| נשלח ב-21/7/2008 00:12 |
|
| |
דיוק נפלא בפסוקים וברמב"ם בפרשת המוספים ..
האשכול אושר ע"י עצכח ..
בכל יום בנ"י מצווים להקריב קרבן תמיד: כלומר יש חיוב להקריב בכל יום קרבן בבית המקדש . יש ימים מיוחדים בשנה שצריכים להביא עוד קורבנות חוץ מקרבן התמיד כמו למשל בשבת ובר"ח ובחגים, פרשת השבוע (פנחס) שלנו עוסקת גם בזה, עכשיו שימו לב לדקדוק נפלא בפסוקי התורה וברמב"ם ..
בשבת התורה מסיימת את הכתוב העוסק בקרבן המוסף ליום השבת בפסוק הזה : עֹלַת שַׁבַּת, בְּשַׁבַּתּוֹ, עַל-עֹלַת הַתָּמִיד, וְנִסְכָּהּ . שימו לב ללשון "על קרבן התמיד" .. גם בר"ח התורה כותבת : וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת, לַיהוָה, עַל-עֹלַת הַתָּמִיד יֵעָשֶׂה, וְנִסְכּוֹ. שוב התורה כותבת בלשון "על עולת התמיד" ...
עכשיו שימו לב איך התורה כותבת בשאר ימים טובים, אתם מוזמנים לקחת חומש ולראות, בשבועות אחרי שהתורה כותבת את הקורבנות שמקריבים ביום הזה היא כותבת בפסוק לא : מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד, וּמִנְחָתוֹ- תַּעֲשׂוּ; תְּמִימִם יִהְיוּ-לָכֶם, וְנִסְכֵּיהֶם. שמתם לב? פה כתוב "מלבד עולת התמיד" לא כמו בשבת ור"ח שכתוב "על עולת התמיד" . אותו דבר גם בחודש השביעי (ר"ה) בפרק כט פסוק ו': מִלְּבַד עֹלַת הַחֹדֶשׁ וּמִנְחָתָהּ, וְעֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ, וְנִסְכֵּיהֶם, כְּמִשְׁפָּטָם . וכן בסוכות בפסוק פסוק כט' פסוק טז: וּשְׂעִיר-עִזִּים אֶחָד, חַטָּאת; מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד, מִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ ..
מה ההסבר בזה? למה רק בשבת ור"ח התורה כותבת בלשון " על עולת התמיד" ואילו בשאר ימים טובים התורה כותבת בלשון " מלבד עולת התמיד"
ההסבר לכאורה פשוט : התורה מלמדת אותנו שיש הבדל מהותי בקורבנות שאנחנו מוסיפים בשבת ור"ח מהקורבנות שאנחנו מוסיפים בשאר החגים . בשבת ור"ח ההוספה היא חלק מקורבן התמיד, כלומר: בשבת ור"ח אנחנו רק מגדילים את קרבן התמיד . כל יום קרבן התמיד זה שני כבשים, בשבת ור"ח אנחנו מוסיפים לקרבן התמיד עוד קורבנות, אבל בשאר ימים טובים ההוספה לא קשורה בכלל לקרבן התמיד, אנחנו לא מגדילים את קרבן התמיד אלא זה קרבן נפרד שקדושתו של היום מחייבת אותנו . ולכן בשבת ור"ח התורה כותבת "על קרבן התמיד" כלומר תוספת על קרבן התמיד ואילו בשאר ימים טובים התורה כותבת "מלבד עולת התמיד" כלומר בלי קשר לקורבן התמיד ..
עכשיו תראו איך הרמב"ם דייק בלשונו בספר המצוות (הלשונות הוא מתרגומו של הר"י קאפח) .
לשונו בשבת, מצווה מא : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום - וזהו מוסף שבת.
והוא אמרו יתעלה: "וביום השבת שני כבשים" (במדבר כח, ט). וכן לשונו בר"ח, מצווה מב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל ראש חודש נוסף על תמיד של כל יום- וזהו מוסף ראש חודש. והוא אמרו יתעלה: "ובראשי חדשיכם וגו'" (שם שם, יא). הרמב"ם מזכיר את קרבן התמיד וכותב שאנחנו מוסיפים עליו ..
