בית פורומים ספרים וסופרים

האם יצא ספר ביוגרפי על הרב הרצוג ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/2/2009 18:58 לינק ישיר 

אדרבה ואדרבה, הביאו נתונים מרעישים! בין כך ובין כך סמיכות לרבנות אינה אומרת ולא כלום, שהרי רוב בחורי הישיבות דאז הוציאו סמיכה וכיהנו ברבנויות שוליות, ואף חיבור ספרים אינה אומרת אלא שלמחבר היה כסף דיו להדפיס את חידושיו. איני סבור שמשום שהוא פסול בעיני החרדים - מצווה לעשותו 'צדיק הדור' ודוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2009 19:18 לינק ישיר 

איני מבין טענת ציטרון שאני מרבה מחלוקות בישראל בכך שאני מגחך על הרב מימון. אנא הסבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2009 22:30 לינק ישיר 

גם אני אצטרף למעירים שיש הפרש בין צדיק וגדול תורה לבין רב ותלמיד חכם, ואף שהרב מיימון ודאי אינו בהגדרה הראשונה מהיכי תיתי שאינו מתאים להגדרה השניה, אחר שלמד אצל הערוה"ש ונסמך ממנו (ומאחרים) וחיבר בהסכמתו קונטרס תורני אחד, והיה אח"כ מ"מ במארקולשטי ושוב נתמנה לרב באונגני (שתיהן עיירות קטנות בבֶּסָרַבְּיָה)? אף אם היה איזה שמץ אמת בטענתך ש"רוב בחורי הישיבות" (!) בימיו לא רק נסמכו לרבנות אלא גם כיהנו ברבנויות (ואף שתהיינה שוליות), האם כה"ג אינו נחשב לכה"פ ת"ח? (וגם בהמשך עסק בתורה ופרסם הרבה ספרים ומאמרים, מחקרים תורניים, ההדרת ראשונים ועוד)

זאת אני אומר אף שאינני כלל מחסידיו של הרב מיימון, בלשון המעטה, וגם אני מסכים שמאז שנכנס לעסקנות ב'מזרחי' שינה באופן חד את כיוון חייו מקריירה רבנית-תורנית לקריירה פוליטית-עסקנית, והתנהלותו השחירה את פני 'המזרחי' לעומת התנהלותם המוערכת של הרב בר אילן והרב זאב גולד באמריקה, והוא עצמו, בכמה אמירות חריפות מתקופת ייסוד הרבנות הראשית, הוציא עצמו מכלל הרבנים והכניס עצמו לכלל העסקנים (למשל, ידועים דבריו הבוטים לראי"ה קוק, משהו בסגנון: בענייני הלכה אנחנו נשאל אותכם, אבל בענייני העולם אתם תשאלו אותנו! וציטוט נוסף ומאלף מפרוטוקול ישיבות ייסוד הרבנות הראשית: "לדאבוננו מרגישים אנו בזמן האחרון התרחקות בין העם ובין רבניו. בעלי הבתים כמובן תולים את האשמה ברבנים, באמרם כי הרבנים התרחקו מהם. אני, אשר מכלל רב יצאתי ולכלל בעל בית לא באתי, יש לי הרשות להגיד כי האשמה הזאת היא אשמת שוא. לא הרבנים התרחקו מן העם אלא אנחנו נתרחקנו מן הרבנים..." - וחובה לציין שהקורא את הפרוטוקול נוכח ברורות בתרומתו להגנה על צביונה של הרבנות בפני לחץ החילונים ושלטונות המנדט).
ובכל זאת, ועל אף שמאז ואילך הוא הסתכסך והתנגש פעמים רבות בבוטות עם רבנים מכל החוגים, ואפילו בשנת חייו האחרונה (ראו קונטרס 'כינוס רבני ישראל', תשכ"א, בנוגע למחטף שניסה לעשות בבחירות לרבנות הראשית, ובייחוד מכתבו הארוך של הרב ראובן כץ אב"ד פ"ת בסוף הקונטרס), ואף שאני מבין בהחלט מי שמחזיק בעויינות כלפיו - בכל זאת, מכלל ת"ח לא יצא, והרגילים בדברי זילות כלפיו ובשלילת התואר "רב" ממנו, הריהם למעשה הולכים - לשיטתם - בדרכו שלו, ותו לא.

