שבעל פה ודובריה הראשיים, על התורה שבעל פה
.הרי לא תארת לך אחרת, החינוך מסביר יפה מה שמסביר, זאת רק לאחר שאתה משוכנע כי הפרוש שלו על הרחבת סמכויות הב"ד, לחיי יום יום, היא נכונה.
והרי לא כך מובן מהפסוק, מהפסוק מובן רק על בית דין זוטר העולה לירושליים ל בית דין גדול יותר, למקרה ספציפי זה או אחר.
השאלה היא_ מהיכן מהתורה שבכתב קיבלו את הסמכות, ולא איך ומה כתבו אלו שלקחו את הסמכות.
|
|
|