אבל בשאר ימים טובים הרמב"ם בכלל לא מזכיר את קרבן התמיד , שימו לב : לשונו בשבועות, מצווה מה : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן מוסף גם ביום חמשים מיום הקרבת העומר שהוא יום ט"ז בניסן, וזהו מוסף עצרת והוא הנזכר בספר "במדבר סיני" . לא מוזכר קרבן התמיד .
וכן לשונו בא' בתשרי, מצווה מז : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף ביום א' בתשרי, והוא מוסף ראש השנה והוא אמרו יתעלה: "ובחדש השביעי באחד לחדש וגו' ועשיתם עלה לריח ניחח לה'" (במדבר כט א-) . וכן לשונו בסוכות, מצווה נ : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף בימי חג הסכות .
הרמב"ם לא מזכיר בכלל את קרבן התמיד בקורבן המוסף של חג השבועות, סוכות, ור"ה ..
עכשיו שימו לב לדבר מעניין, בפסח התורה כותבת גם לשון "מלבד" וגם "על" .. בפסוק כג כתוב : מִלְּבַד עֹלַת הַבֹּקֶר, אֲשֶׁר לְעֹלַת הַתָּמִיד- תַּעֲשׂוּ, אֶת-אֵלֶּה. לשון מלבד כמו בשבת ור"ח . ואילו פסוק אח"כ כתוב: כָּאֵלֶּה תַּעֲשׂוּ לַיּוֹם, שִׁבְעַת יָמִים- לֶחֶם אִשֵּׁה רֵיחַ-נִיחֹחַ, לַיהוָה; עַל-עוֹלַת הַתָּמִיד יֵעָשֶׂה, וְנִסְכּוֹ.
ובאמת מדוקדק בלשון הרמב"ם בחג המצות ששינה בלשונו גם משבת ור"ח וגם משאר ימים טובים וזה לשונו בחג הפסח,מצווה מג : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח - וזהו מוסף חג המצוות. והוא אמרו יתעלה: "שבעת ימים תקריבו אשה לה'" (ויקרא כג, לו) .
מצד אחד הרמב"ם מזכיר בפסח את קרבן התמיד כמו בשבת ור"ח "להקריב קרבן נוסף על התמיד" בשונה משאר ימים טובים . ומצד שני הרמב"ם משנה בלשונו בפסח משבת ור"ח , בשבת הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום וכן אותו לשון בר"ח ואילו בפסח הרבמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח .. ההסבר בזה שבפסח יש חיוב גם להגדיל את התמיד וגם להקריב קרבן מצד היום המיוחד שבו יצאנו ממצרים .
אפשר להטעים לפי זה פסוק בנביא נחמיה, פרק י' פסוק לד: לְלֶחֶם הַמַּעֲרֶכֶת וּמִנְחַת הַתָּמִיד וּלְעוֹלַת הַתָּמִיד הַשַּׁבָּתוֹת הֶחֳדָשִׁים לַמּוֹעֲדִים וְלַקדָשִׁים וְלַחַטָּאוֹת לְכַפֵּר עַל-יִשְׂרָאֵל וְכֹל מְלֶאכֶת בֵּית-אֱלֹהֵינוּ . לא כתוב לעולת התמיד לשבתות לחדשים, אלא לעולת התמיד השבתות החדשים כדבר אחד ואח"כ למועדים ולקדשים וכו' ולכאורה כמו שהסברנו שבשבתות וחודשים המוסף הוא חלק מקרבן התמיד ..
פשוט מדהים לראות את הדיוק הנפלא בפסוקי התורה וברמב"ם, מה אתם אומרים ע"ז?
(פרסמתי גם בבלוג שלי בתפוז: הרהורים מותרים) .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 07:18 |
|
| |
נפלאות דרכי הבורא. אבל מה זה משנה אם זה חלק מקרבן התמיד או לא. איזו השלכה רעיונית או מעשית יש לפלפול זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 07:49 |
|
| |
אילו קרבן מוסף שבת היה חלק מקרבן התמיד היה ניתן לאחר את קרבן מוסף אחר תמיד של בין הערביים בלי שיהיה בכך חסרון של 'עליה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 10:12 |
|
| |
יש מדרש עלום, מופיע כעלום גם בעין יעקב, על המחלוקת התנאים המפורסמת, מה הוא כלל גדול בתורה.
אמר רבי עקיבא-ואהבת לרעך כמוך- זה כלל גדול בתורה.
