בית פורומים ספרים וסופרים

הכוזרי החדש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2008 12:29 לינק ישיר 
הכוזרי החדש

ידיעה לאוהבי ספר:
אתמול (ג') יצא לאור ספרו של ד"ר יצחק ברויאר "הכוזרי החדש".
הספר יצא לאור בהוצאת מוסד יצחק ברויאר, וישווק באמצעות פלדהיים. התרגם מגרמנית נעשה ע"י ר' שמחה הנשקה, נערך ע"י פרופ' מרדכי ברויאר ועבר עריכה סופית של מרדכי נויגרשל.
מומלץ.

[אותי אישית מרגיזה קצת העריכה של נויגרשל, שבאה לידי ביטוי בהערותיו. הוא טורח לפרש כל מילה לועזית (גם פשוטות, כמו מונותיאיזם, אילוזיה, פציפיסט) תוך זלזול מסוים באינטלגנציה של הקורא, וללטש כל משפט שעלול לצרום לאוזן תורנית (לדוג', בעמ' 295 שם ברויאר בפי אלפרד כי "מסקנותיה של בקורת המקרא, ככל שיהיו מבוססות מבחינה דקדוקית-הגיונית או הסטורית, אינן נוגעות באמונתנו כלל ועיקר." ונויגרשל נזעק להבהיר "כלומר, גם אם תהיינה המסקנות מבוססות, ק"ו כשאינן כאלה." מי שאל אותך?!). אבל מדובר במטרד קטן, ובפירוש לא במשהו שהורס את הנאת הקריאה]

"...מרחבים מרחבים 
מרחבי אֵל איותה נפשי
אַל תסגרוני בשום כלוב
לא גשמי ולא רוחני..."

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2008 14:08 לינק ישיר 

נויגרשל
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=749721&forum_id=1364
ד"ר ברויאר
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/hamaayan/am-2.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2008 15:04 לינק ישיר 

מרחביה
אתמול זה יצא וכבר יש לך הערה על עמוד 295

יק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2008 17:32 לינק ישיר 

מרחביה, האם העורכים (בעיקר הכוונה לבעל ה "עריכה הסופית" שדואג לשלמות אמונתינו) שינו גם בגוף הטקסט?
אגב, בפלדהיים אמרו לי שרק ממחר הספר יהיה בחנויות.
בשולי הדברים הייתי ממליץ לקרוא את הספר "דרכי" של ברויאר ביחוד את הפרק השלישי "פילוסופיה" המבהיר בצורה מקורית כיצד האמונה הדתית יכולה להתקבל אצל האדם המודרני ע"י תורתו של קאנט. לדעתי, ברויאר הוא האינטלקטואל היהודי - דתי הגדול בדורו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2008 20:10 לינק ישיר 

במשפחת ברויאר טוענים שלא ניתנה לנויגרשל דריסת עט בגוף הספר כי אם בהערות בלבד. מי יתן.
אכן, טרם הופץ הספר בפלדהיים. הודעתי התייחסה לאירוע שהתרחש לרגל השקת הספר, בבית יד-שרה בירושלים, ע"י מוסד יצחק ברויאר והמשפחה.
אני מצטרף בחום להמלצה על הפרק האמור ב"דרכי". ואם יספיק הזמן אעלה פה ציטוט או שנייים ממנו.

"...מרחבים מרחבים 
מרחבי אֵל איותה נפשי
אַל תסגרוני בשום כלוב
לא גשמי ולא רוחני..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 19:33 לינק ישיר 

הנה, כמובטח, פיסקה על קאנט מהפרק השלישי ב"דרכי" (ההדגשות שלי, המרכאות במקור):

הפילוסופיה בה התעניינתי בעיקר היתה זו של קאנט. בתחום זה סייעו אותי ההרצאות אך מעט. מן הסתם קרה כך לרוב אלה שעסקו בקאנט ברצינות. "קניתי" לי את קאנט בעמלי. בראש ובראשונה קראתי את כתביו שלו, והקדשתי לו מאמץ שכלי שכמותו הייתי מוכן להקדיש רק לקטע קשה בחידושי מהרש"א. וכך קניתי לי את קאנט "שלי".
משוכנע אני בעמקי נפשי שאלוקי ישראל ומלכו גורם מזמן לזמן לאורם של אנשים מבני אומות העולם להבזיק, אנשים שייעודם הוא להתערב במטאהיסטוריה היהודית ולפעול בה פעולה מושיעה. לא רק נבוכדנצר וטיטוס הם שבט מטה בידו של ה'. גם את כורש משח ה'. גוטנברג תרם תרומה עצומה לשימורה והפצתה של התורה-שבעל-פה. והגיעה שעתה של ההתמודדות הגדולה, החל עידן המשיח, בו מוטל על עם ישראל להתגונן בפני רוח העמים המתפרצת בסימן האמנציפציה החברתית והלאומית, עידן שבו הכול תלוי בכך שעם ישראל יחזיק מעמד באלפי מצוקות רוחניות וגופניות. באותה שעה העמיד הקב"ה מבין האומות עצמן את האיש הגדול משכמו ומעלה מכל עמו, את עמנואל קאנט, אשר חולל, על יסוד הספק באדם שעוררו סוקראטס ודיקארט, אותה "מהפכת קופרניקוס" שהתוותה לכל החשיבה האנושית גבולות ברזל, אשר רק בתחומן רשאית חשיבה זו לחתור ולהגיע לידי הכרה, בעוד שיציאה מגבולות אלה מסבכת אותה בסבך ה"אנטינומיה", שאין מפלט ממנו. ברוך ה' שנתן מחכמתו לקאנט! כל יהודי אמיתי שלמד ברצינות ובמאמץ כן את "ביקורת התבונה הטהורה" יענה אמן מעומק הלב.

תוקן על ידי מרחביה ב- 24/07/2008 20:15:39

"...מרחבים מרחבים 
מרחבי אֵל איותה נפשי
אַל תסגרוני בשום כלוב
לא גשמי ולא רוחני..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:08 לינק ישיר 

מרחביה, מעלעול חטוף בספר אני חייב לחלוק עליך ולומר שהמטרד לא כל כך קטן. בעמ' 17 נויגרשל כותב: "אנו לא שינינו מהתרגום מלבד במקומות בודדים בהם היה צורך לשם הבהרה יתירה של הענין." דווקא משפט זה מצריך הבהרה יתירה. הצורך הוא סמנטי, אדיאולוגי או שמא אף תיאולוגי?
כמובן שאחרי התיאור בהקדמה של הערצת ברויאר לקאנט היתה חייבת לבוא ההערה הטפשית (לטעמי) על כך שעיקרי שיטתו נמצאים כבר בדברי המהר"ל והרמב"ם, אלא מה? שמעתי בשמו (אולי זה לא מדויק) שהרמב"ן הקדים את איינשטיין.
אין בכך לפגום מכבודו של הרב נויגרשל ואולי מגדולתו (גם בספר זה עבודתו לפעמים מרשימה), אבל למה לערב מין בשאינו מינו?
צלולה היתה החבית, למה לא להשאירה בצלילותה?
עתה ניגש לקרוא את גוף הספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 20:32 לינק ישיר 

את/ה צודק/ת (?) שמדובר במטרד גדול יותר אם מביאים בחשבון את הקדמתו של נויגרשל.
דברי כוונו למי שרוצה לקרוא את ברויאר ולא את נויגרשל, הוא יתחיל את הקריאה -כפי שעשיתי אני- בעמוד 21.

כדי להסיר לזות שפתיים מהעורך הראשון, פרופ' מרדכי ברויאר ז"ל, אציין שהוא לא סמך את ידו על הפקדת המלאכה בידי נויגרשל. השתלשלות הדברים היתה כך: אחרי שמספר שמות של עורכים פוטנציאליים נפסלו על ידו, עלתה ההצעה שנויגרשל יעשה זאת. ברויאר, שלא הכירו, ביקש לקבוע עימו פגישה, אך, אם תותר לי קלישאה, נטרפה השעה, והפגישה לא התבצעה. על סמך העובדה שברויאר לא שלל אותו, החליטו בני המשפחה שהוא יהיה העורך (ואגב אורחא להרוויח גם "חותמת" שתקל את מכירת הספר בציבור החרדי). למיטב ידיעתי מקבל ההחלטות מטעם בני המשפחה הוא בנו הגדול של פרופ' ברויאר, הרב שלמה, המכהן כמשגיח בישיבת בית-מתתיהו.

