פסוק זה נאמר על ר' זכריה בן אבקלוס, גדול הדור, פאר הדור בתקופת החורבן. ובכל זאת חז"ל מאשימים אותו כי הקפדתו על מצוות שבין אדם למקום, תוך התעלמות מוחלטת מן המציאות, וזילזול במצוות שבין אדם לחברו, הביאה לחורבן. לפי המסופר במדרשים, הוא היה בסעודת קמצא ובר קמצא, ראה כיצד מביישים יהודי בפרהסיה ושתק( ענוותנותו,,,). אילו רק היה מתערב ומונע הלבנת פניו של אותו יהודי היה אולי נמנע החורבן. כאשר אותו יהודי הכועס בעיקר על חכמי ישראל שישבו בסעודה ולא התערבו, מביא קורבן בעל מום מקיסר רומי להקרבה בבית המקדש, חכמי ישראל מתחננים לפני ר' זכריה כי יסכים להקריב קורבן זה ויעבור על איסור הקרבת בעל מום, אחרת הקיסר יכעס ויחריב ירושלים. הרב ששתק כאשר יהודים עברו על מצוות בין אדם לחברו, אינו מוכן שיעברו על מצוות שבין אדם למקום, בנימוק מה יגידו,,,, אפילו שיחריבו ירושלים. "ומקשה ליבו יפול ברעה" ועימו נפלו כל עם ישראל וארץ ישראל. כאז גם כיום אין חדש תחת השמש.
נשלח ב-7/8/2008 08:05
זוהי חכמה שלאחר מעשה.
רק בראיה מאוחרת של דורות אתה יכול לדעת מה התוצאות.
אולם עם כל החורבן שבא בעתיו, חז"ל לא תוקפים אותו באופן אישי ולא משמיציםאותו ולא מלכלכים עליו.
אלא מציינים עובדה!
ודי לחכימא ברמיזא......
נשלח ב-7/8/2008 08:20
זו בדיוק הסיבה שסיפור זה מובא בגמרא כדי שגדולי ישראל ילמדו הלקח ולא יחזרו על אותם טעויות. ולא יהיה יותר חוכמה לאחר חורבן, אלא חכמה יחד עם הכרת המציאות שימנעו חורבן נוסף.
נשלח ב-7/8/2008 08:30
הסדר, מי שמך להחליט מהי טעות ומהי לא טעות.
האם אתה חז"ל?
לגדולי ישראל שמורה הזכות לבקר את מעשיו של גדול אחר.
ודאי וודאי לא לגדולי הפורום.....
אינני יודע אם לא מעשים והנהגות כמושלך לא יביאו עלינו בסופו של דבר את החורבן.
חוץ מיזה, יופי הבאת לנו איזה מאמר חז"ל שלכאורה תומך בגישה שלך, אני חוזר וכותב לכאורה.
אני יכול להביא לך מאמרי חז"ל הפוכים משיטתך.
לדוגמה, מעשהו של רבן יוחנן בן זכאי שאמר: תן לי יבנה וחכמיה" ולא ביקש את בית המקדש ולא ארץ ישראל השלימה וכו'.
אלא ויתר על הכל למען המשך התורה.
ובאנלוגיה לימינו: כסף לישיבות וכוללים על חשבון שטחים.
הבנת את זה ברוך?
נשלח ב-7/8/2008 08:41
הדוגמא של ריב"ז היא דוגמא מובהקת של חכם אחד בודד שהכיר המציאות מול שאר חכמי ישראל שבהנהגתם המנותקת מן המציאות הביאו לחורבן. עצם זה שהרומאים הסכימו לבקשתו, מעיד כי עם ישראל נוטה לשמוע בקולם של החכמים הקיצונים והמתונים והמציאותיים הם במיעוט.
נשלח ב-7/8/2008 09:31
נשלח ב-7/8/2008 09:31
תגיד לי מה אתה מקשקש.
1. אם אתה היתה בזמנו היתה תוקף אותו, שמוכר את ארץ ישראל בעד הישיבות.
2. רידב"ז לא היה חכם בודד, אלא גדול הדור, ונשיא.
3. דוקא אתה בה מהצד הקיצוני, בעוד שאנחנו מהצד המתון יותר.
נשלח ב-7/8/2008 09:37
ריב"ז לא ויתר על כלום תמורת התורה. ארץ ישראל כבר נכבשה ע"י הרומאים, וגורל ירושלים נחרץ. אילו הוא היה בין חכמי ישראל שהנהיגו המרד, הרומאים לא היו נענים לבקשתו. דווקא משום היותו מתון ומציאותי לא היה שותף בהנהגת המרד, ובזכות זה נענו לו הרומאים וניצלה התורה.
נשלח ב-7/8/2008 13:31
"מי שמך לקבוע טעות,,,?" "רק לגדולי ישראל הזכות לבקר גדול אחר" זו בדיוק הטענה של הכהנים המושחתים , "ראשיה בשוחד ישפוטו, כהניה במחיר יורו" כאשר העם בא בטענות על התנהגותם המושחתת. "ועל ה' ישענו לאמר, הלוא ה' בקרבנו, לא תבוא עלינו רעה" אמרו להם באיזה רשות אתם יוצאים נגד הכהנים המלמדים אתכם תורה ולפיה אתם מחוייבים "ועשית ככל אשר יורוך"? מי שישמע בקולנו לא תבוא עליו רעה ואכן ציבור המאמינים השתכנע, וכל העם יבכו את השרפה אשר שרף ה' עד היום הזה..
נשלח ב-7/8/2008 22:54
אולי תפסיקו לענות לו???
הוא לא מחפש לשמוע רק להשמיע. אז חבל על המאמץ.
נשלח ב-8/8/2008 02:44
הסדר, תהיתי למה במוסדות החינוך הנחשבים והיוקרתיים שלכם רוב המחנכים חרדים, אתה יכול לעזור לי להבין את האבסורד הזה ? מה אתה אומר, יכול להיות שבמשך ששים שנה לא הצלחתם להעמיד אפילו מספר מצומצם של ת"ח , או שזה שיטה שלא יהיו גדולים והמנהיגות תובל ע"י עסקנים, ולכן גידלתם דורות של סוחרים וב"ב , והנהגה של עסקנים תאבי ממון ובצע?
נשלח ב-8/8/2008 07:30
ראה את המפלגות בארץ, החילוניות בוחרות עסקניהם ע"י בחירות, החרדיות ע"י גדולי הדור שלהם. איך אתה מסביר העובדה כי אצל שלוחי דרבנן יש הכי הרבה מושחתים וגנבים? עם ערך מוסף של מחללי שם ה' בפרהסיה. הנה בעצם תשעת הימים נפגשים שלוחי דרבנן עם מופז הרוצה להיות ראש הממשלה, ומודיעים לו בקריה הנאמנה ירושלים, כי יתמכו בו רק תמורת אתנן כספי. גם ר' ליצמן הודיע כי מוכר איבר בגופו(יצביע בידו) רק תמורת אתנן כספי. וכל אלה ישבו מחר על הרצפה בבית הכנסת בקריה הנאמנה, ויקוננו ויבכו בדמעות שליש: "איכה היית לזונה קריה נאמנה". ואף ת"ח לא אומר להם כי מי שמתאבל על ירושלים ומתנהג כך, לא יראה בבנינה. בבחינות האחרונות לדיינות הנבחנים הדתיים השיגו הציונים הכי טובים, והחרדים הרחק מאחריהם. מיותר לציין כי ברבנות המושחתת דהיום נבחרו עשרה דיינים מתוך מאה נבחנים, ולא היה בהם אף אחד מן המצטיינים, אלא רק מקורבים לעסקנים המושחתים שנבחרו לתפקידיהם ע"י תלמידי חכמים. להזכירך בחורבן הבית הראשון והשני, לא היו יהודים חילונים בירושלים, לא מר"ץ ולא אנשי שנוי. כולם היו מאמינים ובגללם חרבה ירושלים, חטאם היה: הכהנים לא אמרו איה ה'. ותופשי התורה לא ידעוני" אין חדש תחת השמש.
נשלח ב-8/8/2008 13:21
אני אנסה לענות לך שוב אע"פ שהדברים ידועים לכל בר דעת.
עסקנים ניהלו את המדינה ע"פ שיטה . אז היה את ההסתדרות שנתנה הלוואות והפנקסים של ספיר . אז אתה יכול לקרוא לנו מושחתים מפה ועד אמריקה . אבל כששניים נמצאים בחדר סגור ויש ריח, לא יעזרו טענות וטיעונים, בתוך תוככם אתם יודעים את האמת. ובקשר לדיינים אני מסכים אתך זה באמת כואב שלא נבחרים דיינים לפי גדלותם בתורה, אבל יותר כואב שעד שאתם כבר מצליחים להוציא כבר כמה בודדים אח"כ הם מתחרדים, ראה ערך שרמן ואיזירר, אם זה לא היה עצוב הייתי צוחק
נשלח ב-8/8/2008 14:46
נשלח ב-8/8/2008 15:05
העסקנים האלה הקימו מדינה אחרי אלפיים שנות גלות מאפס. אחרי ארבעים שנה כל העולם עמד נפעם מהשגי המדינה, תוך כדי לחימה מתמדת של מעטים מול רבים, ובעזרת ה' הגיעו להשגים בכל התחומים ובמיוחד בהיי טק, שמכל העולם באים לרכוש ידע ומוצרים בארץ. סין עם מעל מליארד תושבים נזקקת לטכנולוגיות ישראליות וכנ"ל ארצות הברית. העסקנים האלה גרו בדירות צנועות וחיו בצניעות ראה בן גוריון, ראה בגין, עד שלפני כעשרים שנה נאלצו לעשות קואליציה עם עסקני ש"ס, דור חדש של עסקנים שדרכם לילך ולהשחית כל משרד ממשלתי שהגיעו אליו, ומאז לא תרמו כלום בשום תחום, אלא ההפך, מסיגים לאחור את המדינה בכל התחומים. מחנכים ילדיהם לבערות, לא לצבא לא לעבודה, כן לחיות כפרזיטים, לעניות דעתי יוסי שריד מוצא חן בעיני אלוקים ואדם יותר מעשרה בניזרים.
נשלח ב-8/8/2008 15:57
רק לפני כחודש פורסמה פרשה של הלוואה של בן גוריון מההסתדרות, הלוואה שנמחקה כמובן.
אינני יודע אם הם חיו בצניעות או לא, אבל אני זוכר שלפני שלושים שנה טייחו כל חקירה, ואין טעם להזכיר שמות (והיו בהם גם מראשי המפד"ל אנשים שזכו להרבה הערכה גם מגדולי ישראל).
ש"ס לא חידשה שום דבר. השוני היחיד היה, שהאליטות, מוסדות השילטון, ראו שהם לא יודעים איך להתמודד עם התופעה. הם ידעו שהם הולכים להפסיד, והיום במבט לאחור אנחנו מבינים כמה הם צדקו. אין ספק שאם אריה היה היום בפוליטיקה, הוא היה ראש ממשלה. אין שם אף אחד שמתקרב אליו.