בן עזאי אומר -זה ספר תולדות האדם- כלל גדול הימנה.
בן ננס אומר-ואת הכבש האחד תעשה בבוקר ואת הכבש השני תעשה בין הערביים- כלל גדול מכולם.
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 10:33 |
|
| |
באנלוגיה למימרא במסכת אבות: על שלושה דברים העולם עומד
על התורה: זה ספר תולדות אדם - השלמות האפשרית שאליה יכול האדם להגיע באשר הוא אדם נברא בצלם דרך האמצעי של עשיית המצוות כאברהם אבינו שתחילת דרכו בעבודת אלילים וסופו שהגיע למעלת אוהב ה' -
ועל העבודה: ואת הכבש האחד וכו' ...את הה' ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם
ועל גמילות חסדים: ואהבת לרעך כמוך
אם כן, לעניות דעתי, "זה ספר תולדות האדם" כולל בתוכו את "ואהבת.." "ואת הכבש.." והוא הכלל הגדול מכולם -
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 21:57 |
|
| |
בעל
זה לא שייך. בקלות אפשר לומר ש"מלבד עולת התמיד" הכוונה למיד של בוקר.
יקותיאל
לא הבנתי מה ההבדל בין דברי הרמב"ם בפסח לדבריו בשבת? בשניהם כתוב "נוסף על".
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 22:28 |
|
| |
זה מזכיר לי את האו"ש הידוע על הרמב"ם בהל' עבודת יוה"כ, שם הוא מדייק מלשון הרמב"ם שת קרבנות השבת ביוה"כ שחל בשבת מביא הכהן הגדול. והוא מסביר שיוה"כ שחל בשבת כל עבודתו היא עבודת יוה"כ, ואין כאן רק הרכבה שכונית (במינוח של רבם של החסידים בעירו של האו"ש) של שבת ויו"כ.
הוא מסיק מכאן שחולה שאוכל ביוה"כ שחל בשבת אינו עושה קידוש, שכן אין כאן הרכבה של יוה"כ ושבת אלא מהות אחת.
לאור הפלפול שהובא כאן, הייתי מצפה שיהיה איזשהו דין של התמיד שיחול גם על המוסף בשבת ובר"ח (כמו כה"ג ביוה"כ), שהרי גם המוסף אינו אלא תמיד. משא"כ בשאר מועדים ששם הדין של המוספים ייוותר שונה מזה של התמידין, שכן הם קרבנות שונים מהתמיד. האם באמת יש דין כזה?
בלי זה באמת חסר משהו במשמעות הדיוק שהוצג כאן.
ועוד הערה מתודולוגית: אמנם בתורה יל"ע מדוע הנוסח הוא שונה, אבל הרמב"ם אולי נמשך אחר לשון התורה, גם אם לא היו לו כוונות מהותיות להבחין בין הקרבנות הללו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 22:58 |
|
| |
מיכי
(אפשר בבקשה את המ"מ ברמב"ם ממנו נלקח הדיוק?)
כאשר יוה"כ חל בשבת - ניתן בהחלט להבין ש"לא פלוג" וגם את מוסף השבת יעשה הכהן הגדול. ואין פה שום ראיה לאיזושהיא "מהות" אחת של שני הימים שבמקרה חלו ביחד. לכן תמוה בעיני מאוד לומר שהאוכל ביוה"כ לא יעשה קידוש. (מה גם שאני לא מבין למה יו"ט חייב בקידוש ויו"כ לא?) אם כי אני בהחלט מוכן לקבל הסברים מעניינים, אם תמצא כאלה, למה האוכל ביו"כ יפטר מקידוש. אבל ההסבר הזה תמוה בעיני מאוד, ולדעתי הוא מבטא אחת מעקרונות המחשבה הישיבתית*, שאני מתנגד לה מהסיבה שציינתי. (יש עוד עקרונות מחשבה ישיבתיים שאני מתנגד להם. ולא זה המקום לדון)
לפיכך גם כאן, די לנו בזה שמוסף שבת ייקרא "קרבן תמיד", ואת שמו של הקרבן הוא בא ללמד. מה גם שזה לא רק שם, זה התייחסות אחרת. כי למשל אם חכמי לשון הקודש יחליטו שכדי שזמן מסויים יקרא "בוקר", צריך שתהיה כמות מסויימת של אור, אז נניח והיה עלינו חושך מצרים למשך מספר ימים, לא ראו איש את אחיו ולא קמו איש מתחתיו, האם נהיה פטורים מ"עולת הבוקר אשר לעולת התמיד"? ודאי שלא, כי מעצם השם "תמיד" מובן שהעניין איננו בכמות האור אלא בתמידות ההקרבה, כלומר בקביעות תדירותה.
*כמובן כשאני מדבר על מחשבה ישיבתית אני מדבר אך ורק על הישיבות בדורנו. כפי שאני מכיר אותם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:21 |
|
| |
ראשית, כידוע, הטענה של 'לא פלוג' בדאורייתא אינה כה פשוטה. סליחה על הסברא הישיבתית הזו.
שנית, האו"ש ממש אינו בעל מחשבה ישיבתית מקובלת, והוא דווקא צמוד להיגיון הישר (אם כי גם המחשבה הישיבתית אינה בהכרח רחוקה ממנו).
לשון הרמב"ם היא (הל' עבודת יוה"כ, פ"א ה"ב):
עבודת כל חמש עשרה בהמות אלו הקריבין ביום זה אינה אלא בכהן גדול בלבד, אחד כהן המשיח /המשוח/ בשמן המשחה או המרובה בבגדים, ואם היתה שבת אף מוסף שבת אין מקריב אותו אלא כהן גדול, וכן שאר העבודות של יום זה כגון הקטרת הקטורת של כל יום והטבת הנרות הכל עשוי בכהן גדול נשוי שנאמר וכפר בעדו ובעד ביתו ביתו זו אשתו.
כעת תראה שזה אינו דיוק, אלא מפורש בלשונו. שנית, ברור מדבריו שזה אינו דין דרבנן אלא דין תורה. כעת עליך להראות שיש כאן 'לא פלוג' בדאורייתא.
הסיבה שאין קידוש ביוה"כ היא שאין כאן חובת אכילה, ואף אסור לאכול. ומי שאוכל ביוה"כ שחל בשבת בגלל מחלתו אינו מקיים בזה מצוות עונג שבת.
ולסיום, דווקא התפיסה שרואה את יוה"כ שחל בשבת כהרכבה 'שכונית' של יוה"כ ושבת, כלומר עושה כאן 'שני דינים' (יש כאן דין יו"ה ודין שבת), מבוססת על חשיבה ישיבתית. ה'בעלבתיות' של האו"ש אומרת שזהו יום אחד עם משמעות אחת, ולכן לא קבעו בו דין קידוש כלל.
צא ולמד, הרי כל הדיון הוא רק על יו"כ שחל בשבת. על יו"כ בפני עצמו ודאי לכו"ע שאין קידוש. ולכן שאלתך במה שונה יו"כ משאר יו"ט היא ודאי מופרכת. רק בחשיבה ישיבתית ניתן להעלות אותה: יש ליו"כ דין יו"ט ודין צום. ומדין יו"ט הוא חייב באוכל וקידוש, אלא שמדין צום אסור לעשות זאת. וממילא בחולה שאינו חייב בצום, חוזר וניעור הדין של אוכל וקידוש. זהו מהלך ר' חיימי קלאסי, אלא שאפילו ר' חיים אינו מעלה אותו על דעתו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:27 |
|
| |
מיכי
איך ברור שזה לא דין דרבנן?
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:39 |
|
| |
מאיר,
הרמב"ם מקפיד להדגיש בכל דין האם הוא מה"ת או מדרבנן. וזה לשיטתו בהל' ממרים, שחובה על בי"ד להבהיר בכל תקנה שזה דין דרבנן, שאל"כ הם עוברים על 'בל תוסיף', ואולי אף מכשילים את הציבור בכך.
והנה, כאן הוא מציג את הדין הזה כחלק מהדין הכללי שעבודת יוה"כ היא בכה"ג. הוא לא ציין "ותקנו חכמים שגם את מוספי השבת יקריב הכה"ג, שלא לחלק בעבודה" או משהו דומה. לכן ברור שזהו דין תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:57 |
|
| |
(מי זה בעצם האו"ש?)
אינני רואה שום סיבה שלא יהיה "לא פלוג" בדין תורה. מה גם שייתכנו כל מיני תתי הסברים לכך שמוסף שבת יהיה ע"י הכה"ג, ואין לי רצון להתפלפל בזה כרגע, בעיקר משום שאין לי מספיק ידע ומושגים כדי לעשות זאת (כלומר, להוכיח שאני צודק).