אגב, צא וראה כיצד מוזכר הרב מיימון על ידי הגרא"י וולדנברג בשו"ת ציץ אליעזר (יסייעך פרוייקט השו"ת), וללא ספק יסמרו שערות ראשך! לא רק שמזכירו תו"כ דבריו בלשונות של כבוד  כגון "הרה"ג החה"ש מוהרי"ל הכהן מיימון ז"ל", אלא אף מביא דבריו ומצטטם בענייני הלכה! (ראה חי"ב סי' ס"ו, חי"ח סי' ס"ג)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2009 17:07 לינק ישיר 

ולדיון סביב מעמדו של ריל"מ. אולי כדאי לדון בנושא במבט רחב יותר. מה ההתיחסות הראוי לרבנים שללא ספק פירסומם והיחס המקובל עליהם הוא מחמת סיבות שאינם קשורות לתורתם וחכמתם.
ושאלה נוספת.כמה צריך להיזהר בִכבוד רב שמסיבותיו שלו החליט לוותר על ה"טיקט" הרבני שלו. [שאלה זו עיקרה היא בפרופ' ומלומדים רבים. לדוגמה, האם נחוץ לומר תמיד הרב פרופ' שמחה אסף וכדו']
[איני בטוח שכדאי היה להזדקק לכך וודאי לא במסגרת זו. אך מכיון שאני העלתי את האשכול מרבצו חב אני בנזקו שהרי חייבה תורה על הפתיחה כעל הכרייה]

תוקן על ידי ספרות ב- 10/02/2009 17:14:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2009 18:37 לינק ישיר 

תכלת_דומה, יישר כח על דבריך.
האמת היא שהתלבטתי אם שייך להסביר, או אף לשכנע, בני תורה שפלוני שחי רק לפני שני דורות, היה תלמיד חכם. מי שהכירו, ולא נרתע מלספר עליו בדיחות זולות, ואח"כ עוד מיתמם או מתפלפל באיזו דרגה בסולם ריכטר נמצא אותו פלוני, אין כל כך טעם לדון עמו, ושמא הוא בכלל אזהרת חז"ל "..כ"ש דפקר טפי".
ואעפ"כ בתמצות:
מי שלמד את ספרו "הנותן בים דרך", עיין או רק רפרף בהערותיו שכתב בנעוריו לספר "קהילות יעקב" של מהרי"י אלגזי, וכן בהערותיו לספר "ייחוסי תנאים ואמוראים" שהוציא לאור או לספר ליקוטיו על "אביי ורבא", אמור לדעת במה מדובר.
מי שקרא את ספריו שרי המאה, מדי חודש בחודשו, חגים ומועדים ועוד. מי שרק "נתקל" בעשרות מאמריו שכתב ופרסם בתוך הקבצים הרבים שערך לזכרם ולכבודם של רבים מגדולי ישראל, אמור לדעת במה מדובר.
מי שיצא לו לקרוא על הרב מימון, למשל בספר היובל שהוציאו לכבודו, במאמרי הערכה רבים שכתבו עליו בכל מיני קבצים, דוגמת: שרגאי, מחניים, סיני, תושבע"פ, אור המזרח, הדרום ועוד [ולא הזכרתי את הביוגרפיה עליו, שלא יטען המקטרג שאין הבת מעידה על אביה], ראה איזו הערכה, כבוד ואהבה רכשו לו אנשים חשובים ממגזרים רבים, ובהם רבנים גדולי תורה ידועים [כמובן רק לפי הערכתי הענייה, אבל אינני יודע אם גם לשיטת בעלי הזוטות למיניהם].
יש כאלה שחושבים שרק מי שמחבר ספרי חידושים ומערכות הכוללים סוגיות חמורות כמו רבי חנינא סגן הכהנים, חינוך כהן בכלי שרת ושיטת הגר"ח בקלבד"מ, רק הוא לת"ח גדול ייחשב.
לדידי, כשם שיש ת"ח שליבם לא נמשך אחר משרות רבניות שונות אלא העדיפו לבטא את תורתם בחיבור ספרים שונים, כגון הגר"ר מרגליות [יעויין בהק' למרגליות הים], כך ישנם כאלה שבתוך הסוג הזה של חיבור ספרים, העדיפו להתמקד ב"ז'אנר עממי" יותר, כזה שעיקרו להוסיף יראת שמים ובסיסי תורה, מאשר לכתוב לקהל היעד הרבני יותר, מבלי שהדבר יעיד על גדלותם בתורה, והגרש"י זוין יוכיח [אני משער שהזוטות יקפצו: מה אתה משווה, אבל שוב, אצטרך להסביר להם שלא הדוגמאות הפרטיות הן העיקר, אלא העיקרון !!. ולא בכדי היו הרב מימון והרב זוין ידידים טובים מאד].
נכון, אין ספק שבפנייתו לצרכי ציבור, שהוא ראה את השעה דוחקת להם, שילם הרב מימון מחיר גדול, אם ביחסי אנוש עם דמויות מסויימות, ואם בלימוד התורה האישי שלו. אבל זו הרי דרכו של עולם, וכך קרה לכל מי שפנה לדרך זו.
ודאי שאפשר לבקר את התהלכותו הפוליטית, אבל אין זה צריך לגעת כלל בנידוננו. עם זאת, רק אומר, שלפני שמבקרים, כדאי לקרוא ולהתעמק היטב בתקופה הסבוכה ההיא, ובכל תולדות המצב המדיני, הקמת המזרחי, היחסים עם ההסתדרות המיונית, ועוד, לפני שנהיים חכמים לבקר אותו. אבל כאמור, אכמ"ל, ואין זה מעכב לנידון.

רציתי לקצר, והארכתי. אבל כשמדובר בכבודם של גדולי ישראל [!! כן, זו לא טעות] מוטב להיכשל באריכות מאשר בהיפך...

לסיום, התבטאות של גדול תורה יחיד ומיוחד, הגרז"ו לייטר, על הרב מימון. כל מי שמכיר את הרב לייטר, יודע שהוא לא היה נדבן במחמאות. כך הוא כתב בזמנו לבן דודו, הרב משה לייטר [הדרום מ', תשרי תשל"ה, עמ' 198]:

"... עתה נודעתי כי הרב פישמן־מימון נפטר בן פ״ז שנים. אבידה גדולה ליהדות.
עם כל המתנגדים שהיו לו אינני רואה איש שימלא מקומו. היה לוחם אמיץ ואין דוגמתו. ולא היה איש מעולם שעשה כל כך הרבה שלא תשתכח תורת מישראל כמותו. אלף ספרים הוציא לאור, שזכו על ידו לפירסום ולגדולה. זכה לאריכות ימים לשררה ולגדולה, לכבוד ולהערצה הודות לאהבת הארץ ואהבת התורה שמצאו קן בלבו, בלי מצרים. יהי זכרו ברוך, בודאי ימשיך חתנו את עבודתו״.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2009 22:48 לינק ישיר 

יש כאלה [בעיקר בני הציבור החרדי!] שחושבים שרק משום שהאדם אינו מקובל בציבור החרדי וגם חיבר כמה ספרים, ביניהם ספרים שאין להם שום קשר לתורה [כמו שרי המאה - שקראתיו כד הווינא טליא כבר עשרה] כבר לת"ח גדול ייחשב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2009 22:53 לינק ישיר 

ציטרון, מכיוון שהזכרת את שמי, ומכיוון שכנראה אזלו להם מן הפורום כל מייצגי העמדה הנגדית (אני כשלעצמי בתווך), אני מוכרח לומר - הגזמת!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2009 12:33 לינק ישיר 

אז האשכול על הרב הרצוג הפך להיות אשכול על רב מיימון ?

הנה תמונה יפה של הרב הרצוג  עם הגרא"י מלצר  והגאון רבי ראובן כ"ץ. זכר כולם לברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2009 22:49 לינק ישיר 

natanson כתב:
חזרה לנושא הראשון של האשכול הזה.
לרגל 50 שנה לפטירתו של הגאון הצדיק הרב הראשי לארץ ישראל ולמדינת ישראל, הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצוקלה"ה (כל הביטויים הנ"ל כדי לכפר ולו במעט על כל מה שנאמר לעיל)הוציאו ב"יד הרב הרצוג" את הספר "משואה ליצחק", 624 עמודים, ובתוכם 3 מדורים:
א. תולדותיו - עיבוד מתוך ספרו של שאול מייזליש שהוזכר כבר באשכול זה; מאמר של ד"ר שולמית אליאש: פועלו של הרב בענייני הצלה (פעילות שגם היא הוזכרה לעיל, אבל במאמר זה הדברים מובאים בדיוק נמרץ); הרב ד"ר איתמר ורהפטיג: משבחי הגרי"א הרצוג (על משקל שבחי הבעש"ט וכו').
ב. ממנו - קובץ של 46 נאומים ודרשות שנאמרו על ידי הרב הרצוג ונאספו ע"י ד"ר שולמית אליאש הנ"ל; 2 מאמרים שלמים של הרב הרצוג שלא פורסמו עד כה: הרמב"ם ושלטון השכל (אגב, טעות! הוא כן פורסם); גיוס בני הישיבות ערב מלחמת השחרור. ולבסוף: ביבליוגרפיה של כתבי הרב הרצוג, שחוברה ע"י הרב שמואל כ"ץ, חוקר תולדות הרבנות הראשית לדורותיה.
ג. עליו - 18 מאמרים בעקבות תורתו של הרב הרצוג. הראשון שבהם הוא של הרב זוין, אותו מאמר שפורסם כבר ב"מזכרת" (נוספה הערה של המערכת). לאחר מכן מאמרים על תכלת בציצית (בעקבות הדוקטוראט של הרב הרצוג) מאת הרב מנחם בורשטיין; פסקי הרב הרצוג על ענייני השמיטה (הרב יעקב אריאל); דרכו של הרב הרצוג בכפיית גט (הרב שלמה דיכובסקי); הלכה ורפואה במשנת הרב הרצוג (הרב פרופ' אברהם שטינברג); יחסו של הרב הרצוג לגיור (הרב בניהו ברונר); יחס הרב הרצוג למושג "קים לי" (הרב ד"ר רצון ערוסי); תורה ומדע במשנת הרב הרצוג (הרב פרופ' נריה גוטל); תרומתו של הרב הרצוג לעיצוב יום העצמאות (הרב שמואל כ"ץ הנ"ל); זהותו של מחבר התפילה לשלום המדינה (ד"ר יואל רפל). חותם את הספר (624 עמודים אמרנו?) הסופר ש"י עגנון שכתב הספד על הרב הרצוג (ולפי המאמר הקודם של רפל, לא כתב את התפילה לשלום המדינה).
לא רשמתי את כל המאמרים שנמצאים בחלק השלישי. ואידך זיל גמור. 

רכשתי את הספר ולא התאכזבתי. הרב הרצוג כפי שדמותו עולה ומתרקמת מהספר ראוי לתואר גדול בתורה - לא רק בגלל גאונותו ובקיאותו במרחבי התורה (ויעיד על כך ספרו תורת האוהל! שכל מי שהתשמש בו נוכח גאונות וידענות מהי), אלא בעיקר בגלל היותו אדם מעמיק ביותר, ועשוי ללא חת.

אנסה להסביר מעט את דברי. יכולים להיות אנשים שבאמת יש להם 'ראש מבריק', וידענות רבה, ואפילו כתות חסידים ועדר נוהים אחריהם, ועדיין אינם ראוים לתואר גדול בתורה, כי הם באמת קטנים בתורה - ההסתכלות שלהם על כל דבר היא 'במוחין דקטנות', הכל בפריזמה מצומצמת ביותר, היו ונותרו במחשבתם כבגיל מתיבתא קטנה. ואכן, אנו יכולים לראות "גדולי התורה" בתקופה האחרונה, מספרם רב ממספר אברי הגוף וגידיו, ולא שמענו מהם מילה אחת המגלמת מחשבה, עומק וגדלות. כמובן שיש גם יש ב"ה - ולא אלמן ישראל - גדולים הראוים לתואר זה ואשרינו שיש לנו גדולים אמיתיים ב"ה, אבל עדיין נחוצה ההבהרה כי גם מי שהוא ידען עצום וירא שמים אמיתי וצדיק וכו' וכו' - עדיין אינו גדול בתורה, כי הסתכלותו אינה אלא מצומצמת, בבחינת מוחין דקטנות, ראייה 'טכנית' שאינה מתבוננת אלא על הפרטים ומתעלמת מהמהות ומשאלות המהות והבסיס.

דורו של הרב הרצוג סימן תחילתו של האתגר הגדול שניצב בפני לומדי ומקיימי תורה ומצוות. אולי ניתן לסכם זאת בעצלנות בצמד המילים "תורה מול מדע", אבל זה כמובן הרבה מעבר לכך.

כפי שהספר משואה ליצחק לימד אותי, הרב הרצוג היה אכן גדול בתורה - כי נוסף לגאוניותו ולשליטתו במרחבי התורה וההלכה, הוא גם התבונן במבט דגדלות, בחינת גדלות המוחין. הוא לא ראה רק את פסקי ההלכות מהמבט הצר והמצומצם רק של מותר או אסור, אלא גם מבחינת ההיקף המלא של דברי התורה וההלכה ועבודת ה' ויראת האלוקים בהתגלמותם מול תקופות ומצבים משתנים. וכל זאת ללא חת - אוהב הרב הרצוג את האמת מפני שהיא אמת, והאמת אהובה מכל.

אכן, ספר מרשים.

(מעורכי הספר - הרב איתמר ורהפטיג. הוא כמובן ידען גדול ואיש מבריק, אבל השתוממתי לראות את צורת ההתנסחות הגרועה שלו, פשוט גרוע. וחבל. אין זמני בידי כרגע להדגים)

תוקן על ידי יינן ב- 22/02/2009 22:46:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2009 09:22 לינק ישיר 

איפה רוכשים את הספר ?
כמה עולה ?
יש שם תמונות ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2009 11:38 לינק ישיר 

אם אתה מזדמן לאזור המרכז אולי יהיה תועלת למש"כ כאן בעבר שהספר נמכר בחנות אור החיים בב"ב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2009 12:10 לינק ישיר 

יינן
עיין בספרו של הרב שג"ר ותמצא שהיו גישות שהתיחסו למה שאתה קורה גדלות כדבר בלתי קביל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2009 16:25 לינק ישיר 

קראתי. וזה אגב חיזק את דעתי. גישות אלו - נפרסים באשכול זה בהרחבה, ואני סולד מהם סלידה של ממש. לוואי וחלק מבעלי ודוגלי גישות הנ"ל היו ניחנים במוחין דגדלות ובאומץ רוח ושאר נפש. בהקשר זה אני ממליץ למי שמשואה ליצחק נמצא תחת ידו לקרוא את מאמרו של נריה גוטל (שבמקרה זה הוא לא כל כך ארוך וקריא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2010 06:18 לינק ישיר 

הודעה של *חכמני*

סיפורים ומאמרים מיוחדים על הרב הרצוג

אשמח לדעת על סיפורים ומאמרים על הרב הרצוג שאינם מופיעים באוצה"ח או בספרים שיצאו עליו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2010 16:00 לינק ישיר 

אליעזר, לא מובן כלום מהמאמר בתגים שהבאת, מי כתב אותו, מה הוא רוצה לומר, ומניין שסורסקי כתב את הביקורת ב"דגלנו". (ואם כן, אז מה?)  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > האם יצא ספר ביוגרפי על הרב הרצוג ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.