בית פורומים עצור כאן חושבים

ברכות הנהנין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2008 14:57 לינק ישיר 
ברכות הנהנין

בהלכות ברכות הנהנין (כיצד מברכין - ברכות) ישנם הרבה הלכות שבנויות על רמת החשיבות ועל רמת ההנאה מהאוכל ובהתאם לכך נקבעה סוג הברכה, דיני קדימה בברכות, וגם איזה מאכל פוטר את המאכל השני מברכה בתור טפל וכו'..

עצם הדגשת עניין של חשיבות ושל הנאה בברכות צריך ביאור כולל, אבל מה שכרגע "מטריד" אותי זה הפטור מלברך על אוכלים בתוך הסעודה, למה? האם זה מוריד מהנאת האוכל כי זה בתוך סעודה ? מה זה משנה שהמאכל הזה הוא תחת כותרת גדולה ששמו סעודה והוא נאכל בתור תוספת ללחם, בשלמא אם הברכה על הלחם היתה ברכה על הסעודה היה מקום לומר שלא רצו להטריח והתירו שברכה אחת תפטור את כולם אבל הברכה היא ברכה סטנדרטית כמו על כל מאכל אז איך היא פוטרת את כל המאכלים הבאים מברכה ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2008 15:57 לינק ישיר 

המביט אל

ברשותך אשאל שנית את שאלת בשפתי אני

השאלה היא בעצם יותר על הברכה הראשונה מאשר על האחרונה, אם הכלל -כל האוכל בלי ברכה- כאילו גוזל את השכינה.
 מדוע ברכת המוציא פוטרת את כל הסעודה? הרי בדרךכלל המברך על הפת לא מעלה בדעתו אפילו את מה שיביאו לאכול בהמשך, ומימילא הוא לא חשב להוציא את זה בברכתו על הפת?

התשובה לדעתי-  המשנה אומרת, וכך נפסק להלכה ברמב"ם- אין מברכים על כוס של פורענות- כלומר, לא מברכים על מה שמזיק,
ביום כיפורים,אדם האוכל פלפל חריף המזיק לו , לא נענש. המשנה בברכות אומרת- לא יברך על כוס של פורענות- רש"י מסביר כוס שניה.

הביס הראשון שאדם עושה, זה טוב בשבילו ולא מזיק לו- ולכן הוא מברך עליה, אבל מאכל נוסף הוא כבר מזיק, ולכן לא מברכים עליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2008 16:10 לינק ישיר 

המביט אל,

"לחם" הוא שם כללי למזון במקרא, ולאו דווקא אותו מאכל חיטה ומים (לדוגמא: וַתְּחִלֶּינָה שֶׁבַע שְׁנֵי הָרָעָב, לָבוֹא, כַּאֲשֶׁר, אָמַר יוֹסֵף; וַיְהִי רָעָב בְּכָל-הָאֲרָצוֹת, וּבְכָל-אֶרֶץ מִצְרַיִם הָיָה לָחֶם. בראשית מא, נד). אף אותו מאכל היה עיקר הסעודה כי הוא משביע.  והראיה אותם אנשים שחוו מחסור בעברם יאכלו בכל ארוחה לחם למכביר. להלכה, אין לברך על הלחם אם אין על השולחן עוד מאכלים אותם הוא פוטר. המושג "גזל" שכינה הוא תודעתי, והחכמים טבעו אותו על מנת להדגיש את חומרת הברכות. מאחר ויש פטור של ברכה, הרי שלא שייך כאן מושג הגזל.

ירוחם,
מכוס פורענות ועד למאכל שני שמזיק הדרך ארוכה, וכלל לא נראה במציאות. על פי ההגיון הזה גם מזונות יפטרו פירות. ומים יפטרו מזונות.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/7/2008 02:18 לינק ישיר 

אנסאזי
'מן הארץ' לא יישב את ברכת שהכל.