הקידוש אינו חל על חובת האכילה של עונג שבת, וזה גם לא קשור לזה שיש איסור לאכול. הקידוש חל על האכילה כשלעצמה. ופשוט שהאוכל ביוה"כ שחל בשבת מקיים מצוות עונג שבת, גם אם הוא איננו חולה וגם אם הוא אוכל חזיר. הרי לא לומר שהוא לא מתענג! (אל תאמר אי אפשי וכו') אלא שככל שהוא יתענג יותר ויגדיל את מצוות העונג שבת שלו, כך הוא יגדיל גם את החומרה של מעשהו בכך שהוא עובר על איסור עינוי, שמלבד היותו איסור כשלעצמו, הוא גם יותר חזק מהעניין של עונג שבת (כמובן ניתן לומר, שהיא הנותנת. כיוון שהוא מתענג, וכיוון שודאי (כך נניח, לצורך העניין) הקידוש משתייך לעניין העונג, לפיכך יהיה אסור לו לקדש, כדי לא להדגיש את העונג, ביום שהוא גם יום עינוי. אבל כבר אמרתי שאין לי בעיה עם עצם הטענה שהוא פטור מקידוש. הבעיה שלי היא רק עם הסברא שלו.)
"ולסיום"
אין לי שום דבר נגד בעלבתים, ואולי באמת נוכל להסיק שבעצם החשיבה הישיבתית (של היום לפחות) היא היא הבעלבתית, ואז אולי כן יש לי משהו נגד בעלבתים. בקיצור זה לא מעניין אותי מה השם של זה מעניין אותי התוכן של זה, כמ"ש אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו.
"צא ולמד"
שוב זה לא מעניין אותי אם תקרא לצורת החשיבה שלי בעלבתית או ישיבתית, מה שחשוב לי זה התוכן - "חוזר ונעור הדין של אוכל וקידוש" - הרי זה בדיוק מה שטענתי! שהאוכל ביו"כ חייב בקידוש. (הציטוט הרלוונטי מדברי "למה יו"ט חייב בקידוש ויו"כ לא?")
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2008 23:59 |
|
| |
(אה זה האור שמח? קראתי את זה בשין ימנית וניסיתי לפענח...)
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 08:47 |
|
| |
מיכי הנ"מ שלי אינה דוגמא?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 11:20 |
|
| |
מיכה .
בשבת הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן בכל יום שבת נוסף על תמיד של כל יום וכן אותו לשון בר"ח . ואילו בפסח הרמב"ם כתב : הציווי שנצטווינו להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח ..
החילוק בלשון לכאורה ברור, בשבת הרמב"ם מזכיר קודם את יום השבת, "להקריב בכל יום שבת נוסף על התמיד", וכן בר"ח "להקריב קורבן בכל ראש חודש נוסף על תמיד של כל יום" , קודם מוזכר היום . ואילו בפסח הרמב"ם מזכיר את היום אחר הציווי להקריב קרבן מוסף "להקריב קורבן נוסף על התמיד בכל שבעת ימי הפסח" ולא "להקריב קורבן בכל שבעת ימי הפסח נוסף על התמיד" ..
אני יודע שזה נראה לא משמעותי אבל אליי זה דיבר חילוק הלשון הזה, (אגב בתרגום של אבן תיבון אפשר לדייק יותר) ..
הרב מיכי .
הרמב"ם בפ"ד מהלכות תמידין ומוספין ה"ט כותב וז"ל : בשבת שיש שם תמידין ומוספין ושני בזיכי לבונה וכו' וכל שזכה בעבודה מעבודת התמיד של שחר הוא זוכה בה בשני כבשי מוסף . ע"כ .
ושמא בזה יש לדון אם כל הדין הזה זה דווקא בשבתות ולא במועדים . הרמב"ם לא מזכיר את הדין הזה לגבי מוספי החג ..
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 12:05 |
|
| |
בעל, השאלה האם באמת זה הדין? יש לך ראיה?
יקותי, אכן הצעה יפה. לכשאפנה אעיין בזה.
מיכה, אתה כתבת נגד החשיבה הישיבתית, והראיתי לך שאתה עצמך 'לוקה' בה. זה לא עניין של שמות אלא של מהות. לגבי שאר הדברים, הרי דבריי אמורים.
|
|
|
|
|