בית פורומים ספרים וסופרים

צנזורה בספר אמונה ובטחון לחזון איש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/8/2008 16:23 לינק ישיר 

אריג, מה כוונתך <אם מישהו מעונין>?
השאלה היא אם אתה מעונין לזכות את ישראל בדיגיטציה של הכת"י. אם כן, ברכות בלי די יחולו על ראשך (אם אתה צריך עזרה, אשמח להענות באישי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2008 16:42 לינק ישיר 

ועד שאריג יזכנו בחלוקא דרבנן אען את חלקי בכמה שאלות יסודיות שנתעוררו כאן.
א. ידוע מפורסם שלחזו"א הייתה ביקורת על בעלי המוסר וכפי שהעיד בעצמו [קו"א  א קנד] וז"ל  "אני נמצאתי הרבה עם הסבא ז"ל מסלבודקא ועם הסבא ז"ל מממיר ועם גדולי תלמידיהון שיחיו. וגם עם גדולי הנורדקאים(!) ותמיד הייתה שרויה בינינו אהבה בלי מצרים והיו מסורים אלי בכל לב. ומעולם לא נמנעתי להזכיר ביקורת חריפה והם התענגו על זה".

ב. שינויי סגנון ולשון מצויים מאד אצל כל אדם יהיה אשר יהיה. ולא כל השעות שוות לעיתים ירוץ הקנה ביד האדם ולעתים בעצלתיים. והרי מבקייר מראשי השוללים את יחוס הקטעים לחזו"א ציין באשכול אחר על התבטאות של הגרי"י ויינברג, שוודאי אינה אופיינית לו. בפיליטון שכתב החזו"א שהובא באשכול סמוך הלשון מסוכסכת ומגומגמת עוד יותר.

ג.  הטענה כאילו החשוד בצנזורה חשוד אף על הזיוף, תמוהה ומשוללת יסוד. צנזורה, על אף חומרתה מקורה בהשקפת עולם מסוימת ולפיה יש להגן כביכול על המחבר מפני קטנות המוחין של הדורות הבאים. בעוד שזיוף הוא מעשה נבלה של ממש המייחס למחבר דברים שלא חשב ולא עלתה על רוחו. צא ולמד כמה נזהרו חכמים בדבר זה שהרי אפילו גנב עז פנים, אמרו חכמים שאינו חשוד על השבועה אם ישנה הצדקה כל שהיא למעשיו [ב"מ ה:]
כמובן שלפי האומרים שהחזו"א סימן את הקטעים ככאלה שאינם מוכנים להדפסה נחלשת טענת הצנזורה כמעט כליל.

בין. באר נא את דבריך ש<נוסח וכת"י החזו"א חביב לחיקוי על משפחת הרבנים גריינימן ועל עוד מלתמידי החזו"א והוא רגיל במכתביהם ואף בספרי הגות ומכתבים שיצאו לאור> האם תלמידי החזו"א ישבו ואימנו את ידם כדי שכתב ידם ידמה לכתב ידו של החזו"א??
ת"ל קריתי ושניתי מעט בספרי תלמידי החזו"א [חו"ב, זיו הים, שארית יעקב, זכר רב וכדו'] ולא מצאתי אפילו התאמצות קלה להתדמות לסגנונו של החזו"א. [מלבד דמיון טכני בסידור הסימנים בחו"ב]
ישנה אגדה כי הרב יעקב חיים גולדויכט כתב בצעירותו מאמר אודות כשרות מקווה. בסגנון הכתיבה של החזו"א. אבל גם אם יש אמת באגדה זו ואינה פרי מוחו המחונן של רי"ב פרידמן אין בכוחה ללמד על תופעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2008 17:26 לינק ישיר 

אלייעזר.
א. המילה 'חריפה' היא לא הוספה שלך?
ב.  חיקוי כת"י החזו"א הוא תופעה ידועה אצל חלק מבני המשפחה. את הנוסח אתה יכול למצוא במכתבים (ואם יש לך את האורגינל תמצא שם גם את חיקוי הכתב) ובמאמרי הגות. בספרי לימוד אתה גם כן יכול למצוא דמיון אבל זאת בעיקר בצורת חיתוך הדברים. בחו"ב ובאמר"י אתה יכול למצוא גם דמיון בנוסח.
לא באתי לומר שיד תלמידים או בני משפחה מסויימים במעל. כל שאמרתי הוא שנוסחהכתבים החדשים כל כך מטולא ערבובי נוסחאות  וחסר יופי ואחידות לשונית.להבדיל מהנוסח המהוקצע של החזו"א. שהדברים זועקים חיקוי עלוב. ופלא הוא על מיש שחשב שיצליח למכור שעטנז זה, גם הוא יספר שהוא נכד החזו"א בעצמו. ועל מי שלא רואה מיד שזה לא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2008 23:06 לינק ישיר 