אפשר שבאמצע הסעודה אין התעוררות להודות שנית לה', שהרי כבר אוכלים.
{בטח ירוחם יוכל למצוא הרבה בדיחות על זה}.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 08:56 לינק ישיר 

בעת שקובע סעודה, הברכה היא על הסעודה ולא על המזון הספציפי. ורמז לדבר בסוגיית ברכות יב ע"א, שם הגמרא דנה כשהתחיל לברך אדעתא דנהמא (=לחם) וסיים בתמרי, והגמרא אומרת שהוא יוצא ידי חובה לכל הדעות כי תמרים הם מזינים. מוכח מכאן שברכת המזון היא על זה שאנו ניזונו מהאוכל ולא על המאכל הספציפי.
אם כן, יש אולי מקום לסברא דומה גם לגבי ברכה ראשונה.
ואם מדובר על מאכל שמיועד ללפת את הפת, שם ודאי יש עניין של ביטול לפת. ולעניין זה ודאי מה שקובע הוא חשיבות המאכל, שהרי החשיבות היא הקובעת לעניין ביטול בכל התורה.
אמנם יש לדון בימינו שהלחם כבר אינו כה חשוב, האם יש מקום לדבר על מאכלים אחרים במקומו, וזכורני שכבר עסקו בזה כאן (לינקי?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 13:29 לינק ישיר 

רב מיכי
העקרון של כל האוכל  בלי ברכה כאילו גוזל את השכינה, הוא עקרון,
 עכשיו כשחז"ל קבעו ברכה על הסעודה, הם לקחו בחשבון את העקרון הזה? העובדה, שעל יין הוא מברך, למרות שהיא חלק מהסעודה, וי"א גם על הפירות, הרי הן מכלל הסעודה?

אנסאזי
 כוס של פורענות= כוס שניה. לא אני קבעתי

ברכות דף נא: אמר רב אסי אין מברכין על  כוס של פורענות . מאי כוס של פורענות? אמר רב נחמן בר יצחק: כוס שני. תניא נמי הכי: השותה כפלים לא יברך .
בעניין הביס השני שמזיק!!! תשאל כל מומחה לתזונה נכונה.

מורה נבוך, לבקשתך.
מספרים על אורח שהגיע מאמריקה, ובשעת סעודה הקיפו אותו המשפחה ושאלו אותו, מה שלום דוד יעקב? מת- היתה התשובה. ודודה בלומה? מתה. השיב, והילדים? מתו!  מה כולם מתו צעקו!
ניגב את פיו לגם קצת מים ואמר. כשאני אוכל הכל מת בשבילי.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 25/07/2008 13:32:36

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 14:13 לינק ישיר 

ירוחם,
1. הבדיחה הזו מסופרת על הרשלה (שהגיע למסעדה בעיר הולדתו וכו'). ככל הידוע לי הוא לא הגיע לאמריקה.
2. ולעצם העניין, היין אינו בטל לסעודה ולכן מברכים עליו.
3. אגב, כפי הזכור לי הגמרא (ברכות לה ע"א) קובעת שמי שנהנה בלא ברכה כאילו מעל, ולא גזל. אמנם על שני אלו יש אשם (גזילות ומעילות), ואכמ"ל בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 14:22 לינק ישיר 

נכון היין לא בטל לסעודה- שתיית כוס יין טובה לעיכול, בעיקר יין ירדן מבציר2000 ,

למה סטייק טוב כן בטל לסעודה? כך נקבע.--- אבל הדיון הוא למה כך נקבע?

ומענין לענין באותו ענין, על כל ברכת הנהנין מברכים לפניה ואחריה,

למה לא מברכים גם על הבשמים ברכה אחריה- הרי היא הנאה, וברכתה בברכות הנהנין???

מי מכיר היום את הרשלה?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 15:15 לינק ישיר 

דומני שראיתי את השאלה הזו. ואני לא זוכר מה היתה התשובה, אבל מסברא נראה לי שברכה אחריה לא שייכת בבשמים כי זו הנאה חולפת (אתה לא מרגיש שבע אחרי ההרחה, וזה לא זן אותך. מייד אחרי ההנאה אתה פנוי לעוד אחת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 15:34 לינק ישיר 

עיקר ענינו מנהג, כי מעיקר הדין לרוב ראשונים דברים הבאים עם הסעודה הם השייכים לאכילת הפת ממש, יע"ש. ועיקר העניין שאין הברכה מיוחסת בהכרח לכל פרט, אך האכילה אינה כזו שאין בגבה ברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2008 16:32 לינק ישיר 

רב מיכי
 אכן התשובה היא נכונה-מהבשמים לא נשאר בגוף כלום, ולכן אין מברכים אחריה- בדיוק כמו בבה"מז, גם שם לא מברכים אותה  מעל לזמן- שעה וארבעים- לאחר סעודה, שכבר אין בקיבה על מה לברך. כי הכל נבלע בגוף.

אבל כאן בא השאלה האחרת, את ברכת המזון תיקן משה,  מתי משה תיקן אותה? במדבר, על המן!
אבל על המן הרי נאמר- לחם אבירים

יומא דף עה: תנו רבנן: +תהלים עח+לחם אבירים-  אכל איש - לחם שמלאכי השרת אוכלין אותו, דברי רבי עקיבא. וכשנאמרו דברים לפני רבי ישמעאל אמר להם: צאו ואמרו לו לעקיבא: עקיבא טעית! וכי מלאכי השרת אוכלין לחם? והלא כבר נאמר +דברים ט+ לחם לא אכלתי ומים לא שתיתי אלא מה אני מקיים אבירים - לחם שנבלע במאתים וארבעים ושמונה אברים.

רואים אנו שלמרות שהמזון נבלע באיברי האדם, כלומר לא נשאר ממנה דבר  מוחשי בגוף, משה תיקן על זה ברהמ"ז, וגדלה הקושיא אם כן גם למה, לא מברכי בברהמ"ז גם לאחר  שהאוכל נבלע בגוף?

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 25/07/2008 16:50:29

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2008 22:57 לינק ישיר 

ר מיכי
אני מוצא את עיקר תשובתך בטענה שהברכה על הלחם היא בעצם ברכה על הסעודה, ובאמת לפי זה הסוגיא יותר מובנת.. אולם טענה זו צריכה מקור כי היא היפך מנוסח הברכה אם כדבריך היו צריכים לתקן ברכה על הסעודה ולא על התהליך שעובר הלחם "המוציא לחם מן הארץ".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2008 09:30 לינק ישיר 

מכיון שבימיהם הלחם היה המאכל החשוב, אזי כבר תיקנו את הנוסח עליו.
אגב, הדיון כאן הוא על ברכה אחרונה ולא ראשונה, ושם אין התייחסות מפורשת ללחם.
ובאמת כיום יש מערערים על כך שיש לברך ברהמ"ז רק על לחם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2008 23:33 לינק ישיר 

כבר מזמן ר"ע ערער על כך שצריך לברך ברכת המזון רק על לחם.

ירוחם

גם אם המן נבלע באיברים, זה לא אומר שלא הוא לא עבר תהליך של עיכול.

נדמה לי שיש מחלוקת האם מברכים על שתייה באופן כללי בתוך הסעודה. ולא רק יין.וניתן להבין זאת, שכן לא טובלים את הלחם במים או ביין. אם כי את המים ניתן לראות כמונעים תחושת יובש בפה מהאוכל. והיין נחשב (לפחות בזמנם) למסייע בעיכול. גם פירות לעולם אינם נאכלים בסנדויץ' עם הלחם. מה שאין כן בשר וירקות. אם כי עדיין ניתן לשאול, שהסנדוויץ' במקרה כזה, כלומר כאשר לא מורחים עליו מרגרינה אלא שמים בו נתח בשר מכובד - הרי הבשר איננו טפל ללחם, ואם כן זה דין תערובת.

תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 27/07/2008 23:33:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2008 12:17 לינק ישיר 

מיכה
כל אוכל וגם ריח נבלע באיברים, אבל כשזה נבלע באיברים כבר לא מברכים  עליהם ברכה אחרונה, כך ההלכה.

השאלה של היתה על ההלכה הזו, איך היא נקבעה?
כי הרי משה רבנו תיקן ברכת המזון על אכילת המן, והמן לפי הגמרא שהבאתי נבלעה מיד באיברים, אפילו  לא היתה לאוכליה יציאה!

הדיון הוא לא אם הלכות סעודה וברכותיה הן נכונות או לא. הדיון  הוא למה חז"ל קבעו את מה שקבעו,
ואת זה הסברתי לפי הידע הבריאותי של האכילה הנכונה והבריאה, שהתחדשה בימנו , האומרת כי ביס שני מזיק,
ולכן חז"ל תקנו ברכה רק על הפת. שהנגיסההראשונה ממנה לא מזיקה. אבל כל מה שממשיכים לאכול בהמשך, זה מה שטעים- מזיק.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2008 19:58 לינק ישיר 

אבל מי אמר לך כמה זמן לקח למן להיבלע באיברים? כלומר האם אתה חושב שהם עברו תהליך עיכול מהיר במיוחד של כמה שניות? שלא הספיקו אפילו לברך ברכת המזון? (היציאה היא אותם חלקים שלא הצליחו להתעכל)

אני הסברתי בדיוק - למה קבעו מה שקבעו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ברכות הנהנין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext