|
|
| נשלח ב-30/12/2008 12:30 |
|
| |
לפי הסיפור כפי שהוא מופיע במקורות המרד פרץ בתגובה לנסיונות היוונים והמתיוונים לכפות את התרבות והדת ההלינסטית על יהודים מאמינים ולא מרצון לעצמאות (במשך למעלה מ-300 שנה חיו יהודים תחת שלטון פרסי תלמאי וסלווקי ללא נסיון (ידוע) לזכות בעצמאות) , במהלך המרד נכפתה הדת היהודית על המתיוונים (מתיתיהו הרג, כמסופר, את המתיוון שהסכים להקריב את החזיר על המזבח) והוקמה ממלכה יהודית.
כל אחד יכול למצוא בסיפור את מה שהוא רוצה: דתיים-לאומיים יכולים להדגיש את כל מרכיבי הסיפור את הסיבות למרד, הנס והקמת הממלכה. חרדים יכולים להצביע על הסיבות למרד (שלא נראות כרצון לעצמאות) את הניסים ולומר שרק בשל כך ראוי להילחם. חילונים יכולים להצביע על הממד הלאומי שהיה לפחות בתוצאות המרד. ואפילו מי שמתנגד לכפייה דתית יכול לטעון שהמרד פרץ כתוצאה מניסיון לכפות דת ותרבות על היהודים ולשאוב מכך עוז להתנגד לכל כפייה דתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 12:55 |
|
| |
וכבר הביא עגנון ב'תמול שלשום' את דברי אליעזר בן יהודה שאמר שמתתיהו אינו דוגמא ללוחם חופש, שהרי כל עוד היוונים רמסו אותנו הוא לא קם, ורק כשראה השתחוויה לפסל הוא קם להילחם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 12:58 |
|
| |
סנשו
וזה בדיוק מה שקרה, למכבים לא היתה יומרה מדינית, של עצמאות, ולכן הם אבדו אותה מיד כשחתמו על הברית עם רומי.
ובהמשך כפועל יוצא הם גם איבדו את תוצאות המהפכה הדתית, - לאחר ארבעים שנה-, כשמלכים מתיונים גרועים מקודמם שלטו בארץ ובעם.
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 13:03 |
|
| |
אני לא בטוח שהחשמונאים כשחתמו על הברית עם רומא התכוונו לאבד את עצמאותם סביר יותר שהם רצו בעל ברית רחוק שיעזור להם נגד נסיונות של הממלכות היווניות להשתלט עליהם, הרומאים מצידם תפסו את ההסכמים האלו כהסכמי חסות לאור יחסי הכוחות בין שני הצדדים להסכם. כך או כך רומא השתלטה במוקדם או במאוחר על כל איזור אגן הים התיכון ולא סביר שפעולה כלשהי של החשמונאים הייתה מונעת זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 13:10 |
|
| |
מה שהתכונו או לא, זה באמת לא משנה, העובדה שהם הזמינו את האריה הביתה לארוחה, ושיפשר במלחמת האחים,
אולי רומי היתה כובשת את הארץ אולי לא, כנראה שכן, אבל תסכים שההיסטוריה היתה נראת אחרת, אם הכיבוש הרומי, היה מתאחר במאה שנה, או יותר,- וכך גם צביונה.
הבית בכל אופן לא בטוח שהיה נחרב.
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 13:46 |
|
| |
אני לא רואה איך צעד כלשהו של החשמונאים היה מונע את ההשתלטות לש רומא או משהה אותה. על כל פנים ההיסטוריה צועדת בדרך אחת בלבד לבסוף וכל ה"אילו" "אולי" ו"שמא" הם השערות סרק וחכמה שלאחר מעשה יתכן שאילו היו פועלים אחרת המצב היה אפילו יותר גרוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 14:57 |
|
| |
אז לפי דבריך בלי השערות- אם חשמונאיים לא היו מזמינים את רומי- היא לא היתה כובשת את הארץ?
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 15:17 |
|
| |
העובדה היא שרומי השתלטה על כל האיזור בתקופה שהיא השתלטה על ארץ ישראל ,
לא נראה לי שהם היו זקוקים לברית בשביל זה, קשה להוכיח שהשתלשלות האירועים
נבעה דווקא מהברית. מלחמת האחים הייתה גורם מיידי לכיבוש בפועל אבל זה בסך הכל ביטא את התלות של שני הצדדים הניצים ברומא.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 16:00 |
|
| |
סנשו
נדמה לי שאתה לא כל כך צודק, השתלטותה של רומי על האזור היתה לאחר שהיתה לה אחיזה בא"י. ודריסת רגל.
סיום שליטתה של האימפריה היונית באזור, לא היתה מיד לאחר הפסדה בקרב עם המכבים!
בכל מקרה מפלתה של אימפרית יוון כנגד היהודים, נלמדה באקדמיה הצבאית ברומא, הרומאים היו חושבים פעמיים, להכנס לקן צרעות, ולהתעסק עם היהודים,
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 16:38 |
|
| |
בדקתי שוב סוריה (הסלווקית) נכבשה לפני ארץ ישראל. אין להפריז בכוחם של היהודים בעת העתיקה, עמים רבים נחלו נצחונות מפוארים ורומא לא היססה לכובשם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:26 |
|
| |
לא טענתי אחרת- מה שכתבתי שהברית שקשרו האחים החשמונאים עם רומי עזר או הקל- על השתלטותם על האזור.
הרי בתחילת הברית רק משקיפים רומיים היו בארץ ולא הצבא
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 19:13 |
|
| |
חנוכה בבצלאל/ ש"י עגנון
" אמר מלכוב*, כשעשה הפרופיסור בוריס שץ את הבצלאל שלו פגע בו חנוכה, חג קדוש זה שהתחילו קוראים לו חג המכבים. הלכו ועשאוהו נשף חשק. העמידו פסל של מתתיהו כהן גדול, כשהוא אוחז חרב בידו לדקור את הפריץ שהקריב חזיר על גבי המזבח שעשו לשם אנטיוכוס הרשע. עשו כל הלילה בהוללות וזוללות.
למחר כתב בן יהודה על עיתונו דברים של חיבה על הנשף, אלא שדעתו לא היתה נוחה בשל אותו פסל שהעמידו באולם, שהרי מתתיהו זה קנאי לדתו היה, לדתו ולא לארצו, שהרי כל זמן שפשטו היונים על ארצנו וגזלו וחמסו והרגו והחריבו ערים וכפרים ישב לו מתתיהו ובניו במודיעין עירם ולא נקפו אצבע, אלא משהתחילו היוונים לפגוע בדת, כמו שאמור בתפילה, להשכיחם תורתך ולהעבירם מחוקי רצונך, קפץ כארי הוא ובניו הגיבורים וכו', וקבעו לכבוד המאורע חג שמונה ימים, ועתה אומר בן יהודה במאמרו, ועתה אין אני מסופק בשעה שנתאספו אמש לכבודו, אילו היו נופחים רוח חיים בפסל, או אילו היה הוא עצמו חי, כלום לא היה דוקר אותנו כולנו כאחד בחרב שבידו, כלום לא היה מעלה אותנו על גבי המזבח.
כל אותה שעה ישב ברנר בעיניים עצומות, כאילו דרך כך רואה הוא את הדברים שסיפר עליהם מלכוב. לאחר שסיים מלכוב את דבריו נפקחו עיניו של ברנר ונפרצו שפתיו והתחיל מתנדנד מתוך צחוק. צעק גורישקין ** ואמר, שקר מלכוב שקר. אחז מלכוב בזקנו ואמר, מאפיקו שתוק. מתוך שרגיל אתה בכפירה כופר אתה אפילו בדבריו של בו יהודה. אחז ברנר בשולחן שלא ייפול מחמת צחוק. כיוון שנח קצת מן הצחוק חזר וצחק ואמר, אדם וולגרי אני. סלחו לי חברים על צחוק פראים זה
אמר מלכוב לברנר, אתה צוחק ואני בוכה נותנים ארץ חמדה ועושים אותה מדבר לא תורה ולא דרך ארץ.
מתוך "תמול שלשום"
(*) מלכוב, בעל אכסניה חסיד חב"ד ביפו
(**) גורישקין, סופר ששהה אותה עת באכסניה
|
|
| נשלח ב-31/12/2008 09:02 |
|
| |
כבר כתבתי על כך פעם, אבל לא אמנע עצמי מלחזור.
כשהייתי ילד, למדתי כמו כולם על חנוכה, ועל המכבים הטובים מול המתייונים הרעים. הפנמתי. כשגדלתי קצת, למדתי היסטוריה עתיקה, ושם קראתי על אלכסנדר הגדול ועל התקופה ההלניסטית, על הישגיה המפוארים בתרבות וברוח. התרשמתי.
יום אחד - ואני חושב שזה היה רק בתיכון - נפתח לי מילון אנגלי-עברי במקרה על המילה 'התייוונות'. המילון תרגם: Hellenistic, Hellenization. אני חייב לציין שהייתי המום לרגע. מעולם לא קישרתי לפני כן בין שני המונחים, למרות שברור לגמרי ש'מתיוון' הוא בסך הכל תרגום עברי ל'הלניסטי' ('הלאס' היא יוון ביוונית).
סתם קוריוז.
(ובשולי הדברים אציין כי לפני שנים מעטות כתב אחד מעיתונאי ארצנו טור שכותרתו 'אני מתיוון', או משהו מעין זה, וטען שבעצם כל החילונים בארץ הם 'מתיוונים' והגיע הזמן לשאת דגל זה בגאון ולהפסיק להציג את המתיוונים כרעים בסיפור של חנוכה).
|
|
|
|
|
|