אלייעזר, עזוב, הרי גם אם יבוא החזו"א בעצמו וכו'...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 00:41 לינק ישיר 

האם הסתייגותו של החזו"א מתנועת המוסר, גרמה להסתייגות של ישיבות המוסר (יש כאלו?) מהחזו"א?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 01:53 לינק ישיר 

לבנוני, אתה מזכיר לי קצת את בין בקשר לתמונה... [אובססיביות משהו?]
עכ"פ החזו"א כשהיה גר בגבעת רוקח, היה צמוד לישיבה נובהרדוקאית, ומדומני שאף מסר שם כמה שיעורים [אני לא בטוח בזה], עכ"פ היו לו יחסים עם הישיבה שם.
צא וראה את לשונו של הרב דסלר על החזו"א [איני זוכר באיזה כרך, זה במכתב על סמינר למורים בגייטסד].
ומי לנו מוסרניק יותר מר' אייזיק שר, שנתן לחזו"א ליצוק את אבן היסוד לישיבה המוסרית שחשב להקים [שלבסוף נהפכה לחזונישניקית].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 13:24 לינק ישיר 

בין. על איזה ספרי הגות ומכתבים אתה מדבר? [ודאי לא חיי עולם, ברכת פרץ וקריינא דאיגרתא.ואף לא ארחות יושר]
לא למדתי הרבה באמרי יושר. אבל אני נאלץ לחלוק עליך בתוקף בנוגע לחו"ב. חוץ מהסדר הטכני אין שום דמיון לא בתוכן ולא בסגנון.
מעולם לא שמעתי שבחוגי החזו"א הסתובבו מעריצים שוטים המבלים את ימיהם בעקימות קולמוסים או בחיקויים מטופשים.

בנוגע לחזו"א ותנועת המוסר. ראשית כל  לתועלת העניין אעתיק את המכתב [כמעט] בשלמותו
"הצגתני בפני רבים כמטרא לחץ וכאילו אני שמתי לי לכיון להטל דופי ח"ו במוסר יסוד נפש הישראלי והכרוכות בה חרחור ריב קטטות ושנאת חנם וכידוע. נפתעתי מאד כי דברי חידודים לגודל חביבותיה דמר נהפכו רועץ וכמובן שאילו נפגשתי עם* היו דברי כדבריך ואני נמצאתי הרבה עם הסבא ז"ל מסלבודקא ועם הסבא ז"ל ממיר* ועם גדולי תלמידיהון שיחיו. וגם עם גדולי הנורדקאים(!) ותמיד הייתה שרויה בינינו אהבה בלי מצרים והיו מסורים אלי בכל לב. ומעולם לא נמנעתי להזכיר ביקורת בחריפות* והם התענגו על זה [כי מטבע החכמים להתענג על מיתבי יותר מתניא נמי הכי כמו שאמר ר"י בב"מ*] וגם אני מתענג עליהם ובפרט על הישיבות הצמודות בתורה ויראה ולא יפרדו ".

* כאן באה בדפוס מילה מטושטשת.
* כוונתו לר' ירוחם? אף הוא כונה סבא?
* בהעתקתי לעיל "ביקורת חריפה". תודה לבין על התיקון.
* פד א

ודאי שיחס החזו"א לתנועת המוסר היה יחס אמביוולנטי והייתה לו ביקורת עליהם. בספר פולמוס המוסר [עמ' 311] מספר שהחזו"א אמר כי הוא מתנגד למוסר אבל מתנגד עוד יותר למתנגדי המוסר..
 הרב חיים סרנא מספר ש"כאשר החזון איש כתב ב'אמונה וביטחון' עם הפרקים של הביקורת על המוסר, אבא אמר שאם גדול הדור כותב כך אז עלינו לתקן את עצמנו"

למיטב זכרוני רבי יחזאל סרנא אף כתב תגובה לדברי החזו"א ובמעומעם זכור לי שיש שם קצת ביקורת על חוג תלמידיו. אשמח מאד אם חברי הפורום יאשרו את דברי או יכחשום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 14:55 לינק ישיר 

אלייעזר.
א. התכוונתי בעיקר למכתבי הרח"ג יש מהם שפורסמו בספר התעוררות הנזכר. ויש מכתבים ממנו גם ליחידים. מכתב פומבי פורסם לא מכבר בעיתון 'יום חדש' ז"ל. אחרי טבח מרכז הרב כמדומני. גם נוסח הרד"ל במכתביו מזכיר החיתוך הזה וכן בחיבורו זכר דבר. לא עולה בדעתי עוד מלתמידיו הדבר הינו דק לאבחנה אבל ניתן. בנוגע לחו"ב פסקנות הדברים הינה בנוסח החזו"א הנוסח המילוי לא כל כך אם כי יכול אתה למצוא ניבים יחודיים המזכירים את הדוד..

ב. בנוגע לתנועת המוסר והמכתב שהזכרת דעה מיוחסת לחזו"א נתפרסמה בזמנו ונכרך בה שמו של רש"ז ברוידא וכששמע תרעומת החזו"א (על עצם הדברים כפי שסיפר רש"ז ולא רק על הפרסום המוטעה) כתב לו רש"ז התנצלות וכו' הדבר הוזכר כאן ונזכר בספרו של מלר נסיך מלכות התורה על רשז"ב.

ג. לא צריך להיות בקיא גדול בנוסח החזו"א  כדי לקבוע מוזרות הנוסח המוצע להוספה הנ"ל על האמו"ב. ולא צריך להיות חקיין שיטתי בשביל לנסח תמהיל מנוסח החזו"א ונוסח ישיבתי ועוד כמו שיצאה התוצאה בחוכא הנ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 15:39 לינק ישיר 

גם משקפיים עגולות אינם חיקוי כלל...
וגם לימוד בשכיבה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2009 14:28 לינק ישיר 
אמונה ובטחון בסדרת עם הספר

בקובץ "אמונה בזמן משבר" בסדרת עם הספר של ידיעות ספרים, מופיע ספר אמונה ובטחון כולו כולל הקטעים המצונזרים.
טרם הספיקותי, אולם מעניין יהיה להשוות את נוסחם לזה שבאשכול זה.

(ככלל ראוי הספר להמלצה בזכות עצמו. תמורת 35 ש"ח מקבל הרוכש את אגרות צפון של רש"ר הירש אף הם ללא הצינזור של הוצאת נצח, את רוב אורותיו של הראי"ה בצירוף מאמר הדור, אמו"ב לחז"א ואיש האמונה של הגריד"ס בצירוף מאמרו קול דודי דופק.   בהחלט המשך ראוי ומכובד לסידרה נאה זו.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 21:31 לינק ישיר 

הודעה של *תולעת ספרים*

חזון איש אמונה ובטחון
אני מחפש התייחסויות שונות לספר אמונה ובטחון או לחלקים ממנו.
דברים שידועים לי במעומם ואשמח לקבל מקורות:
הרב לאפיין התנגד ללמוד ספר זה
הנתיבות שלום תקף את תפיסתו על ביטחון
ולהבדיל בן גוריון העריך ספר זה
באיזשהו מקום חיים גראדה עושה שימוש בקטעים מהספר
כל מידע יתקבל בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2009 09:04 לינק ישיר 

מרחביה,

תודה. אכן ההשמטות מופיעות לראשונה בגוף הספר במלואן. אולי יש לך השערה, מה ראו על כך עורכי הסדרה, להכליל את אמו"ב עם האחרים שאכן מנסים להתמודד עם המודרניות, משא"כ ספרו של החזו"א שאינו עוסק בכך כלל ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2009 09:33 לינק ישיר 

אינו תח"י כרגע, ואין לי הפנאי להאריך, אולם כלום לא האריך לבאר זאת רוזנק במבואו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2009 12:06 לינק ישיר 

אכן רוזנק מנסה בכח להכניסו לגלריית המתמודדים עם המודרנה. לטעמי, באופן מאולץ. או שנאמר שהסתגרות בד"א של תורה, אף היא ממיני התגובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2009 12:34 לינק ישיר 

מרחביה וספרן,
האם נוסח ההשמטות מקביל לאחד מן הנוסחים שהובאו כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > צנזורה בספר אמונה ובטחון לחזון איש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.