| נשלח ב-30/7/2008 09:23 |
|
| |
פחד מוות בנהרדעא
.
ר' אחי בר' יאשיה הוה ליה איספקא דכספא בנהרדעא. אמר להו לר' דוסתאי ב"ר ינאי ולר' יוסי בר כיפר:
בהדי דאתיתו, אתיוה ניהלי. אזול, יהביה ניהליה. אמרי להו: נקני מינייכו. אמרי
להו: לא. אמרי להו: אהדריה ניהלן. ר' דוסתאי ברבי ינאי אמר להו אין, ר' יוסי בר
כיפר אמר להו לא. הוו קא מצערו ליה. א"ל: חזי מר היכי קא עביד? אמר להו: טב, רמו
ליה. כי אתו לגביה, א"ל: חזי מר, לא מיסתייה דלא סייען, אלא אמר להו נמי טב רמו
ליה! א"ל: אמאי תיעבד הכי? א"ל: אותן בני אדם; הן אמה, וכובען אמה, ומדברין
מחצייהן, ושמותיהן מבוהלין- ארדא וארטא ופילי בריש. אומרין "כפותו" - כופתין.
אומרין "הרוגו" - הורגין. אילו הרגו את דוסתאי, מי נתן לינאי אבא בר כמותי? א"ל:
בני אדם הללו, קרובים למלכות הן? א"ל: הן. - יש להן סוסים ופרדים שרצים אחריהן?
א"ל: הן. א"ל: אי הכי, שפיר עבדת. (בבלי גטין יד)
תרגום: רבי אַחַי בן רבי יאשיה, היה לו כלי כסף בנהרדעא. אמר להם, לרבי דוסתאי בן רבי ינאי ולרבי יוסי בר כיפר: כשאתם באים (אלי, ועוברים בדרככם דרך נהרדעא) - הביאו אותו אלי. הלכו. נתנוהו להם. אמרו להם: נעשה עמכם קניין. אמרו להם: לא. אמרו להם: החזירוהו לנו. ר' דוסתאי ברבי ינאי אמר להם כן, ר' יוסי בר
כיפר אמר להם לא. היו מצערים אותו (הנהרדעים את ריב"כ). אמר לו: רואה אדוני כיצד הוא עושה? אמר להם: טוב, הכו אותו. כשהגיעו אליו (לרבי אחי), אמר לו (ריב"כ): ראה אדוני, לא די שלא סייע לי, אלא שגם אמר להם "טוב הכו אותו"! אמר לו (רב אחי לרבי דוסתאי): מדוע עשית כך? אמר לו: אותם בני אדם, הם אמה וכובעם בגודל אמה, ומדברים ממרכז גופם, ויש להם שמות מפחידים - ארדא וארטא ופילי בריש. אומרים כפותו - כופתים. אומרים הרוגו - הורגים. אילו הרגו אותי, מי נתן לינאי (אבי) בן (אחר) כמותי? ... אמר לו: טוב עשית.
=============================
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 09:39 |
|
| |
.
הרקע לסיפור:
בדף יד. מופיעה מחלוקת בדיני שליחות: אומר אדם לשליחו: קח את הכסף הזה והביאהו לפלוני. אם השליח איבד את הכסף, והמשלח היה חייב אותו למקבל, האם הוא חייב באחריות - חייב לשלם לו את הכסף מחדש, או שמא לא? רב אמר: חייב באחריותו, אבל אם המשלח רוצה לחזור בו לאחר שנתן את הכסף לשליח - אינו יכול לחזור בו. שמואל, מנגד אמר: בגלל שהוא חייב באחריותו - הוא יכול לחזור בו.
שורש המחלוקת ברור: האם השליח קנה את הכסף עבור מי שאמור לקבל מדין זכין לאדם שלא בפניו. אם השליח קנה, לכאורה פקעה האחריות של המשלח שכן הכסף הוא כבר קניינו של המקבל, והשליח - שליחו לצורך העניין. לדעת שניהם, השליח לא קנה קניין גמור את הכסף עבור המקבל, ולכן המשלח חייב באחריות. מחלוקתם - האם העובדה שקניין זה אינו מלא מאפשר למשלח לחזור בו (כשיטת שמואל) או לא (כשיטת רב).
רב אחי גר בעיר הוצל. אם אינני טועה, העיר הוצל היתה סמוכה לנהרדעא.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 09:52 |
|
| |
.
אז מה קורה לנו בסיפור:
אנשי נהרדעא, אצלם היה כלי הכסף של רב אחי, חששו שיקרה משהו לכלי בדרך. כדי להעביר את האחריות אל שני השליחים, ביקשו הם לעשות קניין עם השליחים. שני השליחים, ר' דוסתאי ב"ר ינואי ור' יוסי בר כיפר לא רצו לעשות קניין. בין אם משום שלא רצו לקבל אחריות, ובין אם משום שלדעתם, האפשרות לעשות קניין כבר חלפה. הם קיבלו לידיהם את הכלי, וזכו בו עבור רב אחי - זכין לאדם שלא בפניו. יתכן שיש כאן אף תוספת - הרי הם באמת שליחיו של רב אחי, הוא מינה אותם בפירוש, אין זה סתם "זכין לאדם שלא בפניו" - הם שליחיו לכל דבר. לפי הפסיקה בנהרדעא - עירו של שמואל - מתוך שהמשלח חייב באחריות, הוא גם יכול לחזור בו. הם בנהרדעא, ולשיטתם של אותם נהרדעים, מותר להם לחזור בהם. סירובם של שני השליחים מעלה בהם את חמתם, והם מבקשים את הכלי בחזרה. ר' דוסתאי מסכים, ר' יוסי מסרב. לפי רש"י, סירב ר' יוסי משום שהמשלח אינו יכול לחזור בו - כשיטת רב.
חמתם של אותם אנשים בוערת - והם מכים את ר' יוסי כדי שיסכים להחזיר את הכלי.
כאן עולה שאלה ראשונה: מכים? שיקחו בכח הזרוע את הכלי ודי בכך!
ר' יוסי מרגיש שננטש על ידי בן זוגו לשליחות, והוא קובל בפניו: ראה מה עולה לי בגלל שאתה הסכמת! ר' דוסתאי, אינו עונה לו, אלא עונה דוקא למעניו. כאן, עולה השאלה השניה: מדוע הוא מדבר עמם. הוא אינו עונה למי שפנה אליו, אלא למכים!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:02 |
|
| |
א קשיא אוף א מעשה...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:30 |
|
| |
.
ודיוק שרק עתה שמתי לב אליו:
יתכן כי ר' יוסי סובר שגם לשיטת שמואל, כאן לא ניתן לחזור. הרי מחלוקת רב ושמואל היא במי שאומר "הולך לפלוני". במקרה שלנו, רב אחי עצמו הוא שמינה את השניים לשליחים, ולכן מיד כשקיבלו לידם את כלי הכסף, זכו בו עבור רב אחי, והקניין נעשה. אין אפשרות לחזור - לשיטתם - אפילו לדעת שמואל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 16:40 |
|
| |
מואדיב
לא הבנתי את שתי השאלות.
למה הם לא חטפו את הכלי? כנראה הוא שם אותו בכיס. היה להם יותר קל להרביץ, הם גם אהבו את זה כנראה. לא ראית אף פעם תגרת רחוב? אתה מחפש הגיון במכות?
למה הוא לא ענה לא? מה הוא יענה לו? אולי הוא יוציא לו לשון.
אדם מעודד בריונים להרביץ לחברו ואתה שואל למה הוא לא עונה לו?
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 17:17 |
|
| |
מואדיב,
הסיפור הזה הטריד אותי מאוד, ואני שמחה שהעלית אותו כאן.
הוא עורר בי אי-נוחות רבה מבחינה מוסרית - הכיצד אומר ר' דוסתאי "הכו אותו"?! לכאורה, גם אם היה שותק, משפיל עיניו שלא לראות וכד', היתה זו התנהגות מטרידה, אבל "הכו אותו" הוא ממש השתתפות פעילה באלימות! בעקבות כך עלו בי שאלות על האחריות שיש לאדם כלפי אחרים שאיתו (מול צד שלישי מאיים), גם כאשר אינו מסכים עם דרכם (או אפילו מאמין שבהתנהגותם הם פוגעים בו). זה כמובן פתח לדיון רחב בשאלת תוקפה המוסרי של "משת"פיות" מסוגים שונים (ואולי גם משליך על שאלות של הסגרה לרשות אויב וכו')...
הסיפור מכריע (לפחות ברמת הפשט) לטובת התנהגותו של ר' דוסתאי, אבל אני בכ"ז נותרת עם שאלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 08:24 |
|
| |
.
אמא שלום:
לגבי התנהגותו של ר' דוסתאי, אולי כדאי להשוות להתנהגותו של עולא כאשר עלה ארצה מבבל בלוויית שני בני חוזאי:
(נדרים כב)
"עולא במיסקיה לארעא דישראל איתלוו ליה תרין בני חוזאי בהדיה קם חד
שחטיה לחבריה אמר ליה לעולא יאות עבדי אמר ליה אין ופרע ליה בית השחיטה כי
אתא לקמיה דר' יוחנן א"ל דלמא חס ושלום אחזיקי ידי עוברי עבירה א"ל נפשך
הצלת קא תמה רבי יוחנן מכדי כתיב ונתן ה' לך שם לב רגז בבבל כתיב א"ל ההוא
שעתא לא עברינן ירדנא"
גם כאן, הוא אומר לו במפורש "אין, ופרע ליה בית השחיטה!" לכאורה - עידוד להמשכת המעשה. נראה לי שמדובר בתגובה הנובעת מפחד מפני מפעיל האלימות בשני המקרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 08:33 |
|
| |
מואדיב,
אכן דומה להפליא (וגם שם תמהתי והוטרדתי...).
"תגובה הנובעת מפחד מפני מפעיל האלימות" - האם תגובה שהיא סוג של הלם, או דוקא אינסטינקט הישרדותי? אולי שניהם? ולמרות הכל, אני מוטרדת האם זו לא רק התגובה המצויה (ויפה שיש לכך ביטוי כאן ואולי גם נחמה בדיעבד למבצע) אלא גם התגובה הרצויה.
ואולי בכלל כל הכוונה כאן היא להטריד, לגרום אי-נוחות ולעמת את הלומדים/ות עם הדילמה המוסרית...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2008 10:53 |
|
| |
ראו בספרות השואה מקרים רבים דומים ושונים, חמורים שבעתיים ומאירים כאור שבעת הימים..
|
|
|