תוקן על ידי מרחביה ב- 24/07/2008 21:14:18

"...מרחבים מרחבים 
מרחבי אֵל איותה נפשי
אַל תסגרוני בשום כלוב
לא גשמי ולא רוחני..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2008 15:36 לינק ישיר 

בס"ד

"הכוזרי החדש" – דרך אל היהדות

מאת מוהר"ר ד"ר יצחק ברויאר זצ"ל

"אלפרד היה בנו של מנהל הבנק מקס רוזנשטוק. בחסדי השליט של אחת הנסיכויות הקטנות שינה מקס את שמו לרוֹדֶן בעוד מועד, לפני מלחמת העולם הראשונה. שמו העברי של אלפרד, אברהם, הוזכר רק פעם אחת, בשעת ברית המילה, ולא עוד. המילה, עם היותה מכאיבה ורישומה ניכר ומתמיד, היתה מגעו הראשון עם היהדות, אך גם האחרון".

במילים אלו פתח הרב ד"ר יצחק ברויאר את ספרו "הכוזרי החדש", ספר המלווה נער הגדל בבית מתבולל בגרמניה בדרכו אל האמת.

אלפרד רודן הינו נער יהודי אופייני לזמנו; בביתו ובחברה בה גדל חונך הנער לגרמניות ולהתכחשות מוחלטת ליהדות. ואולם משהו בתוכו אינו נותן לו מנוח. יוצא הוא אפוא למסע, במסגרתו פוגש הוא לויכוח כמה דמויות: רבאיי רפורמי – רבאיי ד"ר זילנפרוינד; ציוני חילוני – מר גרין; ציוני דתי, איש תנועת המזרחי – מר הורטיג; רב ניאו-אורתודוכסי – הרב ד"ר ברנהיים, ולבסוף מגלה הוא את שיטתו של הרב שמשון רפאל הירש זצ"ל – שם הוא מוצא את האמת, ושם הוא נשאר.

במהלך הספר נוגע המחבר בנושאי יסוד רבים: שבת, חגים ומועדים, הנבואה ומעמד הר סיני, תורה ומדע, גיל העולם ועוד.

ללומד נכונה, אפוא, חוויה יוצאת מן הכלל של רוממות יהודית במיטבה, וכבדרך אגב יתוודע לרעיונות עמוקים בשלל נושאים שנשמת היהדות ונשמתו של היהודי תלויה בהם.

*

מוהר"ר ד"ר יצחק ברויאר זצ"ל היה ידוע בדבקותו הרבה הן בלימוד התורה והן בקיום מצוות בהידור. נאמן למשנת אבותיו, סבו הגדול רבי שמשון רפאל הירש זצ"ל, ואביו, ממשיך דרכו של חותנו, רבי שלמה זלמן ברויאר זצ"ל. את תורתם הפיץ ופרסם במאמרים וספרים רבים במגוון נושאים, בהם ביטא דעותיו בחריפותו הרבה. אולם כפי עדות בני משפחתו, ספר זה הוא גולת הכותרת ותמציתה המזוקקת של כל משנתו.

*

הספר נכתב במקורו בגרמנית ופורסם על-ידי המחבר לראשונה בשנת תרצ"ד (1934) בפרנקפורט דמיין. אחיינו של המחבר ר' שמחה הנשקה ז"ל תרגם את הספר לעברית כבר לפני שנים רבות, אך עיכובים שונים מנעו את פרסומו עד כה.

לפני שנים אחדות נוסד חוג שבועי של צאצאי המחבר, בהדרכתו של בן המחבר פרופ' ר' מרדכי ברויאר ז"ל, אשר למדו את הספר במשך כשלוש שנים. לצד הלימוד עמל פרופ' ר' מרדכי ברויאר עד חודשי חייו האחרונים לתקן ולערוך את תרגום הספר, תוך שהוא מדגיש כי הספר טעון עריכה נוספת, לשונית ועניינית, שתתאים את סגנון הספר ורעיונותיו, להבנת הלומד בן דורנו.

הרב מרדכי דוד נויגרשל שליט"א, המפורסם בידענותו המקיפה והבהירה, נרתם למלאכת העריכה הסופית של הספר, ואף הקדים מבוא רחב אשר יקל על הלומד להבין את הרקע ההיסטורי של הספר, את מבנהו, ואת היסודות העיקריים המרכיבים אותו.

הרב נויגרשל שליט"א: "בקבלי את הספר לעריכה סופית, קראתי אותו ולמדתי אותו לימוד שהסב לי קורת רוח נדירה וחוויה מרוממת מאין כמוה. ניתן לומר בוודאות כי ספר זה הוא 'כבוד התורה'".

הספר נכתב שנים ספורות לפני פרוץ מלחמת העולם השניה; עננים שחורים ומאיימים התקשרו אז בשמי אירופה. המחבר חש כי דבר נורא עתיד להתרחש. ואכן, במהרה באה השואה האיומה והפכה את הקערה על פיה. לימוד הדברים לאחר החורבן, מקבל טעם מיוחד של מעין חזון נבואי שיש בו גם תוכחה וגם תכלית.

הפצה: פלדהיים.

מחיר: 65-59 ש"ח 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2008 17:06 לינק ישיר 

מרחביה, כהמשך להנ"ל, בעוד שד"ר ברויאר ברוב הגינות מציג את השיטה הרפורמית כדבעי (אף שכמובן אינו מסכים לה), ומסביר את הדת החוויתית (מה שנקרא בפי מנדלסון "הדת הטבעית") שבה השינוי לא גדול בין יהודי לנוצרי, מוצא בעל ה"עריכה סופית" להעיר שכידוע רצו הרפורמים להידמות לנוצרים בהכנסת עוגב וכו'. וכאן אני שואל, וכי יש קשר בין הטקסט להערה? האם עדיף לרדד את הספר רק כדי להכשירו לקבלת "חותמת" (כלשונך) שכלל אינו זקוק לה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2008 23:55 לינק ישיר 

שאלה ל'המחוג_הקטן':
מאיפה לקוח מאמר ה"ביקורת" שציטטת? השבוע (ואתחנן) הוא הופיע במדור הספרים של יתד נאמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2008 02:37 לינק ישיר 

מרחביה

אתה חושב שיושב מישהו בעיתון וטורח לכתוב מאמרי ביקורת? הם מגיעים מוכנים, עם מספר העותקים הנדרש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2008 02:37 לינק ישיר 

מתון ומסיק

למה אינו זקוק לחותמת? המולי"ם רוצים למכרו בציבור החרדי, שככל הנראה לא כל כך מכיר אותו. ולשם כך הם זקוקים לחותמת וגםלמה שהיא כוללת.

לדידך אין הוא צריך לזה, אבל לדידם צריך גם צריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2008 09:05 לינק ישיר 

מרחביה כתב:
שאלה ל'המחוג_הקטן':
מאיפה לקוח מאמר ה"ביקורת" שציטטת? השבוע (ואתחנן) הוא הופיע במדור הספרים של יתד נאמן.

אני בד"כ לא מצטט... או שאני כותב בעצמי או שאני מקבל מהמחבר.

אם כוונתך למוסף שבת קודש, אכן חרה לי שהעתיקו את הקומוניקט ככתבו וכלשונו. אולם אם תשים לב במוסף יתד השבוע כתב מבקר הספרים כתבה טיפה יותר מושקעת<מבחינת זה שעבר בעצמו על הספר וכתב מה שחשב שנכון לו לכתוב ולא ציטט קומוניקט>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2008 09:10 לינק ישיר 

תודה המחוג.
לומד, לזה התכוונתי. הנחתי שכאן היה הפרסום הראשון כי ברשת המאמר אינו ובמקו"א לא נתקלתי בו.

תוקן על ידי מרחביה ב- 19/08/2008 9:12:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2008 08:49 לינק ישיר 

אני קורא את הספר בימים אלו. ספר נהדר שאיני מסוגל להסכים אתו.

אביא קטע משל הרב קוק מאורות, אורת התחיה, כ שנקרא כתגובה לגישה שברויאר מציג.
<

מחלוקת הדעות ע"ד הדרכת הכלל, אם בזמן הזה, שרבו פריצים נושאי דגל ההפקרות ביד רמה, ראוי להפריד את האומה, שהכשרים נושאי דגל שם ד' לא יהי להם שום יחש עם פורקי העול הפושעים, או שמא כח השלום הכללי מכריע את הכל, כל עקרה של פלוגתא זו באה מפני השפלות הכללית, שעדיין לא נגמרה הטהרה לגמרי ביסוד האופי של האומה, מצד חיצוניות נפשה, והיא מטהרת והולכת. אלה הכתות יחדו הנן בזה במדרגת שתים נשים זונות שבאו אל שלמה: הדבור "הביאו חרב" נסיון הוא מחכמת אלהים שבמלכות ישראל: אותה הראויה להדחות, היא הטוענת: "גזורו", ובהתמרמרה מבלטת היא את אמתת הטינא שבלב שהיא חשה בעצמה, שכל ענינה הוא רק "גם לי גם לך לא יהיה, גזורו", והאם הרחמניה, אם האמת, אומרת "תנו לה את הילוד החי, והמת אל תמיתוהו", ורוה"ק צווחת "תנו לה את הילוד החי, היא אמו". אין קץ לרעות הגשמיות והרוחניות של התפרדות האומה לחלקים, אע"פ שפרוד גמור כהעולה על לב המנתחים באכזריות אי אפשר הוא והיה לא יהיה. זאת היא ממש מחשבה של עבודה זרה כללית, שהננו בטוחים עליה שלא תתקים, "אשר אתם אומרים היה נהיה כגוים כמשפחות הארצות לשרת עץ ואבן, חי אני נאם ד' אלהים אם לא ביד חזקה ובזרוע נטויה ובחמה שפוכה אמלוך עליכם" וככל מחשבה של עבודה זרה היא מחריבה ומדאיבה אפילו כשלא באה ולא תבא לידי מעשה. יסוד צדקת הצדיקים בכל דור ודור נתמך הוא גם ע"י הרשעים, שעם כל רשעתם כ"ז שהם דבוקים בחפץ לבם לכללות האומה, עליהם נאמר, "ועמך כולם צדיקים", וחיצוניות הרשעות שלהם מועילה היא לאמץ כחם של צדיקים "כדורדיא לחמרא", והפרוד המדומה חותר הוא תחת יסוד הקדושה כולה, כמעשה עמלק שזנב את הנחשלים, פליטי הענן, "שלח ידיו בשלומיו, חלל בריתו"

>

אליבא דברויאר לא הבנתי מדוע ירמיהו קונן על חורבן מלכות צדקיהו, הלא מלכות צדקיהו לא היתה כנסת ישראל האמיתית אלא הפורשת מכנסת ישראל ומדוע צריך לבכות על חורבנה? עיקר מגילת איכה היא קינה על עם ישראל ולא על חורבן המקדש.
יתירה מזו, החורבן הוא ההוכחה למטהיסטוריה, שאחריו אין צורך לנס מטפיסי (עמ' 90 בספר) ואם כן מדוע על אותו נביא ירמיהו נאמר (יומא סט ע"ב)  "נכרים מקרקרין בהיכלו איה נוראותיו לא אמר נורא"? וממשיכה שם הגמרא "אתא דניאל אמר נכרים משתעבדים בבניו איה גבורותיו לא אמר גבור אתו אינהו ואמרו אדרבה זו היא גבורת גבורתו שכובש את יצרו שנותן ארך אפים לרשעים ואלו הן נוראותיו שאלמלא מוראו של הקב"ה היאך אומה אחת יכולה להתקיים בין האומות ורבנן היכי עבדי הכי ועקרי תקנתא דתקין משה אמר רבי אלעזר מתוך שיודעין בהקב"ה שאמתי הוא לפיכך לא כיזבו בו"
כנראה שירמיהו ודניאל לא סברו את המטהיסטוריה של ברויאר.

לפי ברויאר, אם כנסת ישראל זו כנסת ישראל שמכריזה על נאמנותה לה', מדוע באמת אי אפשר לפרוש ממנה? כמדומני שהרב קוק התיחס לנקודה זו.

לגבי הערות העורך, לא נותר לי אלא להצטרף לדברי קודמי.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/10/2008 8:47:37

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > הכוזרי החדש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext